Angajatorii sunt nerabdatori sa recupereze pierderile pricinuite de perioada crizei si repornesc planurile de dezvoltare. Astfel, 30% dintre companiile din Romania si-au pastrat planurile de recrutare stabilite la inceputul anului, pastrand acelasi numar de pozitii noi pentru care vor face angajari in a doua parte a anului, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru urmatoarele doua luni vor fi in vanzari si promovare online (47%), precum si in productie (33%), segmente care au o contributie importanta la revenirea business-ului.
Pentru unii patroni, un angajat bun ramane un activ valoros
Impactul crizei Covid-19 s-a tradus, in perioada starii de urgenta, in afaceri mai mici cu pana la 25% pentru 27% dintre companiile participante la sondaj, in timp ce 20% si-au injumatatit practic veniturile. Totusi 23,3% dintre firmele chestionate au declarat ca activitatea lor s-a desfasurat in mod normal in perioada starii de urgenta, fara a fi redusa. Peste 40% dintre angajatori spun, insa, ca si-au pastrat intacta echipa - nu au facut concedieri (46,7%) si nici nu si-au trimis salariatii in somaj tehnic in aceasta perioada (40%), iar 23,3% chiar au facut noi angajari.
Dupa ce au trecut de faza de reactie rapida in gestionarea crizei sanitare, in care s-au concentrat prioritar asupra sigurantei angajatilor si a supravietuirii afacerii, aproape jumatate (47%) dintre angajatori afirma ca si-au... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:32
Majoritatea muncitorilor din Romania nu au o pregatire pentru activitatea pe care o practica, lucrand pe posturi de muncitori necalificati. Acest lucru reprezinta o problema, in conditiile in care mai bine de jumatate dintre acestia sunt obligati sa lucreze pe un salariu minim.
Chiar daca numarul personalului necalificat este foarte mare, numarul locurilor de munca vacante este unul urias, Romania trecand printr-o criza foarte mare de forta de munca.
Zi de zi sunt disponibile zeci de mii de locuri de munca in toata tara, in domenii precum constructii sau vanzari.
Criza fortei de munca. Exista solutii?
Asa cum am amintit, in Romania exista o criza foarte mare de forta de munca, care se acutizeaza de la o zi la alta. In primul rand, exista criza fortei de munca calificate.
Oamenii cu pregatire prefera sa plece in afara tarii sa lucreze pentru mai multi bani.
Totusi, cei care au o calificare pot avea salarii decente si in Romania, asadar, pot fi gasiti destul de multi medici, avocati, ingineri sau IT-isti care traiesc in Romania.
Problema majora este legata de personalul necalificat. Desi exista zeci de mii de locuri de munca pentru necalificati in Romania, acestea nu sunt ocupate din cauza discrepantei uriase intre salarii. Mai bine de 0% dintre cei care lucreaza in domenii in care nu este nevoie de calificare castiga salariul minim, care este de 1900 de lei brut. In afara tarii, acest salariu depaseste deseori 6000 de lei net, ceea ce este foarte... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 15:41
Criza a lasat multi oameni fara job, insa piata muncii da semne de revenire pe Batranul Continent.
Rata somajului in zona euro va scadea in 2017 sub 10%, pentru prima data din 2009 incoace, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, care contine previziunile de primavara, citat de CNN Money.
Tarile care au fost lovite cel mai puternic de criza incep sa-si revina. Numarul persoanelor fara loc de munca s-a redus drastic in Spania, Irlanda, Portugalia si Cipru. Toate aceste tari au fost fortate sa implementeze reforme dure pentru a primi ajutor international.
Ne asteapta o "furtuna" financiara in 2017? Avertismentele Comisiei Europene
"Rata somajului scade, iar acest lucru e unul bun. Se pare ca abia acum se culeg fructele reformelor din piata muncii", a comentat Clemente Del Lucia, economist senior la BNP Paribas.
