China are capacitatea de a-si apara economia de riscurile globale, iar Beijingul poate lua masuri care sa amortizeze impactul unei eventuale crize globale declansate de turbulentele din Europa si de franarea cresterii economice a Statelor Unite, a declarat joi un oficial FMI, citat de Reuters. Directorul Departamentului Asia Pacific al Fondului Monetar International, Anoop Singh, a sugerat de asemenea ca China si alte economii care depind de exporturi au responsabilitatea de a reechilibra economia globala prin consolidarea surselor interne de crestere, scrie NewsIn.
El a aratat ca guvernul chinez "are puterea sa reactioneze", daca riscurile care ameninta economia globala se vor materializa.
"Este important de observat ca chiar si reactia Chinei ar putea amortiza socul numai partial. Nu ar putea amortiza integral socul", a spus Singh intr-o conferinta.
Singh a prezentat joi perspectiva economica a FMI pentru regiunea Asia-Pacific, avertizand ca riscurile pe termen scurt care ameninta economiile asiatice sunt in crestere.
Potrivit Fondului, guvernele trebuie sa fie pregatite sa reactioneze rapid.
"China ar fi mai afectata pe canalele comerciale decat pe cele financiare. Asta este clar, deoarece China depinde in mare masura de cererea externa.
A venit timpul ca atat China, cat si alte tari din Asia care se bazeaza pe exporturi, sa ia masuri pentru construirea unor motoare interne de crestere", a afirmat oficialul FMI.
Raportul FMI subliniaza de asemenea posibilitatea... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 12:52
Membrul Bancii Centrale Europene Erkki Liikanen a avertizat, luni, in legatura cu nevoia urgenta de recapitalizare a bancilor. Acesta este singurul antidot impotriva crizei datoriilor europene, cea mai grava situatie de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.Comentariile acestuia au venit imediat dupa ce liderii Germaniei si Frantei au promis ca vor face publice, pana la finalul lunii, noi masuri de rezolvare a crizei datoriilor zonei euro. Europa suporta, in acest moment, o presiune internationala enorma, cerandu-i-se sa faca pasi radicali pentru a se evita o catastrofa globala.
"Bancile au nevoie de o capitalizare suficienta. Iar soarta statelor este dependenta de cea a bancilor", a declarat Liikanen, citat de CNBC.
Acesta a avertizat ca, daca nu va fi gestionata ca atare, criza datoriilor suverane poate declansa o noua criza a creditelor.
"Daca nu vom inchide acest cerc, vom asista la o noua criza a creditelor. Iar problema va afecta toate statele si regiunile dezvoltate - Europa, SUA, Japonia", a declarat acesta.
Capitalizarea bancara este in primul rand responsabilitatea actionarilor institutiilor financiare, insa este nevoie si de interventia statelor in sensul ca cele mai problematice banci vor avea nevoie de restructurare, a mai spus Liikanen, care este, de asemenea, guvernatorul bancii centrale finlandeze.
Bancile europene se confrunta in acest moment cu dificultati in accesarea de credite de pe piata.
"Imprumuturile pe termen lung sunt cele mai... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 11:37
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa sprijine bancile europene, la cateva ore dupa ce guvernele din Franta si Belgia au anuntat ca vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, conform Mediafax.Dexia, creditor franco-belgian specializat in credite catre primarii si autoritati locale, a devenit marti prima banca din zona euro care a necesitat interventie guvernamentala pentru a evita falimentul in urma crizei datoriilor de stat din zona euro.
"Toata lumea a fost de acord ca principalul motiv de ingrijorare ar fi evenimentele ingrijoratoare de pe pietele financiare, care ar putea escalada intr-o criza bancara", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, intr-o conferinta de presa sustinuta la incheierea reuniunii de la Luxembourg a ministrilor Finantelor din zona euro.
Probabilitatea tot mai ridicata a intrarii Greciei in faliment in urmatoarele luni a alimentat temerile privind o criza bancara in Europa, care ar agrava conditiile economice internationale si ar afecta serios sistemul financiar global.
