Rezultatul neclar al alegerilor din Italia ar putea determina Moody's sa reduca ratingul tarii, au anuntat reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara.
Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
"In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti", au afirmat analistii Moody's, potrivit Bloomberg.
Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.
Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.
In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:49
Criza financiara declansata in urma cu patru ani in Statele Unite ale Americii va avea efect pe termen lung in Europa, unde nicio mare economie, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior anului 2008.
Asupra Europei planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei, relateaza New York Times.
Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului.
Romania, a patra crestere economica din UE
Criza financiara are implicatii majore asupra Europei, iar unele nu au fost observate pana in prezent
Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.
Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.
"Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman", a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.
Exista puncte de vedere diferite asupra recesiunii in zona... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:43
Guvernatorul Bancii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a declarat ca "in acest moment" nu este necesar ca tara sa solicite ajutor de la fondurile europene, pentru a contracara costurile ridicate de finantare.
Daca Italia va avea nevoie in viitor de ajutor financiar va depinde de modul in care pietele vor fi convinse ca tara a inregistrat progrese in depasirea crizei financiare, tine sub control cheltuielile publice si elimina obstacolele in calea cresterii.
Intr-un interviu acordat publicatiei italiene "La Repubblica", Visco a estimat ca anul viitor cresterea economiei italiene va fi destul de modesta.
Separat, un oficial guvernamental de rang inalt, Antonio Catricala, a declarat publicatiei italiene "Corriere della Sera" ca Italia va fi perceputa ca "dezechilibrata" daca va solicita ajutor financiar inaintea Spaniei, deoarece finantele publice italiene sunt mult mai solide decat cele ale multor state.
Antonio Catricala a cerut reducerea impozitelor pentru familii si mediul de afaceri si imbunatatirea productiei.
Luna trecuta, Banca Centrala a Italiei si-a revizuit, in scadere, estimarile privind evolutia economiei italiene in acest an pana la o scadere a Produsului Intern Brut de 2%, fata de o scadere de 1,5% cat estima la inceputul anului. De asemenea, Banca Italiei a estimat ca rata somajului va continua sa creasca la peste 11% anul viitor de la 10,1% in prezent.
Italia: Rata somajului a atins un nivel record de 10%
Datoria publica a Italiei a... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:10
Guvernele Italiei si Frantei au negat marti existenta unui comunicat comun cu Spania, prin care ar fi cerut aplicarea imediata a deciziilor summitului UE de la sfarsitul lunii iunie, transmite AFP.
Executivul italian si-a exprimat intr-un comunicat "stupoarea" legata de initiativa anuntata de Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, referitoare la o pretinsa declaratie comuna a Spaniei, Italiei si Frantei, despre care "guvernul de la Roma nu a fost informat".
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a declarat ca nu a cerut, alaturi de colegii spaniol si italian, "o aplicare imediata" a acordurilor summitului UE din iunie, asa cum s-a afirmat marti intr-un comunicat spaniol.
"Nu a avut loc un demers comun cu Italia si Spania, Nu am cerut aplicarea imediata a acordurilor. Vom urma deciziile luate la summitul european", a aratat Cazeneuve.
Un comunicat publicat pe site-ul Ministerului spaniol de Externe a indicat ca Ministerele Afacerilor Europene din Spania, Italia si Franta au cerut marti Bruxelles-ului "aplicarea imediata a acordurilor" ultimului summit UE.
"Rapiditatea este o conditie esentiala a succesului tuturor initiativelor europene, dar exista un decalaj ingrijorator intre deciziile luate de Consiliul European si aplicarea acordurilor", a afirmat in comunicat secretarul de stat spaniol pentru UE, Estado Mendez de Vigo.
Italia si Spania au obtinut la summitul din 28-29 iunie ca Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) si... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 09:16
Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni pe termen lung, reusind sa atinga pragul de sus al sumelor vizate pentru finantare, la dobanzi in scadere puternica, transmite Reuters.
Guvernul de la Roma a vandut obligatiuni cu maturitatea la trei ani in valoare de 3 miliarde euro la un randament mediu de 4,83%, in scadere de la 5,62% la ultima operatiune similara, efectuata cu doua saptamani in urma.
Statul italian a reusit astfel sa readuca dobanzile pe trei ani la nivelul din septembrie 2011. Oferta a fost suprasubscrisa de 1,22 ori.
Totodata, Italia a imprumutat 779 milioane euro cu scadenta in iulie 2014 la o dobanda de 4,29%, respectiv 971 milioane euro cu maturitatea in august 2018 la 5,75%.
Spania a reusit joi sa atraga 10 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni, dublu fata de tinta de finantare prevazuta, la dobanzi in scadere puternica.
Succesul primelor operatiuni de finantare semnificative efectuate in acest an de statele de la "periferia" zonei euro se datoreaza in principal lichiditatii foarte bune din piete, dupa schema de finantare pe trei ani derulata in premiera de Banca Centrala Europeana in decembrie, in cadrul careia bancile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.
Investitorii raman insa ingrijorati de criza datoriilor de stat, fapt subliniat de depozitele overnight efectuate de banci la BCE, care au urcat la un nou record potrivit datelor prezentate vineri, depasind pentru prima data lichiditatea... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 14:09
Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro imprumutate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor comerciale in decembrie reduc costurilor de imprumut pentru Italia, Spania si Belgia, compensand lipsa unei solutii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.
Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a scazut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, cand BCE a imprumutat bancilor 489 miliarde de euro pe perioada de trei ani.
"Costurile de imprumut pe termen scurt au scazut semnificativ, iar asta ajuta la castigarea de timp. In urma cu sase saptamani parea ca va exista o criza de finantare fara precedent, insa aceasta a fost evitata cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.
Sub presedintia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobanda de politica monetara la minimul record de 1% pentru a convinge bancile, impovarate de expunerea pe datoria suverana a tarilor cu probleme din zona euro, sa continue sa ofere finantari in regiune.
O parte a banilor de la BCE sunt investiti probabil in obligatiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investitii la compania Aletti Gestielle, unde supravegheaza active de 8 miliarde de dolari.
"O parte a sumelor imprumutate de la BCE vor ajunge la tarile de la periferia zonei euro. Asta ar trebui sa permita Italiei si Spaniei sa se imprumute la costuri mai mici, cel putin in primul trimestru", a spus Fiorini.... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:30
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat joi pe noul premier italian Mario Monti ca "prabusirea economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul monedei euro", anunta Guvernul italian.
Cei trei lideri europeni au participat joi la un mini-summit desfasurat in orasul francez Strasbourg.
Avertismentele vin pe fondul crizei financiare grave cu care se confrunta Italia, costurile de imprumut se ridica la maximul ultimilor 14 ani.
Italia a atras vineri de pe piata 8 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la sase luni, reusind sa imprumute suma tintita, insa la cea mai mare dobanda din august 1997, de 6,5%, aproape dubla fata de randamentul de 3,5% acceptat la finele lunii octombrie.
BCE cumpara obligatiunile Italiei si Spaniei de pe piete din august, incercand sa impinga in jos dobanzile platite de cele doua tari.
Dobanda obligatiunilor italiene de referinta, cu maturitatea la zece ani, a sarit la 7,3% dupa licitatia la sase luni, in urcare cu 19 puncte de baza, sau 0,19 puncte procentuale. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 16:14
Rata la care se imprumuta Italia a atins, miercuri, pragul psihologic de 7%, incepand de la care pietele considera o tara ca fiind riscanta si incapabila sa se finanteze singura.
Dramatica crestere a ratei de imprumut pe zece ani a intervenit a doua zi dupa ce influentul premier Silvio Berlusconi a spus ca va demisiona dupa ce va fi adoptat bugetul tarii. In varsta de 75 de ani, Berlusconi a fost o forta dominanta dupa fondarea, in 1994, a partidului sau Forza Italia, iar plecarea sa pune capat unei ere din politica italiana, comenteaza CNN.
Dar daca spectacolul politic pe care il aducea cu sine, de obicei, Berlusconi, poate pali acum, spectacolul financiar s-ar putea sa fie abia la inceput. Rata de imprumut - stabilita de traderii care vand obligatiunile italiene - a ajuns la 7,3% in cursul diminetii, dupa ce atinsese pragul psihologic de 7% ceva mai devreme. "E ca placile tectonice", a declarat un analist pentru CNN. "Ai o tensiune puternica, apoi se rupe", a adaugat el.
Randmentul Irlandei depasise cu putin 8% inainte ca tara sa fi fost salvata, rata de imprumut a Greciei a atins 10%, iar a Portugaliei 9%.
Despre Italia si Spania - a treia si respectiv a patra cea mai mare economie din zona euro - se spune adesea ca sunt prea mari pentru a-si permite un esec. Puterile BCE si ale blocului european sunt limitate cand vine vorba de Italia. Cifrele sunt enorme, iar capacitatea politica si financiara pentru a continua sustinerea statelor slabe ale UE se va afla... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 08:10
In ultimele zile, SUA s-au aflat in vizorul intregii lumi. Standard &Poor's a retrogradat ratingul de tara al statului american, amplificand ingrijorarile cu privire la sanatatea economiei, iar tensiunile politice au agravat situatia. Cresterea anemica a SUA ameninta intreaga lume in timp ce turbulentele de pe Wall Street au transformat bursele din intreaga lume in rollercoastere volatile.Cu toate ca SUA a provocat tensiuni si incertitudini in ultimele zile, pericolul real care ameninta economia lumii vine din Europa, potrivit Time.
In cazul in care va izbucni o noua criza financiara, aceasa va incepe din zona euro, nu de la Washington, spun analistii.
La nivel macro, toata lumea ar putea spune ca SUA sta mai rau decat Europa din punct de vedere economic.
Analistii au redus previziunile de crestere economica a statului american, in timp ce in Europa, FMI a crescut previziunile de crestere economica la sfarsitul lunii iunie pana la 2%.
Potrivit unui raport recent HSBC, finantele nationale ale SUA sunt mult mai slabe decat cele din zona euro.
Chiar si inainte de criza financiara, calea pe care mergeau nu era sustenabila, din punct de vedere fiscal: o populatie imbatranita, combinata cu angajamente extravagante din punct de vedere social arata ca aveau nevoie fie de cresteri masive de taxe, fie de reduceri draconice de cheltuieli.
Deficitul guvernului local si federal al SUA a crescut de la 2,9% in 2007 pana la 10,6%, iar datoria fata de PIB a crescut de la 62% pana... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 13:23