Principalele institutii financiare din Grecia - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha si Eurobank - au trecut cu bine testele de stres, arata concluziile intalnirilor din ultimii zile intre reprezentantii creditorilor eleni si cei ai noii agentii de supervizare bancara (SSM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE).
In mai, Banca Centrala Europeana (BCE) va publica rezultatele oficiale ale testelor de stres derulate in randul principalelor banci din Grecia, pentru ca acestea sa aiba timp sa rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital inaintea iesirii tarii din programul de asistenta financiara, in august. In cazul celorlalte 33 de mari banci din zona euro care sunt supuse testelor de stres, rezultate vor fi publicate in data de 2 noiembrie.
Toate cele patru banci au trecut cu succes testele de stres, chiar si in cazul scenariului ce indica conditii dificile, sustin sursele.
Analistii isi exprimasera temeri privind capacitatea Piraeus Bank de a trece testele, tinand cont de nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL). Conform informatiilor obtinute de publicatia elena Kathimerini, Piraeus va propune un plan de intarire a capitalului, care va fi implementat intr-o perioada extinsa de timp. Succesul obtinut de Piraeus este atribuit noii conduceri, care intr-o perioada scurta de timp a luat masuri pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante.
Totusi, avertizeaza publicatia elena, ar putea exista schimbari de ultim moment pana la... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 22:38
Chiar daca oficialii eleni se declara increzatori in sansa de a obtine un nou imprumut de 86 de milioane de euro in urmatoarele saptamani, situatia economica a tarii se inrautateste pe zi ce trece.
Cifrele oficiale date publicitatii de Trezorerie demonstreaza ca veniturile fiscale, ca si cheltuielile bugetare, sunt intr-o scadere abrupta fata de primul semestru al anului trecut, observa The Guardian.
Fara bani
Comparativ cu primele sase luni ale lui 2014, veniturile fiscale s-au redus cu 8,5 procente anul acesta, iar inchiderea bancilor si impunerea controlului capitalului de la sfarsitul lunii iunie ar putea avea o influenta si mai mare pe trimestrul in curs.
In urma accentuarii crizei datoriilor in Grecia, multe dintre firmele locale si-au redus activitatea sau au parasit tara, reducand astfel si veniturile inregistrate la buget.
Situatia este reflectata si de nivelul redus al cheltuieilor efectuate de guvernul Syriza, cu 12,3% mai mici decat cele de acum un an.
Pana pe 20 august, Grecia trebuie sa efectueze o plata de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, iar acest lucru poate fi posibil numai in virtutea unui nou imprumut semnat cu creditorii sai.
FMI asteapta pana in toamna
Discutiile dintre Atena si creditorii internationali se desfasoara in acelasi format care include Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Pentru moment insa, reprezentantii Fondului, desi prezenti la discutiile purtate pe tema noului imprumut de... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 10:31
Italia nu mai este "tovarasul de suferinta" de acum trei ani al Greciei, iar italienii "nu trebuie sa se teama de efectele negative" ale acestei crize, a declarat sambata premierul italian Matteo Renzi.
Guvernul Tsipras e in pom indiferent de rezultatul referendumului - analistiE alba sau neagra? Viitorul Greciei se decide duminica - Scenarii posibile (Infografic)
"Sa incetam sa mai descriem Italia ca bolnavul Europei, nu mai suntem astfel", a spus el, intr-un interviu acordat postului de televiziune privat TG5, in ajunul referendumului organizat ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Italia nu e tovarasul de suferinta al Atenei, spune Renzi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 17:05
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, considera ca doar grecii pot decide daca vor continua cu moneda euro sau, cel putin temporar, fara ea, insa Grecia ramane membra a uniunii monetare.
"Grecia este membra a zonei euro. Nu e niciun dubiu in legatura cu acest lucru. Daca cu euro sau temporar fara el, doar grecii pot raspunde la aceasta intrebare.
Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura", a declarat ministrul german, reiterand ca riscurile de contagiune sunt limitate, transmite Reuters, citand un interviu aparut in editia de sambata a cotidianului Bild.
Criza in Grecia: Atena nu vrea "niciun program de reforme", acuza GermaniaReferendum in Grecia: Premiera la sondajele de opinie - Ce tabara are un mic avans
"Chiar daca s-ar ajunge la prabusirea unor banci individuale, riscul de contagiune este relativ scazut", a spus Schaeuble, reamintind ca ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Germania - Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 13:47
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat intr-un interviu aparut in editia de sambata a unui cotidian german ca esecul negocierilor cu Guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme".
"Cunosteam datele economice si, daca luam in serios declaratiile facute de Alexis Tsipras inainte si dupa (alegerea sa in ianuarie), atunci puteam sti ca Guvernul grec nu vrea niciun program de reforme", a declarat in interviul acordat ziarului de mare tiraj Bild.
Ministrul grec de Finante: Suntem pregatiti pentru un asediu economic, avem provizii!
"Este motivul pentru care am fost de la inceput foarte sceptic in ce priveste rezultatul discutiilor cu Guvernul de la Atena. Ca scepticismul mi-a fost in cele din urma confirmat, intr-adevar nu ma ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Atena nu vrea "niciun program de reforme", acuza Germania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 08:19
Premierul grec Alexis Tsipras a reusit sa mai faca un pas spre falimentul tarii in doar 45 de minute, perioada in care a reusit sa bifeze al 11-lea impas consecutiv al negocierilor cu creditorii internationali.