Comisarul european pentru Economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat marti pentru Financial Times ca ministrii Finantelor, care au respins pana acum orice recapitalizare concertata a bancilor, s-ar putea razgandi deoarece situatia impune masuri urgente.
"Exista o perceptie tot mai mult impartasita ca este nevoie de o abordare concertata, coordonata in Europa, multe dintre elemente fiind... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:29
Fostul consilier economic al presedintelui Barack Obama apreciaza ca Europa trebuie sa-si recapitalizeze bancile imediat, pentru a evita riscul unui colaps financiar.Austan Goolsbee a declarat, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca actuala criza a datoriilor din zona euro constituie o amenintare majora pentru economia si exporturile Statelor Unite, insa bancile centrale incearca sa previna o contagiune.
Problema datoriilor suverane va continua sa afecteze capitalul bancilor, iar ipoteza falimentului nu este exclusa.
Liderii europeni vor fi nevoiti, in cele din urma, sa recapitalizeze aceste banci, a declarat fostul consilier al lui Obama, precizand ca masura este vitala pentru a preveni prabusirea sistemului financiar.
"Va fi, intr-adevar, scumpa. Am vazut cat de nepopulara a fost masura in Statele Unite si in celelalte tari in care a fost aplicata. Dar recapitalizarea este vitala. Orice Guvern si-ar putea recapitaliza bancile in mod direct sau Europa ar putea oferi Bancii Centrale Europene bani pentru a crea un fond pentru a sprijini statele datoare si pentru a acoperi golurile bancilor cu probleme. (...)
In primul rand, cu cat asteptam mai mult, cu atat costurile vor fi mai mari. In al doilea rand, in lipsa unei strategii de dezvoltare pentru sudul Europei, aceste probleme vor aparea din nou", a avertizat Goolsbee.
Citeste continuarea pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 07:33
Tarile G20 discuta furnizarea de lichiditate in sistemul financiar global, a declarat marti un oficial sud-coreean, adaugand ca s-au inregistrat progrese in aceasta privinta, conform Mediafax."Nu pot da detalii, dar s-a discutat la nivelul G20 despre furnizarea de lichiditate", a declarat ministrul adjunct al Finantelor din Coreea de Sud, Shin Je-yoon, intr-o conferinta de presa.
Principalul subiect al conferintei a fost deprecierea abrupta a wonului sud-coreean.
Oficialul a refuzat sa dea alte detalii.
Activele percepute ca avand un grad ridicat de risc, precum monedele tarilor cu economii emergente, s-au depreciat puternic recent din cauza temerilor tot mai acute privind criza datoriilor de stat din zona euro si franarea cresterii economice globale. mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 13:04
Goldman Sachs a redus estimarea cresterii economice globale pentru anii 2011 si 2012 si a avertizat asupra intrarii Germaniei si Frantei in recesiune.Viitorul sumbru al celor doua state este marcat de scaderea economica din Europa si de riscul contractarii economiei americane, conform Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) global va creste cu 3,8% anul acesta si cu 3,5% in 2012, comparativ cu estimarile initiale de 3,9%, respectiv 4,2%, dupa cum arata economistii Goldman Sachs, Jan Hatzius si Dominic Wilson, intr-un raport publicat pe 3 octombrie.
Compania a scazut asteptarile legata de cresterea castigurilor statelor asiatice, cu exceptia Japoniei, care va fi analizata intr-un raport special ce va fi emis in cursul zilei de azi.
Inrautatirea situatiei datoriilor suverane ale Europei si amenintarea unei noi recesiuni in SUA au dat peste cap pietele de capital globale, care au pierdut 13 trilioane de dolari din luna mai pana in prezent.
Criza datoriilor a infestat sistemul bancar european, teama impiedicand institutiile financiare sa se imprumute reciproc. Mai mult, depozitele overnight ale Bancii Centrale Europene (BCE) au atins cele mai inalte nivele din ultimul an.
