Cel mai mare producator de otel din lume, Arcelor Mittal, se vede nevoit sa-si majoreze capitalul social prin emitere de actiuni, pentru a echilibra compania afectata de pierderi majore in ultima parte a anului trecut.
Supraproductia de otel din intreaga lume si pretul scazut al acestuia au generat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari in bugetul companiei, fortand familia Mitall, principalul actionar al firmei, sa ia masuri rapide, informeaza Nasdaq.
La limita
Familia Mittal, care controleaza 39,4% din actiunile companiei, a anuntat prin vocea presedintelui si directorului executiv, Lakshmi Mittal, ca va recurge la dreptul sau de a majora capitalul social cu o noua emisiune de actiuni in valoare de 1,1 miliarde dolari.
In total, majorarea de capital facuta de Arcelor Mittal prin internediul bursei din Londra se va ridica la 3 miliarde dolari.
Producatorul de otel a anuntat ca vrea sa reduca datoria neta a companiei la mai putin de 12 miliarde de dolari de la 15,7 miliarde cat inregistreaza in prezent.
Necesitatea adoptarii unui plan de urgenta a fost evidentiata de rezultatele dezastruoase inregistrate de firma pe ultimul trimestru al anului 2015, cand pierderile s-au umflat brusc la 6,7 miliarde dolari.
Comparativ, in aceeasi perioada a anului 2014, Arcellor Mitall raporta pierderi de doar 955 de milioane.
Perioada neagra
Valoarea de piata a companiei s-a diminuat cu 58% in cursul anului trecut, ca urmare a unui val masiv de otel ieftin... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:30
Companiile din domeniul lactatelor nu au au avut de suferit de pe urma crizei financiare, daca ne raportam la profitul obtinut in 2012. Desi in top au ramas "gigantii din domeniu", compania de pe locul cinci a inregistrat un profit mai mare decat lidera clasamentului.
Business24 a realizat un top al celor mai mari companii din domeniul lactatelor dupa cifra de afaceri raportata la nivelul anului trecut, pe baza datelor furnizate de RisCo. Totusi, clasamentul nu reflecta si profitul companiilor care nu este direct proportional cu cifra de afaceri.
Locul 1: Danone: cifra de afaceri de 506 milioane de lei (115 milioane de euro)
Primul loc in topul companiilor din domeniul lactatelor este Danone. Compania a raportat un profit de 9,8 milioane de lei (2,2 milioane de euro), raportat la o cifra de afaceri de 506 milioane de lei (115 milioane de euro). Danone avea, in 2012, 569 de angajati.
In Romania, compania se extinde. Danone a lansat, de curand, pe piata o noua gama de iaurturi: Oikos.
Danone Romania produce zilnic peste 1,5 milioane de produse lactate proaspete in fabrica sa din Bucuresti, atat pentru piata romaneasca, cat si pentru export. Compania colecteaza, in medie, zilnic, peste 200 de tone de lapte proaspat de la fermele din Romania.
Afaceri Danone nu "sufera" de criza nici la nivelul intregului grup. In acest an, Danone a anuntat o crestere cu 5,6% a cifrei de afaceri pentru primul semestru.
Locul 2: Albalact: 343 de milioane de lei (78 de... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:06
Grupul elvetian Swatch Group, cel mai mare producator mondial de ceasuri, a anuntat ca in 2012 a avut vanzari record, semn ca industria de orologerie din Elvetia a evitat criza economica globala.
Swatch, producatorul marcilor de ceasuri Omega, Breguet, Blancpain si Swatch, a precizat ca anul trecut cifra sa de afaceri a inregistrat o crestere de 14% pana la 8,14 miliarde de franci (8,8 miliarde de dolari), peste estimarile analistilor, transmite Reuters.
"Conducerea grupului se asteapta la un rezultat operational si la un profit net bun pentru 2012. In plus, 2013 a inceput bine si ne asteptam sa inregistram din nou o crestere sanatoasa", a informat grupul Swatch intr-un comunicat. Rezultatele financiare complete urmeaza sa fie date publicitatii pe data de 21 ianuarie.
Potrivit firmelor de consultanta Bain & Co si Altagamma, cresterea vanzarilor de produse de lux pe piata globala a incetinit la 5% in 2012 de la o crestere de 13% in 2011 pe masura ce consumatorii chinezi si europeni si-au redus cheltuielile.
Grupul LVMH a anuntat deja ca vanzarile sale au incetinit iar rivalii Burberry si Gucci au atras atentia asupra diminuarii vanzarilor pe piata chineza. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 13:29
Compania Oil Terminal a incheiat primele noua luni din 2012 cu un profit net de 54.267 lei, de 31,3 ori mai mic fata de cel inregistrat in perioada similara din 2011, conform datelor remise vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Cifra de afaceri a scazut cu 8,24%, de la 88,4 milioane de lei, in perioada ianuarie-septembrie 2011, la 81,123 milioane lei.
Veniturile totale ale companiei au fost, in acelasi interval, de 83,716 milioane de lei, mai mici cu 8,3% comparativ cu 2011, cand valoarea consemnata era de 91,225 milioane de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale ale Oil Terminal au insumat, in primele noua luni, 82,995 milioane de lei, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada din anul anterior.
La 30 septembrie 2012 compania avea datorii de aproape 33 milioane de lei si creante in valoare de 14,744 milioane de lei.
Oil Terminal are ca obiect de activitate serviciile de depozitare si expediere a titeiului, pacurii si altor materii prime. mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 10:03
Criza economica din Europa a inceput sa taie in profiturile corporatiilor, multe din acestea inregistrand rezultate financiare sub asteptari.
