Presedintele Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Francesco Rocca, a deplans felul in care tarile europene gestioneaza criza imigratiei si a denuntat faptul ca "Europa isi pierde umanitatea", informeaza duminica EFE.
Intr-un interviu acordat agentiei de presa spaniole in Barcelona (nord-est), Rocca a criticat faptul ca migrantii sunt "etichetati ca si cum nu ar fi oameni".
"Problema nu este protejarea granitelor, pentru ca fiecare tara are dreptul s-o faca. Problema este garantarea demnitatii oamenilor. Este vorba de a incerca sa le dam (migrantilor) dreptul de a accede la serviciile de baza in pofida statutului legal pe care il pot avea intr-o anumita tara", un lucru care in practica "nu se intampla", a insistat el.
In opinia sa, "comunitatea internationala nu face suficient" pentru a gasi solutii si a trata cauzele care ii determina pe mii de oameni sa-si abandoneze tarile de origine si sa incerce sa traverseze frontierele europene. "Este inacceptabil ca migrantii sa fie etichetati, pentru ca aceasta inseamna sa-i dezumanizam pe cei care au fost fortati sa emigreze", a insistat el.
De profesie avocat, Rocca s-a referit si la "politica esuata" a Comisiei Europene de a distribui refugiati intre statele membre si de a impune cote. "Mecanismul de dialog a esuat cu totul si trebuie sa-i sanctionam pe cei care refuza sa primeasca migrantii pe care s-au angajat ca-i vor primi", a apreciat Rocca.
El s-a referit si la dificultatile cu care se... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 15:18
Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Liderii europeni au cazut de acord sa inmaneze Turciei un cec de 4,7 miliarde de euro pentru a stavili exodul refugiatilor catre Uniunea Europeana, dar acest lucru nu inseamna ca devastatoarea criza a migrantilor a luat sfarsit.
Dupa Ankara, Bruxellesul ar putea ajunge sa negocieze si cu Moscova, traseul din Rusia reprezentand o alta poarta prin care refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa ar putea intra nestingheriti in Europa, remarca publicatia Daily Mail.
La mana lui Putin
Oficialii de la Bruxelles au sesizat deja ca tot mai multi migranti incepe sa soseasca in Europa pe traseul rusesc, iar acest lucru ii forteaza sa poarte discutii si negocieri cu Vladimir Putin, omul considerat inamicul nr.1 al tarilor din spatiul euro-atlantic.
O hotarare in acest sens pare sa fi fost luata deja in cursul lunii trecute, in cadrul unei intalniri cu usile inchise a liderilor Comisiei Europene.
Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru probleme de migratie, a fost cel care a atras atentia asupra presiunii valului migrationist de la granita ruso-finlandeza.
El este si cel care a sugerat deschiderea negocierilor cu Federatia Rusa, inainte ca Europa sa se trezeasca cu un noul val de migranti la granita estica a Uniunii, sustin reporterii ziarului britanic.
Reprezentantii CE au refuzat sa comenteze subiectul negocierilor diplomatice cu Moscova pe aceasta tema, dar au admis ca sunt constienti de numarul migrantilor care folosesc ruta arctica pentru a patrunde... mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 13:05
Uniunea Europeana va da Greciei un termen limita, 12 mai, pentru inregistrarea tuturor migrantilor, altfel Atena risca sa se confrunte cu noi controale la frontiere, a avertizat vinerui comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramapoulos.
"Grecia are pana in mai sa isi apere frontierele externe", a declarat oficialul UE pentru cotidianul german Die Welt, informeaza News.ro.
Lupte disperate la granita Greciei: Imigrantii au spart gardul cu berbecele (Video)
"Vom analiza situatia la 12 mai. Daca nu vom constata niciun succes pana atunci, nu vom ezita sa cream cadrul pentru extinderea controalelor la granite in Europa", a adaugat el.
Avramopoulos a explicat ca, in prezent, obiectivul Comisiei Europene este ca toate controalele la frontiere care au fost instituite in urma crizei migrantilor sa fie ridicate pana in noiembrie.
De asemenea, executivul european intentioneaza sa prezinte, la summitul UE de la mijlocul lunii martie, planuri initiale pentru reformarea ...citeste mai departe despre "UE, ultimatum pentru Grecia: Are doua luni sa inregistreze toti migrantii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 09:04
Majoritatea migrantilor care bat la portile Europei venind din Orientul Mijlociu si Africa s-au dovedit a fi migranti economici si nu refugiati de razboi, sustine vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
"Mai mult de jumatate din cei care vin acum in Europa, circa 60%, provin din tari unde nu au niciun motiv sa ceara statut de refugiat (nu vin din zone de razboi - n.red.) ", a explicat comisarul de origine olandeza, citat de Irish Times, dand asigurari ca informatiile sale sunt de ultima ora.
Buni de returnat
Vicepresedintele CE a facut aceste declaratii in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale olandeze. Potrivit oficialului european, cifrele reies dintr-un raport intocmit de agentia europeana de paza a frontierelor, Frontex, care inca nu a fost dat publicitatii.
