Pericolul dezintegrarii Europei sub presiunea valului de grupari politice eurosceptice si nationaliste starneste criticile unor fosti oficiali vizavi de masurile adoptate in ultimii ani de liderii europeni, vazuti ca principalii vinovati pentru crearea actualei crize, izbucnite la fix 60 de ani distanta de momentul semnarii Tratatului de la Roma.
Una dintre dintre acestia este fostul ministru elen de finante, Yanis Varoufakis, care intr-un editorial publicat in Project Syndicate blameaza proasta inspiratie a creditorilor europeni si a politicienilor din fruntea UE de a refuza orice dialog pe tema reducerii datoriilor Greciei ca stand la baza actualelor evenimente.
"Sunt pregatiti sa dezvaluie destramarea Uniunii, pe care acum o numesc Europa cu mai multe viteze sau cu geometrie variabila sau sunt gata sa se felicite pentru abordarea unei noi crize cu aceleasi metode - situatie care a aprins flacara nationalismului xenofob in toata Europa?", se intreaba fostul oficial elen.
Din punctul sau de vedere, momentul critic al exploziei populismului european pare sa fi fost cel in care creditorii europeni au refuzat sa lasa porti deschise in cadrul negocierilor privind conditiile de returnare a datoriilor inregistrate de Atena.
Mai mult, Varoufakis acuza institutiile europene de metode protectioniste prin care au reusit sa mentina la "cote stratosferice" salariile birocratilor selectati sa conduca institutii din Grecia intrate sub supravegherea autoritatilor de la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 16:30
Socialistii spanioli au anuntat duminica dupa-amiaza ca se vor abtine de la urmatorul vot de incredere din legislativ, permitand in acest mod premierului interimar conservator sa formeze un nou executiv al Partidului Popular (PP), la mai bine de zece luni de la izbucnirea unui blocaj politic ramas nerezolvat in ciuda alegerilor anticipate.
Membrii Partidului Socialist au decis cu 139 de voturi "pentru" si 96 "impotriva" sa se abtina de la urmatorul vot de incredere din legislativ, pentru a-i permite conservatorului ...citeste mai departe despre "Dupa mai bine de 10 luni, se incheie criza politica in Spania - politicienii au ajuns la un compromis" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 17:43
Parlamentul Spaniei a respins vineri o noua incercare a premierului Mariano Rajoy de a obtine un vot de incredere pentru formarea unui nou guvern.
A treia runda de alegeri anticipate in decurs de un an devine astfel tot mai probabila.
Liderul Partidului Poporului (centru-dreapta) ar fi avut nevoie doar de o majoritate simpla a celor 350 de parlamentari, in a doua runda de vot, dar ...citeste mai departe despre "Criza politica in Spania - Vor fi organizate alegeri anticipate de Craciun" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 23:07
Parlamentul Spaniei a respins vineri o noua incercare a premierului Mariano Rajoy de a obtine un vot de incredere pentru formarea unui nou guvern.
A treia runda de alegeri anticipate in decurs de un an devine astfel tot mai probabila.
Liderul Partidului Poporului (centru-dreapta) ar fi avut nevoie doar de o majoritate simpla a celor 350 de parlamentari, in a doua runda de vot, dar ...citeste mai departe despre "Criza politica in Spania - Vor fi organizate alegeri anticipate de Craciun" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 23:07
Spania se confrunta cu o criza politica de proportii, in cele 7 luni de la expirarea mandatului guvernului Rajoy, liderii partidelor politice parlamentare nefiind in stare sa formeze o coalitie care sa aiba un larg suport legislaltiv.
Situatia in care se afla regatul iberic l-a fortat pe regele Felipe al VI-lea sa ia taurul de coarne si sa se implice in negocierile derulate intre cele 6 partide reprezentate in Parlamentul de la Madrid, anunta Bloomberg.
Mariano Rajoy, premierul in functie, incearca sa isi pastreze locul in fruntea guvernului, dar echilibrul din parlamentul spaniol se dovedeste destul de fragil in acest sens.
Regele Felipe i-a chemat la negocieri pe liderii fortelor parlamentare: socialistii lui Pedro Sanchez, extrema stanga Podemos, condusa de Pablo Iglesias si formatiunea Ciudadanos a lui Albert Rivera, inainte de a se intalni cu prim-ministrul.
Un nou esec in negocieri ar putea duce la organizarea celui de-al treilea scrutin electoral pentru a limpezi apele.
Spania, una din tarile din flancul sudic al zonei euro confruntate cu o criza a datoriilor izbucnita in 2010, a dat semne de revigorare economica in ultimii 2 ani, dar eforturile facute in acest sens de guvernul Rajoy ar putea fi zadarnicite de actualul blocaj politic in care s-a afundat tara, ca si de o eventuala ascensiune la putere a gruparilor nationaliste si anti-austeritate.
"Rezultatul negocierilor purtate in prezenta regelui vor demonstra ca fructul politic din Spania este... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:08
Uniunea monetara din interiorul UE ar putea sa fie din nou scena unei inclestari politice pe tema austeritatii impuse de Berlin, dupa ce Grecia si Portugalia au ridicat primele obiectii in aceasta privinta.
Rezultatul alegerilor generale din Spania au adus pe scena forte noi, precum Podemos sau Ciudadanos, nascand temeri ca tara se va dovedi neguvernabila si prea putin dispusa sa isi respecte angajamentele economice asumate in cadrul programului bailout, anunta The Telegraph.
Gata cu politica dictata de Berlin!
Podemos, o miscare radicala condusa de Pablo Iglesias, a facut deja cunoscut, prin vocea liderului sau, ca nu mai accepta ca regula jocului sa fe dictata de lideri de la Berlin, Bruxelles sau de Banca Centrala Europeana.
