Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a afirmat marti ca urgenta financiara s-a terminat, dar nu si cea economica, lansand totodata un apel "reformatorilor" sa se mobilizeze in vederea alegerilor de pe 24-25 februarie, relateaza AFP.
"Urgenta financiara s-a incheiat, dar acum suntem in fata urgentei economice si sociale", a spus Monti la postul de televiziune Tgcom.24, adaugand ca pentru "a depasi aceste urgente foarte grave, reformatorii trebuie sa se mobilizeze".
"Papa are dreptate; am neglijat prea mult aspectul egalitatii si distributiei bogatiei" a continuat el, reluand o expresie a Papei Benedict al XVI-lea, care a vorbit cu o zi in urma despre "decalajul social".
Contrar a ceea ce face in prezent, Monti a promis ca va reduce impozitele si in acest context l-a atacat fara sa-l numeasca direct pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, sustinand ca a cost 'constrans' sa mareasca taxele 'intrucat unii iresponsabili au provocat situatia financiara' pe care a gasit-o cand a ajuns in fruntea executivului. 'Sper ca acum cetatenii s-au maturizat, cu atat mai mult cu cat au platit scump anumite promisiuni electorale', a concluzionat premierul demisionar.
Numit in luna noiembrie 2011 in fruntea unui guvern tehnic, Monti este sustinut de o coalitie de centru la alegerile de pe 24-25 februarie. Atat el, cat si rivalul sau, Silvio Berlusconi, si-au multiplicat interviurile in ultima vreme, dar deocamdata Partidul democrat (PD), de stanga, pare a fi favorit,... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 08:38
Presedintele Consiliului italian de Ministri Mario Monti i-a transmis sambata presedintelui Giorgio Napolitano ca intentioneaza sa isi prezinte demisia, a anuntat Palatul Quirinal, sediul presedintiei Republicii, intr-un comunicat.
Monti "nu considera posibil sa isi continue mandatul si si-a manifestat, ca atare, intentia de a isi prezenta demisia", se arata in comunicat, care apare in urma anuntului lui Silvio Berlusconi potrivit caruia va candida in cadrul viitoarelor alegeri legislative, la inceputul lui 2013.
Seful Guvernului a discutat timp de peste o ora, sambata seara, cu presedintele italian.
Monti "va verifica cat mai rapid posibil" daca forte politice care nu inteleg sa isi asume responsabilitatea "unei crize politice cu consecinte mai grave, inclusiv la nivel european", sunt pregatite sa "contribuie la aprobarea legii stabilitatii bugetare intr-un termen scurt", se arata in comunicat.
"Imediat dupa aceea, presedintele Consiliului (de Ministri) va actiona astfel incat, odata ce Consiliul de Ministri va fi inteles, sa isi anunte in mod oficial demisia irevocabila si sa i-o inmaneze sefului statului", adauga presedintia in acest text.
Fostul premier Silvio Berlusconi, in varsta de 76 de ani, a creat o surpriza sambata, anuntand ca intentioneaza sa candideze din partea formatiunilor de centru-dreapta in alegerile legislative din 2013, care ar urma sa aiba loc in martie. mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 10:20
Premierul Mario Monti sustine ca Italia va inregistra crestere economica anul viitor si ca statul italian nu mai reprezinta o problema pentru stabilitatea zonei euro.
Monti a mai subliniat colaborarea pozitiva a partidelor si a cetatenilor italieni, care au inteles si acceptat faptul ca sacrificiile cerute de guvern sunt in interesul tarii.
Italia va inregistra o crestere de 4% a PIB-ului in urmatorii zece ani, dar nu isi va permite prea curand sa renunte la rigoare si austeritate, a declarat premierul italian.
Pentru a iesi din criza, Italia va trebui sa sporeasca competitivitatea intreprinderilor si sa mareasca productivitatea, a adaugat Monti. Premierul a recunoscut ca una dintre principalele probleme din Italia este cresterea coruptiei, cu o medie superioara fata de celelalte tari membre ale OCDE.
In urma cu doua saptamani, Italia a vandut titluri de stat pe un an la cel mai scazut randament din martie.
Italia a vandut titluri de stat la cele mai scazute costuri din martie mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 14:48
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Twitter has acknowledged the "Find Friends" feature on its iPhone app stores contact lists on its servers, echoing a recent controversy surrounding the Path iOS app.
After users opt to have the Twitter app search their phones, the company stores their address book's names, emails addresses and phone numbers on its servers for 18 months.
Like many other iOS apps, Twitter allows users to have the app "scan your contacts for people you already know on Twitter." Until now, the storage aspect had not been explicitly stated in Twitter's privacy policy nor did the Find Friends function specify it would be transmitting and storing data.
Twitter's policy stated that "Log Data" could include IP addresses, browser types, referring domains, pages visited, mobile carriers, device and application IDs, and search terms, among other activities.
Twitter says it will be updating its apps to clarify this process to users.
