Situatia economica va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora, sustine Mugur Isarescu.
Acesta precizeaza ca, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita "normala" de politica monetara, "constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut".
Mai mult, guvernatorul spune ca, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior.
"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.
Isarescu a afirmat ca va continua sa conlucreze cu Guvernul pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta.
"De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 08:22
Antreprenorul si investitorul de la "Imperiul Leilor" a lansat in aceasta perioada de criza webinarul gratuit pentru antreprenori "Scoate-ti afacerea din criza!". Este o perioada in care Cristian Onetiu a decis sa isi dedice timpul si cunostintele antreprenorilor care se confrunta cu situatii noi in aceste vremuri si care trebuie sa actioneze rapid pentru a-si mentine business-urile active.
Astfel, o serie de informatii pretioase si experienta de antreprenor pe care Cristian Onetiu a acumulat-o de-a lungul anilor, combinate cu sfaturi de la specialisti din programul ScaleUp TaskForce sunt acum disponibile gratuit in webinarul ce poate fi accesat aici: https://onetiu.com/webinar.
"In general, nu ma ocup de crize, dar, de data aceasta, este necesar sa fiu alaturi de Romania si sa ofer, atat cat pot si in mod gratuit, informatie valoroasa si greu de gasit, care sa poata ajunge usor la toti antreprenorii. Cursurile mele sunt practice si validate si cu costuri pe masura, insa am decis acum sa imi ofer timp gratuit pentru a realiza acest webinar, dar si materiale disponibile pentru antreprenori. Impreuna reusim si devenim mai puternici prin criza", spune Onetiu.
3 pasi importanti pentru antreprenori
"Cred ca aceasta este cea mai mare sansa pe care o avem dupa '89", spune co-fondatorul companiilor Life Care Corp si BioLogistic. "Orice om cu spirit antreprenorial puternic, educat si care intelege repede piata care se dezvolta in fata are sanse foarte mari. Chiar daca... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 17:30
Inchiderea ("lockdown") tarilor si regiunilor mai mult sau mai putin controlata si distantarea sociala declansate de pandemia COVID-19 va grabi transferul de fonduri pentru salvarea afacerilor existente si pentru initiativele sustenabile de afaceri care sa reziste si in scenarii ca cel pe care il traim si in plus va schimba, potrivit expertilor, modul de interactiune sociala si profesionala si pentru perioada post-pandemie.
Spre deosebire de criza din 2008 care a reprezentat, in fapt, o criza de lichiditate, criza economica deja declansata de COVID-19 a schimbat structura cererii si a ofertei, astfel ca afacerile care se adreseaza indeplinirii nevoilor de baza inregistreaza o crestere de venituri pe fondul fricii, in timp ce interzicerea deplasarilor, a vacantelor, a iesitului la restaurant au redus, suspendat sau chiar inchis afacerile din aceste domenii.
La nivel agregat, baza de impozitare la nivelul societatilor are de suferit, astfel ca doar la nivelul Uniunii Europene este asteptat in acest an un deficit fiscal de pana la 10%.
Care sunt masurile financiar-fiscale luate de autoritatile romane pentru sprijinirea mediului de afaceri?
Ordonantele de urgenta 30 si 31 din 21 martie 2020 si Ordonantele de urgenta nr. 32 si 33 din 30 martie 2020 aduc o serie de facilitati financiar-fiscale pentru firmele care sunt afectate direct si indirect de masurile restrictive luate de autoritati si nu numai, astfel:
Acordarea de garantii de stat pentru finantarea... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 16:25
Grupul economistilor care prezic o eventuala criza a lichiditatilor in lumea financiara s-a marit cu inca un membru.
La inceputul saptamanii, Andrew Tyrie, presedintele comisiei de buget din Legislativul britanic i-a scris guvernatorului Bancii Angliei o scrisoare pe aceasta tema, exprimandu-si ingrijorarea fata de lipsa lichiditatilor din piata.
Nu este singurul economist ingrijorat de acest aspect. Alt cor de voci anunta o criza a lichiditatilor din pietele financiare de mai bine de un an, remarca ziarul The Telegraph.
Cor sumbru
In aprilie, Jamie Dimon, directorul executiv al bancii JP Morgan a dedicat trei pagini acestui subiect, in scrisoarea anuala adresata investitorilor.
Din punctul sau de vedere, fracturile existente intre emisiunile obligatiunilor de stat din SUA si evolutia pietelor financiare de pe glob sunt un adevarat semnal de alarma.
Pentru Dimon explozia de pe piata de capital din octombrie 2014, cand randamentul bonurilor Trezoreriei americane a scazut cu 29 de puncte in doar o ora, ca si aprecierea francului elvetian cu 28% in fata euro, eveniment petrecut in doar cateva minute pe 15 ianuarie 2015 sunt semne alarmante.
In mai, Nouriel Roubini, economistul devenit faimos pentru ca a prevazut factorii declansatori ai crizei economice din 2008, a publicat un scurt eseu referitor la "bomba cu ceas a lichiditatilor".
In luna iunie, Stephen Schwarzman, seful companiei de investitii Blackstone, publica in Wall Stret Journal un text sub... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 17:37
Economia globala este o adevarata bomba cu ceas, dupa cum afirma Nouriel Roubini.
Poreclit "Dr.Doom" din cauza prognozelor negative oferite in ultimul deceniu, economistul isi alatura vocea corului de analisti care sustin ca o noua criza financiara este iminenta.
