Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.
Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.
"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.
Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".
Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.
O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
1Europa se confrunta in acest moment cu trei crize: cea financiara din zona euro, care are in centru Grecia, fenomenul migratiei si o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Insa este posibil ca aceste bombe sa se detoneze in acelasi timp si sa se creeze un fenomen de tip "furtuna perfecta"?
Alex Barker, jurnalist la Financial Times, este cel care-si pune aceasta intrebare pe blogul publicatiei.
El arata ca fiecare dintre cele trei crize care bantuie Europa pune mari dificultati tarilor de pe Batranul Continent si analizeaza riscul ca acestea sa convearga in asa fel incat sa ajunga sa se intrepatrunda si sa loveasca in plin blocul comunitar.
Trei, Doamne, si toi trei!
Toate cele trei bombe cu ceas ar putea exploda in vara, aproape concomitent, ceea ce ar duce la crearea unei "furtuni perfecte".
Comisia Europeana avertizeaza: Grecia risca excluderea temporara din Schengen
Cea mai mica dintre ele este Grecia. Jurnalistul FT aminteste ca riscul ca sa iasa din zona euro ...citeste mai departe despre "Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:42
Premierul Greciei a rabufnit, vineri, declarandu-se revoltat si rusinat de ipocrizia si incapacitatea de care dau dovada liderii europeni in fata crizei refugiatilor, care afecteaza in acest moment Europa.
Tsipras a lansat unul dintre cele mai dure atacuri la adresa colegilor din Uniunea Europeana, amintind ca Grecia nu a cerut "un singur euro" pentru a adaposti zecile de mii de refugiati care au sosit in ultimii ani, informeaza agentia Reuters.
Lacrimi de crocodil
Intr-un discurs tinut in fata parlamentarilor eleni, Tsipras a catalogat drept ipocrite parerile de rau transmise de liderii de la Bruxelles fata de drama refugiatilor care au pierit inecati in incercarea de a a ajunge pe tarmul european.
Alte 35 de persoane s-au inecat saptamana aceasta in largul Marii Egee incercand sa treaca din Turcia in insulele grecesti din zona.
In total, doar anul acesta, aproape 3.000 de imigranti au pierit in timp ce traversau Marea Egee sau Mediterana.
"Ca unul din liderii politici ai Europei, imi este rusine atat pentru inabilitatea UE de a gestiona aceasta criza a refugiatilor, cat si din cauza comportamentului liderilor de la varf, care nu fac decat sa paseze problema de la unul la altul", a spus Tsipras.
Grecia a fost o tara de tranzit pentru aproximativ 500.000 de refugiati care au intrat in primele 10 luni ale anului in Uniunea Europeana pe traseul Turcia-Grecia-Peninsula Balcanica-Europa centrala.
"Acestea sunt lacrimi ale ipocriziei, lacrimi de crocodil... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 17:18
Criza refugiatilor pune in discutie "functionarea si ratiunea de a fi a Europei", a avertizat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, intr-un interviu publicat marti de mai multe ziare europene, in ajunul summit-ului extraordinar al Uniunii Europene pe tema refugiatilor, la Bruxelles.
"Europa a cunoscut si alte crize. Dar de data aceasta, este pusa in discutie, intr-un fel, ratiunea ei de a fi si chiar functionarea ei", a declarat Fabius pentru cotidienele Le Figaro (Franta), La Tribune de Geneve (Elvetia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia) si Le Soir (Belgia), relateaza AFP.
Oprea, la Consiliul JAI de marti, cu acelasi mandat: Romania poate primi 1.785 de imigranti
Ministrii de Interne europeni se vor reuni marti, la Bruxelles, pentru a incerca sa ajunga la un compromis cu privire la distribuirea a 120.000 de refugiati, inaintea summit-ului european de miercuri al sefilor de stat si de guvern.
Cati dintre romani cred ca tara noastra ar trebui sa primeasca ...citeste mai departe despre "Franta: Criza refugiatilor pune in discutie ratiunea de a fi a Europei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 14:25
Directorul unei mari corporatii germane ii avertizeaza pe liderii politici din Uniunea Europeana ca fara o solutie clara in privinta refugiatilor sositi pe continent sansele de crestere economica sunt ca si nule.
"Cred ca cea mai mare problema cu care se confrunta Europa in acest moment nu este legata de nivelul investitiilor. In schimb, ne confruntam cu o puternica infuzie de refugiati", a apreciat Joe Kaeser, directorul general al Siemens, intr-un interviu CNBC.
