Forma noului guvern din Grecia va fi anuntata miercuri, potrivit unui oficial al cabinetului de la Atena.
Aceeasi sursa sustine ca prim ministrul Giorgios Papandreou, care si-a anuntat demisia zilele trecute, se va intalni cu presedintele dimineata, inainte de a purta discutii cu liderii partidelor, informeaza BBC.
Anuntul vine dupa trei zile in care grecii nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru guvernarea tarii. Atena trebuie sa rezolve cat mai repede criza politica, pentru a putea implementa masurile de austeritate convenite cu liderii europeni.
Negocierile intre Giorgios Papandreou si liderul opozitiei, Antonis Samaras, au inceput luni, dar pana acum nu au dat niciun raspuns concret.
Incertitudinile continua
In urma discutiilor de marti, surse de la Atena il dadeau castigator pe Lucas Papandemos, fost vice presedinte al Bancii Centrale Europene, considerat persoana potrivita pentru a-l inlocui pe Papandreou la conducerea tarii.
"Este 99% sigur ca domnul Papademos va deveni noul prim ministru, dar nu se ia nicio decizie finala pana cand vom cadea de acord asupra tuturor aspectelor", a spus un membru conservator important, pentru Financial Times.
Pe de alta parte, surse din cabinet au spus ca Papademos a iesit din carti.
"Candidatura lui Papademos a intampinat probleme din partea ambelor partide", a spus marti o sursa anonima, citata de Reuters.
Alti posibili viitori prim ministri sunt Nikiforos Diamadouros, mediatorul Greciei in... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 09:40
Primul ministru grec in exercitiu Giorgios Papandreou si rivalul sau conservator Antonis Samaras au ajuns la un acord, luni seara, asupra noului sef al guvernului de coalitie pe care ei s-au angajat sa il formeze duminica, a anuntat televiziunea publica Net.
Numele noului prim-ministru va fi anuntat marti impreuna cu componenta noului cabinet, de la care se asteapta sa scoata Grecia din grava criza economica si politica prin care trece, prin asigurarea aplicarii planului de reducere a datoriei adoptat la sfarsitul lunii octombrie la Bruxelles. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 22:40
Grecia este obligata sa ratifice in Parlament "inainte de sfarsitul lui 2011" planul de reducere a datoriei, incheiat la sfarsitul lui octombrie la Bruxelles de liderii zonei euro, iar partenerii sai "nu vor astepta" mai mult, a declarat sambata un purtator de cuvant al Guvernului.
"Potrivit calendarului non-negociabil al deciziei Consiliului European, noul acord de imprumut trebuie sa fie aprobat printr-un vot in Parlament inainte de sfarsitul lui 2011, partenerii nostri europeni nu ne vor astepta (...), nu putem pierde nici o zi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ilias Mossialos.
Acesta a justificat astfel insistenta premierului Giorgios Papandreou de a forma un Guvern de coalitie de tranzitie, in loc sa accepte alegerile anticipate pentru a scoate tara din criza.
Pana atunci, Executivul va trebui de asemenea sa prezinte "inainte de 20 noiembrie" proiectul de buget pentru 2012, in vederea unui vot in Parlament "inainte de 22 decembrie", a adaugat el, potrivit unui comunicat. mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 09:40
Grecia, tara cu cele mai mari dificultati financiare din zona euro, traverseaza o criza a datoriilor care isi are radacinile in situatia din 2009, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a principalelor momente ale acesteia.
2009
- octombrie: Noul Guvern al lui Giorgios Papandreou ridica previziunea de deficit public a tarii pentru 2009 (12,7 la suta fata de 6 la suta).
- decembrie: UE trage semnalul de alarma privind starea finantelor publice ale Greciei, agentiile de rating reduc nota datoriei sale suverane.
2010
- 23 aprilie: Grecia, a carei datorie se ridica la 350 de miliarde de euro, se hotaraste sa ceara ajutor international. La inceputul lui mai, UE si FMI acorda un plan de imprumut de 110 miliarde de euro Atenei care adopta un plan de austeritate.
