Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a recomandat sambata anumitor tari europene sa dea dovada de flexibilitate in politicile de austeritate daca situatia economica actuala se va agrava, relateaza AFP.
"In contextul in care situatia economica mondiala pare sa slabeasca din nou, statele membre (ale UE) care dispun de marje de manevra bugetare (...) trebuie sa fie pregatite sa revizuiasca ritmul consolidarii (Bugetare) in cazul in care conditiile macroeconimce se vor agrava", a declarat Rehn, la Tokio, intr-un discurs sustinut in cadrul adunarii anuale a Fondului Monetar International.
"Chiar daca reducerea deficitului este un element cheie pentru a garanta increderea pietelor (...), ea trebuie aplicata intr-un mod cat mai favorabil cresterii", a subliniat comisarul european.
Dezbaterea privind oportunitatea politicilor de austeritate implemementate in numeroase tari europene a agitat discutiile din cadrul adunarii anuale a FMI, la care iau de obicei parte ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a lansat aceasta dezbatere, declarandu-se in favoarea unei amanari de doi ani pentru Grecia, pentru a-i permite sa-si atinga obiectivele de reducere a deficitelor, cerute de creditorii sai internationali.
"In locul unei reduceri frontale si masive, este cateodata de dorit sa existe mai mult timp, dat fiind faptul ca numeroase tari sunt in prezent angajate in politici de... mai mult
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 17:00
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
In decembrie '89, Ceausescu venea in fata romanilor pentru a le spune ca "trebuie sa mai strangem cureaua". Vorbele sale au avut ca rezultat o Revolutie care s-a soldat cu executarea acestuia. 20 de ani mai tarziu, nu doar romanii, ci intreaga Europa a auzit acelasi lucru. Reactia nu a fost nici de departe asemanatoare.
Se incheie primul an complet de austeritate in Europa, iar Romania nu inceteaza sa primeasca laude din toate partile pentru recordul de masuri dure aplicate.
In mai 2010, Traian Basescu anunta un set de masuri care aveau sa fie suplimentate sau modificate pe parcurs. In afara de cateva "plansete" din parea bugetarilor sau a pensionarilor, nu s-a auzit nicio alta reactie de nemultumire.
Dupa un an si jumatate, seful unei mari banci europene a venit sa ne spuna ca deciziile lui Basescu ar fi fost de neimaginat in statele din Vest.
"Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: 'Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%'? Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva", a declarat recent Andreas Treichl, seful Erste.
Efectele masurilor
Rezultatele pozitive pe care Basescu si FMI ni le promiteau in urma aplicarii masurilor de austeritate nu se vad nici dupa un an si jumatate. De fapt, manualele de economie ne spun ca principalele... mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 08:16
Italia a intrat din nou in atentia liderilor din zona euro. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au avut o pozitie ferma in ceea ce priveste statul italian: tara are nevoie urgent de reforme concrete.
Datoria Italiei, de 120% din PIB, ameninta zona euro, in opinia cancelarului german, care a precizat ca, la acest nivel al datoriei, zidul de protectie nu va ajuta la recastigarea increderii pe pietele financiare.
Cu toate ca este a patra economie din Uniunea Europeana, Italia a speriat investitorii cu datoria sa de 2.200 de miliarde de dolari, in ciuda masurilor de austeritate. Prin urmare, Italia a devenit veriga slaba care ar putea trage in jos euro, in cazul in care liderii UE nu vor veni cu o solutie sustenabila.
Business Insider a intocmit un top al punctelor slabe ale Italiei care ameninta stabilitatea financiara.
Italienii pun foarte mult accent pe familie, de aceea exista o multime de intreprinderi mici, de familie, cu capital integral privat si cateva companii mari, cu capital de stat.
Bursa italiana este formata din doar 331 de companii.
Un alt aspect important in Italia este legat de forta de munca. Pe piata muncii italiana s-a observat ca femeile nu sunt implicate, Italia avand cea mai mica rata de ocupare pe piata fortei de munca din tarile OCDE. Potrivit unui raport, doar 51,6% dintre femeile italiene sunt angajate.
