Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Situatia politica din Italia pare sa repete un scenariu deja intalnit inainte de referendumul grecesc de iesire din zona euro organizat in vara anului 2015, conturand ideea crearii unei monede alternative la euro care sa ajute economia tarii.
Opozitia italiana foloseste deja mesajul, ca un preambul la campania electorala asteptata in primavara anului viitor, iar chestiunea ridica noi semne de intrebare cu privire la stabilitatea uniunii monetare, anunta Daily Sabah.
Varianta adoptarii unei monede secundare poate trezi in randul populatiei ideea ca economia se poate descurca si fara moneda unica europeana, netezind drumul spre o iesire a Italiei din zona euro, cred analistii.
"Din punct de vedere tehnic poate fi facut, iar politic este perfect posibil", considera Roberto Perotti, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.
Trei din cele patru mari partide ale Italiei: Movimento 5 Stelle, Forza Italia si Liga Nordului folosesc deja acest tip de discurs.
O moneda secundara ar permite Italiei sa evite blocajele puse in drumul sau de iesire din zona euro de Banca Centrala Europeana, sustin reprezentantii acestor formatiuni.
Un sondaj de opinie recent arata ca jumatate dintre italieni sustin in continuare moneda euro, dar doar 17% se arata satisfacuti de directia in care evolueaza Uniunea Europeana.
Investitorii se arata deja alarmati de planurile liderului Forza Italia, Silvio Berlusconi, care a propus lansarea unei lire italiene, moneda ce ar urma a fie... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 10:47
Fostul guvernator al Bancii Angliei Mervyn King se arata circumspect in privinta sanselor monedei unice de a rezista in fata presiunilor politice din zona euro.
Aflat intr-un turneu de promovare a celui mai nou volum al sau de analiza economica, King a dezvaluit in platoul postului BBC ca retragerea Germaniei din uniunea monetara ar fi singura sansa de salvare a monedei euro, informeaza Bloomberg.
"Ma ingrijoreaza faptul ca acest lucru se va transforma intr-o batalie intre vointa politica a unei elite, care a creat acest sistem, dar nu vrea sa recunoasca ca a fost o greseala, si simpla aritmetica economica", a comentat Mervyn King ultimele evolutii din zona euro.
"Vom suferi cu totii de pe urma acestui fapt", a mai spus fostul guvernator al Bancii Angliei in platoul emisiunii "Andrew Marr Show".
Printre concluziile dure trase de King se numara si una care poate parea surprinzatoare: Germania ar trebui sa se retraga din zona euro. Aceasta, desi economistul britanic admite ca motivele care au stat la baza crearii monedei unice au fost dintre cele mai bune.
"Germanii au vrut sa lege soarta tarii lor de Europa in asa fel incat nimeni din Europa sa nu se mai teama vreodata de Germania.
Rezultatul a fost exact invers, iar daca privesti la atitudinea Greciei de azi sau a Italiei fata de Germania vei vedea ca s-au strans tensiuni si temeri mai mari decat inainte. Iar aceasta da dureri de cap Germaniei", considera King.
Fostul guvernator al Bancii Angliei nu... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 15:15
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Criza prelungita din zona euro are in spate doi factori care pot explica evolutia tumultoasa a inclestarii dintre creditorii europeni si oficialitatile elene.
In primul rand, slabiciunea euro, moneda unica europeana dovedindu-se greu sustenabila pentru economiile mici din zona euro, in lipsa unei politici fiscale comune.
In al doilea rand, moneda europeana a fost, inca de la inceput, mai mult un proiect politic decat unul economic, viziunea aceasta fiind impartasita si de fostii lideri Francois Mitterand si Helmuth Kohl, reflecta o analiza Market Watch.
Rivalitate veche
In ciuda viziunii unioniste impartasite de liderii politicii de acum un sfert de veac, vechile rivalitati de pe continentul european sunt departe de a se fi stins.
Simplificand, Franta si Germania raman doua vechi rivale politice si economice, a caror redresare rapida dupa Al Doilea Razboi Mondial a accentuat si mai mult disputa dintre ele.
In mod particular, oficialii francezi au contestat intotdeauna ambitiile bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, de a da tonul in Europa de vest.
In acelasi timp, politicienii nemti au detestat mereu rolul de vioara principala detinut de Paris in relatiile diplomatice si politice din Europa si din lume.
Pentru o clipa, proiectul zonei euro a parut sa impace ambitiile politico-economice ale celor doua natiuni, Germania parand sa castige un avantaj in fata Frantei si viceversa.
A fost un scenariu tulburator, dupa cum remarca economistul Martin... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 13:15
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca zona euro trebuie sa continue sa curete sectorul financiar si sa inchida unele banci, daca va fi necesar, relateaza AFP.
"Prioritatea trebuie sa fie continuarea curatarii sistemului bancar, recapitalizarea si restructurarea acestuia si, daca va fi necesar, inchiderea anumitor banci", a afirmat Lagarde intr-o conferinta la New York.
