Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este asteptata cu interes de toata lumea, deopotriva de consumatori, producatori, retaileri si autoritati.
Castigurile marilor retele de magazine ar putea avansa, in acest an, cu 15-20%, pe fondul cresterii apetitului de consum si modificarii marjelor operationale,urmare a schimbarii cotei TVA, estimeaza analistii de la KeysFin, intr-o analiza privind evolutia retailului alimentar romanesc in perioada 2009-2014.
Vor scadea cu adevarat preturile la alimente, de la 1 iunie, asa cum ne dau asigurari autoritatile si cum promit marii retaileri? La cum fluctueaza tarifele in magazine, sansele ca acest lucru sa se intamplepe termen mediu si lungpar a fi destul de reduse, afirma economistii de la KeysFin.
"Artificiile cu preturi le-am vazut si in cazul reducerii TVA la paine, iar rezultatele au fost contradictorii. Unele produse s-au ieftinit, altele nu. Estimam ca acelasi fenomen se va produce si pe 1 iunie.
Vom vedea, probabil, pe termen scurt, o scadere de preturi conjucturala,urmata, pe termen mediu si lung de o scumpire sensibila, graduala, argumentata de motive de ordin operational (cresteri de preturi la utilitati, carburanti etc.) ",afirma acestia.
Potrivit KeysFin, vestea buna este ca semnalul dat de reducerea TVA va aveaconsecinte pozitive in stimularea consumului, principalul motor al economiei.
"Preturile reprezinta un important factor psihologic care influenteaza comportamentul de consum.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:42
In Spania, puterea de cumparare a oamenilor este din ce in ce mai slaba. Cu toate acestea, multi dintre ei au iesit la cumparaturile pentru Craciun, chiar daca nu au mai fost dispusi sa cheltuie ca altadata.
"Oamenii deja s-au saturat de atata austeritate. Puterea lor de cumparare scade cu fiecare an trecut, dar acum, de Craciun si Anul Nou, oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca mai multi bani, chiar daca sunt foarte atenti la preturi", povestesc comerciantii dintr-o piata aflata in cartierul madrilen Puente de Vallecas.
O vanzatoare din piata spune ca, pentru multi, este o problema de prestigiu asigurarea traditionalei mese de Craciun si Anul Nou. Mai degraba, oamenii ar renunta la fructe si legume decat la carnea de porc. Conform comerciantei, criza inca se face resimtita in randul cumparatorilor.
"E greu sa estimezi cat cumpara oamenii. Inainte stiam exact cat vom vinde intr-o zi, insa acum se intampla foarte des sa ramanen cu marfa nevanduta, mai ales fructe si legume. Spre ...citeste mai departe despre "Spania, in genunchi: Oamenii au ajuns sa cumpere cartofi la bucata" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 07:00
Criza economica prin care trece Grecia de peste cinci ani i-a facut pe consumatori sa opteze pentru alimente precum orezul, cartofii si legumele, in detrimentul carnii si al pestelui.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de asociatia consumatorilor EKPIZO cu ocazia Zilei internationale a consumatorului, mai bine de jumatate dintre familiile elene (55,1 %) au inregistrat o reducere a veniturilor.
Studiul, intitulat "Nutritie si criza economica", arata ca 44 % dintre familii nu au suficiente venituri pentru satisfacerea nevoilor nutritionale zilnice, relateaza EFE.
Din aceasta cauza, grecii au redus consumul alimentelor mai scumpe precum carnea (63,7 %), pestele (60,5 %), dulciurile (51,2 %) si alcoolul (48,8 %).
Alimentele care apar cel mai des in cosul zilnic sunt orezul, cartofii si legumele, preferate de 70,8 % dintre greci, urmate de paine (50,2 %) si verdeturi (46,9 %).
Aproape toti grecii, 93 %, recunosc ca si-au redus iesirile la restaurant si taverne din cauza crizei. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:58
Romania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai mare taxa pe valoare adaugata. Din cele 27 de tari membre, doar Ungaria, Danemarca si Suedia ne intrec la acest capitol, in conditiile in care in Romania, nivelul de trai este mult mai scazut decat in aceste tari.
60% din populatia tarii are venituri mai mici de 1.500 de lei pe luna, adica sub 400 euro, in conditiile in care "costurile inevitabile ale vietii au crescut cu peste 50% in anii de criza", potrivit unei analize Golden Mind & Spirit.
Potrivit aceleiasi analize, reducerea TVA la nivelul precedent de 19% ar aduce ieftiniri de pana la 15-20% la produsele de consum. Cu toate acestea, Guvernul a dat de inteles ca o asemenea masura este putin probabila in acest an.
"In acest moment, nu avem pe agenda vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale. Ma bucura ca si cei din opozitie sustin reducerea CAS", a declarat in luna februarie, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Cu toate acestea, patronatele continua sa solicite astfel de masuri, deorece mediul de afaceri este sufocat de taxele impovaratoare. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania considera ca reducerea presiunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate nationala:
"Trebuie realizata in primul rand prin relaxarea fiscalitatii ce preseaza industriile furnizoare. Reducerea impozitelor si taxelor la nivelul producatorilor, concomitent cu scaderea cotei de... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 08:03
"Prima criza in care am intrat si nu ne-am dat seama este criza alimentara. A fost suficient un an agricol prost in China pentru ca pretul graului sa creasca. (…) Evenimentele din Orient, dar si cele din Japonia determina o crestere masiva a consumului si o majorare a pretului petrolului. Daca revolutiile din Orient se extind in Arabia Saudita, cel mai mare producator si exportator de titei din lume, atunci ne asteapta al III-lea Razboi Mondial", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).Potrivit Bancii Mondiale, 44 de milioane de oameni de pe glob au coborat sub pragul saraciei din cauza cresterii preturilor la alimente.