Din tarile zonei euro, Grecia e singura exceptie notabila, unde estimarile arata ca rata somajului va fi de 24,7% in 2016 si de 23,6% in 2017, ...citeste mai departe despre "Criza joburilor din Europa e pe terminate?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 16:28
Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati si 100.000 de companii si a inregistrat maximul ultimilor opt ani in ceea ce priveste rata somajului, cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7 la suta), rezulta dintr-un studiu prezentat, joi, de Blocul National Sindical (BNS).
Studiul, realizat dupa intervievarea a peste 11.000 de persoane, a urmarit dinamica pietei muncii in ultimii trei ani.
Din datele culese rezulta ca Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au cel putin 10 angajati si a inregistrat maximul ultimilor opt ani in ceea ce priveste rata somajului (7,4 la suta), cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7 la suta).
Cele mai instabile ocupatii sunt: ospatari si barmani, vechime de 53 de luni (mai putin de cinci ani), agenti in activitatea financiara (53,6 luni), agenti comerciali (62,5 luni) si personal de paza si ordine publica (65,6 lunii), aproape cinci ani si jumatate, potrivit studiului.
Cele mai stabile ocupatii, conform cercetarii BNS, sunt cele de electricieni, montatori si reparatori de linii electrice aeriene si subterane, cu o vechime in 2011 de 151,8 luni (peste 12,5 ani), electromecanici si reparatori de aparate si echipamente electrice, cu 136 de luni, respectiv 11 ani, si infirmiere si ingrijitoare in institutii de ocrotire sociala si sanitars, cu o vechime de 131,7 luni (aproape 11 ani).
Rata somajului in Romania
Rata generala a somajului din... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 17:02
Ne este frica sa ne dam demisia, sa ne schimbam locul de munca si incepem sa ne depunem CV-ul la primul semn de incertitudine de la birou. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care criza le-a adus in comportamentul angajatilor.
Generatia actuala este foarte diferita de cei care s-au maturizat in perioada comunismului sau in primii ani de capitalism. Cei care au iesit de pe bancile facultatilor si s-au trezit in plina criza, formeaza o specie aparte, dominate de frica si de dorinta de stabilitate.
Cum ne-a schimbat criza viata de zi cu zi, relatiile de la birou, dar si modul in care investim, sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Vlad Dutescu, managing partner al companiei de consultanta Sandler Training, intr-un interviu acordat Business24.
Cum a schimbat criza modul in care muncim si in care privim munca?
Din cauza concedierilor s-a ajuns ca multi dintre noi sa avem mai multe responsabilitati decat inainte de anul 2008, asa ca se munceste mai mult din nevoia de a compensa lipsa de personal.
In multe companii, necesarul de angajati este cu mult sub nevoia reala. Conform unei statistici recente, din punct de vedere al productivitatii suntem in media europeana, insa in ceea ce priveste nivelul salariilor sunt departe. Asa ca solutia este sa fim mai productivi pentru a ajunge la salariile din vestul Europei.
Credeti ca recesiunea ne-a crescut frica fata de riscuri? Preferam sa ramanem la un loc de munca nesatisfacator sau sa nu... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:25
Presati de criza financiara, corporatistii americani cauta solutii pentru rezolvarea crizei ocuparii fortei de munca.
In cazul in care cele mai mari banci ale Americii si companiile non-financiare ar plasa 3600 de miliarde de dolari in investitii productive, aproximativ 19 milioane de locuri de munca vor fi create in urmatorii trei ani, iar rata somajului ar scadea la sub 5%, potrivit unui raport realizat de economistii de la Universitatea din Massachusetts, scrie Huffington Post.
"SUA nu trebuie sa ramana blocata intr-o criza a somajului pe termen lung. Convingerea bancilor si a corporatiilor sa-si mute banii in investitii productive si sa creeze locuri de munca e tot ce ne trebuie. Desigur, este nevoie de politici necesare, cum ar fi o noua runda de stimulare a mediului privat, precum si scaderea fiscalitatii, masuri prin care se poate consolida piata globala a cererii si se pot debloca creditele pentru micile intreprinderi", a precizat Robert Pollin, autorul principal al raportului.
