Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat miercuri ca Germania va putea contracara o criza daca va exista una, dar a adaugat ca nu se asteapta la o scadere a activitatii economice atat de semnificativa ca in perioada 2008 - 2009, transmite Reuters.
"Suntem bine pregatiti, avem resurse financiare decente, astfel incat, daca va exista o criza economica, putem lua contramasuri, dar in acest moment vedem doar o crestere mai lenta", a declarat Scholz, la postul public de televiziune ARD.
Potrivit acestuia, daca va aparea la orizont o criza serioasa, precum cea din perioada 2008 - 2009, Germania "va putea sa faca tot ce va fi necesar", dar a dat asigurari ca nu se preconizeaza o astfel de evolutie, perspectivele indicand o imbunatatire a economiei, desi intr-un ritm mai lent decat se spera anterior.
Banca Centrala a Germaniei nu este ingrijorata ca tara se indreapta spre recesiune, in pofida scaderii activitatii economice, se arata in raportul lunar publicat saptamana trecuta de Bundesbank.
Desi este posibil ca PIB-ul Germaniei sa se contracteze din nou in trimestrul trei din 2019, asta nu inseamna ca tara va intra in recesiune, apreciaza Bundesbank.
Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracteaza doua trimestre consecutiv. In trimestrul doi din 2019, economia germana a inregistrat un declin de 0,1%, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni din acest an.
"Daca economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:27
Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Grupul german Deutsche Bank, cea mai mare banca din Europa dupa active, a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o pierdere de 2,17 miliarde euro, cu mult peste cea anticipata de analisti, din cauza cresterii costurilor legate de acumularea de capital si disponibilizari.
Deutsche Bank a inregistrat un profit net de 147 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului anterior, iar analistii anticipau o pierdere de 311 milioane euro pentru trimestrul al patrulea din 2012, potrivit Bloomberg, care citeaza date din raportul financiar prezentat joi de banca.
Co-directorii generali Juergen Fitschen sui Anshu Jain, aflati in primul an de mandat, incearca sa consolideze rezervele de capital ale Deutsche Bank, cele mai slabe in randul marilor banci de investitii din Europa, si deruleaza un program masiv de concedieri.
Costurile suplimentare generate de restructurare au amortizat efectul pozitiv al cresterii veniturilor din tranzactii financiare, ajutate de masurile anticriza ale Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile Deutsche Bank au urcat in ultimul an cu 15%, fata de un avans de 23% pentru indicele bursier al bancilor europene Stoxx 600 Banks.
Pentru a genera capital, Deutsche Bank a creat anul trecut o divizie responsabila de lichidarea unor active in valoare de 125 miliarde euro, inclusiv credite si un casino din Las Vegas. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:59
Economia mondiala va avea nevoie de cel putin zece ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008, a declarat economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard.
In ceea ce priveste contributia Germaniei la solutionarea problemelor economice ale Europei, aceasta tara va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata si sa creasca puterea reala de cumparare a populatiei, a spus Blanchard.
Ajustarea din zona euro necesita un declin al preturilor in sudul uniunii monetare si majorarea acestora in statele din centru si nord.
Chiar daca atentia este concentrata asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie sa le rezolve, a adaugat Olivier Blanchard.
"Nu este inca un deceniu pierdut. Dar cu siguranta de la inceputul crizei va dura cel putin un deceniu pentru ca economia sa ajunga intr-o situatie acceptabila. Japonia se confrunta cu o ajustare fiscala dificila, a carei rezolvare va dura decenii. China a reusit, probabil, sa opreasca o crestere nesustenabila a activelor si are un avans economic mai lent, dar nu ne asteptam la o aterizare dura", a spus Blanchard.
In privinta crizei datoriilor, economistul-sef al FMI considera ca indatorarea trebuie redusa, dar fara a afecta puternic cresterea.
"Daca faci acest lucru prea incet, pietele nu te iau in serios, iar daca il faci prea repede, omori economia. Pentru fiecare tara trebuie gasita o cale individuala a consolidarii", a spus el.
Integrarea zonei euro trebuie sa devina mai... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 15:20
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat ideea ca cea mai mare economie europeana nu va lua asupra sa intreaga datorie a uniunii monetare.
Sustinand ca eurobondurile reprezinta "calea spre mediocritate", ea a declarat ca "Berlinul se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro", scrie The Telegraph.
Cititi mai multe despre Merkel: Germania se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 12:24
Criza economica a dat dureri de cap tuturor, de la liderii mondiali, pana la simpli contribuabili. Pe langa identificarea unor solutii care sa opreasca efectele crizelor, s-au constat lucruri mai mult sau mai putin amuzante.