"Continua deteriorare a situatiei economice si financiare a zonei euro a dus la retrogradarea semnificativa a estimarilor PIB-ului global", au declarat economistii. "In urmatoarele cateva trimestre, ne asteptam la intrarea Germaniei si Frantei in recesiune si la o scadere puternica a activitatii in statele din... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 10:21
Presa occidentala aduce in atentie din ce in ce mai des ideea unui colaps iminent in Europa, pe fondul crizei datoriilor suverane pornite de Grecia, care a atras acum mai multi giganti financiari.
Ziarul Financiar a reunit cele mai socante citate despre situatia actuala a economiei mondiale, de la oameni de afaceri sau politicieni aflati in mijlocul evenimentelor.
George Soros: "Pietele financiare indreapta lumea spre o alta Mare Depresie, cu efecte politice incalculabile. Autoritatile, mai ales cele din Europa au pierdut controlul situatiei".
Mohammed El-Erian, CEO al fondului de investitii PIMCO, despre bancile franceze: "Clientii mari de pe retail, alaturi de clientii institutionali si cei de pe investitii vor parasi banca. Europa va fi aruncata intr-o criza in toata regula care agraveaza criza datoriilor suverane si umbreste semnificativ perspectivele economiei globale".
Attila Szalay-Berzeviczy, director la divizia de investitii a UniCredit: "Singura intrebare este cat timp vor mai putea actiunile zadarnice al BCE si UE sa sustina starea Greciei".
Stefan Homburg, directorul Institutului German pentru Finante Publice: "Euro se apropie de sfarsitul urat. Colapsul Uniunii Monetare pare acum inevitabil". mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 08:37
Bursele din Asia au scazut puternic luni, din cauza temerilor privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei globale, care au determinat totodata deprecierea monedei euro si cresterea pretului aurului, conform Mediafax.Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat cu 3,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in coborare cu 1,8%.
Preturile marfurilor au fost afectate sever de temerile privind economia. Cuprul s-a depreciat cu 5%, la cel mai scazut nicel din iulie 2010, iar petrolul a pierdut peste un dolar.
Tranzactiile futures de pe marile piete europene anunta scaderi abrupte, de pana la 3%, in deschidere.
Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a coborat cu 5%, la cel mai redus nivel din mai 2009, din cauza temerilor privind o posibila corectie pe piata imobiliara chineza.
Euro a coborat la 1,3322 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele opt luni, iar aurul s-a apreciat cu 0,6%, la 1.631,89 dolari pe uncie. mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 10:26
Criza globala a creditului s-a incheiat, Europa de Est si Rusia fiind cel mai puternic afectate, a anuntat luni agentia de rating Coface, care se asteapta la o redresare fragila a sistemului financiar in 2010 in tarile dezvoltate, potrivit AFP, citat de NewsIn.Criza financiara, care a durat doi ani, "a fost cea mai violenta din ultimii 60 de ani: diferentele de crestere economica mondiala de la inceputul pana la sfarsitul crizei a fost de 6,1 puncte, cu puternice disparitati geografice, Europa de Est si Rusia fiind cel mai puternic afectate, cu 10,2 puncte si 16,2 puncte", a precizat Coface intr-un comunicat.
Agentia organizeaza, luni, la Paris, o dezbatere despre riscurile pe care le pot intampina tarile in 2010.
Restantele la plati, care crescusera cu 19% in primul semestru din 2009, au scazut cu 40% in cel de-al doilea.
Economia mondiala va creste cu 2,7% in 2010
Totodata, Coface a imbunatatit perspectivele de rating pentru 20 de tari pe care le monitorizeaza.
Dupa ce a recurs la numeroase valuri de scadere a ratingurilor de-a lungul crizei, Coface a imbunatatit perspectivele pentru calificativele celor mai multe dintre tarile industrializate, se mai arata in comunicat.
Ratingul A2 al SUA nu mai este plasat sub supraveghere negativa, in timp ce Canada, Franta, Germania, Belgia, Norvegia, Japonia si Australia isi pastreaza ratingul A2, cu perspectiva pozitiva.
In schimb, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania raman cu rating A3.
Grecia este,... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 16:21