Desi situatia Greciei pare dramatica, o varianta de a iesi din criza financiara o ofera seful unui fond suveran de investitii din Rusia, Kirill Dmitriev, relateaza reporterii postului tv american CNBC.
Apel la marile pusculite
Instrumente economice relativ noi pe pietele globale, fondurile suverane de investitii ale statelor de pe diverse continente au devenit in doua decenii adevarate pusculite globale burdusite cu bani.
Asa ca, din acest punct de vedere indemnul adresat de Kirill Dimitriev oficialilor de la Atena pare de-a dreptul justificat.
"Cred ca este o oportunitate imensa pentru Grecia de a coopera cu marile fonduri suverane de investitii din lume. Acestea detin rezerve de capital imense, au devenit din ce in ce mai energice si mai inovative in abordarea lor.
O solutie prin care guvernele unor tari ar putea coopera cu acestea, oferind un randament satisfacator, s-ar putea dovedi o varianta multumitoare pentru toate partile implicate, iar Grecia poate incerca o astfel de abordare", considera Dimitriev, directorul Russian Direct Investment Fund (RDIF).
Dimitriev este unul dintre cei mai abili cautator de resurse financiare pe piata, evidentiindu-si acest talent dupa ce sanctiunile impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina l-au... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:59
Cum un necaz nu vine niciodata singur, criza financiara din Grecia ar putea sa se agraveze subit in urma aplicarii unor amenzi de zeci de milioane de euro dictate de organismele de la Bruxelles impotriva guvernului de la Atena.
Proasta gestionare a programului de management al deseurilor poate atrage masuri usturatoare pentru Grecia, intr-un moment in care tara este pe punctul de a intra in faliment din cauza lipsei resurselor financiare, arata revista Newsweek.
Gropi de gunoi ilegale
Grecia a intarziat constant sa se conformeze politicii UE in domeniul gestionarii deseurilor.
Pentru ca nu au inchis in timp util vechile depozite ilegale de deseuri raspandite pe la marginea oraselor, grecii au primit mai multe amenzi dictate de forurile de la Bruxelles.
In decembrie 2014, Curtea Europeana de Justitie a aplicat o prima amenda de 10 milioane de euro Atenei pentru nerespectarea termenelor stabilite pentru inchiderea gropilor de gunoi ilegale.
Orice intarziere de peste sase luni in indeplinirea acestor obligatii urmeaza sa fie penalizata cu alte 14,5 milioane de euro, asa ca datoria Greciei va creste cu inca 24,5 milioane de euro de luna aceasta, daca autoritatile nu dovedesc ca si-au facut treaba.
Suma, care ar parea totusi infima pentru un alt stat european, poate sa aiba un efect catastrofal pentru greci.
Asta in conditiile in care oficialii au devansat deja un termen de plata al unei rate de 300 de milioane euro din imprumutul FMI, tocmai din lipsa... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:08
2Transferul de datorii dintre guvernul grec si creditorii din sectorul privat va avea loc pe 19 martie, insa evenimentul da nastere unei noi amenintari: cea a unei noi crize financiare.
Miscarea ar putea ar putea genera plati de asigurari pana la cateva miliarde de dolari din partea institutiilor europene, potrivit International Swaps and Derivatives Association (ISDA).
ISDA a declarat ca s-a creat un "eveniment de credit" (credit event), sau faliment tehnic, din cauza faptului ca guvernul grec a activat Clauza de Actiune Colectiva (CAC) pentru a-i forta pe cei care detin obligatiuni sa participe, chiar daca nu si-au dat acordul pentru aceasta intelegere, scrie asociatia pe website-ul sau oficial.
Acest lucru ar putea insemna ca vor fi nevoiti sa plateasca asigurari contra incetarii platii la credite (Credit Default Swaps - CDS).
Politicienii europeni si autoritatile financiare sunt ingrijorati ca plata de acestor asigurari ar putea destabiliza institutiile financiare care le-au vandut si ar putea genera o reactie in lant, asa cum s-a intamplat in urma colapsului bancii americane de investitii Lehman Brothers, in 2008.
Plata pentru grupul international american de asigurari a trebuit sa fie facuta de catr guvernul SUA, dupa ce Lehman Brothers nu a reusit sa plateasca asigurarile contra incetarii platii la credite ipotecare in contextul unei caderi a pietei imobiliarelor in America.
"Urmatoarele saptamani vor arata daca institutiile financiare europene se... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:08
Pietele financiare estimeaza ca Grecia va intra din nou in incetare de plati (default) in viitor, scrie Financial Times (FT),citand preturile la care sunt tranzactionate pe piata gri noile obligatiuni care urmeaza sa fie emise in cadrul restructurarii datoriei statului elen catre creditorii privati.
Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora.
Obligatiunile pe care Grecia urmeaza sa le emita pentru a le da investitorilor se tranzactionau pe aceasta piata la preturi de 17-28 eurocenti pe euro, un nivel extrem de scazut, potrivit unor cotatii obtinute de FT.
In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.
Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.
Investitorii privati au acceptat preschimbarea datoriei
Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:11