Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Uniunea Europeana (UE) trebuie sa permita intrarea in faliment a statelor cu probleme financiare, a declarat Jens Weidmann, seful bacii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Consolidarea bugetara prin reduceri de cheltuieli sustine cresterea economica, increderea investitorilor si reducerea dobanzilor, a spus el, citat de cotidianul the Guardian.
Pe de alta parte, niveluri prea ridicate ale indatorarii publice ar afecta cresterea.
De asemenea, indatorarea publica prea mare poate distrage atentia bancilor centrale de la obiectivul mentinerii stabilitatii preturilor.
Seful Bundesbank este unul dintre membrii BCE care se opun interventiei mai puternice a bancii centrale pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.
Banci centrale mari, precum cele din SUA si Marea Britanie, au recurs la introducerea de lichiditati masive in sectorul financiar si la achizitii de obligatiuni, pentru sustinerea economiilor nationale si a guvernelor indatorate puternic. Interventiile BCE au fost mai reduse, in parte din cauza opozitiei Bundesbank si a Germaniei. mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:02
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Administratia Obama se simte din ce in ce mai amenintata de impactul pe care o agravare a crizei economice din Europa ar putea sa o aiba asupra economiei americane. O serie de experti au fost trimisi in Europa pentru a convinge guvernele din Grecia, Spania, Franta si Germania sa ia masuri pentru calmarea situatiei.
Cea mai recenta incercare a Americii vine in contextul in care problemele politice din Grecia si amenintarile din sistemul financiar Spaniol cresc ingrijorarea investitorilor, scrie Wall Street Journal.
Oficialii americani preseaza Europa pe mai multe fronturi, inclusiv in vederea largirii scopului fondului de salvare de 700 miliarde de euro. De asemenea, spun ei, ar fi mai bine daca Fondul de salvare ar putea recapitaliza bancile Europene in mod direct. Conform regulilor actuale, natiunile cu probleme trebuie sa se imprumute de la Fond, ceea ce ar crea si mai multe presiuni pe piete. O schimbare a regulilor ar putea calma temerile privind prabusirea bancilor din Spania si alte natiuni.
Lael Brainard, sub-secretar pentru afaceri internationale la Trezoreria americana, se va intalni cu oficiali ai guvernelor din fiecare tara pentru a discuta planurile acestora pentru obtinerea unei stabilitati economice si cresteri economice in Europa. Marti, ea s-a intalnit cu ministrul de Finante grec, George Zannias, miercuri are intalniri la Frankfurt si Madrid, iar joi si vineri se va intalni cu membrii ai guvernelor din Paris si Berlin.
Vizitele, care sunt... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:07
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari ca Uniunea Europeana este in masura sa faca fata crizei din zona euro si va face tot ce-i sta in putere pentru a depasi criza financiara, intr-un discurs rostit joi in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din New York.
"Suntem angajati in reforme, care vor pune bazele unei noi politici economice si bugetare. Din cauza valvei din presa, nu se vad progresele noastre in crearea conditiilor de redresare economica si a unei cresteri stabile durabile", a afirmat Barroso, mentionand ca in acest moment prioritar pentru Europa este stimularea economiei si crearea conditiilor de crestere economica.
"In mod clar avem nevoie de disciplina bugetara, de reforme structurale si investitii specifice pentru a obtine o crestere economica si a restabili increderea investitorilor", a subliniat presedintele Comisiei Europene.
In acest context, Associated Press noteaza ca laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, are opinii diferite. Potrivit acestuia, reducerea cheltuielilor publice in UE si SUA duce la o crestere economica mai lenta si la un "deceniu pierdut" in tarile dezvoltate occidentale. Eforturile depuse de Europa pentru a depasi criza datoriilor echivaleaza cu o "sinucidere" in plan economic, care poate distruge zona monedei unice, afirmase recent Joseph Stiglitz, indemnand continentul european sa se concentreze pe stimularea cresterii economice.
