Implicarea mai solida a NATO in Orientul Mijlociu, ceruta de presedintele Trump si acceptata rapid de alianta, se refera cel mai probabil la politica de parteneriate a aliantei, in niciun caz la interventii militare, spune expertul in securitate nationala Hari Bucur-Marcu, in opinia caruia mesajul clar transmis miercuri de Statele Unite este ca "nu au de gand sa fie ele singure jandarmul in regiune".
"Lumea civilizata trebuie sa dea un semnal clar si unit regimului iranian: campania voastra de teroare, crime si haos nu va mai fi tolerata. Nu i se va permite sa continue. Astazi voi cere NATO sa se implice mult mai mult in procesul din Orientul Mijlociu", a declarat miercuri, la Casa Alba, presedintele american Donald Trump. Iar reactia aliantei nu a intarziat. In foarte scurt timp, secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu.
Ce presupune aceasta decizie, ce implicatii are pentru Romania si la ce evolutii ne putem astepta in continuare ne spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur-Marcu, doctor in stiinte militare, fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, direct implicat in relatia Armatei Romaniei cu NATO.
Cum sa interpretam afirmatia ca "NATO va contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu"? La ce sa ne asteptam in continuare?
In primul rand, reactia secretarului general al NATO e de natura sa confirme faptul ca SUA au... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:54
Tensiunile din Orientul Mijlociu, aparute intre Qatar si alte 7 tari arabe, ar putea sa se transforme intr-un razboi al nervilor, dupa modelul celui intretinut prin sanctiuni economice intre Moscova si UE.
Ali Shareef Al Emadi, ministrul Finantelor de la Doha, a descris in doar cateva cuvinte cum va functiona blocada economica din Golful Persic: "Multa lume crede ca doar noi avem de pierdut. Nu este asa. Daca noi pierdem un dolar, pierd si ei unul", a explicat oficialul qatarez, intr-un interviu pentru CNBC.
Al Emadi a apreciat ruptura diplomatica survenita intre tara sa si alte sapte state vecine drept un eveniment "extrem de nefericit. A rupt multe familii aflate in aceste tari".
Arabia Saudita, Egiptul si Emiratele Arabe Unite sunt liderii miscarii care au initiat blocada diplomatica si economica cu Qatar, tara acuzata de finantarea unor miscari teroriste, sauditii recurgand si la inchiderea granitei terestre cu regatul vecin.
Qatarul are o populatie de 2,5 milioane locuitori, iar principala grija ramane asigurarea importului de produse alimentare, frnizorii traditionali fiind chiar statele vecine. In acest moment insa, guvernul de la Doha ia in considerare diversificarea legaturilor comerciale cu furnizori noi sau mai vechi, cum ar fi UE, Turcia, Brazilia sau Australia.
"O sa ne asiguram ca vom fi chiar mai diversificati din acest punct de vedere decat eram inainte", a punctat ministrul de Finante de la Doha.
Al Emadi a tinut sa linisteasca si... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:35
1Arabia Saudita este pe cale sa-si schimbe optica in politica externa, indreptandu-si atentia spre Rusia, o tara pe care o numeste "o mare putere". Pana acum, in Orientul Mijlociu, Moscova a intretinut legaturi stranse doar cu Siria si Iranul, state rivale regatului saudit.
Intr-un interviu acordat postului american CBNC, ministrul de Externe de la Riad, Adel al-Jubeir, a declarat ca Arabia Saudita trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia prin prisma influentei pe care Moscova o poate avea in stabilizarea regiunii.
Spirit pragmatic
Oficialul saudit a mentionat ca o crestere a schimburilor economice dintre cele doua tari se impune ca urmare a dimensiunilor celor doua economii.
"Actualele schimburi comerciale pe care le avem cu Rusia nu reflecta dimensiunea economiilor tarilor noastre. Suntem membre ale G20, dar avem schimburi comerciale si investitii comune la un nivel redus. Vrem sa schimbam acest lucru.
Rusia este o mare putere si poate juca un rol pozitiv, iar noi vrem sa ne angajam in discutii in acest sens. Vrem o relatie mai buna cu Rusia, care sa nu fie in detrimentul relatiilor cu alte state", a declarat ministrul Jubeir.
Totodata acesta a mentionat ca investitiile saudite in Rusia vor fi ghidate de pragmatismul oricarui investitor, statul saudit asteptand sa castige din dezvoltarea acestor afaceri.
