Chiar daca oficialii eleni se declara increzatori in sansa de a obtine un nou imprumut de 86 de milioane de euro in urmatoarele saptamani, situatia economica a tarii se inrautateste pe zi ce trece.
Cifrele oficiale date publicitatii de Trezorerie demonstreaza ca veniturile fiscale, ca si cheltuielile bugetare, sunt intr-o scadere abrupta fata de primul semestru al anului trecut, observa The Guardian.
Fara bani
Comparativ cu primele sase luni ale lui 2014, veniturile fiscale s-au redus cu 8,5 procente anul acesta, iar inchiderea bancilor si impunerea controlului capitalului de la sfarsitul lunii iunie ar putea avea o influenta si mai mare pe trimestrul in curs.
In urma accentuarii crizei datoriilor in Grecia, multe dintre firmele locale si-au redus activitatea sau au parasit tara, reducand astfel si veniturile inregistrate la buget.
Situatia este reflectata si de nivelul redus al cheltuieilor efectuate de guvernul Syriza, cu 12,3% mai mici decat cele de acum un an.
Pana pe 20 august, Grecia trebuie sa efectueze o plata de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, iar acest lucru poate fi posibil numai in virtutea unui nou imprumut semnat cu creditorii sai.
FMI asteapta pana in toamna
Discutiile dintre Atena si creditorii internationali se desfasoara in acelasi format care include Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Pentru moment insa, reprezentantii Fondului, desi prezenti la discutiile purtate pe tema noului imprumut de... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 10:31
Grecia a aruncat intreaga Europa intr-un taram necunoscut, odata cu respingerea prin vot popular a ofertei facute de creditorii internationali. Toata lumea se intreaba care va fi urmatoarea miscare, pe masura ce apele in care se scalda liderii de la Atena si Bruxelles au devenit brusc foarte tulburi.
Luni, consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene se intruneste pentru a analiza continuarea progamului de urgenta pentru sistemul bancar elen, in timp ce situatia economica a zonei euro si efectele politice ale votului din Grecia fac obiectul summit-ului UE de marti, arata revista Market Watch.
Fir retezat
Intrunirea economistilor de la BCE va fi de fapt cea care va decide si soarta Greciei pe termen scurt. Consiliul de Guvernare al institutiei se intruneste pentru a analiza data la care va intrerupe programul de asistenta financiara ELA alocat bancilor elene, singura sursa de lichiditati a Greciei in acest moment.
"S-a discutat destul de mult despre data la care programul ELA va fi intrerupt de catre BCE. De fapt este ziua in care Grecia va parasi zona euro", explica Michala Marcussen, economist sef al Societe Generale.
In vreme ce liderii guvernului de la Atena sustin ca vor face eforturi pentru a pastra tara in zona euro, in ciuda crizei financiare si a incapacitatii de plata inregistrate catre FMI, analistii Barclays sustin ca odata retezat firul dintre BCE si bancile elene, iesirea din zona euro devine un simplu calcul matematic.
"Criza... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 11:51
2Cum un necaz nu vine niciodata singur, criza financiara din Grecia ar putea sa se agraveze subit in urma aplicarii unor amenzi de zeci de milioane de euro dictate de organismele de la Bruxelles impotriva guvernului de la Atena.
Proasta gestionare a programului de management al deseurilor poate atrage masuri usturatoare pentru Grecia, intr-un moment in care tara este pe punctul de a intra in faliment din cauza lipsei resurselor financiare, arata revista Newsweek.
Gropi de gunoi ilegale
Grecia a intarziat constant sa se conformeze politicii UE in domeniul gestionarii deseurilor.
Pentru ca nu au inchis in timp util vechile depozite ilegale de deseuri raspandite pe la marginea oraselor, grecii au primit mai multe amenzi dictate de forurile de la Bruxelles.
In decembrie 2014, Curtea Europeana de Justitie a aplicat o prima amenda de 10 milioane de euro Atenei pentru nerespectarea termenelor stabilite pentru inchiderea gropilor de gunoi ilegale.
