Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Criza care a debutat dupa falimentul Lehman din SUA continua si azi. Dar nici economiile, nici politica economica sau economistii nu au tras concluziile necesare, considera economistul Thomas Straubhaar.
Imi amintesc de 15 septembrie 2008 de parca a fost ieri. Era luni. In weekendul anterior, ministrul de Finante de atunci, Henry Paulson, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, si alti lideri de pe Wall Street incercasera din rasputeri si in zadar sa gaseasca un cumparator pentru Banca Lehman Brothers, aproape falimentara.
Lehman isi declara incapacitatea de plata. Lasa in urma datorii de 600 de miliarde de dolari. 25.000 de angajati isi pierdeau locul de munca si milioane de oameni ramaneau pe drumuri, dupa colosala cadere a burselor.
Era ca si cum un scurtcircuit provoca o pana generala de curent, economia isi pierdea motorul. Urma cea mai apriga criza de dupa razboi. Productia de pe mapamond scadea cu doua procente, iar comertul mondial anunta pierderi de 10 la suta. Doar multumita interventiei statului in sistemul bancar, a socializarii pierderilor private si a tiparirii suplimentare de bani s-au putut evita efecte mult mai grave.
Brutala distrugere a unei teorii economice
Data de 15 septembrie 2008 mi-a mai ramas in memorie si pentru ca atunci se distrugea brutal o teorie economica de care nu ma indoisem nicicand.
Pe cand studiam la Universitatea de la Berna, am avut privilegiul de a fi studentul celor mai faimosi teoreticieni finantisti ai vremii:... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 15:34
Marile banci americane au cheltuit 66 miliarde de dolari pe litigii in ultimii trei ani si jumatate, iar aceasta suma ar putea sa creasca, in conditiile in care procurorii federali si Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) continua sa verifice neregulile legate de criza financiara din 2008.
Guvernul SUA trebuie sa actioneze rapid pentru a intenta procese in legatura cu criza creditelor si sa aplice amenzi marilor banci, in conditiile in care legea privind pedepsirea acestor ilegalitati este de cinci ani, informeaza CNN Money.
Peste o luna se implinesc cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, astfel ca este foarte probabil sa apara o serie de discutii despre actiunile pe care Guvernul SUA le-a facut pentru a despagubi victimele crizei financiare.
Administratia Obama a fost criticata tot timpul pentru ca nu a facut tot ce se putea pentru a pedepsi marile institutii financiare. Desi suma de 66 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli de judecata este uluitoare, aceasta reprezinta doar o mica parte din profitul inregistrat in ultimii ani de cele mai mari institutii financiare americane.
Citeste mai multe despre Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008 pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 11:36
Boardul AIG a decis in unanimitate sa nu dea in judecata guvernul american pentru salvarea din 2008, dupa ce stirea ca aceasta posibilitate este luata in considerare a starnit un val de indignare publica in SUA.
Povestea AIG continua. Compania ar putea sa dea in judecata guvernul american
Reprezentantii companiei de asigurari au organizat o reuniune oficiala la care au participat oficiali ai Federal Reserve si ai Trezoreriei americane, precum si fostul director AIG, Maurice R. Greenberg, cel care a demarat in 2011 procesul de 25 de miliarde de dolari impotriva statului american, scrie The New York Times.
"Decizia boardului reprezinta (n.r. intentia companiei) de a continua sa priveasca inainte, si nu inapoi", a declarat Robert H. Benmosche, actualul CEO al companiei.
In plus, boardul AIG a decis si sa interzica actionarilor sa solicite daune de la guvernul american in numele companiei.
Maurice Greenberg a demarat un proces impotriva guvernului american in 2011, afirmand ca salvarea AIG de catre statul federal din 2008 a provocat pierderi substantiale actionarilor firmei de asigurari prin conditiile in care aceasta a fost facuta. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 11:49
Guvernul federal american a dat in judecata Bank of America, cea de-a doua banca din SUA ca marime, pentru denaturarea toxicitatii creditelor ipotecare vandute de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, ceea ce a dus la prejudicii de cel putin un miliard de dolari.
Parchetul sustine ca in 2007, compania Countrywide financial, unul din cei mai mari creditori de pe piata imobiliara SUA pana la criza, a inceput sa acorde imprumuturi in masa pentru achizitionarea de bunuri imobiliare fara sa se asigure daca beneficiarii creditelor sunt si solvabili, anunta Agerpres.
Mii de astfel de credite au fost ulterior revandute companiilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, afiliate guvernului SUA.
Conducerea Countrywide financial stia foarte bine de toate aceste incalcari, insa in loc sa atraga atentia Fannie Mae si Freddie Mac in legatura cu calitatea slaba a activelor vandute, personalul companiei ipotecare a facut tot posibilul pentru a ascunde aceasta informatie.
Practica vanzarii de credite ipotecare "toxice" a continuat si pe parcursul anului 2009, mult timp dupa ce Countrywide financial, ajunsa pe punctul de a da faliment, a fost cumparata in 2008 de Bank of America.
