Bancile din Europa privesc urmatoarele sase luni cu un optimism moderat si vor fi mai restrictive in oferirea de finantari, chiar daca se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, releva raportul EY, European Banking Barometer.
"In ultimele sase luni, s-a produs o schimbare subtila in ceea ce priveste increderea, iar sentimentul dominant in industria bancara europeana este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementarilor prudentiale si provizioanele de risc de credit continua sa dea dureri de cap bancilor, insa, pentru prima data in ultimii ani, bancile estimeaza ca vom asista la o imbunatatire a performantei in majoritatea liniilor lor de afaceri", a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital.
Acesta atrage insa atentia ca bancile raman inca sensibile la evolutiile negative din mediul economic, optimismul lor fiind dependent de cresterea increderii in economie, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale
45% dintre cei chestionati in cadrul studiului sunt increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an. Mai putin de 25% anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39% se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare.
Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 15:27
Numarul locurilor de munca pe cale sa fie desfiintate in ianuarie de companiile de servicii financiare la nivel mondial este cel mai mare dupa masurile de restructurare luate la inceputul lui 2009, in conditiile in care Europa incearca sa iasa din criza datoriilor.
Un alt motiv al restructurarii fortei de munca din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autoritatile de reglementare in privinta capitalului.
In ultimele trei saptamani a fost anuntata desfiintarea a 16.040 de posturi, putin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, dupa ce Lehman Brothers s-a prabusit, potrivit datelor Bloomberg.
Bancherii si analistii anticipeaza ca aceste masuri sa se intensifice in urmatoarele luni, chiar daca actiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.
"Intram intr-o faza de restructurare radicala. Daca pornesti de la scenariul ca modelul bancar universal a disparut, atunci trebuie sa mergi pe calea restructurarii, insotita de reducerea numarului de posturi. Suntem la jumatatea drumului", a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Companii europene precum Barclays si UBS elimina locuri de munca in ritm mai rapid decat majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor.
Europa sufera din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai stricta a beneficiilor bancherilor si a presiunilor... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 14:31
Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.
Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.
Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.
Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.
Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.
Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.
Sectorul de investitii, cel mai afectat
Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.
Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.
Experti... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
Comisia Europeana va lansa un plan de actiune pentru a ajuta industria auto din UE sa depaseasca criza, insa fara a interveni asupra reducerilor de capacitati cerute de constructori.
Insa, analistii spun ca exista toate sansele ca industria auto europeana sa aiba soarta sectorului bancar din Europa.
Raportul grupului CARS 21, un document de 84 de pagini, insista asupra principalelor provocari care stau in fata grupurilor auto: "problemele de supracapacitate", de ordinul a 20%, "dependenta lor de pietele din tarile terte", "cresterea costurilor de productie", "costurile induse de reglementari", mai ales pentru reducerea emisiilor de CO2, si "provocarile tehnologice".
Industria auto are nevoie de o restructurare
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca aceasta masura a Comisiei Europene este una in disperare de cauza, pentru ca industria auto are nevoie, in primul rand, de o restructurare, nu neaparat de un plan de reorganizare. El sustine ca pe piata auto internationala au avut loc schimbari majore in ultima perioada.
In primul rand, sustine Cosea, a avut loc o crestere extraordinar de mare a productiei auto in China, care a si devenit primul producator din lume. In al doilea rand, spune economistul, in Statele Unite ale Americii, statul a intervenit pentru sprijinirea unor constructori auto, decizie care a pus in dificultate alti producatori de automobile, in special pe cei europeni.
Mircea Cosea sustine ca in Europa costurile de... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 08:19
Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de masuri prin care se introduc norme europene in materie de redresare si rezolutie bancara. Aceste norme garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv atat inainte de aparitia problemelor, cat si in prima faza a eventualelor situatii de criza.
In plus, daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii si rezolutiei sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Pentru a mentine in functiune servicii financiare esentiale pentru cetateni si firme, guvernele au fost nevoite sa injecteze bani publici in banci si sa emita garantii la un nivel fara precedent - in perioada octombrie 2008 - octombrie 2011, ajutoarele de stat aprobate de Comisia Europeana si acordate institutiilor financiare s-au cifrat la 4.500 de miliarde de euro.
Masurile propuse urmaresc ca cetatenii sa nu mai suporte consecintele deteriorarii finantelor publice
In acest mod s-a evitat falimentul bancar masiv si dezechilibrele din economie, insa povara deteriorarii finantelor publice a ramas pe umerii contribuabililor, fara a se identifica solutii pentru gestionarea situatiilor critice prin care trec marile banci transnationale.
"Criza financiara i-a costat foarte mult pe contribuabili. Masurile propuse astazi reprezinta ultima etapa in... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:35