Orice intarziere de peste sase luni in indeplinirea acestor obligatii urmeaza sa fie penalizata cu alte 14,5 milioane de euro, asa ca datoria Greciei va creste cu inca 24,5 milioane de euro de luna aceasta, daca autoritatile nu dovedesc ca si-au facut treaba.
Suma, care ar parea totusi infima pentru un alt stat european, poate sa aiba un efect catastrofal pentru greci.
Asta in conditiile in care oficialii au devansat deja un termen de plata al unei rate de 300 de milioane euro din imprumutul FMI, tocmai din lipsa... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:08
2Pana la intalnirea de primavara a reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, negocierile cu Grecia pareau sa decurga prost.
Dupa evenimentele de la Washington, de saptamana trecuta, relatia dintre guvernul elen si creditorii internationali pare sa mearga si mai prost.
Show-ul este de asteptat sa continue in acelasi fel, din moment ce guvernul de la Atena incearca sa negocieze reluarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.
Pentru aceasta, elenii au nevoie de obtinerea unor credite-punte, care sa-i ajute sa depaseasca criza financiara din vara.
Insa, scenariul pare de-a dreptul imposibil, in conditiile in care ministrii de finante din intreaga zona euro sunt cuprinsi de perplexitate in fata planurilor concepute de oficialii atenieni, arata o analiza Financial Times.
Grexit, dilema continua
Intrebarea daca Grecia va parasi sau nu uniunea monetara europeana ramane deocamdata fara raspuns. Ceva mai sigura pare insa varianta falimentului.
Deja vocile unor oficiali europeni au lansat ideea unui faliment grecesc in interiorul zonei euro. Complexitatea problemei ramane la fel de dureroasa, dar ar putea fi sansa de a evita un dezastru total pricinuit de iesirea Greciei din zona euro.
Catre cine si cand ar trebui sa declare Grecia falimentul ramane principala chestiune pusa in balanta in acest caz.
Declararea falimentului intern si neplata salariilor si pensiilor ar fi o misiune sinucigasa pentru guvernul Syriza.
In... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 13:58
Grecia a depasit pericolul unei iesiri umilitoare din zona euro, dar trebuie sa mentina ritmul reformelor pentru a evita "o recidiva", a afirmat duminica premierul elen Antonis Samaras, transmite AFP.
"Cred ca pericolul major al iesirii din zona euro a trecut. Drahmafobia pare sa se fi indepartat complet", a declarat Samaras intr-un interviu acordat saptamanalului elen "To Vima". Dar, a avertizat premierul Greciei, "nu poate exista nici o incetinire a efortului nostru, deoarece exista riscul unei recidive".
Parlamentul grec a aprobat sambata un proiect de lege care vizeaza inasprirea regimului de impozitare a angajatilor cu profesii liberale, conditie prealabila pentru ca Grecia sa continua sa primeasca imprumuturi de la Uniunea Europeana. Legea vizeaza atragerea de bani in seifurile statului de aproximativ 2,5 miliarde de euro in 2013 si prevede cresterea impozitelor pentru lucratorii cu profesii liberale, considerati campioni la evaziune fiscala.
Luni, Samaras va incerca sa obtina aprobarea unei noi runde de reforme legislative, pentru ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa de imprumuturi de la Uniunea Europeana. Astfel, noile reglementari vor permite o monitorizare mai stransa a bugetului de stat si acorda bancilor o flexibilitate mai mare pentru a-si majora capitalul. De asemenea sunt reglementate reducerile de salarii pentru angajatii din sistemul public si este finalizata rascumpararea datoriei de stat a Greciei.
Opozitie a criticat dur noile masuri,... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 08:45
Tarile europene ar trebui sa ia in calcul restructurarea datoriei Greciei daca povara financiara asupra statului elen se dovedeste nesustenabila, a declarat directorul exectiv al FMI, Menno Snel.
