Aproximativ 6.000 de companii elene si-au mutat in ultimii ani afacerile in Bulgaria, din cauza turbulentelor din Grecia, a anuntat Giorgos Kavathas, presedintele Confederatiei elene a mestesugarilor si comerciantilor (GSEVEE).
De asemenea, companiile elene au deschis in Bulgaria 60.000 de conturi bancare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Modificarile care ar urma sa fie aduse sistemului de asigurari sociale din Grecia vor determina si mai multe firme sa se inregistreze in alte state, a avertizat Giorgos Kavathas.
Sectorul infloritor care salveaza economia Greciei de la prabusire - Crestere importanta in 2015
Acesta a adaugat ca GSEVEE va participa la greva generala care va avea loc joi in Grecia impotriva planurilor Guvernului privind reformarea sistemului de pensii si la alte masuri de protest.
"Problema sistemului de asigurari sociale din Grecia este una majora, de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia a mutat mii de firme la granita Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 10:31
Un antreprenor grec din Londra, care furnizeaza produse alimentare precum branza feta sau masline catre marile supermarketuri britanice, sustine ca in urma crizei din Grecia a crescut interesul consumatorilor britanici pentru produsele alimentare traditionale elene.
Panos Manuelides, fondatorul firmei Odysea, precizeaza ca branzeturile traditionale grecesti se bucura de o relansare, in pofida problemelor din Grecia care ingreuneaza sarcina companiilor care vor sa exporte produse grecesti, informeaza un articol din The Telegraph.
"Pe masura ce oamenii s-au familiarizat cu bucataria noastra vor mai multe varietati de branzeturi grecesti, precum Mastello si Kefalotyri", a declarat omul de afaceri.
Odysea, firma care a fost infiintata in 1991 si care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 12 milioane de lire sterline, a inceput recent sa furnizeze branza pentru lantul de supermarketuri Kefalotyri, iar Manuelides a adaugat ca restaurantele au inceput sa comande cantitati mai mari ...citeste mai departe despre "Efectul neasteptat al crizei din Grecia: Ce se intampla cu branza feta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 14:08
Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.
In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.
Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.
Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.
O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.
"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
Firmele de pompe funebre din Grecia se confrunta cu dificultati din cauza restrictiilor bancare, care limiteaza retragerile de numerar la 60 de euro pe zi, in conditiile in care cel mai modest serviciu funerar costa de 15 ori mai mult.
"Saptamana aceasta, din cauza controlului capitalului la banci, oricui am cere bani, nici nu ne putem acoperi costurile", a declarat Eustratios Voulamandis, care gestioneaza o firma de servicii funerare dintr-un cartier din vestul Atenei.
"Pentru a incepe un serviciu funerar, avem nevoie de 800-1.000 de euro, dar oamenii ne dau 50, 70, chiar si 20 si ne spun ca e tot ce au", a adaugat el.
Firmele de pompe funebre cer atat de multi bani de la inceput de teama ca nu vor mai fi platite dupa ceremonie. Platile se fac aproape intotdeauna in numerar, cardurile si cecurile fiind rar folosite pentru astfel de tranzactii in Grecia, care ramane o economie bazata pe cash.
Citeste mai departe despre "Criza din Grecia atinge noi culmi: Pana si mortii au de suferit" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 07:55
Disensiunile intre Grecia si creditorii internationali ar putea dauna bursei extrem de mult, sustin specialistii din domeniu.
In cazul in care elenii vor merge, duminica, pe mana Guvernului condus de Alexis Tsipras si vor vota cu "nu", atunci volatilitatea pe pietele de capital se va resimti extrem de mult, iar miscarile vor fi violente, sustine David Joy, analist la firma Ameriprise Financial, care gestioneaza active in valoarea de 815 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Scaderile pe burse vor fi mai mari decat cele inregistrate la inceputul saptamanii, dupa ce indexul Euro Stoxx 50 Index - format din cele mai mari si mai lichide actiuni de pe Batranul Continent - a inregistrat un recul de 4,2%, in contextul in care Atena a chemat oamenii sa voteze la referendum, pe tema reformelor propuse de creditorii internationali.
De asemenea, statul elen a intrat in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International, programul de asistenta financiara s-a terminat, iar ...citeste mai departe despre "Investitorii, cu ochii pe Grecia: Referendumul ar putea crea o furtuna financiara in Europa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 14:10
Cel putin un membru din aproximativ 1,4 milioane de gospodarii din Grecia, numar care reprezinta 40,2% din total, nu are un loc de munca, in timp ce doar 200.000 primesc ajutoare de somaj.
Acest lucru inseamna ca mai mult de un milion de someri greci nu au niciun venit si depind in mare masura de pensiile celor in varsta, scrie Ekathimerini.
In perioada 2010-2013, aproximativ 95% dintre familiile din Grecia au suferit reduceri drastice ale veniturilor, de aproape 40% in medie, se arata in raportul anual al Institutului pentru Firme Mici si Mijlocii, al Confederatiei Profesionale Elene.