Printre cei care incearca sa treaca drept refugiati se remarca indeosebi marocanii si tunisienii, care forteaza granitele Turciei si ale Uniunii din motive strict economice, a mai precizat Timmermans.
Daca cifrele prezentate de vicepresedintele CE se dovedesc corecte, acestea ar putea pune intr-o noua lumina dezbaterea politica privind criza migrantilor din Europa.
Din punctul de vedere al lui Timmermans, singura optiune de moment ramane repatrierea rapida a celor care nu se califica pentru a obtine azil in statele membre ale Uniunii.
In acest moment, presiunea exercitata de valul migrationist care a izbit Europa este atat de mare incat sase state membre ale... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 17:40
Editia din acest an a Forumului Economic Mondial se anunta mai provocatoare ca niciodata pentru liderii politici si elitele financiare din lumea intreaga. Tema generala a Forumului este "A Patra Revolutie Industriala", dar, in subsidiar, alte subiecte de actualitate vor genera discutii largi intre participanti.
Criza refugiatilor din Europa, pericolul schimbarilor climatice, insecuritatea geopolitica si amenintarea terorismului, ca si vulnerabilitatile economiilor emergente sau politicile monetare divergente vor fi analizate in cadrul reuniunii care debuteaza miercuri, 20 ianuarie, la Davos, noteaza postul CNBC.
Provocarea tehnologiei
Cel mai probabil, evolutia tehnologiei moderne si provocarile aduse de aceasta vor fi subiecte tratate pe larg in cadrul acestei editii a Forumului Economic Mondial.
"In vreme ce misiunea Forumului a ramas aceeasi de mai bine de 4 decenii, acum ne confruntam cu o lume mult mai complexa si mai bine interconectata.
Pe masura ce intram in era celei de-a Patra Revolutii Industriale - o revolutie digitala capabila sa transforme societatea umana - vedem masive schimbari tehnologice care modifica natura muncii si acesta este doar inceputul", noteaza un comunicat al organizatorilor, citat de International Business Times.
In spate provocarilor reprezentate de noua tehnologie se intrevede un sir de diverse crize ramase nerezolvate, care accentueza temerile privind mentinerea cresterii economiei globale intr-un punct mort.
Problema... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:00
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Peste patru milioane de refugiati au fugit din Siria, din fata razboiului civil, din 2011 incoace. Potrivit ONU, aproape 1,8 milioane de sirieni au fugit in Turcia, peste 600.000 in Iordania si un milion in Liban, o tara cu doar patru milioane de cetateni.
Angela Merkel a anuntat ca Germania poate prelua anul acesta cel putin 800.000 de refugiati si cifra poate sa creasca pana la un milion. In 2014, tara europeana care a acceptat cei mai multi refugiati in raport cu populatia a fost Suedia. Ungaria, Malta, Elvetia si alte 13 tari au acceptat mai multe cereri de azil decat Marea Britanie, potrivit unei statistici Eurostat, scrie, intr-un amplu articol, The Guardian.
Criza imigrantilor: Italia reia controlul la granita pentru a menaja Germania
Comparativ, intre iunie 2014 si iunie 2015, Marea Britanie a acceptat 166 de refugiati sirieni si premierul David Cameron a anuntat ca initiativa de relocare a "persoanelor vulnerabile" din tabere de refugiati din Orientul Mijlociu va fi ...citeste mai departe despre "Doua abordari in criza migrantilor: Germania vs. Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 18:38
Barbarii sunt la portile Europei, iar batranul continent pare depasit de situatie, civilizatia si prosperitatea sa fiind puse in pericol. In esenta, cam aceasta este panica raspandita in Europa de fluxul masiv de refugiati ajunsi pe continent.
Sentimentul este pe deplin eronat: In loc sa ii priveasca ca pe o amenintare, localnicii ar trebui sa se bucure de aportul pe care acestia il pot aduce in consolidarea Europei, reflecta comentatorii revistei Foreign Policy.
Lacrimi si panica
Lacrimilor care au umplut ochii europenilor la vestea tragediilor petrecute in Marea Mediterana le-au luat locul temerile privind impactul pe care noii veniti il vor avea asupra Europei.
Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii, a dat avertismente asupra valului de imigranti "pusi pe jafuri" in Franta, la Calais, in timp ce isi asteapta randul pentru a se strecura in Regatul Unit.
"Europa nu se poate apara singura in scopul de a-si pastra nivelul de trai si infrastructura sociala daca va fi nevoita sa absoarba milioane de imigranti din Africa", a replicat oficialul britanic.
Nicolas Sarkozy, fostul si potentialul viitor presedinte al Frantei, speculeaza si el intens aceasta teama, comparand invazia refugiatilor cu inundarea propriei locuinte.
Partidele de extrema dreapta sustin, de asemenea, ca Europa a ajuns la un punct critic.
Picaturi intr-un ocean
Este incontestabil faptul ca o multime de straini disperati cauta sansa unei vieti mai bune in Europa. In... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 16:07
3