Romania a avut in luna august cea mai puternica crestere din UE a numarului inmatricularilor de autoturisme noi, in urcare cu 25,5% la 6.300 unitati, in timp ce piata europeana s-a contractat cu 5%, pe fondul recesiunii si somajului record.
Vanzarile auto din UE au coborat in august la 653.900 unitati, fata de 688.200 in perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa o crestere de 4,9% in iulie, potrivit datelor prezentate marti de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
In primele opt luni ale anului, inmatricularile din Europa au scazut cu 5,2%, de la 8,26 milioane la 7.84 milioane masini. Piata auto romaneasca s-a contractat in primele opt luni cu 17,6%, de la 44.400 la 36.600 unitati.
Cele mai abrupte scaderi in perioada ianuarie-august au fost inregistrate in Olanda (-31,6%, la 270.300 automobile), Cipru (-40%, la 4.900 unitati) si Romania.
Germania, cea mai mare piata europeana, a consemnat o scadere de 6,6% la nivelul primelor opt luni, la 1,97 milioane autoturisme, cu un declin de 5,5% in august, la 214.000 unitati.
Numarul inmatricularilor de autoturisme noi din Franta a scazut cu 10,5% in august, la 85.950 unitati, astfel ca declinul consemnat de la inceputul anului a fost de 9,8%, la 1,16 milioane unitati.
Marea Britanie, Ungaria si Polonia au inregistrat, in continuare, cresterea pietei auto
Marea Britanie este singura mare economie europeana care a inregistrat in acest an o crestere semnificativa a pietei auto. Astfel,... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 11:30
Inmatricularile de masini noi in Europa au scazut cu 5,2% in primele sapte luni, fata de perioada similara din 2012 , la 7,46 milioane unitati, dar au crescut in iulie, alimentand asteptarile privind stabilizarea vanzarilor in a doua jumatate a anului, potrivit asociatiei industriei auto germane VDA.
Astfel, inmatricularile de masini noi in spatiul european - UE, Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein - au avansat cu 4,8% in iulie, la 1,02 milioane de unitati, noteaza organizatia germana, citata de Reuters.
"Rezultatul pozitiv din iulie (...) este un semn bun pentru stabilizarea pe care o asteptam in a doua jumatate a anului. Recuperarea economica aflata in faza de inceput in Europa de Vest pare sa se reflecte in evolutia cererii pe piata auto", a declarat presedintele VDA, Matthias Wissmann.
Piata auto europeana se va contracta in 2013 pentru al patrulea an, afirma analistii, dar evolutia din trimestrul al doilea sugereaza ca unii producatori auto mari sunt mai aproape de stabilizarea vanzarilor decat se credea.
Vanzarile auto din Europa arata primele semne de revenire, odata cu iesirea din recesiune a zonei euro, a declarat un oficial al companiei americane Ford Motor, care a anuntat joi o crestere de 9% a livrarilor in luna iulie pe 19 piete ale companiei in Europa, la 90.000 de masini, potrivit Bloomberg.
"Ce a fost mai rau a trecut. Este prematur sa afirmam ca ne aflam pe un trend ascendent, dar perspectiva s-a imbunatatit", a declarat Roelant de... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 17:04
Volkswagen a avut in trimestrul al doilea un profit operational de 3,44 miliarde euro, in urcare usoara fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, si vanzari de 52,1 miliarde euro, in crestere cu 8,5%, depasind estimarile analistilor in pofida crizei din Europa.
Succesul noilor modele si reducerea cheltuielilor au ajutat cel mai mare producator auto european sa acopere efectele crizei economice din zona euro, unde vanzarile de automobile sunt aproape de minimul ultimilor 20 de ani.
Profitul operational a urcat de la 3,38 miliarde euro in al doilea trimestru al anului trecut la 3,44 miliarde euro in perioada aprilie-iunie din acest an, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie. Analistii anticipau scaderea indicatorului la 3,07 miliarde euro, potrivit Bloomberg.
Profitul operational al Volkswagen a scazut cu 26% in primul trimestru, insa a revenit in urmatoarele trei luni datorita cererii solide la nivel mondial pentru modelele Audi si Porsche, care a acoperit scaderea din Europa.
In prima jumatate a anului, profitul operational al Volkswagen a scazut cu 12%, la 5,78 miliarde euro.
