Germania vrea sa investeasca milioane de euro in tarile africane, in speranta ca astfel acestea nu vor ajunge sa genereze milioane de refugiati, care vor lua cu asalt Occidentul.
Ministrul german al Dezvoltarii, Gerd Mullerm, a declarat ca, in cateva saptamani, va prezenta un proiect bine elaborat, actul normativ fiind considerat un adevarat "Plan Marshall pentru Africa", informeaza revista Quartz.
"Trebuie sa investim in aceste tari si sa dam oamenilor speranta pentru viitor. Daca tinerii din Africa nu au un loc de munca sau nicio speranta pentru viitor, nu ne vom confrunta cu sute de mii, ci cu milioane care vor veni in Europa", a explicat oficialul de la Berlin.
Anul trecut, guvernul de la Berlin a primit peste un milion de imigranti si refugiati din Orientul Mijlociu si Africa, de 5 ori mai multi decat in 2014.
Politica usilor deschise s-a dovedit a fi una contestata de populatie insa, iar cabinetul Merkel incearca sa se adapteze din mers vointei populare inaintea intrarii in anul electoral 2017.
Pana la conceperea planului de ajutor financiar pentru tarile africane, ministrii de la Berlin au avansat si alte propuneri de oprire a valului de imigranti, printre acestea numarandu-se si interceptarea lor in largul Mediteranei si trimiterea lor in tari din nordul Africii unde ar putea primi azil.
Insa proiectul lui Muller prevede investitii in crearea de locuri de munca si educatie direct in tarile africane afectate de o rata mare a saraciei, pe langa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 11:20
Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Criza din zona euro se va intoarce, iar Germania isi va face griji serioase din acest punct de vedere. Motorul economic al Batranului Continent se asteapta la o noua lovitura pentru toata regiunea.
Din vara trecuta, fluxul urias de refugiati din zonele de razboi din Orientul Mijlociu macinat de razboaie a aruncat un con de umbra asupra Batranului Continent si a devenit unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute pe scena politica de la Berlin, dar si in mass-media germana, arata Reuters.
Insa in ultimele saptamani se observa o schimbare a situatiei, avand in vedere ca valul de imigranti a inceput sa se atenueze. In consecinta, temerile legate de situatia fragila a zonei euro s-au intors.
"Urmeaza sa vina o furtuna" - este avertismentul care a aparut zilele trecute pe prima pagina a ziarului Sueddeutsche Zeitung. "Uneori, soarta oamenilor e decisa in momentele in care nu exista situatii prea dramatice. Iar fix acest lucru se intampla acum in blocul monetar al Europei", ...citeste mai departe despre "Avertisment sumbru pentru Europa: Urmeaza sa vina o furtuna!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 12:00
"Pe marginea prapastiei", astfel si-au intitulat economistii bancii elvetiene Credit Suisse analiza referitoare la riscurile unei nou recesiuni economice in Europa.
"Viabilitatea monedei euro este conditionata de redresarea actuala. In cazul in care zona euro va intra iarasi in recesiune, nu este clar ca va si rezista", spune economistul Peter Foley, citat de The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
In cazul unei noi crize economice, moneda unica ar putea ceda sub presiunea declansata de turbulentele politice care s-ar ivi in interiorul UE, cred analistii bancii elvetiene.
Pentru moment, redresarea timida din zona euro ar mai putea evolua in acest ritm timp de cateva luni, dar la orizont au inceput deja sa apara semne ingrijoratoare de deteriorare a economiilor europene.
Nivelul ridicat al riscului de credit si volatilitatea pietelor din regiune se numara printre principalii factori de risc identificati de economistii Credit Suisse.
"Perspectiva activitatii economice pe termen scurt evolueaza pe un trend descendent", arata raportul de intocmit de reprezentantii bancii de investitii.
Cresterea inregistrata in ultimul trimestru al anului 2015 in cele 19 economii ale zonei euro nu a reusit sa depaseasca media de 0,3%, in ciuda injectiilor monetare administrate de Banca Centrala Europeana si a scaderii pretului petrolului.
Din acest punct de vedere, spre deosebire de economiile Statelor Unite si Marii Britanii, zona euro este inca mult in spatele varfului... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:30
Editia din acest an a Forumului Economic Mondial se anunta mai provocatoare ca niciodata pentru liderii politici si elitele financiare din lumea intreaga. Tema generala a Forumului este "A Patra Revolutie Industriala", dar, in subsidiar, alte subiecte de actualitate vor genera discutii largi intre participanti.
Criza refugiatilor din Europa, pericolul schimbarilor climatice, insecuritatea geopolitica si amenintarea terorismului, ca si vulnerabilitatile economiilor emergente sau politicile monetare divergente vor fi analizate in cadrul reuniunii care debuteaza miercuri, 20 ianuarie, la Davos, noteaza postul CNBC.