"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare.
In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.
Problemele meteorologice si dezastrele naturale au facut ravagii in productia agricola in multe zone de pe glob in ultimii doi ani, iar pretul petrolului a inceput sa creasca dramatic.
Intreaga economie globala s-a bazat pe utilizarea unor cantitati uriase de petrol pentru a produce bunuri alimentare pe care sa le... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 14:54
Economia mondiala este la numai "un soc distanta" de o criza de amploare a aprovizionarii si preturilor la alimente, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg potrivit Mediafax.Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborat sub pragul saraciei din cauza preturilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei, a adaugat el.
Indicele preturilor la alimente calculat de Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat o crstere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar in februarie a atins un nivel record.
"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare.
In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.
Seful BM se opune interzicerii exporturilor, practica folosita de unele state pentru a mentine, artificial, preturile scazute.
Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultiva in acest an agricol cea mai redusa suprafata din ultimii patru ani, dupa ce sostarea exporturilor de catre guvern a pastrat preturile scazute. mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:42
Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa, miercuri, de Senat, care a mentinut, astfel, textul legislativ initial, transmite Mediafax.Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandand mentinerea in vigoare a legii.
Propunerea initiata de PSD si PNL a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, cand deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.
Principala prevedere a legii era ca pentru alimentele de baza taxa pentru valoare adaugata scade la 5%.
Cererea de reexaminare a presedintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "impotriva" si o abtinere.
Grupurile PSD si PNL au anuntat ca nu sustin reexaminarea, fiind in favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de baza.
Mihailescu a anuntat ca UNPR sustine cererea de reexaminare si, implicit, eliminarea prevederii unei cote de 5% TVA pentru alimentele de baza.Argumentul acestuia a fost ca o asemenea masura fiscala ar trebui reglementata mai temeinic, nu doar printr-o simpla modificare a Codului Fiscal."Avem destule experiente in acest gen, in care o lege a creat mai multe prejudicii decat beneficii. Am avut legea prin care se majorau cu 50% salariile profesorilor, sustinuta de toata lumea,... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:02
"Atat timp cat agricultura Romaniei va fi mentinuta la un prag de subzistenta si nu se vor lua masuri si reforme adevarate, iar subventiile nu vor fi la valoarea celor din UE, probabil ca vor fi cresteri de preturi la alimente de 4-5% la fiecare doua, trei luni", este de parere Stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar. Aceste a mai afirmat ca "decalajul dintre puterea de cumparare si majorarea preturilor va fi atat de mare incat orice guvern va avea viata foarte scurta".Mugur Isarescu a declarat ca nu sunt motive interne de crestere a preturilor la alimente ci doar externe. La ce anume s-a referit Guvernatorul?
Guvernatorul s-a referit la importurile masive pe care Romania le face in aceasta perioada, pe mai multe categorii de produse si materii prime.
Sectorul legume-fructe, preponderent dependent de importuri in perioada noiembrie-martie, nu poate fi resuscitat pentru ca statul nostru nu sprijina investitii in sere incalzite si, pana in 2009, daca era un ajutor de stat de diminuare a pretului la gaze de aproximativ 35%, in 2010 acest ajutor nu s-a mai dat si ultimele suprafete cu sere pe care le aveam s-au inchis.
Am ajuns sa importam 30% din necesarul de lapte, in timp ce foarte multi producatori din Romania vand laptele sub pretul de cost sau n-au unde sa-l vanda.
Sectorul carnii de porc depinde de importuri pe toata perioada anului, intr-o proportie 70% din necesarul de consum al populatiei din Romania.
Toate aceste lucruri sunt acum completate de importurile... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 23:31
Presedintele Traian Basescu si-a justificat prezenta la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura prin faptul ca este un politician care sustine ca industriile care pot fi delocalizate nu sunt sigure pe termen lung,pe cand agricultura si turismul sunt sectoare "sigure in evolutiile viitoare"."Stiu ca iarasi se vor supara multi, ce cauta presedintele la o intalnire cu agricultorii? Cauta, pentru ca agricultura este in tara asta, ma preocupa si avand un parteneriat cu Guvernul putem discuta.
In plus, sunt unul dintre politicienii care sustin fara rezerve ca industriile care pot fi delocalizate nu sunt industrii sigure pe termen lung in Romania, dar agricultura, terenurile nu se pot delocaliza, cum nu se pot delocaliza nici muntii si Marea Neagra pentru turism, sunt doua sectoare de care trebuie sa tinem cont si care sunt sigure in evolutiile viitoare", a explicat seful statului.
Basescu a spus ca si Dacia se va putea produce, "maine, poimaine" in Kazahstan, din cauza costurilor de productie, dar agricultura nu se va delocaliza niciodata. "Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice.
Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romanai o are", a spus Basescu.
Presedintele a tinut sa le explice... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 13:34