Piata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite.
Avertismentul vine din partea analistilor de la KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania remis Ziare.com.
Ei sustin ca efectele vor fi resimtite la nivel general, in economie, pentru ca sectorul constructiilor angreneaza un numar semnificativ de afaceri conexe.
Mai exact, 3.146 de societati care activeaza in domeniul constructiilor au fost declarate inactive in primele sase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decat in perioada similara a anului precedent, arata datele KeyFin.
Numarul companiilor care activeaza in domeniu a scazut si el, drastic, cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 in 2015 la 31.334 in primele sase luni din 2016. Spre comparatie, in 2010 erau ...citeste mai departe despre "Sectorul care se indreapta cu pasi repezi catre o criza acuta: Peste 3.000 de firme din Romania au pus lacatul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 13:49
Producatorii de BCA din Romania avertizeaza ca, din cauza functionarii defectuoase a pietei materialelor reciclabile, intreaga piata a materialelor de constructii ar putea intra intr-o criza profunda in 2016.
Problemele existente deriva din cadrul legislativ actual si ar putea avea implicatii negative pentru producatorii de materiale de constructii din Romania, anunta Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania "PRO BCA", care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, intr-un comunicat de presa.
Cele mai mari riscuri sunt semnalate in ceea ce priveste procesul de colectare si reciclare a lemnului si plasticului, materiale reciclabile utilizate in cantitati mari de catre producatorii de materiale de constructii.
Pentru a evita o criza de proportii, PRO BCA propune Guvernului urmatoarele solutii:
1. Reanalizarea transparenta a modului in care a fost determinata valoarea de 2 lei/kg ambalaj, taxa solicitata de Administratia Fondului pentru Mediu, reprezentand contributia valorica calculata pe diferenta dintre cantitatea de ambalaje scoase pe piata de producator si cantitatea reciclata conform obiectivelor nationale reglementate si reducerea acesteia la valoarea reala.
2. Analizarea cadrului legislativ aferent lantului economic format din producatorii de materiale de constructii - organismul de transfer de responsabilitate (OTR) - colector - reciclator, tinand cont de doua elemente fundamentale:
a. Producatorii de materiale... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 13:00
Sectorul de constructii nu va iesi din recesiune anul acesta, crede Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Guvernul trebuie sa ia urgent masuri pentru deblocarea investitiilor din domeniul constructiilor, deoarece, in caz contrar, competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, a mai adaugat Plosceanu.
"Daca Guvernul nu va debloca urgent investitiile din domeniul constructiilor, atunci competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, diminuand capacitatea acestor firme de a se implica in proiectele finantate din fonduri structurale in perioada 2014-2020.
Executivul trebuie sa-si asume un program de plata a creantelor de catre entitatile achizitoare cu capital de stat si autoritatile locale, alaturi de societatile cu capital de stat. Este vorba despre creantele aferente societatilor de constructii pentru perioada 2009-2012, estimate la inceputul anului in curs la circa 1,8 miliarde de euro", a afirmat Laurentiu Plosceanu.
Acesta a precizat, totodata, ca ministerele de profil si autoritatile locale trebuie sa comunice public programele de investitii pentru 2013, precizand disponibilitatea resurselor financiare aferente.
"Vom trimite o scrisoare catre Guvern, in care vom solicita sa anunte public programele de investitii pentru anul 2013. Vom cere, de asemenea, ca Executivul sa ia masuri pentru implementarea de urgenta a Directivei comunitare privind combaterea... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:59
Politicul influenteaza si piata materialelor de constructii, sustin producatorii de BCA. Acestia avertizeaza ca urmatoarele 6 luni vor fi cele mai grele din ultimii 10 ani si vor sa infiinteze un patronat. "In conditiile in care intreg sistemul este un continuu provizorat, singura solutie pentru reducerea impactului politic in economie este formarea unui patronat puternic", considera Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si proprietarul companiei Celco Constanta, citat de Adevarul.In plus, reprezentantii asociatiei cred ca legislatia este "populista si protectoare cu cine nu trebuie", si dau ca exemplu legislatia aplicata in cazul insolventei. Astfel, aceasta permite unor firme sa isi continue activitatea, dar fara sa plateasca anumite taxe si impozite, spun reprezentantii asociatiei PRO BCA. mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:31
Profiturile celor mai mari companii de constructii de la Bursa au scazut dramatic in primul semestru al acestui an, in medie cu 85%, in contextul in care criza financiara a dus la blocarea multor proiecte imobiliare, ceea ce s-a reflectat si asupra producatorilor de materiale de constructii, precizeaza NewsIn."Daca ne uitam la felul in care a inceput aceasta criza la nivel global, vedem ca piata imobiliara a fost unul dintre factori care au stat la bazele declinului economic, pe langa celelalte operatiuni financiare.
In principal a fost vorba de o supraevaluare a pietei imobiliare, care a dus la acest declin, iar odata cu scaderea pietei imobiliare efectele s-au rasfrant si asupra celorlalte sectoare din economie", a declarat, pentru NewsIn, Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.Potrivit calculelor realizate de NewsIn, profitul agregat al celor mai mari 13 companii din constructii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (atat in piata reglementata, cat si pe Rasdaq) a scazut cu 85% in primele sase luni ale acestui an, la doar 6,7 milioane lei (1,58 milioane euro), comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut, de 43,79 milioane lei."Era normal ca sectorul constructiilor din Romania sa fie mai grav afectat in 2009 decat celelalte sectoare din economie, ca urmare a blocarii unor proiecte imobiliare si a scaderii cererii pentru produsele primare de constructii (BCA, beton)", completeaza Danciu.Astfel, potrivit analistului Andreea Gheorghe, de la firma de... mai mult
Joi, 27 August 2009, ora 17:24
Majoritatea retailerilor nu renunta la planurile de extindere si spera sa ocupe acum cele mai bune spatii la cele mai mici preturi. Retailerii de imbracaminte si incaltaminte continua sa se extinda, desi vanzarile au scazut cu pana la 50% in unele unitati din tara. Pana la finele acestui an, in Romania ar urma sa se mai deschida zece centre comerciale si sa se dezvolte aripi noi la alte doua, potrivit datelor agentilor imobiliari. Ei spun ca perioada crizei a sosit exact la timp pentru a tria o parte din centrele comerciale propuse, evitand astfel o criza locala ulterioara.
"Au avut de suferit cei care nu au apucat sa inceapa constructia. Restul se vor confrunta doar cu unii chiriasi mici care vor renunta la contracte, dar numarul acestora nu va depasi 10% din spatiul comercial", afirma Andrei Vacaru, consultant in cadrul departamentului de retail al firmei de consultanta Jones Lang LaSalle.
Cei care renunta acum la proiectele expansioniste sunt firmele exclusiv romanesti sau francizorii, care sufera cel mai mult din cauza scaderii vanzarilor, in lipsa unei finantari exterioare. mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 10:40