Europa trebuie sa se grabeasca sa aduca sub control criza imigrantilor, altfel intregul sistem se va prabusi, a avertizat un inalt oficial european, pe fondul dezbaterilor privind masurile nationale luate pentru a reduce numarul sosirilor.
"In urmatoarele 10 zile avem nevoie de rezultate tangibile si clare la sol, altfel... exista riscul ca intregul sistem sa se prabuseasca", a avertizat comisarul european pentru Imigratie, Dimitris Avramopoulos, dupa discutii la Bruxelles pe tema crizei, scrie DPA.
Avertismentul comisarului european vine inaintea unui summit special pe imigratie programat la 7 martie, intre UE si Turcia. Aceasta tara este ultima oprire inainte de Europa pentru multi imigranti. Blocul european solicita de la Turcia masuri de reducere a fluxului de imigranti.
Ungaria sfideaza din nou Bruxelles-ul. Referendum pe tema cotelor obligatorii de refugiati
"Lucrurile se misca in directia potrivita", a declarat, mai optimist, ministrul olandez al Imigratiei, Klaas... citeste mai departe despre "Avertisment de la Bruxelles: Europa trebuie sa rezolve criza imigratiei in zece zile, altfel..." pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 10:18
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Scaderea pretului petrolului risca sa dea o lovitura neprevazuta Europei, care s-ar putea trezi asaltata de un nou val de refugiati.
Este vorba despre sirienii care s-au refugiat in Kurdistanul irakian si care nu mai pot fi intretinuti de guvernul local, ca urmare a crizei petrolului - singura sursa de venit. In aceste conditii, multi dintre cei 1,8 milioane de refugiati adapostiti in taberele ONU din Kurdistan se gandesc serios sa-si incerce norocul si sa ajunga in Europa, relateaza Bloomberg.
De 10 ori mai ieftin
In Kurdistanul irakian, regiune de granita intre Irak, Iran si Turcia, traiesc aproximativ 5 milioane de locuitori, dintre care 1,8 sunt refugiati de razboi goniti de conflictele din Siria.
Pana acum, reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU au fost multumiti ca au putut infiinta tabere intr-o regiune in care costurile intretinerii unui refugiat sunt de 10 ori mai reduse decat in Europa.
"Nu este nicio cale mai simpla de a spune acest lucru. Este mult mai ieftin sa ai grija de refugiati aici decat in Europa. Costul ingrijirii unui refugiat stabilit in Kurdistan este de 1.500 de dolari/an, in vreme ce in vestul Europei suma ar fi de 10 ori mai mare", explica Frederic Cussigh, coordonator al Inaltului Comisariat pentru Refugiati.
Guvernul local a suportat o mare parte din cheltuieli bazandu-se pe veniturile consistente obtinute din exploatarea si vanzarea petrolului din regiune.
Recent insa, oficialii de la Bagdad au redus... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 11:35
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a pronuntat in favoarea retinerii pentru o perioada de pana la "18 luni" a migrantilor care vor sa intre in Uniunea Europeana.
"Daca vrem sa verificam migrantii si refugiatii, avem nevoie de mai mult timp decat minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez intr-un interviu publicat miercuri seara pe site-ul ziarului britanic Guardian si acordat, de asemenea, publicatiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza si Suddeutsche Zeitung.
"In legile internationale, ca si in legile europene, exista aceasta regula de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificari. Putem si trebuie sa ii retinem pe migranti atat timp cat verificarile nu sunt incheiate", a mentionat el.
Criza refugiatilor: Turcia va ajuta UE, dar cere bani si reluarea negocierilor de aderare
"Astazi, accesul in Europa este (...) mult prea usor", a mai spus Donald Tusk.
El a adaugat ca ...citeste mai departe despre "Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 07:51
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Guvernul de la Berlin a decis sa aloce 6 miliarde de euro pentru a rezolva criza ridicata de navala imigrantilor africani si din Orientul Mijlociu in tara.
Masura vine dupa ce Opozitia germana a criticat decizia cancelarului Angel Merkel de a deschide granitele in fata acestui flux masiv de refugiati, dar este insotita si de alte clarificari care vor duce la o triere rapida a imigrantilor, anunta BBC.
