Ankara lasa refugiatii sa plece in directia UE. Locuitorii insulei grecesti Lesbos iau masuri de aparare impotriva noilor veniti. Situatia de acolo este tensionata din cauza taberei pentru refugiati Moria.
Localnicii din Lesbos au blocat drumul de acces spre tabara de refugiati Moria. Ei nu vor si mai multi imigranti pe insula intr-o tabara oricum plina pana la refuz, in care oamenii vegeteaza in conditii de nedescris. Cu toate acestea, alti numerosi imigranti au sosit duminica - aproximativ 300 - cu barca direct din Turcia, potrivit mass media elene. Nou venitii ar fi trebuit sa fie transportati cu autobuzele spre tabara Moria dar, pentru moment, drumul este blocat.
Christinei Chatzidaki nu-i vine sa creada ce se intampla pe Lesbos, insula pe care si-a petrecut intreaga viata. Refugiati nu exista acolo doar incepand din 2015, ci inca din anii 1990, povesteste batrana in varsta de 87 de ani. Deja de atunci ea s-a implicat in favoarea oamenilor care au nevoie de protectie. In anii 90, refugiatii proveneau cu precadere din fosta Iugoslavie, scena unui sangeros razboi civil. Pana in ziua de azi, Chatzidaki se implica pentru relatii bune intre locuitorii insulei si imigranti. Pe insula traiesc in prezent aproximativ 25.000 dintre acestia, in tabara Moria, in conditii igienice de nedescris.
Este posibil ca numarul lor sa creasca rapid. Stirea ca presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deschis pentru refugiatii sirieni granita spre Grecia este pentru localnicii... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:08
Cantaretul britanic Sting a atacat, sambata, liderii de la nivel mondial, catalogandu-i "lasi" pentru ca nu au reusit sa rezolve criza refugiatilor, insa a laudat implicarea Greciei in aceasta problema.
"Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat Grecia, pentru ca ne-a aratat calea", a declarat Sting in timpul unui veniment al Amnesty International, desfasurat la Atena, inainte sa sustina un concert incendiar in capitala Greciei.
"Ne-ati aratat cum trebuie sa fie tratati refugiatii, in timp ce alti oameni construiau ziduri. Cand copiii sunt luati de langa mamele lor si aruncati in custi, voi aratati compasiune, generozitate si bun simt", a mai elogiat Sting, potrivit France 24.
Amintim ca saptamana trecuta a fost facuta publica informatia potrivit careia, de la mijlocul lunii aprilie, aproape 2.000 de copii au fost separati de parintii lor arestati pentru trecere clandestina a frontierei americane.
Cum rezolva Trump imigratia ilegala: 2.000 de copii au fost separati de parintii lor in 6 saptamaniDonald Trump tine copiii imigrantilor in custi. Unii au stat cate 20 intr-o celulaO prezentatoare TV din SUA a izbucnit in plans, in direct, cand a citit ca Trump desparte imigrantii de copiii lor (Video)
"Pentru ca asa-zisii nostri lideri, o parada trista de lasi, barbati doar pe jumatate, nu au gasit solutii. Democratia a inceput aici in Grecia. Ne aratati cum sa fim din nou civilizati", a completat artistul britanic.
Grecia, cu o populatie de 11 milioane de cetateni, a... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 09:04
Peste 1.000 de plangeri pentru inalta tradare au fost depuse impotriva cancelarului german Angela Merkel dupa criza refugiatilor, din 2015. Plangerile au fost depuse de simpatizanti ai dreptei populiste, AfD.
"Plangerile impotriva cancelarului s-au dovedit, toate, fara fundament", a insistat purtatorul de cuvant al Parchetului federal din Karlsruhe (sud-vestul tarii), Frauke Koehler.
Simpatizanti si militanti ai partidului antiimigranti si antiislam Alternativa pentru Germania (AfD) ii reproseaza liderei conservatoare ca a deschis portile tarii in mod necontrolat pentru peste un milion de refugiati, in 2015 si 2016.
In campanie pentru un al patrulea mandat de cancelar, inainte de alegerile legislative din 24 septembrie, Merkel este huiduita adesea in cursul deplasarilor sale in fosta Germanie comunista, unde AfD se bucura de cea mai mare sustinere.
Formatiunea, care flirteaza cu extremismul si xenofobia, este creditata cu pana la 9% din intentiile de vot.
Citeste si:
E oficial pretul platit de Merkel pentru imigranti: Un partid extremist ii ia fata in alegeriMerkel a picat testul: Partidul sau, umilit "la el acasa" de o formatiune anti-migratieMerkel recunoaste: Germania si UE au facut greseli in privinta migrantilorMerkel recunoaste ca a gresit in criza refugiatilor, dupa rezultatele dezastruoase de la alegeri (Video)Angela Merkel nu regreta decizia de a deschide granitele pentru refugiati - o spune in plina campanie electoralaUn refugiat sirian s-a... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:48
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Miliardarul american George Soros crede ca Uniunea Europeana se afla in pericol de moarte din cauza incapacitatii liderilor politici de a gasi solutii viabile pentru criza refugiatilor.
