Banca Centrala a Rusiei a decis sa faca schimbari radicale in conducerea institutiei, observatorii catalogand "miscarile de trupe" efectuate drept cea mai importanta remaniere din ultima perioada.
Guvernatorul Elvira Nabiullina a avizat trecerea prim-viceguvernatorului Dmitry Tulin din postura de de responsabil de politici monetare la carma departamentului de supraveghere incepand cu a doua jumatate a acestei luni, iar acest lucru anunta vremuri grele pentru institutiile de credit din Rusia, relateaza Bloomberg.
Supraveghere stricta
Tulin pare piesa principala intr-o serie de rocade survenite in conducerea Bancii Centrale din Rusia. Acesta il va inlocui din functie pe Alexei Simanovsky, actualul sef de la supraveghere, care va deveni consilier personal al Nabiullinei, in vreme ce viceguvernatorului Mihail Sukhov, cel care raspunde de partea de supraveghere si reglementare a sistemului, i s-a aratat direct cartonasul rosu.
De asemenea, coordonarea politicii monetare va intra direct in atributiile guvernatorului Elvira Nabiullina.
"Este o surpriza. Nimeni nu se astepta la asemenea schimbari. Se vede dorinta de a avea un sistem de supraveghere mult mai eficient", comenteaza Oleg Kouzmin, un fost consilier al conducerii Bancii Centrale, in prezent economist sef la Renaissance Capital.
Tulin este un personaj care a lucrat in institutie inca din 1978, in perioada URSS, ulterior urmand o cariera in cadrul FMI. In ianuarie 2015, Nabiullina si Putin au apelat la... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 14:48
Criza economica din Rusia a impins zeci de banci din aceasta tara in faliment, iar altele ameninta sa se prabuseasca in curand. Numai ca, acolo unde reprezentantii sistemului bancar se uita cu teama, altii privesc cu jind.
Un miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat in spatele companiei petroliere Russneft si a Bancii PJSC B&N, actioneaza prin intermediul institutiei de credit pentru a cumpara bancile rivale scufundate de criza, relateaza reporterii Bloomberg.
Colectie de falimente
In ultimele luni, PJSC B&N a inghitit mai multe banci rivale cu probleme pana cand s-a transformat intr-una dintre cele mai mari institutii private de credit din Rusia.
Evolutia bancii controlata de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat in absenta sanctiunilor economice dictate de Occident.
Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pietele financiare internationale si au impins economia tarii in prima recesiune de dupa 2009 incoace.
"Criza creaza noi oportunitati", este de parere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la carma institutiei de credit.
"Nu castigam chiar atat de mult cat ne-am fi dorit, dar am reusit sa crestem prin intermediul achizitiilor", explica acesta.
In iunie, Shishkhanov a aprobat achizitia Bancii MDM, a 23-a ca marime in sector, si a saptea cumparata de PJSC B&N.
Achizitia aceasta a propulsat banca lui Gutseryev pe locul 5 in topul bancilor private din Rusia si pe locul 9 la general, dupa cum arata analizele agentiei de rating... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:04
Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.
"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.
Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc
Potrivit... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.
"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.
Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".
In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21
PricewaterhouseCoopers (PwC) sustine ca sectorul bancar din China ar putea ajunge cel mai mare din lume, dupa active, pana in anul 2030 si ca va depasi sistemul bancar chinez mai repede decat prognozau estimarile, conform Mediafax care citeaza Reuters.Astfel, bancile occidentale trebuie sa depaseasca mai repede efectele crizei si sa-si consolideze prezenta in est, pentru a beneficia de cresterea din urmatorii ani.
Sistemul bancar din India il va depasi pe cel japonez pana in 2035 si ar putea sa devina chiar mai dezvoltat decat cel din China, odata cu imbatranirea populatiei chineze, se mai arata in raport.
Economistul sef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a caror influenta a fost stirbita de criza financiara globala, sa tina seama de rearanjarea puterii economice in plan global si sa-si revendice o parte din populatia fara acces la servicii bancare din tarile emergente.
"Cu populatii de mult peste un miliard de locuitori in fiecare dintre cele doua tari, accesul la piete precum China si India este de importanta critica pentru crestere", a afirmat el.
Bancile chineze domina topurile globale ca valoare de piata, iar unele institutii de credit au acumulat deja o expunere uriasa pe pietele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populatiilor tinere si tot mai bogate.
Bancile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:52