Relaxare de moment
Numai in weekend-ul trecut, in Germania au intrat 18.000 de imigranti, ca urmare a semnarii unui acord de relaxare a legislatiei privind acordarea dreptului de azil semnat intre Berlin, Viena si Budapesta.
Totodata, cancelarul austriac Werner Faymann a anuntat ca aceste exceptii cauzate de o stare de urgenta trebuie sa ia sfarsit cat mai curand.
Oficialul de la Viena a precizat ca se va recurge la efectuarea "pasilor necesari pentru intrarea in normalitate".
Ungaria, tara care anterior a blocat accesul imigrantilor catre vestul Europei, a profitat de noul acord tripartit impingand o mare parte din refugiatii ajunsi la Budapesta peste granita austriaca.
La granita dintre Ungaria si Serbia, lucrarile la gardul de sarma ghimpata pus in calea imigrantilor sunt in continua desfasurare, chiar daca pentru moment refugiatii continua sa strapunga fara oprelisti aceasta bariera.
Bani si restrictii
Cele 6 miliarde de euro vor fi impartite in mod egal intre autoritatile regionale din Germania si guvernul federal de la Berlin, 3 miliarde fiind... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:35
Traficul trenurilor Eurostar puternic perturbat la Calais si noile proteste din fata garii internationale din Budapesta au confirmat miercuri urgenta crizei imigrantilor, careia statele Uniunii Europene (UE) cauta sa-i raspunda in comun.
In fata acestei situatii fara precedent de la Razboiul din Balcani, in anii '90, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmeaza sa prezinte saptamana viitoare - in declaratia sa anuala despre "starea Uniunii" - noi masuri, relateaza Reuters in pagina electronica.
Pasagerii trenurilor Eurostar descriu momentele infricosatoare traite in vagoanele asaltate de refugiati
Acestea ar urma sa simplifice procedura de solicitare de azil si sa permita totodata autoritatilor europene sa diferentieze intre refugiati amenintati din cauza situatiei din tara lor de origine si imigranti din motive economice, care pleaca in exil nu din cauza unor motive de securitate, ci pentru ca sa scape de saracie.
Acestia din urma ar putea sa fie ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: UE anunta noi masuri - cum vrea sa rezolve aceasta situatie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 21:20
Uniunea Europeana ia in considerare posibilitatea de a crea un fond din care sa plateasca tarile din Africa pentru a-si lua inapoi imigrantii care nu reusesc sa obtina azil in Europa.
Declaratia apartine unui diplomat european de top, Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxemburgului. Potrivit acestuia, discutiile deja exista intre oficialii Comisiei Europene care vorbesc de crearea unui fond de un miliard de euro, scrie NewsWeek.
Acestia au in plan sa faca "indecenta" propunere oficialilor africani in cadrul intalnirii Africa - UE, care va avea loc in Malta, in luna noiembrie.
Miscarea are ca scop o amplificare a nivelului de cooperare cu statele africane astfel incat criza imigrantilor ce a lovit Europa sa-si gaseasca o rezolvare, in conditiile in care mii de oameni se avanta in periculoasa calatorie pe mare pentru a ajunge in spatiul Schengen.
Cifra de un miliard de euro a fost vehiculata initial de publicatia Der Spiegel, iar oficialul, desi a admis ca a fost mentionata aceasta cifra, recunoaste ca "unii ar vrea sa dea mai mult, altii mai putin".
Luxemburgul detine, in acest moment, persedintia UE si are un rol important in pregatirea summit-ului din noiembrie.
Criza imigrantilor, o criza a uniunii
Cele mai recente rapoarte arata ca numarul de migranti care au traversat Mediterana pentru a ajunge in Europa a depasit cifra de 300.000, dintre care aproape 2.500 sunt dati disparuti.
Criza imigrantilor a impartit tarile UE, Germania anuntand... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:10
David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.
Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.
Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.
Negocieri pe 60.000 de vieti
Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.
In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.
Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.
Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
1