Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat miercuri ca Germania va putea contracara o criza daca va exista una, dar a adaugat ca nu se asteapta la o scadere a activitatii economice atat de semnificativa ca in perioada 2008 - 2009, transmite Reuters.
"Suntem bine pregatiti, avem resurse financiare decente, astfel incat, daca va exista o criza economica, putem lua contramasuri, dar in acest moment vedem doar o crestere mai lenta", a declarat Scholz, la postul public de televiziune ARD.
Potrivit acestuia, daca va aparea la orizont o criza serioasa, precum cea din perioada 2008 - 2009, Germania "va putea sa faca tot ce va fi necesar", dar a dat asigurari ca nu se preconizeaza o astfel de evolutie, perspectivele indicand o imbunatatire a economiei, desi intr-un ritm mai lent decat se spera anterior.
Banca Centrala a Germaniei nu este ingrijorata ca tara se indreapta spre recesiune, in pofida scaderii activitatii economice, se arata in raportul lunar publicat saptamana trecuta de Bundesbank.
Desi este posibil ca PIB-ul Germaniei sa se contracteze din nou in trimestrul trei din 2019, asta nu inseamna ca tara va intra in recesiune, apreciaza Bundesbank.
Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracteaza doua trimestre consecutiv. In trimestrul doi din 2019, economia germana a inregistrat un declin de 0,1%, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni din acest an.
"Daca economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:27
Germania poate contracara o posibila criza economica injectand "multe, multe miliarde de euro" in economie, a afirmat marti ministrul de Finante, Olaf Scholz, semnaland disponibilitatea sa pentru un pachet masiv de stimulare in cazul unei recesiuni, transmit DPA si Reuters.
Adresandu-se parlamentarilor cu ocazia dezbaterilor privind bugetul general, Scholz a explicat ca planurile bugetare solide si politica Guvernului de la Berlin permit autoritatilor sa nu apeleze la noi datorii in cazul in care va exista o criza.
"Deoarece atunci va fi foarte important pentru noi, care suntem cea mai mare economie a UE, sa putem contracara tendintele economice negative. Si din punctul meu de vedere, cu aceste fundatii financiare solide pe care le avem in prezent, suntem in situatia de a contracara o criza economica cu multe, multe miliarde de euro, daca va aparea una in Germania si in Europa", a declarat Scholz.
Acesta a adaugat: "O vom face intr-adevar atunci, va fi o politica activa impotriva crizei". Dar pana acum nu exista o criza economica, a dat asigurari marti ministrul de Finante.
O parte din parlamentarii germani se opun propunerii lui Scholz de a cheltui aproape 360 de miliarde de euro (398 de miliarde de dolari) . Totusi, ministrul de Finante intentioneaza sa mentina un buget echilibrat, in pofida datelor economice dezamagitoare.
Opozitia a cerut investitii mai mari in educatie si in infrastructura.
Economia concentrata pe export a Germaniei sufera de pe urma... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:19
Este posibil sa nu se afle niciodata de ce s-au imbolnavit bebelusii din Arges si alte judete ajunsi la spital infectati cu o bacterie ce le-a provocat probleme renale extrem de grave si i-a ucis deja pe doi dintre ei, sustine Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Rafila a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, ca nu este ceva neobisnuit ca in astfel de cazuri sa nu poata fi identificata sursa imbolnavirii, sa nu poata fi depistata cu exactitate bacteria care ii imbolnaveste pe pacienti.
Totusi, specialistul in microbiologie a sublinit ca, de obicei, bacteria E.coli este asociata cu afectiunea cu care au fost diagnosticati bebelusii, mai exact sindromul hemolitic uremic ce cauzeaza insuficienta renala si chiar moarte.
Alexandru Rafila a vorbit si despre o criza similara produsa in Germania in urma cu cinci ani, punctand ca si autoritatile de acolo s-au confruntat cu probleme in identificarea sursei infectiei.
"Nu e o justificare, e doar o ...citeste mai departe despre "Cazul bebelusilor infectati: S-ar putea sa nu stim niciodata cauza. Germania in 5 ani n-a aflat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 13:46
Europa trebuie sa recapete controlul asupra frontierelor sale, a declarat sambata ministrul de Externe german, pe fondul informatiilor potrivit carora militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic s-ar afla in posesia unor pasapoarte siriene contrafacute.
Peste un milion de refugiati, majoritatea fugind de razboaiele si violentele din Orientul Mijlociu, au sosit in Germania in acest an. Joi, mass media germane l-au citat pe ministrul de Interne al Bavariei care a declarat ca refugiati cu pasapoarte siriene false au disparut in Germania si ca exista suspiciuni ca acestia s-ar fi putut afla in contact cu militanti ai Statului Islamic, informeaza Reuters.
Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat ca refugiatii nu ...citeste mai departe despre "Teroristi infiltrati printre refugiati? Germania cere Europei sa recapete controlul asupra frontierelor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 13:53
Noul ministru de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, acuza Germania ca nu da dovada de solidaritate cu Polonia si critica relatia acestei tari cu Rusia.