De la Ford Motor la Apple, din Statele Unite, pana la ArcelorMittal si GlaxoSmithKline in Europa, marile companii sufera din cauza scaderii consumului.
Societatile din tarile cu probleme financiare sunt, evident, cel mai grav afectate. De exemplu, compania de telecomunicatii Telefonica a anuntat ca-si suspenda plata dividendelor, pana la sfarsitul anului, dupa ce a raportat o scadere de 14 la suta a profitului din trimestrul doi.
Cititi mai multe despre Criza din Europa dauneaza companiilor. Cat au pierdut? pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 11:21
Numeroase companii europene sau americane resimt impactul crizei asupra afacerilor si au inceput sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru rezultatele financiare ale acestui an.
In Romania insa, afaceristii se arata relativ optimisti in privinta profitului in anul 2012. Desi nu aveau asteptari prea mari din start, ei nici nu cred ca vor fi afectati foarte puternic.
Sorin Minea, seful Angst, a declarat ca nu stie inca daca si cum ii vor fi afectate afacerile. "Deocamdata nu-i nimic in plus, nimic in minus", a declarat acesta. El a continuat spunand ca nu crede ca va fi un an foarte bun, cu foarte mari realizari si ca nu a avut niciodata estimari prea optimiste, privind evolutia lucrurilor in acest an fiscal.
La randul sau, Maria Grapini, presedinte Pasmatex, a declarat pentru Business24, ca nu crede ca afacerile sale vor avea de suferit pana la finalul anului.
"Evident ca exista foarte multa nesiguranta si legat de ce se intampla in afara si legat de ceea ce se intampla cu moneda noastra nationala. Aparent, exportatorii sunt avantajati de faptul ca scade puterea leului si incaseaza mai mult. Din nefericire sunt si efectele adverse, ca noi ca producatori importam si atunci platim mai mult", aminteste Grapini.
Ea se arata insa optimista cu privire la efectele pe care noile masuri anuntate de guvern, legate de TVA si de angajarea somerilor, dar si cele anterioare privind deducerile de cheltuieli, pot sa creasca cifra de afaceri in al doilea semestru... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:29
Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.
Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.
Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.
Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp
economistul Dragos Cabat, pentru Business24.
Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.
Daca... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01
Casele de avocatura din Romania sfideaza criza economica anuntand profituri record in 2011. Cum reusesc avocatii sa faca profit si care sunt departamentele care lucreaza la "turatie maxima" in an de criza financiara?
Casa de avocatura Bostina si Asociatii si-a dublat in 2011 cifra de afaceri, la 33,47 milioane de euro, pe cand Societatea de Avocati Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, in crestere cu 35% fata de rezultatele financiare din anul precedent.
Atat ZRP, cat si Bostina si Asociatii, pun performantele pe seama departamentului de litigii.
30,06% din incasarile Bostina si Asociatii au fost realizate de aria de practica "Litigii si Executari Silite - Birouri Teritoriale", cu 30,06%, proiectele de litigii, in principal cele privind recuperarea de creante si insolventa, care au contribuit cu peste 60% la performantele financiare ale firmei ZRP.
In cazul casei de avocatura Bostina si Asociatii, celelalte arii de practica au realizat, procentual, urmatoarele incasari: Comunicatii, IT, Gambling -5,43%, Infrastructura - 10,48%, Imobiliare - 1,47%, M&A, Privatizare, Concurenta - 16,19%, Energie, Petrol, Gaze - 9,20%, Bancar, Piata de Capital - 9,21%, Utilitati, Mediu - 9,78%, Fiscal - 6,84%, Proprietate intelectuala - 1,34%.
Criza finaciara, ocazie pentru profituri mari
Serviciile de consultanta oferite companiilor care in perioada de criza financiara s-au confruntat cu probleme juridice, sunt solutiile... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 09:30
Miliardarul american Warren Buffett a inregistrat in trimestrul al patrulea din 2008 cea mai slaba evolutie financiara din 1965, de cand a preluat grupul de investitii Berkshire Hathaway, relateaza, duminica, in editia online publicatia britanica The Telegraph.Valoarea neta a grupului a scazut cu 10,9 miliarde dolari (7,6 miliarde lire sterline) in ultimul trimestru de anul trecut, la 109,2 miliarde dolari. Investitiile sale si gama extinsa de afaceri de asigurari, utilitati, productie si servicii au inregistrat o scadere cu 96% a profitului net trimestrial, la 117 milioane dolari.
In cadrul unei scrisori anuale trimise actionarilor, Warren Buffet a atras atentia cu privire la pierderile inainte de impozitare de 4,61 miliarde dolari, ca urmare a scaderii valorii de piata a 251 de contracte de derivative pe care le-a aprobat personal. Acestea au inclus mize pe 15-20 de ani ca indicele FTSE 100 al bursei londoneze si S&P 500 de pe piata americana de capital vor recupera toate pierderile recente. Buffett a descris derivativele ca "periculoase", dar este in continuare convins ca reprezinta o miza buna.
"Cred ca fiecare contract pe care il avem a fost evaluat prost la inceput, uneori in mod dramatic.Daca vom pierde bani pe derivative, va fi vina mea", a spus Warren Buffett. 19 dintre cele 20 de categorii principale de actiuni din portofoliul american al lui Berkshire, evaluate la 51,9 miliarde dolari, s-au depreciat anul trecut. Actiunile Coca-Cola, principala proprietate a... mai mult
Duminica, 01 Martie 2009, ora 23:07