Un alt punct slab al statului italian este ca nu ofera parghii fiscale investitorilor.... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 15:56
Consilierul guvernatorului BNR crede ca situatia Romaniei este mai buna decat a altor tari, in urma unor "amarate de masuri" care au facut ca lucrurile sa nu fie la fel de "dramatice", conform NewsIn. "Situatia in Romania la aceasta ora, o spun cu toata responsabilitatea, este mai buna decat in alte tari, decat chiar in marile tari europene. Si cand spun asta, mai buna, nu inseamna ca noi suntem mai bogati decat ei, nu inseamna ca traim mai bine decat ei.
Suntem mai saraci decat ei, traim foarte rau in aceasta tara, dar iata ca s-au luat niste amarate de masuri care au facut ca in aceasta clipa Romania sa nu fie intr-o situatie la fel de dramatica, asa cum e cazul multor tari din zona euro", a precizat Vasilescu.
In legatura cu scaderile de la Bursa de Valori Bucuresti, Vasilescu spune ca bursa de la noi este foarte slab legata de economia romaneasca si reflecta ce se intampla pe marile piete internationale.
"Bursa noastra are un specific foarte aparte, ea nu este bursa de la New York, nu este bursa de la Frankfurt sau bursa de la Londra, ea este foarte slab legata de economia noastra.
Sunt mari companii la noi, cum ar cele de stat, cele de pe piata serviciilor sau a produselor, care nu sunt la bursa. In acest context, bursa noastra, asa cum s-a spus in aceste zile de mai multe ori, are o adancime foarte mica. Iar pe pietele financiare cu adancime mica, valurile sunt mai mari si se sparg la mal in special.
Din cauza asta, bursa noastra a capatat cote de depreciere mai mari... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 15:43
Italia nu va fi atrasa in criza financiara cu care se confrunta alte state din Europa intrucat bancile italiene sunt solide si solvente, iar economia este puternica, a asigurat premierul Italiei, Silvio Berlusconi, informeaza NewsIn.Berlusconi a subliniat ca Roma are "baze economice solide", dar ca exista o "criza de incredere pe pietele internationale".Declaratiile sale intervin dupa ce bursa din Milano a inregistrat o scadere semnificativa.Italia a reusit pana acum sa evite probleme legate de datoria suverana, desi are una dintre cele mai mari datorii raportate la PIB din Zona euro, adica 120%.
Insa economia sa este de doua ori mai mare decat cea a Greciei, Portugaliei si Irlandei impreuna. Ceea ce, pe de alta parte, inseamna ca, daca va avea nevoie de un pachet de salvare, acesta ar trebui sa fie extrem de mare.Avand a treia economie ca marime din zona euro, Italia urmeaza sa impuna un pachet de masuri de austeritate de 43 de miliarde de euro.
Berlusconi a fost criticat pentru ca nu s-a pronuntat pana acum in ceea ce priveste problemele economice ale Italiei. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 22:19
Saptamana aceasta a inceput in Irlanda prin negari si dezmintiri vehemente din partea oficialitatilor ca tara ar fi in criza si ar avea nevoie de ajutor extern, insa dupa numai sase zile guvernul de la Dublin se pregateste sa semneze un acord cu FMI si UE si sa prezinte masuri dure de austeritate, informeaza Mediafax."Bailout? Nicio sansa. Guvernul irlandez nu s-ar fi putut exprima mai clar. In timp ce Europa era maturata de zvonuri, la sfarsitul saptamanii trecute, privind negocieri secrete pentru un pachet de salvare de miliarde de euro, ministrii irlandezi ieseau in presa cu dezmintiri vehemente", scrie The Guardian intr-o cronica a saptamanii din perspectiva Irlandei.
"Fictiune!", s-a rastit ministrul justitiei, Dermot Ahern, intr-un interviu acordat duminica trecuta unui post de radio.
Ministrul turismului, Mary Hanafin, revenita de la o intalnire cu expatii irlandezi din SUA ingrijorati de situatia tarii de origine, declara ca "nu se pune problema", iar ministrul afacerilor, Batt O'Keeffe, nu avea "cunostinta despre vreo miscare in Europa" si sustinea ca Irlanda nu va renunta la niciun centimetru din suveranitatea cu greu dobandita. Insa aceasta "linie de rezistenta" nu s-a mentinut, noteaza ziarul britanic.
"Tintita de piete, schilodita de problemele severe ale grupului financiar Allied Irish Banks si subminata in sedintele off-the-record ale vecinilor sceptici din Europa, credibilitatea economica fragila a Irlandei, afectata de prabusirea pietei imobiliare... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 09:38