Intalnirea dintre seful guvernului elen si partenerii sai din tabara creditorilor europeni, Angela Merkel si Francois Hollande, nu a adus nimic nou in criza negocierilor pentru eliberarea ultimei transe de 7,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat Greciei.
Cei trei s-au asezat la masa discutiilor, in seara de 10 iunie, cu scopul de a debloca impasul in care Grecia si creditorii sai se afla de aproape 5 luni, dar zorii zilei urmatoare nu au adus decat un acord comun de intensificare a eforturilor in acest sens, arata Hurriyet Daily News.
Intalniri pe muchie de cutit
Premierul Alexis Tsipras a dat ochii cu cei doi lideri politici ai Europei, in Bruxelles, cu ocazia summit-ului UE-America Latina.
Intalnirea tripartita pare sa nu inlature niciunul dintre obstacolele majore din calea semnarii unui acord intre guvernul atenian si creditorii sai din zona euro, angajamente de acest tip fiind repetate destul de des in ultima luna.
La inceputul acestei saptamani, Grecia a remis partenerilor de negocieri un nou plan de reforme, acestia afirmand insa ca propunerile facute de greci sunt insuficiente.
Intre timp, severa criza a lichiditatilor din Grecia a dus la scaderea ratingului de tara aplicat de agentia Standard & Poor's pana la CCC, cel mai scazut nivel de evaluare a economiilor.
Analistii agentiei au recurs la aceasta masura dupa ce guvernul Greciei a fost nevoit sa solicite devansarea platii unei transe de 300 milioane de euro din imprumutul FMI pana la... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:20
Grecia si celelalte state din zona euro s-au contrazis aproape toata luna februarie in legatura cu extinderea programului de asistenta financiara. Insa cele doua parti vor petrece toata primavara dezbatand un subiect si mai dificil: ce politici economice pot fi atat pe placul creditorilor, cat si pe placul elenilor?
Acordul a fost obtinut foarte greu, insa acesta reprezinta doar o prelungire de patru luni, timp in care vor avea loc negocieri, care se anunta a fi si mai dure, arata Wall Street Journal.
Germania ii arunca Greciei un colac de salvare: Vot covarsitor dat de parlamentarii nemti
Grecii si creditorii nu se pot intelege asupra motivului pentru care criza financiara a macinat micul stat din zona euro atat de mult in ultimii patru ani.
Pe de o parte, Berlinul da vina pentru sistemul fiscal deficitar pentru faptul ca elenii au avut nevoie de un plan de salvare in 2010, in timp ce Atena considera ca masurile de austeritate impuse de troika au aruncat tara din lac in ...citeste mai departe despre "Grecia, o drama in trei acte" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 07:31
Grecii au fost pacaliti sa faca primul pas, au inghitit in sec si au facut concesii, iar acum, cel mai probabil, se simt tradati de germani, care i-au trimis la plimbare.
Totusi, in premiera, un apropiat al Angelei Merkel si-a exprimat dubiul fata de vehementa cu care Berlinul face tandari solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara, semn ca ar mai fi totusi o ultima speranta.
Atena a facut primul pas: Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual
Raspunsul Germaniei: Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor
"Varoufakis a facut primul pas trimitand noua propunere si se astepta ca partenerii de dialog sa apeleze la reciprocitate in acest gest. Presedintele consiliului de ministri, Jeroen Dijsselbloem, a fost cu siguranta de acord cu solicitarea grecilor, altfel nu ar fi convocat consiliul pentru maine.
Grecii trebuie sa se simta tradati de germani", dupa ce acestia le-au refuzat solicitarea, considera analistul economic al postului TV britanic Channel 4, Paul Mason, citat de The Telegraph.
O prima reactie a Atenei arata ca delegatia elena nu are de gand sa mai faca vreun pas inapoi in sedinta de maine.
"Au doua optiuni: sa accepte oferta noastra sau sa o respinga", a spus o sursa din interiorul guvernului grec.
Pe de alta parte, presedinte social-democratilor germani, Sigmar Gabriel, unul din aliatii Angelei Merkel, a iesit la rampa pentru a afirma ca "decizia de a refuza propunerea... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 18:00
1Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 25% pana in 2014, an in care se preconizeaza ca se va sfarsi recesiunea, a declarat ministrul grec de finante, Yannis Stournaras.