Studiile arata ca in perioade de criza, in mod paradoxal, se cumpara mai multe cosmetice.
Potrivit cercetarilor, in vreme de criza se cumpara preponderent haine de culori inchise, deoarece oamenii tind sa poarte culori vesele si deschise atunci cand sunt fericiti si optimisti.
In Romania, criza are si efecte morbide. Unele familii "uita" sa-si declare rudele decedate, pentru a putea incasa in continaure banii pe care acestea le primeau de la stat, scrie stiri-economice.ro.
Inflatii XXL
Un alt efect neobisnuite este inflatia. In timp ce Romania se confrunta cu criterii stricte pentru respectarea tintei de inflatie, mai multe state au avut probleme cu hiperinflatia. Bolivia, in 1985, a avut o inflatie de 14700%.
Principalul motiv al crizei a fost faptul ca politica fiscala a statului era de a acoperi deficitul bugetar prin tiparirea suplimentara de bani.
In afara de Bolivia, alte sase state s-au confruntat, in secolul trecut, cu perioade de hiperinflatie. Peru a avut o inflatie de 7500% , in 1990. Trei ani mai tarziu, Ucraina inregistra o inflatie de 5000%, iar Brazila de 2100%, in acelasi an.
Germania este acum cea mai puternica economie a zonei euro si una dintre putinele tari care si-a pastrat ratingul de tara suveran,... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:27
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
Politicile economice derulate de Germania in ultimele doua decenii au determinat aparitie crizei financiare, prin efectul de avalansa produs de reducerea salariilor de productie.
In special, sunt supuse criticilor actiunile cabinetului fostului cancelar Gerhard Schroeder din 2003, cand executivul german a luat o serie de masuri menite sa reduca salariile in productie. Astfel, exportatorii germani au castigat pe seama restului Europei, se arata intr-un raport al Organizatiei Internationale a Muncii.
Pentru Europa aceste masuri au insemnat aparitia conditiilor pentru o recesiune economica prelungita. Alte tari au inceput, la randul lor, sa reduca salariile in vederea unor conditii egale de competitivitate.
Raportul OIM remarca faptul ca succesul Germaniei a fost determinat initial nu de salariile mici, ci de orientarea exporturilor sale spre pietele, in crestere, din Asia de Est.
In consecinta, necesitatea recurgerii la o masura atat de controversata nu a existat, subliniaza, in text, OIM care aminteste ca a recomandat Germaniei stoparea politicilor privind salariile mici. O astfel de actiune ar fi influentat favorabil intr-o prima etapa economia germana, iar ulterior si alte economii europene. In plus, aceasta ar fi contribuit la reducerea semnificativa a diferentelor de venit in Germania.
Criza datoriilor a afectat mai multe tari din zona euro, inclusiv Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda. Balanta comerciala negativa cronica si cresterea... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 09:47
Guvernul german trebuie sa-si pastreze eforturile de consolidare bugetara, pentru a continua sa dea un exemplu bun partenerilor europeni, a declarat presedintele Bancii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, citat de AFP.
"Germania are o responsabilitate deosebita in calitate de pilon de stabilitate al uniunii monetare", a afirmat Weidmann pentru cotidianul mentionat. Drept urmare, tara "nu trebuie sa-si relaxeze eforturile" pentru a ajunge la un buget echilibrat.
"Pauza in consolidarea (bugetara) planificata pentru acest an nu este convingatoare, avand in vedere perspectivele de crestere", a precizat el, in contextul in care Germania ar trebui, dimpotriva, "sa dea un exemplu bun".
Deficitul bugetar german, cu alte cuvinte al singurului stat federal, este de asteptat sa fie pentru 2011 de aproximativ 20 de miliarde de euro, cu mult dincolo de previziunile initiale, datorita unei cresteri economice sustinute in ultimii doi ani. Dar va urca din nou in acest an, la aproximativ 26 miliarde de euro.
"Una din lectiile crizei este ca nu ar trebui sa intarzie consolidarea", a apreciat Weidmann.
Presedintele Bundesbank considera ca deciziile luate in decembrie de sefii de stat si de guvern din Europa, vizand ancorarea in si mai mare masura a stabilitatii bugetare in tratate, poate aduce o contributie utila la "rezolvarea crizei datoriilor in zona euro, dar ar trebui "sa se concretizeze" in fiecare tara membra pentru a restabili "pas cu pas" increderea... mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 12:54