A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
Transportatori navali din Grecia analizeaza posibilitatea de a-si transfera sediile in Cipru, pe fondul instabilitatii si incertitudinii economice de la Atena, anunta surse citate de presa din insula.
Directorul general al Biroului cipriot pentru activitati navale, Thomas Kazakos, a confirmat ca mai multe companii elene au inceput sa se intereseze de taxele practicate si de alte chestiuni administrative.
"Tinand cont de situatia din Grecia, este o consecinta normala ca unii armatori sa isi caute o a doua baza in Republica Cipru; dincolo de afinitatile nationale, sociale si religioase, exista si cooperarea pe care am avut-o de ani intregi", a explicat Kazakos, citat de publicatia Cyprus ...citeste mai departe despre "Grecia, lovita din toate directiile: Vestea proasta primita din Cipru" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 08:09
Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Ministrul cipriot de Finante, Harris Georgiades, va trimite o scrisoare Guvernului rus prin care va solicita in mod oficial renegocierea conditiilor unui imprumut acordat Ciprului de Guvernul rus in anul 2011, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Victoras Papadopoulos, citat de CNA.
Referindu-se la o serie de informatii aparute in presa, Papadopoulos a precizat ca la mijlocul lunii trecute Guvernul rus si-a exprimat disponibilitatea de a modifica termenii acordului de imprumut convenit intre cele doua tari. Insa partea rusa a impus ca o conditie prealabila aprobarea Memorandumului de intelegere convenit intre Cipru si troica FMI-BCE-UE.
"Acum, ca Memorandumul si acordul de imprumut au fost aprobate de Parlamentul cipriot, putem sa demaram renegocierea acordului de imprumut cu Rusia", a declarat Papadopoulos.
Potrivit surselor, Guvernul de la Nicosia va cere Moscovei prelungirea maturitatii creditului, precum si reducerea ratei dobanzii la 2,5% de la 4,5% in prezent.
La finele anului 2011, presedintele Ciprului, Dimitris Cristofias a negociat un imprumut bilateral cu Rusia pentru a evita o criza economica. Moscova a acordat Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro pentru o perioada de cinci ani, cu o dobanda anuala de 4,5%.
Luna trecuta, Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Programul de asistenta in... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 17:09
Cipriotii erau inainte de criza de trei ori mai bogati decat cetatenii Germaniei, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene, ce arata ca zona euro nu dorea sa ofere o asistenta financiara mai substantiala insulei mediteraneene.
Conform raportului BCE, cetatenii tarilor cu un rating suveran AAA, care au furnizat cea mai mare parte a fondurilor destinate statelor aflate in criza, sunt mai putini bogati decat cei din tarile cu un rating mai mic, cu exceptia Luxemburgului, transmite Focus.
Datele din 2008-2010 indica faptul ca valoarea medie a activului net al rezidentilor in paradisuri fiscale din Luxemburg (398.000 de euro), Cipru (267.000 de euro) si Malta (216.000 de euro) este semnificativ mai mare decat cea a cetatenilor din celelalte tari din regiune.
In acelasi timp, nivelul mediu de bunastare este de 710.000 de euro la Luxemburg, 671.000 de euro in Cipru si 366.000 de euro in Malta. Finantele personale ale cetatenilor din tarile considerate lideri economici in Europa sunt insa mai mici. Astfel, in Germania, valoarea medie a activului net este de 51.000 de euro, in Olanda, 103.600 euro, iar in Finlanda, 81.000 de euro.
Numai locuitorii din doua tari in criza - Grecia si Portugalia - precum si cei din Slovenia si Slovacia au un nivel de bunastare mai redus decat in statele cu ratingul maxim de tara. In Slovacia, valoarea medie a activului net este de 61.200 de euro, in Slovenia, 100.700 de euro, in Portugalia, 75.200 de euro si in Grecia 102.000 de... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:52
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.
Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.
"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.
In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".
Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.
"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.
Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.
Bancile din Cipru si-au reluat programul normal
Bancile cipriote... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.
In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.
In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.
Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale
In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.
Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
Marile grupuri bancare se pregatesc pentru posibila iesire a Ciprului din zona euro, dupa agravarea crizei din aceasta tara, iar in multe cazuri pregatirile vizeaza adaptarea planurilor de urgenta facute anul trecut, cand Grecia era aproape de a renunta la euro.
Dupa ce au facut simulari si pregatiri in 2011 si anul trecut pentru o intoarcere a Greciei la drahma, traderii si bancherii afirma ca sunt gata sa treaca rapid la tranzactii cu o noua versiune a lirei cipriote, in circulatie inainte de trecerea la euro, potrivit Wall Street Journal.
Pregatirile includ de la software nou pentru derularea tranzactiilor la managementul riscului pentru cursurile de schimb volatile. Cipru a intrat in zona euro in 2008.
"Analizam consecintele unor diferite scenarii in zona euro de cel putin 18 luni", a afirmat John Gibbons, sef al serviciilor de trezorerie la J.P. Morgan Chase.
Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca va opri accesul bancilor cipriote la lichiditati de urgenta luni, in lipsa unui acord cu UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea institutiilor de credit.
Liderii ciprioti negociaza cu reprezentantii Comisiei Europene, FMI si BCE inaintea unei reuniuni a Eurogroup duminica seara, unde ar trebui discutat un nou plan propus de Cipru.
Parlamentul de la Nicosia a respins marti conditiile dintr-un acord incheiat la sfarsitul saptamanii trecute de liderii zonei euro pentru acordarea de imprumuturi externe Ciprului. Tarile euro au cerut ca Cipru sa-si... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 17:10
Parlamentul cipriot a aprobat noi masuri pentru controlul capitalului si restructurarea bancilor, parte a eforturilor de a intruni conditiile statelor din zona euro pentru un pachet de imprumuturi externe.
Partidele politice din Cipru si Banca centrala au anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare.
Dupa o zi de negocieri sustinute cu oficialii internationali aflati la Nicosia, Parlamentul a votat, vineri seara, noua legi, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Un nou vot ar putea avea loc sambata pentru impunerea unei taxe pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, la cateva zile dupa ce a fost respinsa o propunere care ar fi taxat toate conturile bancare.
Bancile au fost inchise toata saptamana si ar trebui sa-si reia activitatea de marti
In timp ce autoritatile cauta solutii, si ministri de finante din UE discuta, n spatele usilor inchise despre situatia din aceasta tara.
Ministrii de Finante din zona euro discuta un plan de inchidere a Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, considerat extrem inainte de propunerea de taxare a depozitelor, respinsa de Parlamentul cipriot, au declarat vineri patru surse europene.
Liderii din zona euro vor sa inchida Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank
Sursele au spus ca ministrii de Finante din cele 17 state din uniunea monetara analizeaza un plan de inchidere a celor mai mari doua banci din Cipru si inghetarea activelor... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:25