Atat Arabia Saudita, cat si Rusia au fost afectate de prabusirea pretului petrolului din ultimul an si jumatate, guvernul de la Riad fiind... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 17:30
Conflictul dintre Arabia Saudita si Iran incepe sa capete o tenta comerciala. Pentru a sabota revenirea in forta a petrolului iranian pe piata din UE, oficialii de la Riad au decis sa scada pretul titeiului pe care il vand clientilor europeni.
Embargoul pentru petrolul iranian pe piata din Europa ar putea fi ridicat incepand cu luna februarie, iar unii consultanti ai ministrului Petrolului de la Teheran considera ca sauditii vor sa declanseze un nou razboi al petrolului, informeaza revista Market Watch.
Mutare atipica
Miscarea facuta de sauditi este contrara evolutiei pietei petrolului din Europa, unde petrolul rusesc si cel extras din Marea Nordului au inregistrat o apreciere a pretului in ultima perioada, iar tendinta aceasta s-ar putea mentine pentru tot anul in curs, conform firmei de consultant KBC Advanced Technologies.
"Sauditii se pregatesc de revenirea petrolului iranian pe piata", considera si Mohamed Sadegh Memarian, fostul sef al departamentului de analiza a pietei de energie din cadrul Ministerului iranian al Petrolului.
Inainte ca UE sa impuna sanctiunile economice pentru Iran, ca urmare a dezvoltarii programului nuclear al republicii islamice, Italia si Spania erau doua dintre cele mai importante piete de desfacere pentru Teheran.
Petrolul iranian asigura 13, respectiv 16 procente din consumul de combustibili fosili din cele doua tari europene.
Intre timp, piata a fost ocupata de furnizori din Rusia sau Arabia Saudita, dar oficialii de... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 10:54
Desi Arabia Saudita este una dintre cele mai mari piete de desfacere pentru armele produse in Europa, iata ca liderii si analistii politici de pe continent inclina sa dea dreptate Iranului in noua criza care zguduie Orientul Mijlociu.
O trecere in revista a opiniilor venite din Europa facuta de New York Times arata o pozitionare pro-Teheran in conflictul dintre puterile sunita si siita din lumea araba.
Un inamic mascat
In primul rand, opozitia europenilor fata de cele 47 de executii dictate de Riad in ultimele zile, printre care si cea a clericului siit Nimr al-Nimr, ca si fata de pedepsele corporale aspre practicate aici par de inteles tinand cont de diferentele culturale dintre cele doua regiuni.
In acelasi timp insa, liderii europeni au criticat tot mai mult implicarea oficialilor sauditi in sustinerea miscarilor religioase de tip Wahabbist si Salafist, acestea fiind curentele sunite care stau si la baza ideologiei unor grupari teroriste precum al-Qaida sau Statul Islamic (ISIL/Daesh).
Nu este de ignorant nici faptul ca acordul incheiat in vara anului trecut intre cele 6 mari puteri nucleare ale lumii si Iran a transformat republica islamica dintr-un paria al lumii occidentale intr-un potential aliat si partener economic in regiune.
"Cata vreme Arabia Saudita se va lasa condusa de obsesia sa de a pune Iranul la colt, toate incercarile de a aduce pace in Orientul Mijlociu vor esua", a notat Rainer Hermann, un expert german in problemele Orientului... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:33
1Proverbul "Cand doi se cearta, al treilea castiga!" pare sa fie aplicabil si in cazul conflictului care a izbucnit intre Arabia Saudita si Iran, in acest caz jihadistii Statului Islamic tragand foloasele.
Analistii consultati de postul CNBC avertizeaza ca tensiunile dintre Riad si Teheran risca sa afecteze negocierile de pace din Siria, teroristii gruparii ISIL fiind singurii avantajati intr-o astfel de situatie.
O regiune a conflictelor
Orientul Mijlociu este deja afectat de conflictele aparute in ultimii ani in Siria, Irak si Yemen, iar gestul autoritatilor saudite de a executa un cleric al minoritatii siite din tara nu face decat sa puna gaz pe foc intr-o zona deja destabilizata.
Tensiunile intervenite intre cele doua mari puteri sectare din regiune sunitii (Arabia Saudita) si siiti (Iran) au format rapid tabere mai largi, alte state cu o populatie majoritar sunita: Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite aratanbdu-se solidare cu Arabia Saudita.