Intr-un editorial din New York Review of Books, Soros se arata ingrijorat de dimensiunea capatata de criza refugiatilor din Europa si arata cateva solutii financiare la care organismele europene ar trebui sa apeleze de urgenta, potrivit CNBC.
O sansa rezonabila
"Solicitantii de azil sunt disperati. Refugiatilor legitimi trebuie sa li se acorde o sansa rezonabila de a ajunge in destinatiile dorite din Europa", arata miliardarul in textul sau.
In plus, considera Soros, blocarea refugiatilor in Grecia nu face altceva decat sa accentueze criza financiara cu care se confrunta Atena.
In 2015, manati din spate de ororile razboaielor din Siria, Irak, Afganistan si tarile din nordul Africii, peste 1 milion de imigranti au traversat apele Mediteranei sau ale Marii Egee pentru a intra in Europa.
Cateva sute de mii dintre acestia sunt in continuare in Grecia, ca urmare a blocadei impuse de tarile de pe traseul balcanic la frontiere.
"Liderii europeni trebuie sa imbratiseze ideea ca, pentru a se adresa eficient crizei refugiatilor, trebuie sa creasca volumul de fonduri alocate, in loc sa stranga in fiecare an bani cu taraita.
Cheltuirea unor sume de bani mai mari inca de la inceput ar permite Uniunii sa raspunda in mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecinte ale... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:04
2Liderii europeni au cazut de acord sa inmaneze Turciei un cec de 4,7 miliarde de euro pentru a stavili exodul refugiatilor catre Uniunea Europeana, dar acest lucru nu inseamna ca devastatoarea criza a migrantilor a luat sfarsit.
Dupa Ankara, Bruxellesul ar putea ajunge sa negocieze si cu Moscova, traseul din Rusia reprezentand o alta poarta prin care refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa ar putea intra nestingheriti in Europa, remarca publicatia Daily Mail.
La mana lui Putin
Oficialii de la Bruxelles au sesizat deja ca tot mai multi migranti incepe sa soseasca in Europa pe traseul rusesc, iar acest lucru ii forteaza sa poarte discutii si negocieri cu Vladimir Putin, omul considerat inamicul nr.1 al tarilor din spatiul euro-atlantic.
O hotarare in acest sens pare sa fi fost luata deja in cursul lunii trecute, in cadrul unei intalniri cu usile inchise a liderilor Comisiei Europene.
Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru probleme de migratie, a fost cel care a atras atentia asupra presiunii valului migrationist de la granita ruso-finlandeza.
El este si cel care a sugerat deschiderea negocierilor cu Federatia Rusa, inainte ca Europa sa se trezeasca cu un noul val de migranti la granita estica a Uniunii, sustin reporterii ziarului britanic.
Reprezentantii CE au refuzat sa comenteze subiectul negocierilor diplomatice cu Moscova pe aceasta tema, dar au admis ca sunt constienti de numarul migrantilor care folosesc ruta arctica pentru a patrunde... mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 13:05
Turcia considera ca bombardarea unor tinte civile din Siria, de catre aviatia rusa, este o incercare deliberata a Moscovei de a alimenta criza refugiatilor din Europa si de a crea spatiu pentru fortele pro-Bashar al-Assad.
Faptul ca Rusia a negat atacurile asupra spitalelor si scolilor din Siria nu inseamna nimic pentru Ankara, se precizeaza intr-o analiza The Guardian.
Oficialii turci sustin ca Vladimir Putin si aliatii sai sirieni folosesc cu nerusinare afluxul de refugiati - provocat de loviturile avioanelor ruse - pe post de arma de razboi indreptata in mod deliberat impotriva Turciei si Uniunii Europene.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a respins categoric acuzatiile Turciei si altor tari, potrivit carora fortele ruse - actionand in favoarea regimului Assad si militiilor siriene kurde - au comis "crime de razboi" la inceputul acestei saptamani, cand doua scoli si doua spitale din nordul Siriei au fost lovite de rachete, ucigand 50 de oameni.
Noi... citeste mai departe despre "Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 22:07
Fiecare inceput de an este ocazia pentru a defini prioritatile, dar si principalele provocari ce se astern in fata noastra. Este si cazul institutiilor europene care nu duc lipsa nici de provocari si nici de crize aflate in curs.
Situatia economica impune pe agenda problema crearii noilor locuri de munca, a securizarii zonei euro si a finantelor europene, raman pe agenda problemele legate de securitatea energetica si politicile in domeniul mediului, dupa cum fiecare dintre sectoarele economiei au propriile prioritati care se reflecta si in politicile europene.
Cea mai importanta prioritate o reprezinta, fara indoiala, criza migratiei si criza ce se profileaza in domeniul securitatii internationale ca urmare a activitatilor teroriste care au avut loc in 2015.
Exista un sentiment de urgenta legat de masurile ce se impun in fata crizei migratiei. Acest sentiment a fost clar reflectat in dezbaterea pe care plenul Parlamentului European, la Strasbourg, a organizat-o cu privire la ...citeste mai departe despre "De ce sunt urmatoarele 2 luni decisive in criza refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 08:42