Snel este unul dintre cei 24 de directori executivi ai FMI, unde reprezinta Olanda si 12 alte state din Europa Centrala si de Est, fosta Uniune Sovietica si Orientul Mijlociu, intre care si Romania.
"O contributie din partea guvernelor va fi cu siguranta subiect de discutie", a sustinut Snel, pentru publicatia olandeza Het Financieele Dagblad.
Comentariile oficialului FMI evidentiaza una dintre divergentele dintre UE, Banca Centrala Europeana si FMI in privinta combaterii crizei datoriilor, scrie New York Times. Cele trei institutii formeaza impreuna Troika creditorilor internationali ai Greciei.
Oficiali europeni au declarat, in septembrie, ca FMI pune presiune asupra lor pentru a restructura datoria Atenei catre statele europene.
Europa ar prefera sa acorde Atenei mai mult timp pentru a respecta tintele din programul fiscal convenit.
Creditorii privati ai Greciei au sters, in prima parte a anului, datorii de 100 de miliarde de euro, in urma celei mai mari restructurari a unei datorii de stat din istorie.
Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie
Grecia va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, in pofida pachetelor de imprumuturi externe primite de la statele din zona euro si FMI, iar datoria tarii tinde sa devina nesustenabila... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:50
Rata somajului din Grecia a urcat in iunie la 24,4%, de la 23,5% in mai si 17,2% in aceeasi luna a anului trecut, inainte ca recesiunea si programul de austeritate sa impinga tot mai multe companii spre faliment.
Procentajul somerilor pentru luna mai a fost revizuit la 23,5%, de la 23,1% anuntat anterior, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
In iunie, numarul persoanelor cu locuri de munca se situa la aproape 3,77 milioane, comparativ cu 4,12 milioane in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce numarul somerilor a avansat de la 858.076 in iunie 2011 la 1,22 milioane.
In 2008, anul in care criza financiara mondiala a debutat la nivel global, somajul din Grecia era de numai 7,4%.
Somajul in randul tinerilor (categoria de varsta 15-24 de ani) s-a situat in iunie la 55%, comprativ cu 44% in urma cu un an.
FMI si UE cer Greciei sa introduca saptamana de lucru de sase zile
Germania exclude un nou ajutor pentru Grecia, dar vede aceasta tara in zona euro mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:59
Datoria statului elen a ajuns la 303,5 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, de la 280,3 miliarde de euro, valoarea inregistrata la finalul primului trimestru din 2012, a anuntat, vineri, Ministerul de Finante de la Atena.
Creditorii privati ai Greciei au luat parte in martie la cea mai mare restructurare a unei datorii de stat, fiind nevoiti sa accepte stergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante, datoria Greciei a atins un maxim record in decembrie, de 367,9 miliarde de euro. La inceputul anului 2010, datoria statului era de la 310,4 miliarde de euro.
Grecia se confrunta cu o criza financiara severa de la sfarsitul anului 2009 si este dependenta de ajutorul financiar de la statele zonei euro si FMI. In schimbul a doua pachete financiare, insumand 240 de miliarde de euro, statul elen s-a angajat sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a aduce datoria la un nivel sustenabil si pentru a permite tarii sa se imprumute din nou de pe piata financiara.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Grecia reuseste sa imprumute de pe piete cea mai mare suma din ultimii doi ani
FMI: Datoria publica a Greciei ajunge in 2013 la nivelul record de 171% din PIB mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:30
Pietele financiare estimeaza ca Grecia va intra din nou in incetare de plati (default) in viitor, scrie Financial Times (FT),citand preturile la care sunt tranzactionate pe piata gri noile obligatiuni care urmeaza sa fie emise in cadrul restructurarii datoriei statului elen catre creditorii privati.
Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora.
Obligatiunile pe care Grecia urmeaza sa le emita pentru a le da investitorilor se tranzactionau pe aceasta piata la preturi de 17-28 eurocenti pe euro, un nivel extrem de scazut, potrivit unor cotatii obtinute de FT.
In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.
Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.
Investitorii privati au acceptat preschimbarea datoriei
Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:11