Europa, Uniunea Europeana, moneda euro, viitorul europenilor - toate sunt discutate in ultimele luni si cu precadere in ultimele saptamani, cu ingrijorare, de locuitorii continentului si nu numai. Dar cum s-ar putea "rupe" moneda unica si cum s-ar putea "salva" ea?
Sa vorbesti despre ruperea euro este din nou la moda, scrie Bloomberg.
Sursa citata subliniaza ca, in conditiile in care populisti precum Marine Le Pen incearca sa ajunga la putere, iar popularitatea monedei unice este in declin, bancherii si investitorii spun ca nimic nu poate fi exclus.
In acelasi timp, euro a supravietuit deja mai multor momente dificile, incepand cu introducerea sa, in anul 1999, elitele economice si politice aratandu-se disponibile sa faca orice este nevoie pentru a sustine moneda.
Bloomberg face un exercitiu de imaginatie si trece in revista trei scenarii care ar putea duce la ruperea euro si trei in care moneda ar putea sa iasa si mai intarita din valul populist, impreuna cu sansele procentuale ca acel lucru sa se intample.
Trei cai in care euro s-ar putea rupe
1. Le Pen castiga in Franta
Dupa ce scandalurile i-au lovit adversarii, Marine Le Pen dovedeste ca sondajele de opinie se insala, castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Apoi, Le Pen convoaca un referendum - care are succes in cele din urma - privind renuntarea la moneda euro.
Incepe o uriasa deplasare de capital nu doar in Franta, ci si in Italia, unde s-a dezbatut pe seama referendumului... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 14:21
Vecinii de peste Dunare isi fac calendarul pentru accederea in uniunea monetara europeana in functie de cel al Romaniei.
Potrivit unei profesoare de la Academia de Stiinte a Bulgariei (BAN), tara vecina se plaseaza in spatele Romaniei in ceea ce priveste parcurgerea pasilor necesari pentru intrarea in zona euro.
Tatiana Hubenova crede ca integrarea in zona euro va garanta o mai buna supraveghere a sistemului bancar si stabilitatea financiara, dar considera ca Romania are sanse mai mari de a trece rapid la moneda euro, arata agentia de presa Novinite.
Educatia financiara, punctul forte
Hubenova considera ca educatia financiara facuta de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei in perioada de criza este un atu important in procesul de accedere in zona euro.
"Romania a parcurs etape importante din procesul de armonizare cu cerintele de accedere in Uniunea Bancara Europeana. De asemenea, Romania sta bine si in ceea ce priveste cultura financiara a populatiei si stabilitatea monetara", arata Tatiana Hubenova.
Oficialii de la Bucuresti au anuntat ca intentioneaza sa adopte moneda euro incepand cu 2020, dupa doua amanari ale termenului de accedere in zona euro.
La Sofia, reprezentantii guvernului bulgar au planuri similare, tara pregatindu-se sa paseasca in antecamera uniunii monetare europene.
Cu toate acestea, reprezentantii Uniunii Europene sustin ca bulgarii stau destul de prost in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei.
In urma cu... mai mult
Luni, 04 Mai 2015, ora 10:23
1Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a aparat, marti, in Parlamentul European, moneda euro si a afirmat ca aceasta "protejeaza Europa", provocand proteste din partea euroscepticilor britanici.
"Moneda unica nu divizeaza Europa, o protejeaza", a afirmat Juncker in fata eurodeputatilor, care urmeaza sa voteze marti dupa-amiaza numirea fostului premier luxemburghez la conducerea Comisiei Europene. El a reamintit, in discursul din Parlamentul European, epoca "razboaielor monetare" si "pierderea demnitatii" statelor, nevoite sa accepte deprecierea monedei.
Afirmatiile sale au provocat proteste in randurile euroscepticilor britanici, dar si aplauze. Un eurodeputat britanic din cadrul partidului britanic eurosceptic UKIP l-a intrerupt strigand "Gunoi", ceea ce l-a determinat pe presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, sa intervina pentru a reinstaura calmul.
De asemenea, Juncker a pledat si pentru infiintarea "guvernantei economice" in zona euro, intrucat "trebuie sa se incheie situatia ridicola a reprezentarii uneia dintre cele mai puternice monede din lume de catre reprezentanti care, de cele mai multe ori, se contrazic".
Totodata, Jean-Claude Juncker s-a referit la criza din zona euro, pe care a gestionat-o in calitatea de presedinte al Eurogrup si a afirmat ca europenii au fost nevoiti atunci "sa repare in zbor un avion in flacari". "Am comis si greseli", a recunoscut el, deoarece "repararea unui avion in flacari aflat in... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 16:30
Polonia a redeschis dezbaterea pe tema datei-tinta de intrare in zona euro, dupa ce, din 2009, cand criza financiara a lovit Europa, nu si-a mai exprimat speranta in acest sens.
