Liderii europeni si seful guvernului de la Ankara au ajuns la un acord privind limitarea traversarilor ilegale a frontierei cu UE de catre refugiatii sirieni si irakieni ajunsi in Turcia.
Intelegerea este considerata un moment de cotitura in gestionarea crizei refugiatilor care a lovit UE, numai in acest an tarile europene asteptand sa primeasca un numar de 1,5 milioane de imigranti. Cu toate acestea, ajutorul Turciei nu vine cu un pret mic, remarca reporterii agentiei Reuters.
Sustinere financiara
Un compromis pare sa fi fost atins in ceea ce priveste suma pe care oficialii de la Ankara au solicitat-o pentru a imbunatati conditiile de trai pentru cele 2,2 milioane de refugiati ajunsi in tara.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a acceptat ca suma totala inaintata de organismele de la Bruxelles in acest program sa fie de 3 miliarde de euro, desi initial Ankara solicitase o contributie anuala din partea UE in acest cuantum.
Banii vor trebui platiti in cursul urmatorilor doi ani, dar cum presedintele francez Francois Hollande a mentionat ca vor fi transe multiple de plata, pe masura ce Ankara atinge unele puncte stabilite in program, multi analisti se intreaba daca acesta va fi cu adevarat costul final al intelegerii dintre UE si Turcia.
"Pe masura ce Turcia face eforturi mai mari de a prelua refugiatii este rezonabil ca aceasta tara sa fie ajutata financiar de Europa pentru a integra imigrantii care nu vor mai ajunge in UE", a specificat Hollande.... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 11:34
Presedintele Consiliului European Donald Tusk a avertizat marti Turcia ca va obtine concesii din partea UE, cum ar fi simplificarea acordarii vizelor de calatorie, doar daca va reduce cu succes fluxul de refugiati ce ajung in Europa.
Intr-o scrisoare adresata liderilor UE stabilind agenda unui summit pe care el il va conduce joi la Bruxelles, Tusk a mentionat demararea in aceasta luna a negocierilor asupra crizei migrantilor cu Turcia, care, afirma oficiali UE, vrea mai multe scutiri de vize, mai multe fonduri UE si progrese in procesul ei de foarte lunga durata de a se alatura blocului.
"Un acord cu Turcia are sens doar daca ea reduce eficient afluxul de refugiati", a scris Tusk in ajunul unei vizite a unor inalti oficiali ai Comisiei Europene la Ankara.
"Concesiile vor fi justificate doar atunci cand acest obiectiv este atins", a adaugat el.
Politica lui Merkel: Turcia e buna sa ne scape de imigranti, dar nu are ce cauta in UE
Tusk, un fost prim-ministru conservator al ...citeste mai departe despre "Avertisment pentru Turcia: Vreti favoruri de la UE, reduceti numarul de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:24
Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles analizeaza masuri pentru consolidarea frontierelor Uniunii Europene, in contextul crizei refugiatilor.
De cealalta parte, Turcia si Bulgaria propun Uniunii Europene crearea unei zone de securitate in nordul Siriei pentru evitarea migratiei masive.
"Agentiile Uniunii Europene trebuie sa abordeze aceasta situatie dramatica de la frontierele externe si sa intensifice verificarile vamale", precizeaza documentul aflat in dezbatere la reuniunea Consiliului European, potrivit unui proiect de raport obtinut de Associated Press.
Merkel, aratata cu degetul inainte de summitul extraordinar pe tema refugiatilor: A creat haos!
Potrivit proiectului, statele membre UE vor fi indemnate sa furnizeze personal suplimentar si echipamente pentru misiunile de patrulare la frontiere.
O alta propunere se refera la oferirea de fonduri suplimentare unor state din Africa si din Orientul Mijlociu pentru a face fata crizei refugiatilor.
Exclusiv ...citeste mai departe despre "Problema imigrantilor usor de observat, greu de rezolvat: Ce solutii au fost puse pe masa Consiliului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 22:48