"We want to be clear and transparent in our communications with users," a Twitter spokesperson told the Los Angeles Times. "Along those lines, in our next app updates, which are coming soon, we are updating the language associated with Find Friends - to be more explicit.
"In place of 'Scan your contacts,' we will use 'Upload your contacts' and 'Import your contacts' (in Twitter for iPhone and Twitter for Android, respectively)." mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 21:44
Pachetul de masuri de austeritate propus de premierul italian Mario Monti a fost adoptat in Parlament si a primit ultimul vot de incredere. Parlamentarii au votat masurile propuse de Monti, in conditiile in care Italia se lupta cu cresterea datoriilor de stat.
Italia va trebui sa ramburseze anul viitor 53 de miliarde de euro si incearca din rasputeri sa limiteze costul imprumuturilor. Senatul italian a votat planul lui Monti cu 257 de voturi impotriva 41 de voturi. Pachetul prevede economii de 30 de miliarde euro, scrie Bloomberg.
Pachetul legislativ, numit de Monti "Decretul Salvati Italia" este cel de-al treilea plan de austeritate al natiunii in luna iunie si a fost adoptat de Camera Deputatilor saptmana trecut cu 402 voturi contra 75.
""Credibilitatea tarii noastre este esentiala pentru a depasi criza, asa cum este, de asemenea, esential pentru economia noastra sa revina la crestere economica", a declarat Monti senatorilor, inainte de vot.
Printre masurile incluse in plan se numara: reducerea pensiilor, o taxa aplicata proprietarilor care au o a doua locuinta inregistrata si o penalizari mai mari pentru evaziunea fiscala. Italia are, in total, datorii de 440 miliarde de euro, care ar putea arunca statul italian intr-un nou val de recesiune. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:02
Bugetul de austeritate al primului ministru italian, Mario Monti, a obtinut votul de incredere al parlamentarilor. Taierile de buget insumeaza 30 de miliarde de euro, transformand planul premierului intr-un motor pentru crestere economica si scoaterea din criza a Italiei.
Premierul se va adresa Camerei Deputatilor vineri seara inaintea unui nou vot asupra planului de austeritate, inainte ca acesta sa ajunga la Senat pentru a primi votul final, pe 23 decembrie. Monti a primit 495 de voturi pentru si 88 impotriva noului buget, scrie Bloomberg.
"Numarul de voturi primite reaminteste oamenilor ca are un mandat puternic si ca poate infaptui ceea ce piata de obligatiuni doreste sa vada, iar restul Europei cere," a declarat Peter Chatwell, economist la Credit Agricole SA in Londra.
Monti a declarat ca masurile vor proteja Italia impotriva crizei datoriilor si va reduce costurile de imprumut, aflate la in nivel record. Pe lista lui Monti se afla reformarea sistemului de pensii, reinstaurarea taxei pe prima locuinta si masuri impotriva evaziunii fiscale. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:09
Seful guvernului italian, Mario Monti, a anuntat duminica seara ca renunta la salariul sau de presedinte al Consiliului de Ministri si de ministru al economiei, dupa adoptarea unui plan anticriza de o rigoare draconica, menit sa puna Italia la adapost de efectele crizei.
"In momentul in care tuturor cetatenilor li se cer sacrificii, mi se pare ca este de datoria mea sa renunt la salariul de presedinte al Consiliului si de ministru al economiei si finantelor", a declarat el in cursul unei conferinte de presa, transmite AFP. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:24
Mario Monti este noul premier al Italiei, dupa ce a fost numit in functie de presedintele italian, duminica seara. In conditiile in care statul italian se confrunta cu datorii publice a caror valoare se ridica la peste 120% din PIB, misiunea lui Monti este una extrem de dificila. Care sunt planurile sale?
"Voi actiona (...) pentru a iesi rapid dintr-o situatie care prezinta aspecte de urgenta si ca Italia sa poata invinge gratie unui efort colectiv", a afirmat Monti, scrie Business Insider.
El sustine ca Italia poate invinge criza economica, daca se depune "un efort colectiv".
"Consultarile pe care le voi avea vor fi conduse rapid dar cu atentie. Ma voi intoarce sa il vad pe presedintele Republicii cand voi fi in masura sa inving orice rezerva", a afirmat el, in timp ce Napolitano si-a exprimat speranta ca Guvernul va fi format pana la sfarsitul saptamanii.
Pe plan economic, Monti si-a fixat ca obiectiv "asanarea situatiei financiare si reluarea cresterii economice, ramanand atent la echitatea sociala".
Multumita legaturilor pe care le are in fiecare afacere importanta din Italia, Monti a reusit sa primeasca, intr-un interval de timp atat de scurt, sustinerea necesara.
Italienii considera ca noul premier trebuie sa fie exact opusul lui Berlusconi in asa fel incat sa se poata descurca cu datoriile de 1,9 trilioane de dolari. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 12:49