Presedintele Bronislaw Komorowski, de centru, a sugerat ca natia de 38 de milioane de cetateni, cea mai mare economie din centrul Europei, ar trebui sa decida aderarea la moneda euro dupa 2015. Aliatul sau, premierul Donald Tusk, a insistat insa ca o decizie pe tema aderarii trebuie luata "in urmatoarele luni", scrie France24.
Dezbaterea a fost redeschisa intr-un moment in care sondajele de opinie arata ca mai putin de o treime din polonezi doresc sa treaca de la zlot la euro. In plus, Polonia are probleme in a indeplini asa-zisele criterii de convergenta la eurozona si mai are de facut schimbari cosntitutionale pentru adoptarea euro. Guvernul Tusk are slabe sanse insa sa obtina majoritatea necesara in Parlament pentru a trece aceste schimbari, avand in vedere puterea pe care o are opozitia euro-sceptica.
Citeste mai multe despre Criza in UE - Polonia relanseaza dezbaterea privind aderarea la euro pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 10:50
Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.
In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.
Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
Citeste mai multe despre Ce se va intampla cu euro in 2013 pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:50
Majoritatea cetatenilor zonei euro, inclusiv din Germania si Grecia, ar vota pentru pastrarea monedei unice, daca a doua zi ar avea loc referendumuri in tarile lor pe aceasta tema, potrivit unui sondaj realizat in principalele state marcate de criza datoriilor suverane.
Aproximativ 6 din 10 alegatori din Grecia, Germania, Franta, Italia si Spania au afirmat ca ar opta pentru mentinerea tarilor lor in zona euro, iar o proportie similara ar fi in favoarea organizarii unui astfel de referendumuri, potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare Ipsos.
Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unica, de 75%, este in Grecia, care risca o iesire precipitata din uniunea monetara.
In Germania si Italia, majoritatea este mai restransa, de numai 57%.
"Indiferent de agitatia si dezbaterile care au loc in aceste state, se pare ca, pentru moment, oamenii vor pastrarea euro", a declarat John Wright, vicepresedinte pentru relatii publice internationale la Ipsos.
El a aratat ca rezultatul sondajului transmite un semnal pozitiv despre euro, acela ca oamenii nu vor abandonarea monedei.
Sprijinul pentru organizarea unui referendum referitor la euro este cel mai puternic in Germania, respectiv de 7 din 10 participanti la sondaj.
Aproximativ 10% dintre cei intervievati in majoritatea statelor incluse in cercetare nu si-au exprimat vreo preferinta, sugerand ca majoritatea celor care sustin euro in Germania si Italia ar putea fi fragila.
Liderii Uniunii... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 20:01
Africa de Est se indreapta rapid spre o proprie uniune monetara, in timp ce zona euro este amenintata de prabusirea economiilor unor state membre.
Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda si Burundi au drept tinta adoptarea unei monede unice in anul 2012, dupa ce au stabilit un o uniune vamala in 2005 si o piata unica in 2010.
Cele cinci state membre ale Comunitatii Est-Africane (CEA) spera ca integrarea economica sa duca la cresterea comertului la nivel regional, sa scada rata volatilitatii cursului de schimb valutar si sa atraga investitori straini.
"Integrarea financiara, fiscala si monetara este buna pentru regiunea noastra. Va ajuta la imbunatatirea competitivitatii, va rezolva problema volatilitatii si va ajuta mediul de afaceri, inclusiv prin intrarea mai usoara de capital in zona", a declarat Richard Sezibera, secretarul general al CEA, citat de CNN.
Cititi continuarea pe ziare.com.
mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 15:22
Cele 17 state membre ale zonei euro si Comisia Europeana vor discuta la o reuniune la varf, la Bruxelles, daca si in ce masura va fi modificat actualul Fond de Stabilizare, in valoare de 750 de miliarde de euro, care vizeaza salvarea monedei unice, anunta ziare.comDiscutiile in contradictoriu dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind Fondul European de Stabilitate Financiara, care vizeaza sustinerea tarilor din zona euro confruntate cu dificultati, par a nu lua sfarsit.
Angela Merkel considera ca cele 750 de miliarde ale Fondului sunt suficiente, cancelarul stiind ca o posibila suplimentare a sumei ar fi o povara in plus pentru contribuabilul german.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 00:03
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciaza ca euro este o moneda "credibila", care nu se confrunta cu o criza, transmite AFP, conform Mediafax."Nu exista o criza a monedei euro. Cred ca trebuie sa se vada ca avem o moneda care este credibila. Exista probleme de instabilitate financiara cauzate de o criza bugetara in anumite tari europene", a afirmat Trichet pentru RTL.
BCE a anuntat joi ca mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 1%. Banca va continua sa puna la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate si sa cumpere obligatiuni suverane, desi nu s-a angajat sa intensifice aceste achizitii.
Astfel, BCE va acorda in continuare lichiditati pe termen de trei luni, in ianuarie, februarie si martie 2011.
"Consideram ca am facut ceea ce este necesar pentru a oferi cetatenilor preturi stabile, obligatie care intra in mandatul nostru", a spus Trichet.
Bursele europene si cele americane au raspuns favorabil masurilor anuntate de BCE. mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 10:54