Grupul german a reiterat ca profitul operational din acest an se va plasa la un nivel similar cu cel din 2012, datorita cererii de masini de lux. Compania estimeaza venituri in urcare pentru acest an, generate de cresterea vanzarilor de autovehicule. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 10:24
Grupul italian Fiat ia in calcul mutarea sediului central in Statele Unite dupa ce va finaliza fuziunea cu Chrysler, preferand sa acorde mai multa atentie pietei americane, aflata in plin boom dupa problemele din ultimii ani.
Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, analizeaza mutarea in SUA a sediului din Torino, Italia, unde emblematicul constructor italian de automobile a fost fondat in 1899, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Operatiunile din America de Nord genereaza o parte tot mai semnificativa din veniturile si profitul grupului, cel mai mare producator auto din Italia. Anul trecut, 75% din profitul operational raportat a fost obtinut din America de Nord.
Ideea mutarii Fiat in SUA a fost promovata initial de directorul executiv al Chrysler L. Brooks Patterson intr-o intalnire avuta la Torino cu Marchionne.
"Daca se va materializa, si sper ca se va intampla asta, este o veste buna. Cred ca va contribui la imaginea Motor City (cum este supranumit Detroit - n.r.). Ar fi o lovitura de teatru, un home run, un grand slam", a afirmat seful Chrysler.
Marchione sustine listarea Fiat pe bursa din New York
Sursele citate au precizat ca Marchionne nu a luat inca o decizie privind mutarea Fiat si ia in calcul mai multe optiuni.
Contactat de Bloomberg, un reprezentant al companiei italiene a refuzat sa comenteze informatiile.
In luna aprilie, Marchionne a declarat ca este in favoarea transferarii listarii bursiere principale a... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 15:14
Michelin, al doilea mare producator de anvelope din lume, prezent si pe piata din Romania, vrea sa-si reduca si mai mult costurile, pe fondul declinului dramatic al vanzarilor auto in Europa.
"Nu excludem nimic. Trebuie sa ne gandim la evolutia pietei, sa estimam cat va dura situatia dificila", a declarat, pentru Les Echos, Florent Menegaux, director al diviziei de produse pentru automobile si camioane usoare, conform publicatiei franceze Les Echos, citata de Reuters.
Compania franceza Michelin are 63.000 de angajati in Europa. Reprezentantii companiei s-au intalnit in 7 martie cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta viitorul fabricilor Michelin din Franta, dar nu a fost facut nici un anunt.
In Franta, sindicatele CFE-CGC si CFDT au semnat in 13 martie un acord pe trei ani privind flexibilitatea fortei de munca, care are ca obiectiv adaptarea productiei si a angajatilor la perioadele in care cererea este mai scazuta.
In februarie, piata europeana pentru automobile si camioane usoare a inregistrat un declin de 13%, dupa o scadere de 14% in ianuarie, conform datelor Michelin.
Compania investeste masiv in SUA
Anul trecut, Michelin a anuntat ca va investi 750 de milioane de dolari pentru a construi o noua uzina in statul american Carolina de Sud, precum si pentru a extinde o alta facilitate de productie, urmand sa creeze 500 de noi locuri de munca.
Pete Selleck, presedintele Michelin North America, declara atunci ca firma ar fi putut decide sa... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 12:37
Doi dintre cei mai mari constructori auto germani, Volkswagen si Daimler, vor reduce salariul aferent anului 2012 pentru directorii generali si restul echipei de management, in urma crizei care a afectat piata auto europeana.
Directorul general al VW, Martin Winterkorn, va primi pentru anul trecut 14,5 milioane de euro, sub forma de salariu fix, bonusuri si sporuri, cu 17% mai putin fata de cele 17,5 milioane de euro din 2011, scrie Automobile News Europe.
Alti opt membri ai consiliului de administratie al VW vor primi remuneratii mai mici pentru 2012.
Winterkorn este cel mai bine platit sef de companie din Germania, iar sindicatul IG Metall a cerut limitarea pachetelor salariale ale managerilor marilor companii.
Directorul financiar al VW, Hans Dieter Poetsch, a afirmat intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ca grupul se indreapta spre o scadere a profitului in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza contractiei pietei europene.
Volkswagen incepe prost anul. Ce sperante are compania germana?
VW a anuntat vineri ca profitul operational al grupului a crescut cu 2,1% anul trecut, la 11,5 miliarde de euro.
Daimler a redus la randul sau remuneratia pe anul trecut a directorului general Dieter Zetsche cu 5,8%, la 8,15 milioane de euro, comparativ cu 8,65 milioane euro in 2011, potrivit raportului anual al grupului. Decizia de limitare a remuneratilor membrilor conducerii a fost luata dupa ce grupul a... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:50
Pe Wall-Street, fiecare criza are un nume, iar "Carmagedon", sau Armaghedonul industriei auto, a fost recent inventat pentru piata auto europeana.