Cipru a acceptat, in schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restructurarea drastica a sectorului bancar, care include inchiderea Laiki, a doua mare banca din tara.
Lagarde a aratat ca mai multe banci de la periferia zonei euro abia incep sa fie redresate si sufera inca de lipsa unui capital suficient si ponderea prea mare a creditelor neperformante.
"Chiar si in afara periferiei zonei euro, bilantul bancilor trebuie redus, iar modelul lor economic imbunatatit", a adaugat sefa FMI.
Din cauza slabiciunii sectorului financiar, politica monetara europeana functioneaza in gol, iar dobanzile reduse nu aduc avantaje celor care au nevoie de ele, a mai aratat Lagarde. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:51
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari ca Uniunea Europeana este in masura sa faca fata crizei din zona euro si va face tot ce-i sta in putere pentru a depasi criza financiara, intr-un discurs rostit joi in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din New York.
"Suntem angajati in reforme, care vor pune bazele unei noi politici economice si bugetare. Din cauza valvei din presa, nu se vad progresele noastre in crearea conditiilor de redresare economica si a unei cresteri stabile durabile", a afirmat Barroso, mentionand ca in acest moment prioritar pentru Europa este stimularea economiei si crearea conditiilor de crestere economica.
"In mod clar avem nevoie de disciplina bugetara, de reforme structurale si investitii specifice pentru a obtine o crestere economica si a restabili increderea investitorilor", a subliniat presedintele Comisiei Europene.
In acest context, Associated Press noteaza ca laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, are opinii diferite. Potrivit acestuia, reducerea cheltuielilor publice in UE si SUA duce la o crestere economica mai lenta si la un "deceniu pierdut" in tarile dezvoltate occidentale. Eforturile depuse de Europa pentru a depasi criza datoriilor echivaleaza cu o "sinucidere" in plan economic, care poate distruge zona monedei unice, afirmase recent Joseph Stiglitz, indemnand continentul european sa se concentreze pe stimularea cresterii economice.
"Am impresia ca... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 13:31
In contextul discutiilor despre inevitabilitatea situatiei in care Grecia va parasi zona euro, subiectul destramarii uniunii monetare. Pareri pro si contra vin din toate colturile lumii, care mai de care mai argumentate.
Iata zece motive pentru care Business Insider crede ca moneda unica nu va disparea sau ca Grecia nu va parasi zona euro, dar si care ar fi potentialele efecte ale unor astfel de masuri.
1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest dupa 1950 si eforturile Germaniei de a pastra cele mai mari afaceri din Europa in Germania. Elita, pentru ca acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativa.
2. Pentru ca nu exista un plan B, nu exista niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricarui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor sa ramana in zona euro.
3.Daca Grecia ar parasi zona euro, situatia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria tarii este acum in mainile FMI, BCE si a Mecanismului de Salvare. Aceasta datorie este in euro. In timp ce ei ar putea sa intre in incapacitate de plata, acest lucru ar fi fara precedent si nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.
Economia ar intra intr-o recesiune adanca, iar presiunea preturilor ar creste fara precedent. Rata somajului ar creste si mai mult, in februarie cifra anuntata fiind de 21,7%, de doua ori mai mult decat media europeana. Pensiile, care au fost deja injumatatite, ar urma sa fie taiate din nou.
Reintroducerea drahmei... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:36
Eforturile statelor din zona euro de a redresa situatia bugetara a redus din intensitatea crizei datoriilor. Problemele de fond legate de sectorul bancar si gradul de indatorare ar putea reduce insa perioada de calm, informeaza AFP, citat de Mediafax.Criza din zona euro este pe cale de a fi depasita, apreciaza investitorul american George Soros.
"In prezent exista hotararea de a face ceea ce lipsea, anume o politica bugetara comuna sau administrarea unei trezorerii comune", a afirmat Soros.
Dupa un an de cosmar, in care euro a ajuns aproape de disparitie, statele europene se bucura de o perioada de liniste, noteaza AFP.
La revenirea calmului au contribuit mai multe emisiuni de obligatiuni reusite, lansate in special de Portugalia si Spania, dar si indicatorii economici incurajanti din state precum Germania, cea mai mare economie din Europa.
Tarile europene s-au pus, de asemena, pe treaba, infiintand in luna mai a anului trecut un fond de urgenta pentru sustinerea financiara a zonei euro.
Statele lucreaza la consolidarea mecanismului prin suplimentarea resurselor acestuia.
Totodata, membrii uniunii monetare vor sa inaspreasca disciplina bugetara, sa-si coordoneze mai bine politicile si masurile de imbunatatire a competitivitatii, pentru a face ca zona euro sa evolueze spre o veritabila guvernare economica.
Germania si Franta au propus semnarea unui pact in acest sens.
Propunerea este controversata, in conditiile in care mai multe state europene considera ca un asfel de pact... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 17:16