Situatia politica din Italia pare sa repete un scenariu deja intalnit inainte de referendumul grecesc de iesire din zona euro organizat in vara anului 2015, conturand ideea crearii unei monede alternative la euro care sa ajute economia tarii.
Opozitia italiana foloseste deja mesajul, ca un preambul la campania electorala asteptata in primavara anului viitor, iar chestiunea ridica noi semne de intrebare cu privire la stabilitatea uniunii monetare, anunta Daily Sabah.
Varianta adoptarii unei monede secundare poate trezi in randul populatiei ideea ca economia se poate descurca si fara moneda unica europeana, netezind drumul spre o iesire a Italiei din zona euro, cred analistii.
"Din punct de vedere tehnic poate fi facut, iar politic este perfect posibil", considera Roberto Perotti, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.
Trei din cele patru mari partide ale Italiei: Movimento 5 Stelle, Forza Italia si Liga Nordului folosesc deja acest tip de discurs.
O moneda secundara ar permite Italiei sa evite blocajele puse in drumul sau de iesire din zona euro de Banca Centrala Europeana, sustin reprezentantii acestor formatiuni.
Un sondaj de opinie recent arata ca jumatate dintre italieni sustin in continuare moneda euro, dar doar 17% se arata satisfacuti de directia in care evolueaza Uniunea Europeana.
Investitorii se arata deja alarmati de planurile liderului Forza Italia, Silvio Berlusconi, care a propus lansarea unei lire italiene, moneda ce ar urma a fie... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 10:47
Dezechilibrul financiar care domneste in peninsula italiana incepe sa-si faca simtite efectele si in restul zonei euro, avertizeaza un raport al Comisiei Europene.
In special fragilitatea bancilor italiene, al caror nivel de credite neperformante le pune intr-un echilibru precar, dar si tendinta Romei de a accesa noi imprumuturi ii ingrijoreaza pe oficialii europeni, raporteaza Bloomberg.
"Nivelul ridicat de indatorare al guvernelor si prelungirea starii de productivitate scazuta implica riscuri transfrontaliere viitoare, in contextul ratei crescute a creditelor neperformante si a somajului", arata recomandarile CE, care tintesc in special Italia.
Datoria publica a Italiei este de asteptat sa creasca anul acesta la 133, 3 procente din PIB, peste nivelul de 132,8% estimate in 2016.
In acelasi timp, economia italiana are un ritm scazut de crestere, de doar 0,9%, in vreme ce povara imprumuturilor neperformante detinute de bancile din peninsula se ridica la 360 miliarde euro.
"Recapitalizarea bancilor ar putea veni intr-un moment nefavorabil, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante abia a inceput sa se stabilizeze, fapt ce afecteaza politica de creditare si profitabilitatea bsancilor", mai spu8n economistii CE referitor la situatia din Italia.
Instabilitatea politica din tara joaca si ea un rol in subrezirea erformantelor economice ale Italiei, chiar daca din acest an guvernul interimar de la roma vrea sa revina la politica de austeritate,... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:05
1Italienii au mers la vot si au respins reforma constitutionala sprijinita de Guvernul condus de Matteo Renzi, iar acest rezultat duce la o incertitudine politica si economica in perioada urmatoare. Iar cele mai negre scenarii arata un efect de domino asupra intregii Europe.
Populatia a fost chemata la referendum pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva actualului sistem parlamentar, care e unul bicameral perfect, ce presupune ca ambele Camere au puteri egale. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa primeasca votul de incredere si de la unii si de la altii.
Sistemul a fost introdus imediat dupa prabusirea fascismului, pentru a impiedica ascensiunea unui nou dictator, aminteste Business Standard.
Totusi, cu timpul, aceasta formula parlamentara a condus la destabilizarea Executivului. Matteo Renzi a investit tot capitalul sau politic in aceasta reforma, pana la punctul in care referendumul a devenit unul simbolic pentru increderea pe care populatia o are in el.
Insa ...citeste mai departe despre "Referendum in Italia: Un scenariu de cosmar in inima Europei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 07:06
Europa se indreapta catre un "eveniment cataclismic", care ar putea duce la prabusirea zonei euro si la finalul proiectului european asa cum il stim, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
Stiglitz si-a lansat cea mai recenta carte, "The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe" (Euro: Cum o moneda unica ameninta viitorul Europei), in care sustine ca euro va inceta sa mai existe la un moment dat, asta daca nu se iau masuri drastice.
Intr-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat ca un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ar putea declansa o asemenea prabusire.
Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?
"Cred ca cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, tarile membre ale zonei euro sunt democratii si se poate vedea o ostilitate tot mai mare fata de euro, o ...citeste mai departe despre "Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 08:12
Instabilitarea din Italia, legata de viitorul fostului premier Sivio Berlusconi, ar putea duce la declansarea alegerilor anticipate, anul viitor, iar tara ar putea fi penalizata de pietele financiare chiar din aceasta saptamana, potrivit economistului american Nouriel Roubini.
Roubini, profesor la New York University, a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Repubblica ca Italia, a treia mare economie din zona euro, se afla in prezent intr-o perioada de "volatilitate controlata".
El a avertizat ca daca situatia se va inrautati, ceea ce nu pare deloc imposibil, atunci consecintele vor fi foarte daunatoare pentru Italia, iar investitorii ar putea incepe sa reactioneze negativ chiar din aceasta saptamana.