"Polonia a aderat la NATO in 1999, dar nici azi nu este nicio unitate a aliantei stationata in Polonia sau Europa Centrala", a afirmat Waszczykowski intr-un interviu acordat publicatiei germane Berliner Zeitung, citat de n24.de.
Polonia vrea anularea Actului fondator NATO-Rusia
Motivul pentru aceasta situatie ar fi ca Germaniei ii pasa mai mult de interesele Rusiei decat de cele ale Centrului si Estului Europei. "Asa ca ar trebui sa intrebam germanii: Unde este solidaritatea voastra fata de partenerul vostru cel mai apropiat?", a afirmat seful diplomatiei poloneze.
Ministrul a mai aratat ca noul Guvern de la Varsovia se straduieste sa convinga Germania de necesitatea unei prezente NATO sporita in Centrul Europei.
Anterior acestui interviu, seful diplomatiei poloneze afirmase ca Polonia vrea anularea Actului ...citeste mai departe despre "Seful diplomatiei poloneze: Unde e solidaritatea Germaniei fata de Polonia?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 16:31
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, considera ca doar grecii pot decide daca vor continua cu moneda euro sau, cel putin temporar, fara ea, insa Grecia ramane membra a uniunii monetare.
"Grecia este membra a zonei euro. Nu e niciun dubiu in legatura cu acest lucru. Daca cu euro sau temporar fara el, doar grecii pot raspunde la aceasta intrebare.
Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura", a declarat ministrul german, reiterand ca riscurile de contagiune sunt limitate, transmite Reuters, citand un interviu aparut in editia de sambata a cotidianului Bild.
Criza in Grecia: Atena nu vrea "niciun program de reforme", acuza GermaniaReferendum in Grecia: Premiera la sondajele de opinie - Ce tabara are un mic avans
"Chiar daca s-ar ajunge la prabusirea unor banci individuale, riscul de contagiune este relativ scazut", a spus Schaeuble, reamintind ca ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Germania - Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 13:47
Germania are de gand sa-si stimuleze economia prin incheierea de acorduri de liber schimb si cresterea colaborarii cu statele din Asia de Sud-Est, a declarat sambata ministrul german de externe, Guido Westerwelle, transmite Bloomberg.
"Exista o decizie politica strategica a guvernului german de a intensifica si intari colaborarea cu aceste noi centre de putere din Asia de Sud-Est", a declarat Westerwelle.
Potrivit unor estimari preliminare, ritmul de crestere a economiei germane a incetinit pana la 0,7% in 2012 de la 3% in 2011. Economia germana a fost afectata de scaderea exporturilor spre zona euro, ceea ce a determinat companiile germane sa se indrepte spre pietele in crestere din Asia.
Economiile din Asia de Sud-Est au traversat cu bine criza financiara din 2008, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica estimeaza ca consumul domestic si cresterea investitiilor va stimula cresterea in urmatorii ani.
Potrivit OECD, Produsul Intern Brut al Indoneziei ar urma sa creasca cu 6,4% anual pana in 2017, in timp ce Thailanda ar urma sa inregistreze o crestere medie de 5,1% iar Filipine va creste cu 5,5%. mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 17:24
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat ideea ca cea mai mare economie europeana nu va lua asupra sa intreaga datorie a uniunii monetare.
Sustinand ca eurobondurile reprezinta "calea spre mediocritate", ea a declarat ca "Berlinul se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro", scrie The Telegraph.
Cititi mai multe despre Merkel: Germania se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 12:24
De-a lungul timpului, Germania s-a impus in Europa ca o putere dispusa sa concureze cu absolute oricine, potrivit MarketWatch.Chiar si dupa infrangerea suferita in cel De-al Doilea Razboi Mondial, Germania a continuat sa fie o putere economica. Politicile sale s-au axat pe dezvoltare, lucru care a ajutat statul german sa devina unul din cele mai bogate si avansate state din punct de vedere economic.
Inainte de a se unifica cu Estul comunist in 1990, Germania de Vest, care avea o doctrina stabilita de cancelarul Konrad Adenauer, a reusit sa mentina obiectivul pe termen lung de unificare.
Intre a alege o alianta cu Franta, pe flancul de vest si parteneriatul cu Polonia, din est, doua tari invadate de nazisti, Germania a preferat sa aleaga ambele variante. EMU, infiintata in 1999, dupa niste planuri concepute de cancelarul Helmut Kohl si presedintele francez Fracois Mitterand, si-a permis un alt exemplu.
Germania a castigat noi adepti ai stabilitatii monetare.
A construit in jurul ei un bloc de tari stabile, cu rol de piete de desfacere pentru bunurile produse de nemti. Si Europa s-a apropiat de realizare vechiului tel, de a construi o uniune politica pe un continent fragmentat.
Marea realizare a fost rezumata de cuvintele fostului ministru de finante Theo Waigel in cabinetul Kohl: " Aducem marca germana in Europa".
Ceea ce Germania nu a realizat a fost ca uniunea monetara este o strada cu doua sensuri. Germania si-a exportat propria moneda si a importat-o pe a altora. Marca... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 12:14