Provocarea tehnologiei
Cel mai probabil, evolutia tehnologiei moderne si provocarile aduse de aceasta vor fi subiecte tratate pe larg in cadrul acestei editii a Forumului Economic Mondial.
"In vreme ce misiunea Forumului a ramas aceeasi de mai bine de 4 decenii, acum ne confruntam cu o lume mult mai complexa si mai bine interconectata.
Pe masura ce intram in era celei de-a Patra Revolutii Industriale - o revolutie digitala capabila sa transforme societatea umana - vedem masive schimbari tehnologice care modifica natura muncii si acesta este doar inceputul", noteaza un comunicat al organizatorilor, citat de International Business Times.
In spate provocarilor reprezentate de noua tehnologie se intrevede un sir de diverse crize ramase nerezolvate, care accentueza temerile privind mentinerea cresterii economiei globale intr-un punct mort.
Problema... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:00
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Pe masura ce flacarile conflictului din Afganistan se aprind din nou, mii de localnici iau drumul pribegiei, dar refugiile devin tot mai nesigure. Iran si Pakistan, gazde ale refugiatilor afgani din ciclurile anterioare se arata prea putin dispuse sa preia noul val de pribegi, iar acestia privesc direct spre Europa.
Un nou exod al populatiilor puse pe fuga de ororile razboiului civil din tarile de origine ameninta sa se reverse peste o Uniune Europeana deja sufocata de avalansa refugiatilor din Siria, relateaza ziarul New York Times.
O criza ignorata
Afganii nu s-au aflat pe lista de prioritati a liderilor occidentali atunci cand acestia au analizat zonele fierbinti de pe glob care nasc siruri nesfarsite de persoane ce fug din calea conflictelor de acasa.
Pentru afgani, situatia este similara cu cea din anii '70: profesionistii care ar putea ajuta la relansarea economiei tarii odata ce razboiul ia sfarsit aleg sa paraseasca un tinut zguduit de luptele dintre talibani si fortele militare occidentale.
2.000 pe zi
Ofensiva talibanilor de anul acesta a dat din nou tonul plecarilor in randul populatiei afgane, iar situatia s-a agravat odata ce rebelii au impins linia frontului pana in zone populate precum Kunduz.
Reprezentantii Agentiei pentru Pasapoarte a Afganistanului sustin ca au ajuns sa elibereze cate 2000 de pasapoarte zilnic, o cifra de 3 ori mai mare decat cea de acum 6 luni.
Din 2001 si pana in prezent, fugarii afgani au vazut in Pakistan o... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 15:46
1Economia zonei euro prezinta in continuare semne de deteriorare, in conditiile in care rata somajului a atins un nou record, iar cheltielile de consum au scazut in principalele economii din zona euro, indicand ca cea mai lunga recesiune din regiune nu se termina curand.
Astfel, rata somajului din zona euro a urcat la nivelul maxim de 12,2% in aprilie, potrivit datelor Eurostat. Numarul somerilor a crescut cu 95.000, la 19,4 milioane.
Analistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor exista 20 de milioane de someri in regiune, noteaza Wall Street Journal.
Datele arata si adancirea discrepantelor dintre statele europene. In timp ce rata somajului este de doar 4,9% in Austria si de 5,4% in Germania, aceasta ajunge la aproape 18% in Portugalia si la peste 25% in Spania in Grecia. In randul tinerilor, somajul depaseste 60% in Spania si Portugalia si 40% in Germania.
Jonas Prising, presedintele ManpowerGroup pentru America si Europa de Sud considera ca situatia nu se va imbunatati in perioada urmatoare. Somajul va continua sa creasca intr-un interval de trei-sase luni, dupa care se va mentine la niveluri ridicate pentru un timp, ca urmare a cresterii economice reduse si a lipsei masurilor pentru stimularea pietei muncii.
Citeste mai multe despre Din rau in mai rau - cand se termina criza in Europa pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 17:51
Ritmul anual de crestere economica al Chinei ar putea fi redus cu 50% in acest an daca Europa intra intr-o noua recesiune, potrivit reprezentantilor FMI.
FMI a prezentat un scenariu in care perspectivele de crestere economica ale statului chinez ar putea fi reduse de la o crestere de 9% la una de 8,2%, pe fondul crizei europene, potrivit Reuters.
"Intr-un caz nefericit, un astfel de scenariu devine realitate, iar China ar trebui sa raspunda cu un pachet fiscal semnificativ, executat prin bugetele administratiei publice centrale si locale.
Masurile de stimulare ar putea include reduceri de impozite, subventii pentru consumatori, stimulente corporative pentru extinderea investitiilor, sprijin fiscal pentru firme mici", potrivit FMI.
Potrivit Fondului, un astfel de stimul fiscal ar putea adauga 3% la PIB-ul Chinei si ar putea ajuta la atenuarea scaderii in productiei economice. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:45