Ministrul britanic pentru comunitati si administratie locala, Eric Pickles, a avertizat duminica la BBC ca "un aflux" de romani si bulgari se va adauga problemelor existente pe piata locuintelor in Marea Britanie, dar a refuzat sa ofere o estimare a numarului de persoane care s-ar putea muta in Regatul Unit dupa deschiderea pietei muncii, in decembrie 2013.
"Nu cred ca stie cineva", a afirmat la BBC oficialul britanic, adaugand ca trebuie depuse mai mult eforturi pentru a prezenta date solide privind numarul de imigranti. Eric Pickles a dat asigurari ca nu vrea sa inceapa "o poveste de groaza" pe acest subiect.
Marea Britanie a adoptat in 2005 restrictii temporare pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dar acestea expira in decembrie 2013 si, conform reglementarilor UE, nu pot fi extinse.
La emisiunea Sunday Politics de la BBC, Eric Pickles a fost intrebat de impactul unui nou val de imigranti din UE, dupa o discutie privind rata scazuta de crestere a pietei imobiliare. Intrebat cati romani si bulgari sunt asteptati sa vina in Marea Britanie, ministrul a raspuns: "Adevarul este ca nu cred ca cineva stie in intregime care va fi numarul celor care vor veni din Bulgaria si Romania".
Eric Pickles a precizat ca "nu a avut discutii cu Ministerul de Interne privind numarul imigrantilor". Dar, a explicat oficialul britanic, autoritatile locale iau masuri pentru a se pregati de o posibila crestere masiva a numarului de romani si bulgari care ar... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:43
Valoarea creditelor neperformante din Spania a continuat sa creasca si in luna august, pana la 178,6 miliarde de euro, de la 173,2 miliarde de euro, in iulie, anunta Banca Centrala.
In consecinta, rata creditelor neperformante a atins 10,5%, de la 10,1% in iulie, comparativ cu 5,1% la sfarsitul lui 2009 si 0,9% la sfarsitul lui 2007, potrivit BusinessInsider.
De asemenea, valoarea creditelor acordate de banci a continuat sa se diminueze la 1,70 trilioane de euro, fata de 1,72 trilioane de euro, cu o luna in urma. Rezultatele sunt puse pe seama scaderii de pe segmentul creditelor ipotecare si a altor imprumuturi la termen.
Aceste date indica faptul ca efectele bulei imobiliare din Spania sunt resimtite din plin de banci. Analistii se asteapta ca rata creditelor neperformante sa creasca si in cursul anului viitor, in conditiile in care preturile de pe piata imobiliara continua sa scada, odata cu mediul economic in general si cu cresterea somajului. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:10
Mel Gibson nu reuseste sa-si vanda casa din Malibu, desi a scos-o pe piata in urma cu mai mult de un an.Pentru ca pretul initial de 14,5 milioane de dolari nu a atras cumparatori viabili, Gibson si fosta lui sotie au mai redus pretul cu 1,75 de milioane, potrivit Business Insider.Casa sta pe un teren de 10.000 de metri patrati, intr-un peisaj paradisiac. Are in total noua dormitoare, opt bai si o piscina "ingradita" de cele trei case de oaspeti.Peisagistica luxurianta aleasa de arhitectul resedintei ofera intimitatea de care are nevoie un star de cinema.Veranda exterioara este spatioasa si luminata. La fel de spatioasa este si bucataria, dotata cu electrocasnice de ultima generatie.Zilele ploioase pot fi petrecute in veranda acoperita, la caldura unui semineu.Iata mai multe poze din casa lui Mel Gibson
mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 13:20
Criza de pe piata imobiliara a reusit sa schimbe comportamentul romanilor si sa diminueze, cel putin in acest domeniu, tendinta de specula si imbogatire de pe urma celor care au nevoie urgenta de o locuinta.Dupa ce apartamentele s-au ieftinit cu 45% fata de nivelul la care ajunsesera in 2008, acelasi lucru se intampla si cu chiriile. In Bucuresti, garsonierele sunt cu cel putin 100 de euro mai ieftine si asta in conditiile in care studentii au inceput deja sa caute unde vor sta de la toamna.Daca in anii trecuti, cresterea chiriilor inainte de intoarcerea studentilor era si de 25%, anul asta ei pot sta linistiti pentru ca oferta e atat de mare incat proprietarii nu mai risca sa scumpeasca. Situatia poate fi explicata prin piata imobiliara blocata care i-a obligat pe cei care au locuinte de vanzare sa se indrepte spre inchiriere."Daca inainte de criza, in 2007 de exemplu, am inregistrat o crestere in septembrie de circa 25% a pretului chiriilor, in 2008 cresterea a fost mai mica, de 15-20%. In 2009, cresterea a fost de cateva procente, nesemnificativa.