- 5-6 mai: A treia greva generala si manifestatii violente, soldate cu trei morti.
2011
- 29-30 iunie: Nou plan de austeritate si de privatizare. La 21 iulie, zona euro acorda un al doilea plan de ajutor in valoare de 159 de miliarde de euro si prevede consolidarea Fondului european de stabilitate financiara (FESF), infiintat in mai 2010.
- 2 septembrie: Creditorii Greciei (UE, FMI si BCE), care au constatat un derapaj important in conturile publice, isi suspenda misiunea la Atena dar revin la sfarsitul lui septembrie.
- 20 octombrie: Noua lege de austeritate pe fondul unei greve generale si a unor manifestatii violente soldate cu un mort.
- 27 octombrie: Acord european pentru salvarea... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:01
Organizarea unui referendum in Grecia privind acordul incheiat la Summitul Uniunii Europene poate determina declansarea unei noi crize economice.
Premierul grec a anuntat ca pentru a pune in practica masurile de austeritate impuse de noul plan acceptat de liderii europeni are nevoie de o sustinere politica mai ampla.
"Daca va fi un referendum, putem considera in mod rezonabil ca grecii ar putea sa nu accepte masurile de austeritate. Putem trage concluzia ca aceasta va prabusi intregul pachet de carti de joc", considera analistii.
Organizarea primului referendum dupa 40 de ani a venit ca o surpriza pentru analisti intrucat este cunoscut faptul ca majoritatea grecilor (60%) nu sunt de acord cu masurile adoptate la Bruxelles.
Noua incertitudine va constitui un subiect stanjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor incerca sa obtina ajutorul Chinei pentru zona euro.
Specialistii sustin ca un vot negativ ar putea obliga demisia premierului si alegeri anticipate. Primele reactii la anuntul surpriza au mers de la acuzatii ca Papandreou joaca viitorul tarii si predictii de faliment, pana la indoieli privind legalitatea referendumului.
"Este greu de prezis ce se va intampla daca grecii resping planul. Va fi suficient de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales pentru zona euro, dar va fi mult mai rau pentru Grecia", considera Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie.
"In scenariul unui vot negativ, Grecia ar... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 10:24
O publicatie elena sustine ca premierul elen, George Papandreou, ar putea propune formarea unui guvern de uniune nationala care sa scoata tara din criza datoriilor, dar informatia a fost dezmintita de guvernul de la Atena, transmite Reuters.Papandreou ar fi dispus sa demisioneze, daca astfel se va ajunge la un consens politic pentru formarea unui guvern de coalitie, cu o majoritate parlamentara puternica, a relatat publicatia financiara Imerisia.
"Informatia nu este adevarata", a declarat Ilias Mosialos, purtator de cuvant al Executivului.
In iunie, Papandreou i-a spus sefului conservatorilor din opozitie, Antonis Samaras, ca este dispus sa demisioneze pentru a permite crearea unui guvern de uniune nationala care sa atraga un sprijin mai larg pentru masurile de austeritate din programul de finantare convenit cu Uniunea Europeana si FMI.
Samaras, care se opune masurilor de austeritate, a respins oferta.
Partidul Socialist condus de Papandreou detine majoritatea in Parlamentul tarii.
Potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, conservatorii au un avantaj de noua puncte procentuale fata de socialisti.
Liderii UE se vor reuni la Bruxelles pe 17-18 octombrie, pentru a discuta despre revizuirea unui acord din 21 iulie privind acordarea unui al doilea program de sprijin Greciei, posibil prin cererea ca bancile sa accepte pierderi mai mari din detinerile de obligatiuni suverane elene. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 07:45
Grecia trebuie sa adopte noi masuri dure de austeritate, altfel ministrii de finante din zona euro nu-i vor acorda transa de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta convenit anul trecut, transmite Reuters, citat de Mediafax.Oficialii europeni au precizat ca estimeaza plata transei pana la mijlocul lunii iulie.Grecia are nevoie de bani pana la jumatatea lunii viitoare pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata).Liderii europeni insista ca deblocarea urmatoarei transe sa fie conditionata de aprobarea, de catre parlamentul elen, a unor noi legi privind reforme fiscale si privatizarea activelor statului.