Bursa din Milano a coborat in prima parte a tranzactiilor de luni cu 1,75%, iar spreadul dintre obligatiunile italiene pe termen de 10 ani cele germane de referinta a ajuns la 2,44%, semn al ingrijorarii investitorilor.
Guvernul premierului Enrico Letta trebuie sa decida cel tarziu pana sambata cum sa modifice o taxa pe proprietati, extrem de nepopulara, pe care Partidul Libertatii al lui Berlusconi vrea sa o elimine cu totul. Sustinatorii lui Berlusconi ameninta ca vor rasturna guvernul daca cererea lor nu va fi satisfacuta.
Numerosi analisti considera ca disputa este doar un pretext pentru a pune presiune pe oponentii politici, Berlusconi riscand excluderea din Parlament din cauza condamnarii sale pentru frauda fiscala, in aceasta luna.... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 10:31
Biserica Catolica din Italia ar putea plati anual taxe de sute de milioane de euro, ca urmare a planurilor guvernului de a-i retrage scutirile de taxe.
Premierul italian Mario Monti a anuntat ca Vaticanul trebuie sa plateasca taxe pe proprietatile ce nu au caracter religios. Pana in prezent, biserica era scutita in Italia de la plata unor astfel de taxe.
Costul anual ar putea fi de pana la 720 de milioane de euro, potrivit autoritatilor.
Biserica Catolica din Italia detine aproximativ 110.000 de proprietati, in valoare de circa noua miliarde de euro. Printre acestea se afla centre comerciale si proprietati rezidentiale.
In decembrie, guvernul a reintrodus un impozit pe proprietatile imobiliare, de care biserica este scutita.
Tot mai multi italieni se opun acestor scutiri, pe care le considera le considera privilegii in contextul austeritatii, noteaza BBC.
Dupa ultimul pachet de masuri de austeritate, peste 130.000 de italieni au semnat o petitie online in care cereau revocarea statutului de scutire de taxe pentru biserica. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:59
Prim-ministrul italian, Mario Monti, spune ca Roma nu va avea nevoie de fonduri de salvare pentru a iesi din criza datoriilor.
Acesta a reiterat ideea ca Europa trebuie sa construiasca ziduri de protectie mai mari "pentru a impresiona piata si a diminua perceptia de risc", dupa cum relateaza mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 10:45
Guvernul italian condus de Mario Monti a adoptat vineri un amplu program de liberalizare a economiei, cu ocazia unei sedinte maraton de opt ore a Consiliului de Ministri, au indicat surse guvernamentale de la Roma, citate de agentiile de presa internationale.
Consiliul de Ministri a adoptat un pachet de reforme structurale vizand cresterea economica a tarii, atat timp cat "economia italiana a fost franata timp de cateva decenii" de o serie de "obstacole", intre care o "concurenta insuficienta", a declarat Mario Monti la sfarsitul reuniunii guvernamentale.
Pachetul de propuneri aprobat de cabinetul Monti, format doar din tehnocrati, urmareste inlaturarea obstacolelor aflate in calea progresului economic al tarii, care se confrunta in prezent cu o grava criza a datoriilor, insa provoaca temeri in mediile corporatiste, conform AFP.
La sfarsitul lunii decembrie, executivul de la Roma a adoptat un program de austeritate vizand siguranta pietelor.
Noul set de reforme lansat de fostul comisar european pentru concurenta reprezinta "etapa a doua" a procesului de relansare economica a tarii, intrata in recesiune.
Noile masuri se refera la firme de taximetre, farmacii, transporturi publice locale, distribuirea benzinei si gazelor, profesii liberale, asigurari, banci, iar lista sectoarelor ce vor fi deschise concurentei poate continua.
Potrivit primelor informatii care au parvenit presei, noul plan prevede in principal cresterea numarului de autorizatii de... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 21:43
Italia se afla in acest moment in centrul furtunii declansate de criza datoriilor statelor UE. Exista zvonuri conform carora Banca Centrala Europeana a intervenit pentru a cumpara obligatiuni suverane italiene de pe piata secundara. Analistii ajung la concluzia ca Italia este "prea mare pentru a fi salvata", statul avand nevoie de finantari masive si detinand o datorie totala colosala - 1,6 trilioane de euro.Dividendele italiene au reusit sa inregistreze o crestere de 1,3% in sedintele bursiere de marti, conform Forbes.
Avansul a venit dupa doua zile de scaderi importante care au generat una dintre cele mai mari expansiuni ale obligatiunilor suverane din istoria monetara a Uniunii Europene.
Pe fondul excesului de stiri negative venite zilnic din toata Europa, este foarte dificil sa legam criza Italiei de un eveniment anume.
Dar este clar ca pietele ajung sa realizeze ca Italia este o entitate total diferita de Grecia, Irlanda si Portugalia (PIIG), si ca salvarea acesteia poate scufunda Europa.
Deosebirile sunt imense. In timp ce nevoile de finantare pentru 2012 ale celor trei PIIG, care au fost deja imprumutate, se ridica la 91 de miliarde de euro, pentru salvarea Italiei ar fi necesare 250 de miliarde de euro.
Datoria totala a statului condus de prim ministrul Silvio Berlusconi se invarte in jurul a 1,6 trilioane de euro, comparativ cu 345 de milioane in cazul Greciei.
Portugalia si Irlanda au fiecare datorii totale de 150 de miliarde de euro, conform analistilor de la... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 11:20