In acelasi timp insa, analistii considera ca o escaladare a tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran anuleaza orice sansa de pace in regiune in perioada imediat urmatoare.
Din perspectiva lor, ISIL, gruparea care a ocupat zone importante din Irak si Siria pe fondul lipsei de autoritate a guvernelor locale, ar putea beneficia de climatul si mai agitat care se prefigureaza in Orientul Mijlociu.
Atrasi in vartej
"Incetarea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran vine in contextual unui razboi... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:14
1Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a avertizat Arabia Saudita ca Berlinul va reexamina vanzarea de echipamente militare Riadului, dupa ce regatul a executat 47 de persoane, sambata, declansand o criza regionala cu Iranul.
"Trebuie sa vedem daca in viitor ar trebui sa avem o abordare mai critica" cu privire la vanzarea de arme Arabiei Saudite, a afirmat Gabriel, care detine si functia de ministru al Economiei, scrie Sputnik.
Cleric siit executat in Arabia Saudita: Iranul fierbe si cere razbunare (Foto)
Partidele de opozitie de la Berlin au solicitat ...citeste mai departe despre "Germania intervine in tensiunile Iran - Arabia Saudita" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 14:55
Vizita premierului francez Manuel Valls la Riad se anunta fructuoasa pentru economia din Hexagon, seful guvernului de la Paris reusind sa incheie contracte cu partenerii sauditi inca din prima zi a deplasarii.
"Franta - Arabia Saudita: 10 miliarde de euro in contracte", a postat pe Twitter prim-ministrul francez dupa prima runda de intalniri cu partenerii de la Riad, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Cos de cumparaturi cu arme
Afacerile perfectate de cele doua parti includ contracte ferme si scrisori de intentie schimbate intre oficialii francezi si sauditi, dand semnalul unor legaturi economico-politice tot mai puternice intre Paris si Riad.
Printre contractele asupra carora s-a pus pecetea oficiala a celor doua guverne se numara si o comanda ferma pentru 30 de nave de patrulare destinate fortelor navale saudite.
Acordurile dintre cele doua tari vizeaza si domenii cum sunt energia, sanatatea, infrastructura, alimentatia publica si ingineria aerospatiala (sateliti).
Franta a exprimat un interes deosebit in ultimele luni pentru cel mai mare stat exportator de petrol din lume, aceasta fiind a treia vizita in Arabia Saudita, din acest an, a unui inalt demnitar de la Paris.
Strangerea legaturilor cu regatul din Orientul Mijlociu este criticata aspru de reprezentantii partidelor de dreapta din Franta, prin prisma scandalurilor privind nerespectarea libertatilor civile in Arabia Saudita.
Noi aliati
Chiar si asa, Parisul nu da inapoi de la incheierea... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 10:43
Pe masura ce America isi consolideaza statutul de tara independenta energetic, exista un risc major ca Statele Unite si aliatii sai occidentali sa considere Orientul Mijlociu ca pe o zona lipsita de orice importanta geopolitica.
Dar aceasta impresie s-ar putea dovedi a fi falsa: un Orient Mijlociu in flacari poate destabiliza lumea in mai multe feluri, scrie economistul Nouriel Roubini intr-un editorial pentru Project Syndicate.
In primul rand, chiar si acum, tarile producatoare de petrol ar putea influenta piata globala asa cum au facut-o in 1973, 1979 si 1990 prin sistarea productiei de petrol.
In al doilea rand, razboaiele civile din regiune au aratat ce efect au valurile migrationiste revarsate asupra altor tari.
O disolutie integrala a Orientului Mijlociu ar da peste cap intreaga Europa si ar afecta si economiile din Iordania, Turcia sau Liban, deja supuse unei presiuni rezultate in urma razboiului civil din Siria.
In al treilea rand, lipsa de perspectiva si saracia in care vor fi aruncate milioane de tineri arabi i-ar face pe acestia sa gaseasca un singur vinovat pentru soarta lor: Occidentul, oferind si un nou bazin de recrutare pentru grupari teroriste de genul ISIS.
Pana acum, Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde de dolari in cadrul operatiunilor militare derulate in Afganistan si Irak, iar rezultatul pare sa constea intr-o instabilitate si mai mare a acestor tari.
Daca Occidentul nu va gasi rapid o cale de a detensiona situatia din... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 18:00
1