Si asta din pricina faptului ca exista foarte multe oferte pe piata, iar aceste multe oferte exista din cauza faptului ca proprietarii de apartamente scoase la vanzare nu au obtinut pretul pe care il voiau si prefera sa le puna pe piata inchirierilor pana cand sperau ei sa obtina un pret mult mai bun", a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com.Proprietarii mai lasa la bani, chiriasii renunta la... mai mult
Joi, 05 August 2010, ora 09:20
Presedintele american Barack Obama va prezenta vineri o serie de masuri pentru ajutorarea victimelor crizei creditului imobiliar si va propune crearea unui fond in valoare de 1,5 miliarde dolari pentru sustinerea financiara a proprietarilor afectati, transmite AFP.Obama va anunta fondurile pentru masuri inovatoare, menite sa ajute familiile din statele americane care au fost afectate cel mai dur de efectele bulei imobiliare izbucnite in septembrie 2008, in statul Nevada, a precizat Casa Alba."In fiecare din aceste state, preturile medii (ale locuintelor) au scazut cu mai mult de 20% fata de nivelul cel mai ridicat si chiar daca preturile au inceput sa se stabilizeze numerosi proprietari au in prezent de rambursat credite al caror nivel depaseste valoarea locuintei", se mai arata in mesajul Casei Albe.Statele cel mai puternic afectate de criza imobiliara sunt cele care au cunoscut o frenezie a dezvoltarii imobiliare la inceputul anilor 2000, respectiv Florida, California si Nevada. mai mult
Vineri, 19 Februarie 2010, ora 17:29
"In prima jumatate a lui 2010, nu numai ca nu vom asista la o stingere a crizei pe piata imobiliara, dar e posibil sa asistam la o adancire a crizei" a declarat Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Analistul imobiliar mai spune ca nu se asteapta la o revenire a pietei imobiliare mai devreme de toamna anului 2010.
mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 13:30
"In prima jumatate a lui 2010, nu numai ca nu vom asista la o stingere a crizei pe piata imobiliara, dar e posibil sa asistam la o adancire a crizei" a declarat Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Analistul imobiliar mai spune ca nu se asteapta la o revenire a pietei imobiliare mai devreme de toamna anului 2010. Pretul de vanzare al apartamentelor vechi si noi este peste cel considerat acceptabil de catre cumparatori. De ce se intampla acest lucru? Se asteapta cumparatorii la noi ieftiniri?
Preturile de la inceputul crizei, de pe piata imobiliara romaneasca, s-au redus in medie cu 50%.
De la inceputul anului 2009 si pana acum reducerea este intre 25 -30%.
Daca inainte de inceperea crizei, pe piata imobiliara metrul patrat pentru apartamentele perferice din Bucuresti si din alte orase costa 2000-2200 de euro, in prezent metrul patrat este undeva la 1000 euro.
In ceea ce priveste pretul pe care il accepta cumparatorii, exista o teorie economica destul de controversata care se bazeaza pe date empirice, observate in diverse piete imobiliare ale lumii.
Aceasta spune ca, pentru ca pretul sa poate fi acceptat si sa se formeze un echilibru pe piata imobiliara respectiva, ar trebui ca metrul patrat sa fie undeva la doua salarii medii pe economie.
Daca ar fi sa aplicam aceasta regula pentru Romania, avand in vedere ca salariul mediu este undeva putin peste 350 de euro, inseamna ca metrul patrat ar trebui sa coste undeva la 700 de euro, in conformitate cu... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 22:34
In timp ce tari precum Irlanda, Marea Britanie si Spania trec printr-o adevarata criza imobiliara, unele tari europene par sa scape miraculos.Este, de exemplu, cazul Portugaliei, care are se poate lauda cu "luxul unei cresteri a preturilor". Astfel, intre 2006 si 2008, pretul mediu al locuintelor a crescut de la 120.000 de euro si 150.000 de euro, in timp ce numarul de tranzactii a scazut cu 30% de la 250.350 la 173.600, iar numarul creditelor bancare acordate a scazut cu 40%. Piata si-a revenit insa in al doilea trimestru al anului 2009. Aproximativ 200 de sucursale ale retelei Era Portugal au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, in luna septembrie, cu 39% fata de anul precedent si cu 15% fata de anul 2007. "Bancile portugheze au, incepand cu anul 2003, o cresterea anticipata a ratelor dobanzilor, iar odata cu venirea crizei ele sunt si mai stricte in acordarea creditelor", spune Miguel Poisson, director la Era Portugal. Potrivit Le Monde, una dintre pietele imobiliare care par sa zica "nu" crizei in domeniu este cea din Belgia. "Piata imobiliara belgiana este atat de stabila incat devine plictisitoare", sustine Alain Declerq, de la Era Belgia. In 2008, numarul de vanzari de imobile la "prima vedere" a scazut la 120.000, fata de 122.000, in 2007, in timp ce preturile au crescut cu 4,3% in 2008 si s-au stabilizat in 2009. Aceste rezultate se bazeaza pe o idee non-speculativa, dupa cum reiese si din faptul ca 1.800 de euro pentru un metru patrat este un pret... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 22:44
Promovat intens la lansare ca fiind ansamblul rezidential cu cele mai inalte cladiri din Bucuresti, Asmita Gardens a ajuns pe ultima suta de metri in privinta lucrarilor de constructie. Vanzarile merg insa mult mai incet."Traieste viata deasupra Bucurestiului" a fost una dintre formulele folosite pentru promovarea ansamblului cu 758 de locuinte, amplasat in zona Splaiul Unirii - Calea Vacaresti.
Intre timp, numarul proiectelor cu cladiri foarte inalte a crescut, printre acestea numarandu-se Romfelt Plaza sau Monaco Towers. mai mult
Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 19:00