Ultima serie de tensiuni dintre Grecia si creditorii sai europeni a demonstrat inca o data ca tarile cu economii atat de diferite nu ar fi trebuit sa intre niciodata in zona euro.
Insa ar fi mai bine pentru toata lumea implicata daca Germania ar fi prima care ar iesi, mai degraba decat Grecia, este de parere Ashoka Mody, intr-un articol pentru Bloomberg.
Dupa luni de istovitoare de negocieri, invinuiri si rasturnari de situatii, este greu de vazut vreun castigator.
Germania, unda verde negocierilor pentru un nou ajutor financiar acordat Greciei: Vot cu scandal in Parlament
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Acordul la care Grecia a ajuns cu creditorii sai - daca va dura - urmareste aceeasi strategie economica care in mod repetat a esuat in rezolvarea problemelor tarii.
Astfel, grecii vor avea parte de si mai multe masuri brutale de austeritate impotriva carora de fapt au votat la ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iulie 2015, ora 17:47
Premierul grec Alexis Tsipras si-a jucat bine cartile pe care le-a avut in mana, deoarece toata lumea stie care e situatia reala a tarii sale, sutine un jurnalist german.
Josef Joffe de la Die Zeit considera ca jocul facut de seful Guvernului de la Atena va da roade in cadrul negocierilor.
"Cancelarul german Angela Merkel nu vrea sa aiba un cadavru in mainile sale - nu in Europa, nu in Europa condusa de ea", a transmis jurnalistul, intr-un interviu acordat postului de televiziune american CNN.
Grecia si-a sustinut cauza in PE: "Banii s-au dus la banci, nu la popor". Tsipras, indemnat sa renunte la euro
"Amenintarile nemtilor nu sunt credibile. De fapt, nicio amenintare nu e credibila. Grecia nu va iesi din zona euro, nici fortata, nici voluntara. Motivul e simplu, insa multa lume nu-l intelege. Daca va renunta la moneda unica, aceasta tara ramane membra a Uniunii Europene, asa ca tot va avea acces la finantari venite ...citeste mai departe despre "Jurnalist german, despre criza din Grecia: Merkel nu vrea un cadavru in mainile sale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 16:45
Grecii au fost pacaliti sa faca primul pas, au inghitit in sec si au facut concesii, iar acum, cel mai probabil, se simt tradati de germani, care i-au trimis la plimbare.
Totusi, in premiera, un apropiat al Angelei Merkel si-a exprimat dubiul fata de vehementa cu care Berlinul face tandari solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara, semn ca ar mai fi totusi o ultima speranta.
Atena a facut primul pas: Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual
Raspunsul Germaniei: Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor
"Varoufakis a facut primul pas trimitand noua propunere si se astepta ca partenerii de dialog sa apeleze la reciprocitate in acest gest. Presedintele consiliului de ministri, Jeroen Dijsselbloem, a fost cu siguranta de acord cu solicitarea grecilor, altfel nu ar fi convocat consiliul pentru maine.
Grecii trebuie sa se simta tradati de germani", dupa ce acestia le-au refuzat solicitarea, considera analistul economic al postului TV britanic Channel 4, Paul Mason, citat de The Telegraph.
O prima reactie a Atenei arata ca delegatia elena nu are de gand sa mai faca vreun pas inapoi in sedinta de maine.
"Au doua optiuni: sa accepte oferta noastra sau sa o respinga", a spus o sursa din interiorul guvernului grec.
Pe de alta parte, presedinte social-democratilor germani, Sigmar Gabriel, unul din aliatii Angelei Merkel, a iesit la rampa pentru a afirma ca "decizia de a refuza propunerea... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 18:00
1Noul presedinte francez Francois Hollande si-a luat marti, dupa discutii cu Angela Merkel, angajamentul sa coopereze cu Germania pentru a rezolva criza economica din UE, relateaza BBC News.
Ambii lideri au declarat ca vor sa mentina Grecia in zona euro. Ei vor participa la un summit informal in 23 mai.
Hollande a spus ca "totul trebuie pus pe masa de toata lumea", pentru a promova cresterea economica. El a evocat posibilitatea emiterii de eurobonduri, care ar acoperi datoriile tuturor tarilor din zona euro si ar fi sustinute de toate cele 17 guverne care au aderat la moneda unica.
Germania a respins intotdeauna idea eurobondurilor.
Francois Hollande vrea sa renegocieze Pactul de guvernanta fiscala al UE
In cursul campaniei electorale, Hollande a declarat ca vrea sa renegocieze Pactul de guvernanta fiscala al UE, care obliga statele semnatare sa mentina bugete echilibrate. Pe de alta parte, Merkel a avertizat in repetate randuri ca termenii acordului nu pot fi schimbati.
"Ca presedinte (al Frantei - n.r.), vreau sa renegociez ceea ce a fost acceptat intr-o anumita etapa, pentru a-i dat dimensiunea cresterii economice", a afirmat el marti, intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.
La randul sau, cancelarul german a declarat ca Berlinul si Parisul sunt dispuse sa "studieze posibilitatea unor masuri suplimentare pentru crestere economica in Grecia".
De asemenea, cei doi lideri au dat asigurari ca vor ca Atena sa ramana in euro. "Vrem sa avem Grecia... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:30
Grecia discuta cu partenerii din zona euro despre reducerea poverii datoriilor, a declarat miercuri premierul elen George Papandreou, adaugand ca spera ca vor aparea solutii curajoase pentru rezolvarea crizei la reuniunile UE si G20, potrivit Mediafax.
"Negociem in toate privintele pentru reducerea acestei datorii. Aceasta este marea problema", a afirmat Papandreou intr-o sedinta de guvern, fara sa ofere detalii.
