Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Aprecierea dolarului si fuga capitalurilor de pe pietele emergente ar putea conduce la o noua criza financiara "majora", sustine miliardarul George Soros, care a avertizat totodata ca Uniunea Europeana se confrunta cu o iminenta criza existentiala.
Abandonarea acordului nuclear cu Iranul si distrugerea aliantei transatlantice dintre UE si SUA "vor avea efecte negative asupra economiei europene si vor provoca si alte dislocari", inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marti George Soros intr-un discurs pronuntat la reuniunea anuala a Consiliului european pentru relatii internationale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.
"Am putea sa ne indreptam spre o noua criza financiara majora", a spus Soros, citat de Bloomberg.
Avertismentul lui vine intr-un context in care randamentele pentru obligatiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia si Argentina au probleme in a rezolva consecintele provocate de o inflatie galopanta.
Si Vladimir Putin prevede o criza economica asa cum lumea n-a mai vazut pana acum. De unde porneste totul
Tot ceea ce putea sa mearga prost in UE a mers prost
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, George Soros a apreciat ca Europa se confrunta cu o criza existentiala. "Tot ceea ce putea sa mearga prost a mers prost", a spus miliardarul referindu-se la criza refugiatilor si politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 15:54
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.
"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.
"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:40
Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.
Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.
Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.
Influenta supranationala in crestere in 2013
Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.
"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.
In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
Lumea pare tot mai vulnerabila din cauza unor riscuri legate de criza financiara si catastrofe naturale, avertizeaza marti Forumul Economic Mondial (WEF) in raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial, publicat la Geneva.
Riscurile legate de criza financiara "care continua" deturneaza atentia "de la modificarile climatice, in contextul in care evenimente meteorologice extreme sunt in desfasurare", scriu experti din cadrul WEF, care sustin ca, dupa criza financiara, natiunile s-ar putea confrunta cu o criza de mediu. organizeaza anual, la sfarsitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos.
Acest raport este bazat pe o ancheta realizata asupra unui numar de aproximativ 1.000 de experti si decidenti.
Dupa un 2012 marcat de uraganul Sandy si inundatii in China, expertii apreciaza ca o crestere a emisiei de gaze cu efect de sera este deosebit de ingrijoratoare si denunta incapacitatea lumii de a "se adapta la modificarile climatice", ceea ce antreneaza un risc de mediu ale carui "efecte vor fi tot mai marcante in urmatorul deceniu".
Potrivit lui Lee Howell, director general WEF si insarcinat cu raportul, "rezilienta nationala fata de riscurile mondiale trebuie sa fie o prioritate".
In opinia lui Axel Lehmann, insarcinat cu controlul riscurilor in cadrul companiei elvetiene Zurich Insurance Group, a venit "vremea actiunii", din cauza "cresterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizeaza natiuni insulare si... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 17:38
Criza financiara globala care a inceput in 2007 nu a ajuns nici macar la jumatate, a declarat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, in timpul unei audieri intr-o comisie a Parlamentului britanic, potrivit Bloomberg.
"Daca ati fi intrebat pe oricine din cadrul bancii, nu cred ca cineva ar fi crezut ca ne-am fi aflat in toiul crizei dupa cinci ani. Cred ca nu am ajuns nici macar la jumatate. Suntem intr-o criza adanca, cu provocari enorme pentru a pune pe o traiectorie corecta sistemul bancar precum si cu provocari aparute din alte regiuni ale lumii", a spus King, care urmeaza sa se retraga din postul de guvernator in circa un an.
Seful Bancii Angliei este ingrijorat de situatia din Asia, dar si de Statele Unite.
"In ultimele luni am fost ingrijorat de inrautatirea din Asia si alte piete emergente. De asemenea, colegii din Statele Unite sunt mai ingrijorati decat la inceputul anului referitor la ce se intampla in economia americana. Nu este o pozitie confortabila", a spus King.
Guvernatorul a votat la reuniunea de politica monetara din iunie in favoarea unei extinderi a programului de achizitii de obligatiuni, cu 50 de miliarde de lire sterline la 375 miliarde de lire sterline, insa masura a fost respinsa.
"Sunt foarte uimit de cat de mult s-a schimbat situatia" de la publicarea prognozelor bancii pe 16 mai, a spus King. "Sunt pesimist si sunt ingrijorat in mod special deoarece de doi ani vedem cum situatia din zona euro se inrautateste, iar problemele... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:59
Va suna familiar? Piata de capital se prabuseste. Economia incetineste. Politicienii dau din colt in colt pentru a gasi solutii, dar nu fac altceva decat sa se adanceasca in neintelegere si confuzie. Parca ne-am intalnit cu acest fenomen si in 2008. Insa exista si o serie de deosebiri intre criza actuala si cea de acum trei ani.Multa lume se intreaba daca asistam la un bis al crizei financiare din 2008.
Raspunsul reprezinta tema de dezbateri aprige intre economistii si expertii de pe piata.
Multi spun ca, in cazul crizei actuale, avem de-a face cu riscuri mai putin grave, deoarece sistemul financiar mondial este mai sanatos si exista mai putine probleme ascunse decat in 2008.
Insa expertii adauga ca exista motive de ingrijorare si ca nu exclud o spirala a retrogradarilor, daca politicienii americani si europeni nu vor fi in stare sa calmeze investitorii prin rezolvarea celor mai mari amenintari financiare.
Problema principala, la fel ca si acum trei ani, este incapacitatea de plata a celor indatorati excesiv. Insa, de data aceasta, indatoratii sunt guvernele, nu consumatorii.
"Pana acum, situatia nu a fost la fel de dramatica precum in 2008, insa se poate inrautati, deoarece riscurile aferente datoriilor suverane sunt globale, spre deosebire de riscul creditelor subprime din 2008", a explicat Darrell Duffie, profesor de finante la Standford si expert bancar.
Frica este similara cu cea din 2008
Cresterea continua a lipsei de incredere este, poate, similaritatea cea mai... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 14:51
Vizionarul american ratat, Harold Camping, octogenarul pastor care-si numara milioanele de dolari adunate prin tragerea pe sfoara a naivilor compatrioti pe tema "final countdown", stia clar ca Statele Unite se indreapta din nou cu pasi saltati catre marginea genunii financiare. Apoi a bagat in functiune murphysmul ce zice ca e pacat sa-i lasi pe fraieri cu prea multi bani in buzunare. Dupa care si-a luat cortul amagirilor si s-a tot dus. Daca Armageddonul biblic a fost amanat de pezevenghiul cu sutana, cel economic este mult mai demn de luat in calcul. Fara o rezolvare rapida a problemelor fiscale, America e aproape de o sumedenie de lacate puse pe obloanele magazinelor camataresti de pe Wall Street.
Datoriile acumulate de cel mai puternic stat al lumii se cifreaza la peste 14.000 de miliarde de dolari (91% din PIB), suficiente pentru aparitia unor riduri noi pe figura jovialului Unchi Sam. Acest deranj in conturile yankeilor a aprins deja becurile de alarma la nivel mondial, afectand piete de renume: China, UE, Japonia. Cu un amendament atenuant circumstantial, in cazul Tarii Soarelui Rasare, lovita crunt de catastrofe inlantuite. State emergente, precum Turcia, Indonezia, Taiwan si Filipine, acuza frisoane, iar batranul continent are prin curte vietati pregatite sa formeze 911 sau 112, dupa caz. Semnele anemiei financiare sunt tot mai evidente. Analistii de la Standard & Poor's au luat decizia coborarii perspectivei de rating a Italiei la... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 14:31