Astfel, conform Parchetului, sarcina Fannie Mae si Freddie Mac a fost de a contribui la dezvoltarea pietei ipotecare din SUA. In acest scop, ele cumparau credite de la banci, formau din ele titluri de valoare, care erau vandute investitorilor. Potrivit procurorilor, societatea Countrywide financial... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:46
Criza financiara declansata in urma cu patru ani in Statele Unite ale Americii va avea efect pe termen lung in Europa, unde nicio mare economie, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior anului 2008.
Asupra Europei planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei, relateaza New York Times.
Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului.
Romania, a patra crestere economica din UE
Criza financiara are implicatii majore asupra Europei, iar unele nu au fost observate pana in prezent
Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.
Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.
"Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman", a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.
Exista puncte de vedere diferite asupra recesiunii in zona... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:43
Daca miliardarii, bancherii si politicienii prezenti la Forumul de la Davos vor avea o revelatie, aceasta ar trebui sa fie ca civilizatia occidentala este in pragul unui esec catastrofic de a-si pune in echilibru interesele pe termen scurt cu cele pe termen lung.
In timp ce la Davos se aduna elitele globale pentru mai multe zile de discursuri, dezbateri si petreceri, turbulentele de pe pietele financiare din Europa s-au mai calmat, iar economia SUA pare a fi intr-o situatie mai buna decat asteptarile, potrivit unui editorial Bloomberg.
Dar, dupa cum a subliniat si cancelarul Angela Merkel miercuri, liderii globali nu au aplicat inca invatamintele trase din criza care a inceput in 2008 si nu s-a incheiat inca.
In SUA, liderii politici sunt concentrati aproape exclusiv asupra situatiei pe termen scurt, in detrimentul celei pe termen lung. Salvarea bancilor in 2009, impreuna cu diverse forme de stimulare a economiei - oricat de insuficiente ar fi - au ajutat la evitarea unei depresiuni de amploare si au protejat, macar partial, milioane de americani de efectele puternice ale crizei.
Nota de plata a unor astfel de masuri trebuie, insa, platita
In contextul apropierii alegerilor si a reluarii lobby-ului bancherilor, Statele Unite nu vor face, probabil, progrese catre un plan realist de limitare a indatorarii statului sau de reparare a sistemului financiar, care ramane foarte vulnerabil. Acordul bugetar convenit anul trecut intre partidele politice va taia 2.100... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:29
Barack Obama a fost sfatuit de republicani sa scoata tara din stagnarea economica si din datorii pentru a evita "catastrofa" cu care se confrunta in prezent Grecia, Spania si alte tari europene.
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt "un pamant norocos" pentru ca "lumea foloseste dolarul american pentru a face comert", dar "timpul preseaza daca vrem sa evitam destinul Europei", a adaugat guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, citat de agentia spaniola de presa EFE.
Acesta a admis ca Obama "nu a provocat" criza economica si financiara declansata in SUA in 2008, dar actualul presedinte "a promis solutii, iar in ultimii trei ani lucrurile nu au facut decat sa se inrautateasca".
"Cel mai tragic, cel mai mult au fost afectati tinerii americani, prima generatie care se afla in fata unui viitor mai putin promitator decat parintii sai", a punctat guvernatorul republican.
Acesta a reiterat in discursul sau criticile republicanilor la adresa administratiei democrate, pe care o acuza ca a indatorat excesiv SUA si a aplicat reguli care "sufoca" economia si pun in dificultate initiativa privata.
In opinia republicanilor, acest lucru inseamna "a face politica in favoarea saraciei", a spus Daniels.
"2012 este anul sansei reale, dar poate ultima, de a relansa o tara a sperantei si adevaratei echitati", a comentat guvernatorul, mentionand ca actualele provocari "nu tin de probleme de ideologie sau preferinte de partid".
Planul prezentat marti seara de Obama... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 10:45
PIB-ul SUA a crescut cu un nivel acceptabil in trimestrul al treilea, insa criza i-ar putea costa pe americani mai mult de 5,9 miliarde de dolari, considera cei mai multi analisti mericani.
Rata de crestere a economiei poate ajunge pana la 3,2%, subliniaza Dave Altig, un analist american. Acest procent, comparat cu o rata medie de crestere de numai 0,8% in primul trimestru, arata evolutia pozitiva inregistrata de economia americana, potrivit Financial Times.
Totusi, procentul a fost influentat de o serie de factori temporari si alimenteaza temerile potrivit carora Trezoreria SUA va avea probleme in sustinerea acestei cresteri.
Wall Street Journal precizeaza ca nivelul PIB-ului ramane la 6,7%, sub estimarile initiale, ceea ce inseamna ca economia ar mai putea "produce" alte 900 miliarde de dolari pe an, fara a risca prea mult o modificare a ratei inflatiei.
La ritmul actual de crestere economica si, implicit, la formarea unor locuri de munca, rata somajului va ramane la cel mult 10%, pana in 2017, sustin analistii.
Chiar daca SUA vor urma actualul plan de crestere economica, PIB-ul va ramane la o rata mult sub potentialul sau, pentru o perioada indelungata de timp. De asemenea, rata somajului prea mare va pune presiune pe resursele economice.
Un calcul aproximativ arata ca pierderea cumulata din PIB se ridica la aproximativ 5,9 miliarde de euro. Din aceasta suma, circa 2,2 miliarde de euro reprezinta pierderi care se vor inregistra in urmatorii cinci ani.
Suma... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:27