Solutia de a aduce forta de munca din Asia in industria ospitalitatii din Romania este una pe termen scurt, iar noi trebuie sa ne gandim la variante pe termen mediu si lung, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Cristina Ionela Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului.
"Avem in vedere sa rezolvam, printre altele si lipsa stringenta a fortei de munca din domeniul turismului. Ne bucuram ca exista si crestere in turism, datorita masurilor pe care le-a luat ministerul in ultimii ani, cum ar fi voucherele de vacanta sau TVA de 5%. Avem o serie de proiecte la care ne-am gandit si pe care le avem in derulare. Vorbim despre doua proiecte in colaborare cu Centrul National de Invatamant Turistic, pe fonduri europene pentru beneficiari din Vrancea si Brasov, pentru calificare si competente. Mai avem in plan un proiect de instruire profesionala despre care nu va pot spune acum foarte multe. Toti stiu ca este nevoie imperioasa de forta de munca in turism, la fel cum si tarile din Vest s-au confruntat cu acest lucru. Astazi ne confruntam si noi cu aceasta problema si incercam sa gasim metode de rezolvare a problemei prin aducerea fortei de munca din Asia. Acestea sunt metode doar pentru termen scurt, deci trebuie sa ne gandim si la variante de rezolvare pe termen mediu si lung", a spus Tarteata.
Potrivit presedintelui Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, deficitul de pe piata fortei de munca din industria turismului din Romania este... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:37
Deficitul de pe piata fortei de munca din industria turismului din Romania este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajati in acest domeniu, in mod direct sau indirect, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).
"De foarte mult timp am discutat despre problemele din industrie, iar asteptarile noastre nu au fost fructificate. Industria turismului a alunecat spre alte solutii pentru a rezolva problemele fortei de munca in turism, cum ar fi importul de forta de munca din tarile non-UE. Cea mai buna varianta in care merita sa investim este sa sustinerea sistemului educational romanesc. Drept urmare, federatia noastra a gasit solutii pentru a reusi si vom rezolva partial problema crizei de forta de munca. In caz ca nu se vor rezolva aceste probleme, perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va incetini, iar potentialul turistic va scadea, la fel si calitatea serviciilor. Suntem fortati sa investim in tinerii aflati in scolile de turism. Daca nu vom investi in educatie estimam ca deficitul fortei de munca pe care o vom avea in turism se va accentua, pentru ca vor fi turisti romani care vor prefera sa mearga in strainatate, in detrimentul vacantelor din tara. La ora actuala, in turismul din Romania lucreaza 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar deficitul pe acest segment se ridica la 20% din acest total", a spus Ile.
Datele... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:11
Membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, una dintre cele mai importante organizatii ale mediului de afaceri din Romania, au criticat deciziile Guvernului din ultimii ani de a majora salariile din sectorul bugetar si ajutoarele sociale, masuri care, potrivit acestora, nu au incurajat oamenii sa munceasca si au adancit criza de pe piata fortei de munca din Romania.
Intr-o conferinta de presa sustinuta marti, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, membra a CDR, a aratat cat de dramatica este criza de pe piata fortei de munca, oferind drept exemplu un antreprenor care a pus pe picioare un restaurant, pe care insa nu-l poate deschide pentru ca nu a gasit nici macar un ospatar.
"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt dramatice si noi ne ocupam de toate balivernele din lume, cu justitia, cu toate... minunat, dar mai facem si treaba in tara asta? Pentru ca, daca nu avem forta de munca, nu putem face nimic. Si tot balmajim intre noi. Haideti sa lansam un apel extrem de clar: Dragi decidenti, daca maine nu ne punem la masa si daca poimaine nu venim cu masuri imediate, ne ducem de rapa! E simplu, nu este complicat si o spunem de mai multi ani si o tot balmajim intre noi", a aratat Anastasiu.
El a mai spus ca Guvernul, daca tot vrea sa stabileasca un salariu minim, ar trebui sa faca acest lucru la nivel regional, intrucat in anumite zone defavorizate acest lucru ar putea duce la plecarea unor investitori, care, de regula, sunt pragmatici si... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 15:19
De cativa ani in Romania se vede cu ochiul liber o criza incredibila a fortei de munca specializata.
Din ce in ce mai putini angajati au experienta practica relevanta in domeniul in care lucreaza, studentii vin foarte nepregatiti de pe bancile scolii, iar Romania raporteaza o lipsa acuta a fortei de munca calificate.