Una din trei familii chestionate in cadrul studiului se afla aproape de situatia in care nu va reusi sa isi achite datoriile catre banci, stat, companii de utilitati etc, in timp ...citeste mai departe despre "Situatie dezolanta in Grecia: Jumatate dintre familii traiesc din pensiile batranilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 16:08
Desi nu este tocmai cea mai buna idee ca Grecia sa paraseasca zona euro, insa europenii trebuie sa se pregateasca de exit-ul acesteia, deoarece "Grexit", asa numita plecare a Greciei din zona euro, poate deveni in cateva saptamani o realitate.
Iar daca bancile grecesti vor suferi retrageri de capitaluri in masa, de vreme ce deponentii se vor teme de depreciere odata cu convertirea banilor in drahme, soarta Greciei ar putea fi solutionata chiar mai devreme, scrie The Economist.
Liderii politici din Grecia, in special Alexis Tsipras, liderul de stanga al partidului Syriza, si-a anuntat intentia de a pune capat acordului de salvare a Greciei cu creditorii sai europeni si cu FMI. Creditorii, in special Germania, au ramas fermi pe pozitie, anuntand Grecia ca santajul acesteia nu mai poate continua. In cazul in care Grecia nu-si va respecta acordurile, nu va mai primi fondurile de salvare.
Bancile centrale discuta deschis despre posibilitatea ca statul elen sa paraseasca zona euro. Partizanii acestei idei spun ca astfel, statul elen ar putea obtine o valuta mai ieftina si pe de alta parte, politica unei uniuni fiscale si financiare intre membrii ramasi in zona euro, ar fi mai usoara fara o tara care nu ar fi trebuit sa li se alature de la bun inceput.
Cu toate acestea, analistii de la The Economist spun ca o iesire a statului elen nu ar fi un rezultat de dorit. Inainte de a fi prea tarziu, politicienii greci trebuie sa fie sinceri cu privire la ceea ce presupune o... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:05
Cind autoritatile de la Bucuresti au tras linie dupa socotelile economice ale primului trimestru al acestui an, nu au gasit in punguta bugetara decit doi bani si o gramada de sperante spulberate privind cresterea economica. Cu ochii la Grecia, guvernul isi pune centura de siguranta si se pregateste pentru cea mai dura curba de sacrificiu din ultimele doua decenii.Pentru a doua oara in decurs de un an, evolutiile economiei romanesti au depasit cele mai pesimiste estimari interne si internationale.
Prima oara au facut-o in anul 2009. Daca la inceputul acestui din urma an observatorii internationali credeau ca PIB-ul va creste cu circa 4 la suta, la finele lui s-a constatat o dramatica scadere de circa 8 procente. La fel, luna ianuarie a anului in curs aducea o optimista prognoza de crestere cu 1-2 la suta.
Rezultatul, dupa doar 3 luni? Nimeni nu se mai gindeste la crestere ci doar la o eventuala stopare a caderii. Asta in vreme ce SUA, Asia si o buna parte a zonei euro au depasit recesiunea, chiar daca evolutiile ramin modeste iar situatia, extrem de preocupanta pentru liderii politici.
Pina si Spania, care s-a zgiltiit serios in 2008-2009, a iesit oficial din recesiune, raportind o crestere de 0,1 la suta in ultimul trimestru. Ce s-a intimplat/se intimpla in Romania, care pare tot mai mult o tara a prognozelor ratate?
Opinia mea este ca dincolo de efectele punctuale ale actualei crize internationale, Bucurestii incep sa-si plateasca tot mai dur politele acumulate... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 01:03
Criza datoriilor Greciei ameninta sa se extinda in alte state care folosesc moneda unica si scoate in evidenta dificultatile de guvernanta si diferentele economice din regiune, fiind posibil sa compromita insasi supravietuirea euro, potrivit analistilor, informeaza Mediafax.Euro, cotat la peste 1,45 dolari pe unitate la inceputul acestui an, a coborat, miercuri, sub 1,29 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.
Pietele financiare nu au fost convinse de planul de sustinere financiara a Greciei, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de Uniunea Europeana si FMI.
Investitorii sunt sceptici in privinta capacitatii autoritatilor elene de redresare a finantelor publice si se tem totodata ca problemele se vor extinde in alte tari din zona euro, in special in Spania si Portugalia.
In acest context financiar dificil, apar tot mai multe opinii care pun sub semnul intrebarii insasi supravietuirea monedei unice.
Laureatul premiului Nobel in economie, Joseph Stiglitz, a afirmat, marti, ca "viitorul euro ar putea fi limitat". Inca din ianuarie analistii au criticat reactia lenta a europenilor fata de criza elena. Planul de salvare a fost aprobat dupa negocieri dificile, marcate de reticenta Germaniei.
Mai grav, criza din Grecia a obligat Banca Centrala Europeana (BCE) sa isi incalce propriile principii, acceptand drept garantii obligatiuni elene fara a tine cont de calitatea ratingurilor acestora.
"Daca BCE renunta in decurs de cateva saptamani la... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 23:45