"Este o bomba cu ceas reprezentata de lichiditati", a explicat Roubini. Acesta crede ca nivelul banilor prezenti in piete poate provoca falimente pe banda rulanta si un nou colaps economic global, relateaza CNN.
Lipsa banilor provoaca panica
In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca lipsa lichiditatilor din piata se anunta ca unul dintre cele mai mari pericole pentru economia globala.
Lichiditatile sunt substanta vitala care tine in viata economia, permitand investitorilor sa cumpere si sa vanda rapid actiunile.
Sentimentul de neliniste al investitorilor, dublat de imposibilitatea de a vinde stocul de actiuni poate genera si mai multa panica in piete.
Roubini chiar aminteste cateva episoade recente care demonstreaza cat de periculoasa poate fi o lipsa severa de lichiditati in piata.
In mai 2010, o scadere brusca a cotatiilor de pe bursa americana a dus la prabusirea cu peste 1000 de puncte a indicelui Dow Industrials. Panica a luat sfarsit in aproximativ o jumatate de ora.
Trei ani mai tarziu, vestea data de seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, privind incheierea programului de relaxare cantitativa in SUA, a generat un soc similar pe piata de obligatiuni. Situatia s-a prelungit... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 11:40
Oficialii de la Atena au efectuat plata transei de 750 milioane de euro catre FMI cu o zi in avans, pentru a-si demonstra bunele intentii fata de creditori, dar ministrul de Finante elen anunta ca resursele financiare ale tarii sunt la limita.
Yanis Varoufakis sustine ca, in doua saptamani, lichiditatile pe care guvernul grec le are la dispozitie se vor termina, perfectarea acordului pentru deblocarea ajutorului financiar de urgenta de 7,2 miliarde euro fiind cruciala, relateaza BBC.
Impas total
Noile runde de negocieri, purtate intre ministrii de finante din zona euro si delegatia elena, pe tema deblocarii sumei de bani convenite in urma discutiilor din februarie nu a adus nimic nou in peisaj.
Ministrii europeni au apreciat ca s-au facut progrese pentru implementarea unor reforme, dar inca asteapta o implicare mai mare a guvernului Syriza in adoptarea masurilor impuse de creditori.
"Problema lichiditatilor aflate la dispozitia noastra este una presanta. Sa nu ne ascundem dupa deget, o stie toata lumea! Vorbim aici de o perioada de cateva saptamani", a precizat Varoufakis in fata presei.
In ultimele doua luni, Grecia a reusit sa plateasca atat transele din imprumutul contractat de la FMI, cat si salariile si pensiile, apeland la rezervele financiare ale unor institutii publice.
Cele doua parti nu resusesc sa cada de acord asupra reformelor in sistemul de pensii de stat si a pietei muncii.
Presedintele grupului de ministri de Finante, Jeroen... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 10:25
Lipsa de lichiditate a companiilor, accentuata in ultima perioada, a condus la cresterea numarului incidentelor de neplata cu 90% in 2012.
Acest fenomen a afectat si fimele medii si mari, cu afaceri de peste zece milioane de euro, conform unui studiu realizat de Coface.
"Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si determina companiile sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri", se arata intr-un comunicat al Coface.
In acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior, inregistrandu-se totodata o scadere a tranzactiilor intre firme realizate prin instrumente de plata.
Astfel, in primele opt luni ale anului, valoarea incidentelor de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a crescut cu 29%, reprezentand cecuri si bilete la ordin nedecontate datorita lipsei de lichiditati la emitent.
Desi lichiditatea este slaba, companiile sunt reticente fata de accesarea de noi credite pentru sustinerea activitatii.
Creditele neperformante acordate firmelor au inregistrat un avans de 20% in primele noua luni ale anului, rata acestor imprumuturi situandu-se la 17,4%, fata de 14,4% in decembrie 2011.
Avansul a fost alimentat de cresterea creditelor neperformante, in special pe segmentul de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:59
34.000 de firme au intrat in insolventa din cauza fondurilor reduse alocate de creditori, dar si a reticentei debitorilor de a lua finantari, potrivit Casei de Insolventa Transilvania. Reprezentantii acesta spun ca in momentul de fata, piata de insolventa din Romania are o valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, informeaza Mediafax.Casa de Insolventa Transilvania (CITR) arata ca Adunarea Creditorilor aloca in medie circa 60 euro lunar unei companii aflate in procedura de insolventa, suma care nu include costurile de conservare a activelor debitorului.
Calculul are la baza estimari potrivit carora piata locala de insolventa se situeaza in jurul valorii de 25 milioane euro, iar in prezent 34.000 de companii se afla in proces de insolventa, se arata intr-un comunicat al CITR.
Aparitia crizei financiare si cresterea numarului procedurilor de insolventa aflate pe rolul instantelor au determinat din ce in ce mai multi specialisti ai dreptului sa se orienteze spre acest domeniu, iar in prezent Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa numara 3.153 de membri, conform sursei citate.
Fondurile alocate unei proceduri de insolventa sunt destinate acoperirii costurilor de conservare si administrare a activelor societatii aflate in insolventa si acoperirii cheltuielilor "de procedura".
"Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorganizare sa fie destul de redus fata de cel al falimentelor.
Astfel,... mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 12:42
Fondul de investitii constituit de Guvern va fi alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la bursa, conform Mediafax.
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document obtinut de MEDIAFAX.
"In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci /institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune.
Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:08