In acelasi timp, oficialitatile au descoperit cu stupoare ca un tanar strain necalificat castiga mai bine in Romania decat oamenii de la noi care isi cauta de munca.
Exista deja 4,5 milioane de romani plecati din tara, iar zilnic pleaca alte persoane.
In acest timp, strainii vin la noi si castiga regeste. In timp ce un roman isi cauta in medie 8 luni de munca pana sa gaseasca un job, un strain este angajat in prima luna.
In plus, acesta primeste cu pana la 40 - 50% mai mult decat un roman, in ceea ce priveste salariul.
Spalator de vase din Etiopia cu salariul de bucatar in Romania
In timp ce un spalator de vase roman ajunge cu greu sa castige 300 de euro lunar, un spalator de vase proaspat angajat din Etiopia va lua fara niciun efort minim 500 de euro net lunar. O alta problema din ce in ce mai agravanta sunt taxele. Taxele fac oamenii sa fuga de angajare.
Pana si tipsul a ajuns sa fie impozitat cu 10%, asa incat oamenii nu mai au nicio sansa sa-si rotunjeasca veniturile.
Desi nu ar trebui sa existe un impozit pe bacsis, cel putin nu in acelasi tip ca cel pe venit, asta se intampla deja in mai multe domenii acest lucru fiind crucial.... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 09:49
Romania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca, iar situatia se deterioreaza din ce in ce mai mult, a declarat, joi, Leonard Rizoiu, CEO al companiei de recrutare LeoHR, in cadrul conferintei "Economia digitala - ce poate sa castige Romania?".
"Piata fortei de munca nu isi revine si vorbim de toate pozitiile, de la operator de productie pana la director general, este o provocare sa gasesti un om care sa se potriveasca in compania ta, care sa aiba valori, principii, asa cum ti-ai dori", a sustinut Rizea.
El a citat un studiu potrivit caruia Romania se afla pe locul doi in lume, dupa Taiwan, ca deficit al fortei de munca.
"Suntem intr-o mare criza a fortei de munca, iar lucrurile se deterioreaza din ce in ce mai mult. Realitatea este foarte grava. Din zece oameni chemati la interviu, apare unul singur", a completat reprezentantul companiei de recrutare.
Rizea a comparat situatia cu experienta sa din 2002, cand, din pozitia de reprezentant al departamentului de resurse umane al uzinei Dacia de la Mioveni, primea candidati care erau dispusi sa strabata toata tara ca sa vina la interviu.
"Inginerii trimiteau CV prin posta, scris de mana. Din 10 ingineri din Satu-Mare, Botosani, Iasi, orase foarte indepartate, imi veneau 10 ingineri la interviu. Aceasta in conditiile in care aveau seara tren din Botosani, dimineata ajungeau in Bucuresti, schimbau trenul spre Pitesti, de unde luau o rata, un autobuz pana la Mioveni, iar, cum uzina Dacia este la cinci... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 17:35
Romania se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei fortei de munca in constructii in urmatorii trei-cinci ani, cand majoritatea licitatiilor publice vor trebui reluate, a declarat, marti, Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), in cadrul unei conferinte pe teme de profil.
"Legea este total nepregatita pentru ce va urma. Este dezastru si acum, dar adevaratul dezastru va fi in 2021-2022-2023. Atunci va fi cu adevarat un moment in care vom spune ca nu avem solutii deloc. Nu avem nimic pregatit din spate. Au plecat toti specialistii spre imobiliare, ca e singurul motor care functioneaza pe piata romaneasca, si acum nu avem forta de munca", a sustinut Erbasu.
El a aratat ca un muncitor cere acum un salariu mai mare cu 30-40% fata de luna decembrie 2017. "Aceasta crestere va continua, fara posibilitatea de a fi prinsa intr-un buget planificat acum", considera reprezentantul patronatelor.
Erbasu a apreciat ca peste jumatate dintre licitatii vor fi reluate, intrucat bugetele fie au fost calculate din birou, eronat, fie pe baza preturilor de anii trecuti.
"Putini veti avea noroc de castigatori care vor avea posibilitatea sa aduca bani de acasa si sa va termine lucrarea pentru prestigiu. Marea majoritate dintre beneficiarii care sunteti aici veti relua licitatiile. Nu sunteti vinovati, nici proiectantii nu sunt, dar nu avem o legislatie capabila sa preia in acel moment un astfel de fenomen", a sustinut Erbasu.
El... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:42
Sa gasesti un angajat profesionist, care sa stie meserie, sa aiba abilitati de comunicare si sa lucreze eficient in echipa este o adevarata provocare pentru Romania.
Dupa ce s-au razboit pe salarii si facilitati, multe companii au trecut la o alta strategie - acum isi pregatesc singure viitorii angajati, inca de pe bancile scolii, arata o analiza Keysfin. Aceasta releva ca Romania a ajuns sa treaca prin cea mai grava criza de forta de munca, dupa ce muncitorii calificati au plecat sa lucreze in afara tarii pentru salarii mai mari, in timp ce in tara productivitatea muncii este inca redusa, iar firmele evita sa investeasca foarte mult in angajati.
"Va mai amintiti de 1 Mai de pe vremea Epocii de Aur? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, in salopete, specializati in diverse industrii, focusati pe indeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceausescu. Dincolo de propaganda, cert este ca Romania acelor ani nu ducea lipsa de forta de munca. Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca, iar scolile profesionale scoteau absolventi pe banda rulanta. 30 de ani mai tarziu, 1 Mai nu mai e deloc privita drept Ziua Internationala a Muncii. A devenit mai mult o sarbatoare turistica, in care Litoralul, pensiunile de la munte, iesirile la gratar in padure au ajuns sa fie in prim-plan. Muncitorii de odinioara fie s-au pensionat, fie au plecat in Occident in cautarea unei vieti mai bune", arata analiza.
Oficialii companiei spun ca asa s-a ajuns... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 12:37
Criza de pe piata fortei de munca se va amplifica in acest an, iar firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati, estimeaza oamenii de afaceri si specialistii chestionati pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pietei de munca.
Intrebati privind criza de pe piata fortei de munca in acest an, 72% dintre respondenti au declarat ca fenomenul se va amplifica in acest an, 22% estimeaza ca situatia va ramane la acelasi nivel ca si in 2017, in timp ce 6% au evitat sa raspunda, considerand ca, in actualul context macro-economic, este dificil sa preconizeze ce se va intampla in urmatoarele luni.
"Criza, respectiv razboiul pentru talente, se va amplifica in 2018. Sunt industrii unde specialistii sunt putini, sunt industrii care se dezvolta asa de repede incat piata nu face fata. Razboiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry si specialisti. De ce? Piata nu este foarte educata din punct de vedere al resurselor umane, generatia Y este o generatie dificila, greu de loializat, foarte interesata de mediul online", a declarat, in cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager Romania si Bulgaria Kienbaum, leaderul pietei de executive search in Germania.
Potrivit comunicatului care prezinta rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, considera ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta se va accentua, pe... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 16:30
Un angajator din Italia care a deschis o fabrica de confectii la Turburea, in judetul Gorj, se confrunta cu o mare problema: nu are pe cine sa angajeze.
Investitorul a reusit sa angajeze doar 36 de persoane, dar are nevoie de 150 de muncitori, informeaza Mediafax.
Angajatorul a cerut ajutorul autoritatilor locale pentru a organiza cursuri in domeniu, astfel incat sa poata angaja cati oameni are nevoie.
"Cerinta investitorului italian este de pana la 150 de locuri de munca, dar pana acum nu am gasit. Sunt doar 36 de contracte de munca inregistrate la ITM. Toate sunt femei. Are nevoie de oameni care se pricep in domeniul tricotajelor, pentru export", a spus primarul comunei Turburea, Ion Birca.
Edilul a adaugat ca investitorul italian mai are o societate comerciala in Bailesti, unde sunt 280 de angajati.
"E o fabrica de zece ani acolo. De joi a fost deschisa si fabrica de la Turburea, dar are nevoie de oameni. Fabrica e chiar langa primarie. I-am dat angajatorului si un apartament gratis, pe perioada in care isi desfasoara activitatea pe raza localitatii", a adaugat primarul.
Ion Birca a spus ca a discutat personal la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru a se organiza cursuri pentru a-i pregati pe oamenii din zona.
"Am vorbit la AJOFM, chiar eu am fost la domnul director si a promis ca se vor face cursuri in localitate. Oameni ar fi ca sa-i calificam, daca nu, in localitatile invecinate. Avem o populatie de 4.460 de persoane",... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 22:02