"Mesajul nostru pentru Europa este clar. Spania nu va mai fi niciodata periferia Germaniei. Vom lupta sa redam intelesul termenului de suveranitate in aceasta tara", a declarat Iglesias.
Actiunile bancilor spaniole au fost primele care au avut de suferit, investitorii temandu-se ca o eventuala intrare la guvernare a Podemos ar putea anula programul de capitalizare al institutiilor de credit si ar duce la o cerere de restructurare a datoriei publice.
Banco Popular si Caixabank au fost printre marile perdante, actiunile lor depreciindu-se cu 7% intr-o singura zi. Indicele IBEX s-a depreciat cu 2,5% dupa aflarea rezultatului alegerilor.
Riscul s-a extins si asupra obligatiunilor de stat cu termen la 10 ani emise de Guvernul... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 12:40
Alegerile generale din Spania arunca regatul iberic intr-o pozitie in care nu este exclusa aparitia unei crize politice si economice pe termen mediu, considera analistii Societe Generale.
Calculele privind formarea unui nou guvern sunt in masura sa complice lucrurile, premierul Rajoy fiind obligat sa ia in calcul o serie de compromisuri care pot pune in pericol proiectele de reforma si de consolidare fiscala, anunta CNBC.
Aliati de conjuctura
Pentru a ramane la putere, Partidul Popular condus de premierul Mariano Rajoy trebuie sa isi gaseasca rapid aliatii cu care sa obtina majoritatea parlamentara.
Pentru moment, liderul guvernului de la Madrid nu are decat variante de aliante "aproape imposibile" pentru a-si continua politica de austeritate si crestere a taxelor.
Partidul Socialist, condus de Pedro Sanchez, ar reprezenta optiunea care ar asigura o majoritate electorala covarsitoare, dar cei doi lideri au viziuni diferite asupra dezvoltarii economice viitoare a Spaniei.
A doua optiune ar reprezenta-o Ciudadanos (Cetatenii), o miscare de centru nou lansata pe scena politica din Spania, dar liderii acesteia pot opta atat pentru o alianta cu Popularii, cat si pentru una cu Socialistii si Podemos.
O tactica la care ar putea regurge Rajoy este sa rupa parlamentari catalani din arcul de stanga, de la Socialisti si Podemos, votantii din regiune indreptandu-si atentia spre aceste doua partide.
Pentru aceasta insa, Rajoy va trebui sa isi calce pe inima si... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 11:19
Votul de la sfarsitul saptamanii trecute din provincia spaniola Catalonia deschide poarta spre declararea independentei regiunii, prin victoria la limita obtinuta de liderii gruparilor separatiste.
Parlamentul catalan are de acum o majoritate pro-independenta si un presedinte, Artur Mas, decis sa declare separarea de Spania in cel mult 18 luni, dar incertitudinea care planeaza in nord-estul Spaniei amenita sa zguduie din nou fundatiile uniunii monetare europene, remarca The Telegraph.
Cu sau fara euro?
Localnicii din provincia situata in nord-estul Spaniei au venit in numar mare la urne, prezenta la vot de 77% fiind mai mult o reactie sentimentala, decat una bazata pe o analiza atenta a promisiunilor electorale, cred analistii politici.
Chiar si asa, victoria separatistilor este in masura sa dezlantuie noi valuri de nelinisti politice si economice in cea de-a patra economie importanta a zonei euro.
O intrebare care a ramas fara raspuns pe intreaga perioada a campaniei electorale a fost cea legata de viitorul provinciei in interiorul zonei euro in cazul unei eventuale separari de regatul spaniol.
In schimb, guvernatorul bancii centrale a Spaniei s-a aratat ceva mai transant, afirmand, imediat dupa alegeri, ca o regiune independenta nu va avea dreptul sa foloseasca moneda unica.
Aceasta ar fi consecinta imediata a iesirii Cataloniei din Uniunea Europeana.
Dupa cum a avertizat si Bruxellesul, orice noua natiune independenta trebuie sa reia procedura de... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 15:21
Independenta Cataloniei ar putea deveni o amenintare reala pentru Madrid daca partidele care sustin aceasta idee, Convergenta Democratica si Stanga Republicana, obtin majoritatea in scrutinul pentru alegerea parlamentului regional de duminica.
Un rezultat in favoarea fomatiunilor pro-independenta ar insemna o lovitura dura pentru Spania si inceputul unei noi crize politice in zona euro, deja slabita de tevatura starnita de datoriile Greciei si invazia refugiatilor, relateaza postul CNBC.
Planuri de independenta
Catalanii se bucura deja de recunoasterea identitatii proprii, a dialectului si a traditiilor, avand si un grad destul de mare de autonomie politica si institutionala in cadrul regatului spaniol
Cu toate acestea, inclusiv actualul presedinte al regiunii, Arturo Mas, insista ca localnicii sa isi declare independenta fata de Spania.
Planurile promotorilor proiectului politic de independenta a Cataloniei includ separarea in cel mult 18 luni de Spania, in cazul in care alianta formata din cele doua partide si alti aliati de rang mai mic va reusi sa obtina majoritatea in Parlamentul Catalan din Barcelona, ce numara 135 de locuri.
Trei sondaje de opinie efectuate de cotidianul spaniol El Paisa arata ca alianta Junts pel Si (Impreuna pentru Da) ar putea obtine intre 63 si 67 de mandate in cadul Legislativului regional.
Nu este o diferenta foarte mare pana la obtinerea majoritatii care presupune ocuparea a cel putin 68 de locuri in Parlamentul Catalan.... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 09:51