Chiar daca SUA continua sa se confrunte cu un somaj masiv, bancile stau pe multi bani, spun analistii. Potrivit FED, bancile stau pe 1600 de miliarde de dolari in rezerve, de aproape 80 de ori mai mult fata de 2007, cand detineau doar 20 de miliarde de dolari.
"Intre timp, companiile non-financiare isi pastreaza profiturile in varianta lichida in loc sa le "arunce" din nou in investitii, profituri in valoare de aproximativ 2000 de miliarde de dolari. Impreuna, toate acestea se... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:14
In plina criza, o teorie interesanta vine de la "verzii" Planetei, organizatia Greenpeace: potrivit unui studiu al acesteia, daca s-ar recurge la surse de energie ecologice, pana in 2030 ar fi create cu 2,7 milioane mai multe joburi decat daca lumea ramane dependenta de combustibilii fosili, asa cum este in prezent. Prin raportul intocmit de Greenpeace si Consiliul European al Energiei Regenerabile (EREC) se solicita guvernelor lumii, ca in decembrie, la Copenhaga, sa semneze o conventie ONU de combatere a incalzirii globale pentru a salva milioane de locuri de munca. "O trecere de la carbune la electricitatea 'verde' va evita emisia a 10 miliarde de tone de dioxid de carbon, dar va crea si cu 2,7 milioane de joburi mai mult pana in 2030 decat daca vom lasa lucrurile asa cum sunt", se arata in raportul Greenpeace, citat de Reuters. Autoritatile se tem ca trecerea la energia "verde" este o amenintare la adresa locurilor de munca, insa se inseala, spune Sven Teske, seful echipei care a intocmit raportul Greenpeace. El a precizat ca, de exemplu, in Germania industria producatoare de turbine eoliene este al doilea consumator de otel dupa industria auto. "Industriile energiei regenerabile pot crea multe locuri de munca", a declarat Teske pentru Reuters. "Aceasta cercetare dovedeste ca energia 'verde' este cheia iesirii din criza climaterica si cea economica", a declarat Christine Lins, secretar general al Consiliului European al Energiei Regenerabile (EREC). Daca tarile... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2009, ora 12:16
Presedintele Train Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca niciun sef de stat sau de Guvern nu a spus, la Consiliul european, ca ar fi depasit cel mai sever moment al crizei, toti fiind preocupati de salvarea cat mai multor locuri de munca. Presedintele a spus ca la Bruxelles s-a abordat tema legata de criza economica, ajungandu-se la concluzia ca acest fenomen este consistent instalat in statele europene, precizeaza Mediafax.
El a mentionat ca nu a vazut niciun sef de stat sau de guvern din UE care sa spuna, la Bruxelles, ca tara pe care o reprezinta a depasit cel mai sever moment al crizei.
Presedintele a subliniat ca acest lucru nu este scris in documentul final al Consiliului. Presedintele a mai spus ca toti liderii statelor din UE sunt preocupati de salvarea cat mai multor locuri de munca.
mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:38
Criza la nivelul pietei muncii ar putea dura opt ani, potrivit directorului general al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Juan Somavia. "Lumea s-ar putea confrunta cu o criza a pietei muncii si a protectiei sociale pe o durata de sase sau opt ani", a declarat Somavia (foto), in cadrul Conferintei anuale a OIM, citat de Le Monde. "Exista primele semne ca scaderea isi incetineste ritmul, ca nu mai suntem in cadere libera. Insa liderii politici nu au acordat destula atentie implicatiilor umane si sociale ale decalajului intre redresarea economica si cea a pietei muncii", a adaugat directorul OIM. La nivel mondial, ar trebui create aproximativ 300 de milioane de noi locuri de munca, pana in 2015. In cadrul conferintei OIM, care se va desfasura pana pe 19 iunie, cei 183 de membri vor adopta un "Pact mondial pentru locuri de munca". mai mult
Joi, 04 Iunie 2009, ora 15:37