Contractia Produsului Intern Brut a Greciei cu 25% va determina Uniunea Europeana sa relaxeze termenii programului de sprijin de 130 miliarde de euro, convenit cu statul elen.
"Atunci cand vorbim de intervalul de timp pentru ajustare ar trebui sa luam in considerare conditiile economiei reale. Altfel exista riscul sa prelungim consecintele negative asupra economiei si societatii", a adaugat ministrul grec.
Scaderea veniturilor din taxe si cresterea accelerata a somajului va agrava recesiunea de patru ani cu care se confrunta Grecia si ar putea arunca tara intr-o criza similara cu Marea Depresiune din anii 1930, a declarat ministrul grec de finante.
Si Charles Dallara, seful IIF - Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, sustine pozitia lui Yannis Stournaras. Acesta a precizat ca Grecia ar trebui sa obtina din partea UE si FMI dobanzi mai mici la achitarea imprumutului de 130 miliarde de euro si o extindere de cel putin doi ani a perioadei de achitare.
Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Gerry Rice a estimat ca exista "argumente solide" pentru a acorda un ragaz suplimentar Greciei, pentru ca aceasta tara sa-si poata redresa finantele publice.
O misiune a troicii FMI-UE-BCE este in prezent la... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:37
"Actualele dificultati din zona euro nu trebuie sa afecteze, in nici un caz, politica de extindere", a spus, vineri, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buze.
"Vreau sa subliniez ca Grecia - deoarece este principalul motiv de neliniste si de dezacord in zona euro, din punct de vedere al finantelor - reprezinta mai putin de 2 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) al economiei din zona euro", a adaugat acesta, potrivit Mediafax.
Liderii europeni isi arata suportul pentru integrarea in UE a tarilor din Balcanii de vest.
"Din acest punct de vedere, situatia nu pune in pericol deciziile legate de extindere. Suntem cu adevarat deschisi (...) Vrem sa avem Bosnia-Hertegovina si toate tarile din Balcanii de Vest in UE, caz cu caz, tara cu tara", a spus Buzek.
"Usa este larg deschisa pentru aderarea voastra, dar voi trebuie sa alegeti daca doriti sau nu sa deveniti membri. Nimeni nu va poate obliga", le-a amintit oficialul liderilor bosniaci. mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 09:31
Criza din zona euro va domina summit-ul ministrilor de Finante si a sefilor de banci centrale din statele G20 organizat vineri si sambata la Paris, in timp ce retrogradarea recenta a Spaniei va sublinia riscurile asupra unor economii mai mari decat Grecia, potrivit Mediafax.Oficialii francezi si germani incearca sa ofere substanta unui plan de rezolvare a crizei din zona euro la timp pentru o reuniune a Uniunii Europene la 23 octombrie, iar discutii paralele vizeaza necesitatea de a oferi Fondului Monetar International o forta financiara mai mare.Ministrul de Finante din Africa de Sud, Pravin Gordhan, a declarat ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu dispune de instrumentele necesare pentru a face fata unei inrautatiri a crizei din zona euro."Resursele disponibile prin aceasta facilitate si FMI nu sunt suficiente daca se extinde criza", a spus Gordhan.Temerile privind impactul asupra sistemului financiar a unei intrari in incetare de plati a Greciei, si posibil a altor state din zona euro, au cauzat o volatilitate ridicata pe burse de la sfarsitul lunii iulie, iar un indice global al pietelor de capital a inregistrat o scadere de 17% fata de maximul acestui an, consemnat in martie.Subliniind provocarile pe care le au de infruntat liderii europeni, Standard & Poor's a retrogradat ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, invocand somajul ridicat, accesul mai dificil la credite si indatorarea ridicata din sectorul privat."Aceasta intalnire are loc... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:03