Proportiile crizei confirma faptul ca problemele industriei auto nu mai sunt nationale, iar solutia trebuie cautata pe o scara mai larga, scrie cotidianul financiar italian Il Sole 24 Ore, in editia de vineri.
Ceea ce ingrijoreaza nu este doar faptul ca vanzarile de automobile din Europa au scazut la nivelul de acum 17 ani, ci mai ales lipsa unui raspuns comun la criza producatorilor. Exista companii care sufera mai mult decat altele, dar este un fapt cert ca pierderile acumulate de brandurile mari pe piata europeana au atins 5 miliarde de euro, la sfarsitul anului 2012. Prabusirea cererii si excesul de productie sunt probleme comune care necesita solutii convenite, se arata in articol.
In Europa exista cel putin 20 de fabrici de automobile care lucreaza la mai putin de 50% din capacitatea lor productiva.
Sergio Marchionne, directorul companiilor Fiat si Chrysler, reales pentru un al doilea mandat in fruntea Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA), a atras joi comunitatea financiara, incadrand problemele Fiat cu cele ale intregului sector: necesitatea de a se ajunge la "solutii comune cu Europa" in problema supraproductiei a facut sa creasca actiunile Fiat cu peste 6%, iar cele ale concurentilor intr-o masura cu putin mai mica.
In sfarsit, criza de pe piata auto nu este incadrata numai ca o... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:19
Producatorii auto germani au inceput sa simta puternic efectele crizei economice. Volkswagen va raporta cea mai mare scadere a profitului din 2009, in timp ce Daimler va reduce costurile pentru a compensa diminuarea profitului la Mercedes-Benz.
Volkswagen, Daimler si Bayerische Motoren Werke AG incearca sa diminueze scaderea cererii de pe piata auto din Europa prin livrari catre China si alte piete. Efectele austeritatii au inceput sa fie simtite de producatorii de masini pe pietele din Italia, Spania sau Portugalia, conform Bloomberg.
"Criza economica a ajuns in mod sigur si in Germania", a spus Stefan Bratzel, director al Centrului Automotive Management la Universitatea de Stiinte Aplicate din Bergisch Gladbach, Germania.
Volkswagen va raporta rezultatele financiare pentru cel de-al treilea trimestru pe data de 24 octombrie. Analistii estimeaza ca producatorul auto german va anunta un profit operational de 2,3 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o scadere de 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Scaderea profitului VW ar fi prima reducere semnificativa de la recesiunea din 2009, cand castigurile au scazut cu mai mult de 80%.
In trimestrul al doilea al acestui an, Volkswagen a avut un profit de 3,28 miliarde euro, insa rata de crestere a castigurilor companiei a incetinit la 3,4%.
Afacerile Volkswagen, afectate puternic de criza din Europa
Pana acum, producatorii auto germani nu au fost afectati de criza datoriilor din zona euro,... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:01
Europa, cu o populatie de aproximativ 500 de milioane, s-a transformat intr-un cosmar pentru industria auto. Vanzarile au scazut de la an la an si nu se intrevad semne de recuperare.
Directorul executiv al Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne, care este si presedintele Asociatiei Producatorilor de Automobile din Europa, a caracterizat industria auto ca fiind "oribila", in cadrul conferintei European Business Conference, care a avut loc in data de 20 martie la Bruges, Belgia.
El a estimat ca vanzarile auto vor scadea cu 5% anul acesta, in al cincilea an consecutiv dominat de scaderi ale vanzarilor. El nu a prevazut o revenire a pietei auto din Europa pana in 2014.
Piata auto din Europa nu-si va reveni prea curand
Pretul benzinei este una dintre cauzele pentru care piata auto din Europa nu-si va reveni prea curand.
Mesajul lui Marchionne a fost adresat Comisiei Europene. Industria auto trebuie restructurata din temelii, iar Comisia trebuie sa faca pasii necesari pentru a incuraja acest lucru, a spus seful Fiat-Chrysler.
Inregistrarile auto din Romania in crestere cu 54%
Potrivit statisticilor Uniunii Europene in ceea ce priveste noile inregistrari de masini, in luna februarie a fost inregistrata o scadere de 9,7% la nivelul UE, o scadere mai mare chiar fata de luna februarie 2009, momentul in care criza financiara era la apogeu. A fost cea de-a cincea luna de scaderi consecutive.
Pentru perioada ianuarie-februarie, inregistrarile auto au fost in... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 07:59