Intre timp, populatia elena isi exprima tot mai zgomotos dezaprobarea fata de masurile de austeritate si privatizarile impuse de institutiile financiare internationale.
"Pentru a trece la plata urmatoarei transe, trebuie sa fim siguri ca parlamentul elen va da votul de incredere guvernului si va sustine programul, asa ca decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat ministrul belgian al Finantelor, Didier Reynders.Moneda euro s-a depreciat usor luni fata de dolar pe pietele asiatice, din cauza amanarii.
Ministrii Finantelor din zona euro au mai aratat, intr-un comunicat emis luni dimineata la Luxemburg, dupa sapte ore de discutii, ca vor intocmi un al doilea program de bailout pentru Grecia.
Surse oficiale din zona euro au declarat pentru Reuters ca urmatorul acord de finantare externa care va fi incheiat cu Grecia se va derula pana la... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:52
Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei, in timp ce protestele fata de politica de austeritate a guvernului socialist elen au continuat si sambata la Atena, relateaza BBC News. Un nou pachet de salvare pentru Grecia trebuie sa implice un impuls "substantial" din partea bancilor private, a spus cancelarul Merkel. Vineri, premierul grec Georgios Papandreou si-a remaniat cabinetul, in incercarea de a readuce stabilitatea politica, si a numit la Finante un fost rival politic din cadrul partidului socialist.
Noul guvern urmeaza sa obtina marti increderea in Parlament, dar nu e sigur ca va obtine si increderea pietelor financiare. Grecia este in asteptarea aprobarii urmatoarei transe din imprumutul de 110 miliarde de euro pe care l-a luat anul trecut de la UE si FMI.
Are nevoie de cele 12 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, din cauza datoriilor pe care trebuie sa le plateasca in urmatoarele luni. Imprumutul depinde insa de implementarea unor reforme interne dureroase.
Papandreou vrea sa creasca taxele, sa taie pensiile si sa privatizeze, ceea ce ar aduce tarii 28 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, dar planurile sale au fost intampinate cu greve la nivel national si violente pe strazile Atenei. Si sambata mii de persoane au marsaluit spre Parlament pentru a-si arata nemultumirea.
Comisarul european Olli Rehn a spus ca Grecia va primi urmatoarea transa din... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 00:36
Criza bugetara a Greciei, care aproape a scapat de sub control situatia finantelor publice, reprezinta primul test major pentru zona euro de la aparitia acesteia in 1999, odata cu lansarea monedei unice, expertii subliniind ca discrepantele dintre nordul si sudul zonei sunt mai mari ca niciodata, precizeaza NewsIn.Unii analisti sustin ca situatia era inevitabila inca din momentul in care Grecia a fost admisa in zona euro, in urma cu noua ani. Altii sunt de parere ca o astfel de criza avea oricum sa cuprinda, mai devreme sau mai tarziu, o uniune monetara atat de inegala ca zona euro. Daca nu Grecia, o alta tara mai slaba din uniune ar fi fost cauza dezechilibrelor. Posibil de evitat sau nu, problemele au aparut.
Potrivit The Economist, Grecia trebuie sa treaca printr-o cura bugetara majora, iar tarile Uniunii Europene, sau Fondul Monetar International (FMI), ar putea ajunge in situatia de a acorda un pachet de salvare "umilitor". Unii analisti vorbesc chiar despre o destramare iminenta a zonei euro.
Problemele unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia au fost cauzate "de ani de dobanzi mult prea mici, ce au dus la supraincalzire si la accelerarea inflatiei", a subliniat Albert Edwards, economist in cadrul Societe Generale, citat de Bloomberg.Chiar daca guvernele ar reusi sa reduca deficitele bugetare, "lipsa competitivitatii din zona euro are nevoie de ani de deflatie" si "orice ajutor acordat Greciei nu face decat sa amane destramarea inevitabila a zonei euro",... mai mult
Luni, 15 Februarie 2010, ora 09:50