Am intrat si in luna octombrie. Se apropie momentul in care Grecia ar putea inceta platile externe si interne, adica sistarea platilor catre creditorii sai externi si, totodata, sistarea platilor catre furnizorii interni, precum si a salariilor bugetarilor si a pensiilor. Cum liderii greci si cei europeni refuza in continuare, dogmatic, alternativa iesirii Greciei din zona euro, FMI, Banca Centrala Europeana (BCE) si G-20 au reluat discutiile privind un "mare plan de salvare".Grecia are sanse infime de a fi salvata in interiorul zonei euro, iar moneda comuna europeana risca sa intre in vrie, daca politicienii europeni se vor incapatana, in continuare, sa refuze evidenta. Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, declara aproape zilnic ca "Grecia va face orice sacrificiu necesar" pentru a-si mentine pozitia de membra a euro-zonei. Grecii insisi sunt fundamental contradictorii, ceea ce-i face dificil de "salvat": doua treimi din populatie doreste mentinerea tarii in euro-zona, dar 90% resping violent idea unor sacrificii suplimentare. "Marele plan de salvare" schitat de FMI, BCE si G-20, dupa (re)consultarea "pacientului" grec, prevede reducerea (probabila) cu 50% a datoriilor Greciei fata de creditorii privati occidentali, "extinderea" Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) de la 440 la 2000 de miliarde de euro si "recapitalizarea" principalelor bancii din Franta si Germania aflate in dificultate ca urmare a "expunerii" mari fata de Grecia.... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 18:16
Chiar daca s-a gasit o solutie in problema "Grecia", integritatea Uniunii Europene este in continuare foarte fragila. Daca pana anul acesta, intrarea un UE era tanjita de toti "saracii" continentului, acum oamenii de rand ies in strada pentru a cere iesirea de sub jugul Euro. Vezi cele mai importante momente din viata UE.Pentru a intelege cum s-a ajuns situatia critica din prezent, in atat de putin timp de la aparitia UE, este foarte important sa stim cele mai importante momente din istoria acestui "Imperiu".
1951: Apare Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului
Ministrul francez de Externe Robert Schuman a propus integrerea Comunitatilor Carbunelui si Otelului din Vestul Europei.
Integrarea s-a facut prin semnarea tratatului de la Paris din 1951.
Drept urmare, Franta, Germania de Vest, Italia si statele Benelux (Belgia, Luxemburg si Olanda) au fost primele membre.
1957: Apare "Piata Unica"
Inca un pas facut spre integrarea Europei. Au fost infiintate Comunitatea Economica Europeana si Comisia Europeana pentru Energie Atomica.
Cele doua organisme erau formate din aceleasi sase state care au semnat tratatul de la Paris si constituie "Piata Unica" Europeana.
1963: Marea Britanie este respinsa
Charles De Gaulle a respins cererea Marii Britanii de a intra in Comunitatea Economica Europeana, din cauza legaturilor stranse dintre Anglia si Statele Unite.
Cu alte cuvinte, Frantei ii era teama ca va pierde din puterea de influenta asupra lumii.
De Gaulle s-a referit la... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 14:23
Agravarea crizei deficitelor intensifica presiunile asupra oficialilor europeni, de a extinde pachetul de salvare dincolo de Grecia, dupa ce reducerea ratingului acestei tari la categoria 'junk' a dus la cresterea costurilor de creditare pentru Italia, Portugalia si Irlanda, scrie Bloomberg, precizeaza NewsIn.In contextul in care cancelarul german Angela Merkel amana aprobarea pachetului de salvare de 45 miliarde euro pentru Grecia, criza se extinde.
Principalul indice al bursei din Portugalia a inregistrat cea mai mare scadere de la prabusirea Lehman Brothers, in timp ce diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Italia si Irlanda si randamentul celor emise de Germania a ajuns la un maxim al ultimelor 10 luni.
Pericolul este ca problemele fiscale sa scape de sub controlul oficialilor.
In timp ce Grecia asteapta deblocarea unor fonduri de la tarile din zona euro, Uniunea Europeana nu a anuntat niciun plan concret pentru situatia in care alte tari ar avea nevoie de ajutoare.
Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat ca guvernele vor organiza un summit in jurul datei de 10 mai, pentru a discuta situatia din Grecia.
"Negocierile sunt in curs de desfasurare, decurg conform planului si nu se pune problema restructurarii datoriilor", a spus el.
Marti, Standard & Poor's a retrogradat Grecia la categoria fara recomandare de investitii (junk), coborand ratingul tarii la 'BB+' (identic cu cel al Romaniei), cu perspectiva negativa.
Tot S&P a... mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:20