"Am impresia ca... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 13:31
Situatia economica din zona euro s-a inrautatit in luna martie dincolo de previziunile celor mai pesimisti analisti, din cauza unei scaderi puternice a activitatii din industria manufacturiera din Germania si Franta, potrivit unor sondaje in mediul de afaceri, citate de Reuters.
Sondajele PMI au evaluat performantele a mii de companii din fiecare dintre cele doua tari in luna martie, iar rezultatele zdrobesc practic orice speranta ca zona euro va mai reusi sa evite recesiunea.
Cifrele arata ca activitatea economica din Germania si Franta, cele mai mari economii europene, incepe sa scada, iar numarul locurilor de munca din zona euro afiseaza cea mai abrupta rata de reducere din ultimii doi ani.
"Pare a fi un an foarte prost, daca lucrurile vor continua astfel. Am avut o usoara revenire la inceputul anului, cand am sperat ca economia va prinde avant, dar se pare ca a obosit", comenteaza Chris Williamson, economisul sef al Markit, compania care a efectuat sondajele.
El noteaza ca rezultatele sondajelor reflecta o contractie economica de aproximativ 0,1% in zona euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.
Astfel, blocul monetar ar fi deja in recesiune tehnica.
Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o contractie economica de 0,3% in zona euro in acest an, similara cu cifra inaintata in februarie de Comisia Europeana. mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 15:20
Guvernul francez pare sa nu inteleaga adevaratele implicatii ale monedei unice europene, pe care o imparte cu alte 16 state, sunt de parere analistii.
Oficialii francezi au reactionat la amenintarea agentiilor de evaluare financiara de a reduce ratingul tarii prin a certa Marea Britanie, singurul stat din Uniunea Europeana care nu vrea sa faca parte din acordul de guvernanta fiscala.
Guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, a spus ca agentiile de evaluare ar trebui sa retrogradeze Marea Britanie. Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca este mai bine sa fii francez, decat britanic, in conditiile economice actuale. Chiar si premierul Francois Fillon, a subliniat ca Marea Britanie are datorii si deficit mai mari decat Franta.
Citeste mai multe despre Ce greseli face Franta in incercarea de a repara zona euro pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 13:41
Politicienii Europei vor reusi sa stabilizeze zona euro in 2012, considera ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble.
Totodata, Wolfgang Schaeuble a admis ca raman de solutionat probleme majore in unele tari.
"Cred ca vom fi destul de departe in urmatoarele 12 luni deoarece vom depasi pericolul extinderii crizei si zona euro va fi stabilizata", a apreciat oficialul german, citat de Associated Press.
"Dupa ceea ce cunosc in prezent, da", a declarat, de asemenea, ministrul german dupa ce a fost intrebat daca ar putea exclude o destramare a zonei euro.
Germania, cea mai mare economie a Europei, este o forta majora in lupta de mentine sub control criza datoriei in zona euro. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 12:10
Zona euro se afla, din cauza crizei financiare, intr-o zona critica care o poate dezintegra, sau dimpotriva, poate iesi intarita, a estimat, joi, la Helsinki, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.
"Avem in fata noastra fie dezintegrarea lenta a zonei euro, fie o intarire semnificativa a uniunii monetare", a afirmat oficialul european, in fata presei.
Acesta a refuzat sa comenteze rezultatul mediocru al emisiunii de obligatiuni de miercuri in Germania, cand s-a reusit plasarea a doar 60% din oferta de start de 6 miliarde de euro.
Comisarul Rehn a admis insa ca "situatia este foarte grava" si ca "efectul de contagiune pornit din Grecia a atins recent tarile apropiate de centrul Uniunii Europene si a afectat chiar si nucleul dur al UE".
In opinia sa, la reuniunea zonei euro de la Bruxelles, din 29 noiembrie, trebuie luate "fara intarziere decizii curajoase si hotarate".
Pentru depasirea crizei, este nevoie de stabilizarea si intarirea uniunii monetare, dar si de corectarea dezechilibrelor. Fara aceasta, "nimeni nu va dori euroobligatiuni (propuse), nici statele europene, nici celelalte", a conchis comisarul european mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:23