Intre refugiati si reforme
"Daca Europa va gestiona corect criza refugiatilor va reusi sa gestioneze bine si redresarea economica de pe continent", a apreciat seful companiei germane.
Remarca lui Kaeser vine intr-un moment in care liderii politici din UE au fost convocati intr-o sedinta de urgenta pentru a gasi solutia potrivita in cazul celei mai grave crize a refugiatilor de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.
Pe de alta parte, nu toti oamenii de afaceri de pe continent imbratiseaza aceasta viziune.
Alex Weber, presedintele grupului bancar UBS, vede cresterea investitiilor straine si plicarea reformelor structurale drept singurele instrumente care pot redresa economiile tarilor europene.
"Guvernele au avut un mod ezitant de a trece la aplicarea reformelor si cred a acesta este principalul motiv pentru care dinamica pietei europene este slabita, iar presiunea asupra preturilor nu da rezultate.
Economia Europei nu a gasit inca viteza de a iesi din aceasta zona periculoasa", considera... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 12:06
Amnesty International critica unele dintre actiunile Comisiei Europene in criza refugiatilor si cere pasi concreti pentru rezolvarea crizei.
Iverna McGowan, director Amnesty International Europe, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca e nevoie si de implicarea altor state, pe langa cele europene, si de mijloace legale pentru a facilita accesul imigrantilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Ati dat publicitatii un plan cu cateva puncte clare care trebuie implementate imediat pentru a raspunde crizei. Care sunt masurile ce trebuie luate imediat pentru a rezolva intrucatva acesta criza?
Este foate important sa constientizam ca avem de-a face cu cea mai mare criza globala a refugiatilor de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Asteptam de la liderii Uniunii Europene si de la statele membre sa se implice activ in aceasta chestiune, sa dea dovada de responsabilitate. Trebuie sa constientizam faptul ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie, daca s-ar fi actionat din... citeste mai departe despre "Criza refugiatilor - Amnesty International: Reactia discriminatorie se bazeaza pe frica! Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 11:29
Austria nu va introduce controale la frontiere in urma cazului tragic al celor 71 de imigranti gasiti morti intr-un camion pe o autostrada din estul tarii, a indicat vineri ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner.
Potrivit oficialului austriac, cea mai buna modalitate de a gestiona criza refugiatilor este crearea de cai legale de imigratie pentru acestia in Uniunea Europeana, nu de a introduce controale stricte la frontiere, transmite DPA.
"Nu avem nevoie de controale la frontiere. Ceea ce ne trebuie este sa infiintam puncte de intrare sigure la granitele externe ale UE, unde sa putem face diferenta imediat intre refugiatii din calea razboaielor si imigrantii din motive economice", a declarat Mikl-Leitner.
Criza imigrantilor: Cadavrele refugiatilor sufocati in camionul din Austria, mult mai multe decat se credea
"O cota de imigratie este necesara pentru a forma baza oricarei abordari comune in materie de azil", a adaugat ministrul austriac, pledand pentru solutii ...citeste mai departe despre "Criza refugiatilor: Cum raspunde Austria cazului celor 71 de imigranti gasiti morti intr-un camion" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 21:25
Vicepremierul ceh, Andrej Babis, a cerut marti inchiderea imediata a frontierei externe a spatiului Schengen pentru a fi oprit afluxul de refugiati, el apreciind ca majoritatea statelor din acest spatiu de libera circulatie sunt impotriva primirii refugiatilor.
El a sugerat de asemenea ca si NATO sa se implice in supravegherea granitelor europene, intrucat statele spatiului Schengen au aratat ca nu isi pot asuma singure aceasta sarcina, relateaza agentia Xinhua.
Merkel pune piciorul in prag: Ce masuri ia impotriva refugiatilor
Merkel a pus ochii pe refugiati: Vrea sa faca o lista neagra si sa le interzica accesul
Vicepremierul ceh, care este si ministru de Finante, a mai cerut statelor europene sa le transmita clar imigrantilor clandestini proveniti din Africa si Orientul Mijlociu ca 'nu pot veni in Europa', pentru ca aici vor fi someri si nu vor ...citeste mai departe despre "Criza refugiatilor: Se cere inchiderea spatiului Schengen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 14:06