Compania de cercetare a pietei GfK Romania a anuntat, marti, ca un studiu realizat de companie arata ca anul 2012 aduce semne timide, dar incurajatoare de restabilire a optimismului, romanii considerand ca situatia lor financiara si perspectivele actuale sunt putin mai bune decat in urma cu un an.
"Astfel, daca in luna februarie 2011, 68% dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor era mai rea decat acum un an, in februarie 2012 procentul celor care o duc mai greu din punct de vedere financiar coboara la 61%".
"Totusi, in privinta situatiei economice generale a tarii, romanii raman pesimisti. Se simte totusi o usoara imbunatatire - anul trecut 85% dintre ei nu credeau ca economia merge bine, in vreme ce in 2012 acest procent a scazut la 76% din populatie", se arata intr-un comunicat al GfK Romania.
Jumatate dintre cei chestionati nu vad o indreptare a situatiei economice in urmatoarea perioada.
Parerile romanilor fata de evolutia situatiei lor financiare in urmatorul an sunt impartite - 40% cred ca venitul va ramane acelasi, iar 37% spun ca se asteapta ca acesta sa scada. Ponderile sunt relativ constante in ultimii trei ani, cu usoare semne de imbunatatire in 2012.
"Romanii continua sa fie prudenti cu banii lor. Desi indicatorii privind inflatia si increderea in stabilitatea locului de munca arata un optimism in crestere, cifrele legate de disponibilitatea de a economisi nu s-au imbunatatit fata de anul trecut", a declarat directorul... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 14:25
Costurile de finantare platite de Romania continua sa scada, investitorii pariind ca Guvernul va continua sa urmeze programul convenit cu FMI in pofida alegerilor din toamna.
Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, a imprumutat sume record in primele doua luni ale acestui an si a depasit programul de finantare pentru primul trimestru, profitand de beneficiile obtinute pe piete datorita politicii economice coordonate de Fondul Monetar International, in timp ce Ungaria si Ucraina incearca din greu sa acceseze noi credite de la institutia din Washington, noteaza agentia de presa, potrivit unei analize Bloomberg.
"Investitorii pariaza ca noul guvern al Romaniei va continua sa urmeze programul de bailout pana la alegerile din aceasta toamna, dupa ce fostul premier Emil Boc a fost gonit din functie de cele mai violente proteste din ultimii zece ani", scrie Bloomberg.
Autoritatile de la Bucuresti au incheiat la inceputul anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani, de 20 miliarde euro, cu FMI si Comisia Europeana, prelungit in 2011 cu un acord de precautie de 5 miliarde euro pentru a da investitorilor asigurari ca nu vor exista derapaje fiscale inaintea alegerilor din 2012.
Pentru a se incadra in conditiile atasate imprumuturilor de la FMI si CE, guvernul a redus salariile din sectorul public si a crescut mai multe taxe, inclusiv TVA, care a fost ridicata la jumatatea anului 2010 de la 19% la 24%.
In 2012, Romania s-a angajat sa taie deficitul... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 16:16
Abordarea Fondului Monetar International cu privire la Romania ar putea aduce tara la dezastru, sunt de parere analistii Reuters.
Conditiile "draconice" impuse de FMI au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, mai mult decat in orice alta tara, spun analistii, intr-un comentariu publicat de agentia Reuters.
Guvernul Emil Boc si-a dat demisia, iar fortele anti-reforma au fost incurajate, iar rigoarea excesiva a FMI ar putea produce pagube pe termen lung.
Fondul a incercat sa-si mai imbunatateasca reputatia, directorul executiv, Christine Lagarde, spunand ca FMI ar trebui sa fie mai putin dur, deoarece "consolidarea prea rapida poate dauna redresarii si inrautati perspectivele pe piata muncii".
Din pacate, in tratamentul aplicat Romanei, FMI si-a pastrat reputatia proasta: a cerut reducerea a 100.000 de posturi, precum si taierea salariilor si majorarea TVA, care au lovit din plin in buzunarele saracilor tarii. Prin aceste masuri, ce intaresc politicile anti-piata, FMI ar putea impinge Romania de la politicile pe care chiar institutia le incurajeaza.
Cititi mai multe despre Reuters: FMI poate duce Romania la dezastru pe ziare.com mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 16:00
Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.
Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.
Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.
Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:04
O posibila noua recesiune in zona euro, in 2012, poate afecta si Romania, dar tara ar putea evita recesiunea prin compensarea lipsei de exporturi in zona euro, a declarat, joi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Criza poate afecta Romania prin cresterea de costuri si respectiv prin reducerea finantarii. Romania poate compensa teoretic exporturile din zona euro catre alte zone doar pe termen scurt, insa pe termen lung trebuie sa gaseasca alte piete. Poate ca dezvoltarea productiei Ford, anul acesta, ar putea fi o solutie, dar am avea nevoie de zece companii Ford, care sa ajute la compensarea exporturilor", a spus Voinea.
El considera ca Romania are resurse de finantare interne mai sigure, dar sunt necesare politici bugetare si fiscale adecvate.
"Pe partea de necesar de finantare, lucrurile nu sunt atat de grave. Statul nu se mai finanteaza extern de cateva luni bune. Ne finantam doar la intern si aici nu suntem afectati de costul imprumutului sau ratingul de tara, ca la extern. Finantarile interne ar putea avea si avantajul resurselor populatiei. Pe intern, resursele sunt destul de mari si la nivelul populatiei.
