Coreea de Nord este pe punctul de a dezvolta rachete nucleare capabile sa loveasca teritoriul american, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA.
Oficialul a subliniat ca Washingtonul continua sa prefere diplomatia si sanctiunile ca solutii pentru rezolvarea chestiunii programului balistic si nuclear nord-coreean, insa utilizarea fortei militare ramane o optiune, transmite BBC News.
Coreea de Nord este "atat de aproape acum in ceea ce priveste capabilitatile incat din perspectiva SUA trebuie sa ne comportam ca si cum sunt pe punctul de a obtine acel obiectiv", a declarat Pompeo in cadrul unui discurs la organizatia Foundation for Defense of Democracies.
"Sunt atat de avansati in asta, acum este doar o chestiune de gandit cum sa oprim etapa finala", a adaugat oficialul, precizand ca serviciile de informatii au probleme in a stabili cu siguranta momentul in care Coreea de Nord a reusit sa atinga acest obiectiv.
Regimul de la Phenian afirma ca deja are capacitatea de a ataca teritoriul Statelor Unite.
Citeste despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:
Coreea de Nord avertizeaza ca "un razboi nuclear poate izbucni in orice moment"Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 10:04
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Steve Bannon, unul dintre consilierii lui Donald Trump, lasa toate atuurile diplomatice deoparte si da cartile pe fata intr-un interviu acordat revistei American Prospect.
"Pentru mine, razboiul economic cu Chiona este totul. Trebuie sa ne concentram ca niste maniaci pe acest aspect", a admis Bannon in interviul citat de CNBC.
"Daca vom continua sa pierdem teren, in 5-10 ani, vom ajunge la un punct de unde nu ne vom mai putea reveni", precizat consilierul lui Trump.
Pe 14 august, presedintele american a semnat un memorandum care poate deschide calea unor investigatii privind furtul de proprietate intelectuala de catre diverse firme din China.
"Este un razboi economic. Literatura lor e plina de asa ceva, nu au nicio jena sa spuna asta. In 25-30 de ani, una dintre tarile noastre va detine suprematia si vor fi ei, daca noi vom continua in acelasi fel. Pe tema Coreei de Nord se face un joc subtil. Este doar de parada", a comentat Bannon razboiul nevazut dintre Washington si Beijing, impins pana la limita negocierilor pe teme crizei nucleare din peninsula coreeana.
Din punctul de vedere al consilierului presedintelui american, larga ensitate a populatiei din seul, capitala Coreeei de Sud, face imposibila gasirea unei solutii militare la criza declansata de Coreea de Nord, parere care contravine flagrant opiniilor exprimate de Trump.
Replicile lui Bannon i-au lasat cu gura cascata pe colegii lui din administratia de la Casa Alba, mai ales in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 06:41
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
China se pregateste pentru o criza la granita cu Coreea de Nord, unde isi intareste defensiva si isi realiniaza fortele in zonele din jur.
Potrivit The Wall Street Journal, Beijingul muta in acest fel trupele la granita de circa 1.400 de kilometri cu Coreea de Nord pregantindu-se pentru o potentiala criza, inclusiv posibilitatea unui atac al armatei Statelor Unite.
Potrivit unor site-uri militare si guvernamentale, dar si unor interviuri cu experti care au studiat pregatirile, Beijingul a implementat multe dintre schimbari in ultimele luni, dupa ce le-a initiat anul trecut.
Aceste miscari coincid cu anuntul lui Donald Trump, despre o posibila actiune militara americana care sa stopeze programul armelor nucleare ale Coreei de Nord, in timp ce liderul de la Casa Alba preseaza China sa faca mai multe pentru a controla situatia de la Phenian.
Printre masurile luate de chinezi se numara o noua brigada de aparare a granitei, supraveghere video continua in zona montana de la frontiera, sustinuta de drone, si buncare pentru protejarea de explozii nucleare si chimice.
De asemenea, armata chineza a deplasat si a modernizat alte unitati din zonele de granita si a dat publicitatii detalii despre exercitii efectuate recent cu fortele speciale, trupe aeriene si alte unitati despre care expertii sustin ca pot fi trimise in Coreea de Nord intr-o situatie de criza.
Ministerul chinez al Apararii nu a raspuns atunci cand a fost chestionat daca recentele schimbari au... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:58
Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.
Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.
Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.
Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".
North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 ianuarie 2017
Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.
La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.
Optiunea 1 - China
Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.
Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.
"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.
"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.
Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.
In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.
"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.
Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.
La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
1Papa Francisc a facut un apel la mediere internationala pentru detensionarea relatiilor dintre SUA si Coreea de Nord, avertizand ca aceasta criza risca sa se transforme intr-un razboi devastator, care va distruge "o buna parte din omenire".
Suveranul pontif a sugerat ca Norvegia este "deja dispusa sa ajute" in solutionarea crizei produse de programul nuclear al Phenianului, transmite BBC.
"Sunt atatia mediatori care isi ofera sprijinul, cum ar fi Norvegia, de exemplu", a spus Papa Francisc reporterilor care il insoteau in avion la intoarcerea din vizita in Egipt.
Papa a precizat ca situatia devine "prea fierbinte" si ca o optiune este "calea negocierilor, a solutiei diplomatice".
Comentariile sale au fost facute dupa ce Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica, test despre care SUA si Coreea de Nord spun ca a fost un esec, racheta explodand la scurt timp de la lansare.
In 2003 au inceput negocieri menite sa solutioneze ingrijorarile provocate de programul nuclear nord-coreean, fiind implicate cele doua state coreeene, SUA, China, Japonia si Rusia, insa Phenianul s-a retras de la discutii in 2009.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?Armata chineza e mobilizata la granita cu Coreea de Nord si e in alertaChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 08:49