El a spus ca zona euro si G20 trebuie sa vina cu reactii convingatoare si curajoase la criza datoriilor, la reuniunile care vor avea loc pe 23 octombrie si pe 3 noiembrie.
mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 18:47
Situatia Greciei se acutizeaza pe zi ce trece, iar partenerii europeni nu au reusit sa ajunga, inca, la un consens. Desi liderii europeni incearca din rasputeri sa gaseasca o solutie, situatia interna nu sta nici ea foarte bine, tara fiind paralizata de greve, oamenii fiind nemultumiti de valul de masuri de austeritate luate. Cum tara este cu un picior in groapa, toata lumea se intreaba ce mai poate salva Grecia? Daca inainte se vorbea chiar despre vanzarea insulelor sale, ceea ce ar fi fost o lovitura pentru turismul sau, Germania vine acum cu o solutie: privatizarea intregii tari. Cea mai dura alternativa ar fi insa excluderea din zona euro.Turismul, o gura de oxigen? Turismul a fost evocat de multe ori ca o solutie pentru salvarea Greciei, indiferent daca tara ar ramane sau nu in uniunea monetara.
Insa o iesire din zona euro ar fi catastrofala pentru hotelieri, ale caror investitii s-ar devaloriza, dar si pentru lucratorii din sectorul turistic, care s-ar trezi cu salarii mai mici.
Acest lucru ar face ca Grecia sa atraga mai multi turisti, pentru ca ar avea preturi mai mici decat alte tari, sustine Theodoros Chartomatsidis, directorul Oficiului National elen de Turism. Turismul din Grecia este unul dintre cei mai importanti piloni ai economiei sale. Acesta reprezinta 15,3% din PIB, iar acest lucru este fundamental, deoarece ofera 746.200 de locuri de munca legate in mod direct sau indirect de aceasta ramura, adica aproape 18% din totalul locurilor de... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 08:45
Premierul grec Giorgos Papandreou a facut apel, sambata, la crearea unei agentii pentru restructurarea datoriilor si emiterea de euroobligatiuni.Apelul a fost lansat in cadrul unei conferinte telefonice la care au participat omul politic francez Martine Aubry, ministrul de Externe finlandez Erkki Tuomioja si omologul sau irlandez Eamon Gilmore, dar si liderul grupului social-democratilor din Parlamentul European, Martin Schulz. Socialistii europeni considera ca "este timpul ca guvernele din zona euro sa-si afirme suprematia pe pietele financiare" si sa solicite statelor "masuri indraznete", conform Le Monde, care citeaza AFP. Printre masurile propuse se numara si "o agentie de stabilitate pentru restructurarea datoriilor statelor din zona euro si care, in acelasi timp, sa asigure o corectie a unui stat a carei economie este in pericol sa-si piarda stabilitatea". "In acest sens, zona euro ar putea beneficia de emiterea de eurobonduri", se arata in declaratia grupului.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 23:46
Extinderea crizei datoriilor din Grecia in sectorul bancar din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii financiare a regiunii, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg. "Grecia poate avea un efect de contagiune. Din acest motiv, suntem impotriva oricarei restructurari prin reevaluarea in scadere a datoriilor elene sau a oricarei implicari a sectorului privat care sa conduca la un eveniment de credit (incapacitate de respectare a unor obligatii financiare) sau de rating", a declarat Vitor Constancio, vicepresedinte al BCE, la prezentarea raportului semianual al bancii privind stabilitatea financiara.
Criza datoriilor din zona euro s-a acutizat, investitorii anticipand intr-o masura tot mai mare ca Grecia nu va putea sa isi respecte obligatiile financiare.
Riscul de pierderi pentru bancile din zona euro care detin obligatiuni suverane elene a urcat, dupa ce Standard&Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu trei trepte, la nivelul "CCC", cel mai redus din lume.
"Zona euro se confrunta cu o situatie dificila, care rezida in cea mai mare parte din interconectarea crizei datoriilor suverane si situatia din sectorul bancar", se arata in raportul BCE.
Din cauza implicatiilor foarte periculoase ale restructurarii datoriilor suverane pentru tara respectiva, inclusiv pentru sectorul sau bancar, este necesara o imbunatatire hotarata a indicatorilor fundamentali", afirma institutia financiara.
BCE si Germania au opinii diferite... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 21:36
Impactul crizei bugetare din Grecia, ce provoaca temeri legate de stabilitatea zonei euro, nu trebuie sa fie supraestimat, a declarat Ewald Nowotny, oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de AFP si preluat de NewsIn.Tarile din zona euro "exercita numeroase presiuni" asupra autoritatilor de la Atena, pentru a pune in ordine finantele publice, a subliniat Nowotny, care este presedinte al bancii centrale a Austriei, intr-un interviu pentru Financial Times.
Insa impactul Greciei asupra economiei europene nu trebuie sa fie supraestimat, a subliniat acesta.
"Este vorba mai mult de o problema de principii. Este important, in acest caz, ca regulile jocului sa fie respectate", a adaugat Nowotny.
Criza bugetara din Grecia a alimentat o serie de temeri legate de stabilitatea zonei euro, ce traverseaza cea mai grava criza de la aparitia sa, in urma cu 11 ani.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, de asemenea, ca Grecia, ca si alte tari europene aflate in dificultate, trebuie "sa faca tot posibilul pentru reinstaurarea ordinii bugetare".
La randul sau, ministrul grec de finante, Georges Papaconstantinou, a exclus din nou categoric iesirea tarii din zona euro, in cadrul unui interviu acordat publicatiei germane Die Welt. mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 15:15