"Populatia are bani in banci, circa 24 de miliarde lei, bani care ar putea fi atrasi prin emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice, ca o solutie imediata de linistire a problemei necesarului de finantare", considera directorul GEA.
Basescu: Zona euro din nou in recesiune in 2012
Presedintele... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:31
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus miercuri ca in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele reconomice.
"Acum mai mult decat oricand, mai ales in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele reconomice. Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de indurat. Insa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica".
"Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor romanilor. Cred ca este cel mai probabil mod de a asigura o imbunatatire sustenabila a nivelului de trai al romanilor obisnuiti", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune cu ocazia implinirii unui an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.
El a spus ca doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica.
"Aceasta trebuie insotita de investitii private si de stat, de un parteneriat intre guvern si companii. Succesul Fondului Proprietatea ne-a aratat ca acest lucru este posibil si sunt nerabdator sa vad mai multi investitori, atat straini, cat si romani, profitand de oportunitatile oferite de piata de capital".
"Acest lucru este vital nu doar pentru asigurarea unei democratii si a unei piete stabile si puternice, ci si pentru imbunatatirea nivelului de trai al... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:43
Criza economica care a urmat colapsului financiar din 2008-2009 ar putea avea urmari grave atat in plan social cat si in plan economic asupra statelor din Europa de Est.
Faptul ca PIB-ul Greciei este egal cu suma dintre cel al Romaniei si Ungariei, protestele din Romania si masurile totalitare din Ungaria sunt doar o parte dintre consecinte, scrie Forbes
in centrul atentiei din cauza datoriilor suverane sunt PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), colapsul economic care a urmat crizei financiara din 2008-2009 are inca efecte grave atat pe plan social cat si economic in fostele tari comuniste din Europa de Est.
Efectele crizei economice pot fi ilustrate de raportul dintre inmatricularile din 2007 fata de cele din 2011. Numarul inmatricularilor in Ungaria a scazut cu 73,7%, pe cand in Romania cu 74,1%. La nivelul UE, numarul inmatricularilor a scazut cu 15,8%, scrie
In plus, PIB-ul Ungariei combinat cu cel al Romaniei este aproximativ egal cu cel al Greciei.
Masurile de austeritate au implicatii atat in plan politic, dar si social.
In Ungaria, Viktor Orban urmareste izolarea tarii prin masuri care nu sunt conforme cu politica economica la nivelul Uniunii Europene, printre care dominarea bancii centrale, noteaza Forbes.
In Romania, oamenii au protestat in Bucuresti cerand alungarea unui guvern care a impus masuri de austeritate. Sursa nemultumirilor nu este doar de pe piata interna. Numarul locurilor de munca din strainatate a scazut si... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 10:22
Mai mult de o treime dintre romani dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul in general) pentru criza financiara si economica, in timp ce increderea populatiei in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.
In ansamblu, in tarile din Europa Centrala si de Est, sub-estul Europei, Caucaz si Asia Centrala, cel putin o treime dintre respondenti invinovatesc Occidentul pentru criza, procentajele variind de la circa 70% in Slovacia si Serbia sau aproximativ 60% in Cehia si Ungaria la sub 30% in Rusia.
Ungurii si bulgarii sunt mai suparati pe Vest decat romanii, reiese din raportul BERD, in timp ce in tari ca Ucraina, Republica Moldova si Rusia perceptia ca Occidentul este vinovat pentru criza este mai putin raspandita.
Sprijinul pentru democratie si economia de piata a scazut la nivelul noilor state membre UE in ultimii cinci ani (2010 fata de 2006), potrivit sondajelor BERD, institutia observand ca, in general, populatia din fiecare tara tinde sa atace "ceea ce are".
Cu alte cuvinte, locuitorii tarilor cu o societate "mai libera", care functioneaza conform principiilor democratiei si economiei de piata, si-au pierdut din increderea in aceste sisteme din cauza crizei, in timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strans de stat, cu regimuri mai autoritare, inclina mai mult spre democratie si piata libera.
Astfel, increderea in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani in... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 16:17
Delegatii de la Sofia si Atena participa vineri la Bucuresti la cea de-a saptea reuniune a formatului de cooperare trilaterala Bulgaria-Grecia-Romania, organizata la initiativa tarii noastre, pe agenda convorbirilor aflandu-se si criza financiara internationala, informeaza MAE intr-un comunicat preluat de NewsIn.Partea romana va sublinia necesitatea coordonarii si intensificarii cooperarii intre cele trei state pentru gasirea unor solutii comune pentru limitarea efectelor crizei economice internationale, arata un comunicat MAE.
Delegatia Romaniei va fi condusa de ministrul de externe Teodor Baconschi, iar Bulgaria si Grecia vor fi reprezentate de seful diplomatiei de la Sofia, Nikolai Mladenov, respectiv ministrul supleant elen al afacerilor externe, Dimitris Droutsas.
Dupa izbucnirea crizei din Grecia, unii analisti estimau ca exista un risc mare de "contaminare" al unor economii deja fragilizate precum cea a Romaniei si Bulgariei, unde companiile grecesti sunt bine reprezentate.
Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria.
Capital Economics estima in aprilie ca Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.
La inceputul lunii martie, ministrul Teodor Baconschi a mers intr-o vizita oficiala Grecia, unde a avut o intrevedere cu premierul si ministrul de externe, Georgios Papandreou, si convorbiri cu ministrul supleant al afacerilor externe, Dimitris... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 09:18