John Paulson este o legenda pe Wall Street, dar nu a inceput asa. De fapt, nimeni nu-l stia... pana spre finalului lui 2007.
Atunci, Paulson a fost inteligent si a inteles ceva ce majoritatea nici nu suspecta. Ca exista o fisura in pietele financiare, cauzata de creditele ipotecare cu risc ridicat. A fost nerabdator sa parieze masiv impotriva acesteia, desi era sigur insa cum sa-si joace cartea...
Un Big Short...
Paulson si alti ilustri anonimi precum Michael Burry au pariat masiv impotriva riscantelor ipoteci, utilizand instrumente financiare derivate.
Initial, tranzactia a mers impotriva lor - provocandu-le minusuri in conturile de brokeraj pe masura ce piata ipotecara continua ascensiunea spre Marte. Insa, in loc sa inchida tranzactiile si sa accepte pierderi de zeci de milioane de dolari, Paulson si alti cativa speculatori au dublat pariurile pe caderea pietei.
La jumatatea lui 2007, piata a inceput sa se prabuseasca. Spre finalul anului, devenea tot mai clar ca ...citeste mai departe despre "Un alt Big Short este la orizont. Iata cum poti profita de oportunitatea secolului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:31
Depozitele bancare mari din UE, neacoperite de garantia de pana la 100.000 de euro prevazuta de lege, ar putea fi implicate pe viitor in recapitalizarea bancilor aflate in dificultate, potrivit unui proiect legislativ pregatit de Comisia Europeana.
"In propunerea Comisiei, aflata in discutie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro sa fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei banci aflate in dificultate fara mobilizarea de fonduri publice sau garantii guvernamentale - n.r.). Este o posibilitate", a declarat marti la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, citat de The Guardian.
Ea a subliniat ca micile economii, cele constituite in depozite de sub 100.000 euro, vor fi in continuare garantate.
"Niciodata nu va fi posibil sa fie implicati in proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau in viitor", a afirmat oficialul CE.
Olanda sustine aplicarea 'modelului cipriot' pe vitor
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, a declarat luni, intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times, ca acordul de bailout incheiat cu Cipru, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite in tara in vederea recapitalizarii sistemului bancar, ar trebui sa serveasca drept model pentru solutionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:25
Criza financiara declansata in urma cu patru ani in Statele Unite ale Americii va avea efect pe termen lung in Europa, unde nicio mare economie, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior anului 2008.
Asupra Europei planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei, relateaza New York Times.
Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului.
Romania, a patra crestere economica din UE
Criza financiara are implicatii majore asupra Europei, iar unele nu au fost observate pana in prezent
Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.
Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.
"Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman", a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.
Exista puncte de vedere diferite asupra recesiunii in zona... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:43
Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa se pregateasca pentru o criza financiara severa, daca zona euro nu reuseste sa rezolve actualele probleme, deoarece ar putea exista o situatie similara prabusirii bancii Lehman Brothers, in 2008, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Europa, dar si restul lumii, asteapta cu nerabdare rezultatul alegerilor din Grecia, de duminica, in care ar putea castiga radicalii de dreapta, ce au promis sa rupa acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Acest lucru ar putea avea o unda de soc puternica in pietele financiare, relateaza Reuters.
Tarile in curs de dezvoltare trebuie "sa se pregateasca pentru nesiguranta creata de zona euro si de pietele finanicare", a spus Zoellick.
Cititi mai multe despre Seful BM: Criza din zona euro, comparabila cu prabusirea Lehman Brothers pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 12:39
Criza financiara determina reprezentantii marilor companii sa renunte la bancile si finantatorii locali si sa apeleze la institutiile financiare din SUA pentru imprumuturi.
Companiile europene au imprumutat 14,4 miliarde de euro (aproximativ 18 miliarde de dolari) ceea ce a determinat o dublare nivelului imprumuturilor acordate in 2011 care nu depasea 6,7 miliarde de euro, potrivit unui raport S&P citat de Wall Street Journal.
Ingrijorarile legate de situatia economica din Europa au crescut in ultima luna in special din cauza alegerilor din Grecia care au redeschis problema iesirii tarii din zona euro. Noile alegeri au fost stabilite pentru 17 iunie.
In timp, temerile legate de situatia precara a bancilor din Spania, a patra economie din zona euro s-au adancit. Vineri, guvernul Spaniei a anuntat nationalizarea efectiva a unuia dintre cei mai mari creditori ai tarii, Bankia din cauza creditelor neperformante.
"Mutarea" facuta de guvernul tarii ar fi starnit ingrijorarea investitorilor care considera ca revenirea sectorului bancar spaniol ar putea costa mai mult decat poate gestiona tara.
Unul dintre riscurile pe care companiile europene care se imprumuta in SUA trebuie sa si-l asume este acela ca in situatia in care nivelul imprumuturilor catre companii creste in SUA, se inregistreaza o scadere in Europa. Practic, companiile europene si-ar putea reduce optiunile de finantare, ceea ce ar determina si o crestere a costurilor.
Unele dintre cele mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:16
"Europa nu se mai afla pe marginea prapastiei", a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy intr-un interviu televizat.
El a adaugat ca deficitul public al Frantei va fi mai bun decat fusese prevazut pentru 2011, la 5,4% din Produsul Intern Brut (PIB) sau poate la 5,3%, fata de 5,7% luat in calcul pana in prezent, relateaza AFP.
"S-au pus bazele elementelor pentru stabilizarea situatiei financiare in lume si in Europa", a declarat el in cursul unui interviu acordat duminica mai multor posturi de televiziune din Franta.
Nicolas Sarkozy urma sa anunte in cursul acestui interviu mai multe masuri care sa marcheze incheierea mandatului sau, inainte de prezidentialele prevazute sa se desfasoare la 22 aprilie si 6 mai. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 07:50
Criza datoriilor din zona euro genereaza mai multe oportunitati de investitii pentru cei mai importanti oameni de afaceri din Asia decat pentru cei din America de Nord, dupa cum arata un sondaj.
Peste trei sferturi din executivii asiatici au declarat ca vad un potential de a investii in afaceri europene, iar 45% planuiesc sa faca acest lucru in 2012, dupa cum arata un studiu la care au participat 800 de oameni de afaceri importanti din America de Nord, Asia si Orientul Mijlociu, preluat de mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 22:33
Tensiunile financiare din Europa se extind in Statele Unite, limiteaza exporturile si contribuie la scaderea increderii consumatorilor si la cresterea presiunilor deja existente asupra companiilor din sectorul financiar, a declarat un oficial FED.
"Situatia din Europa evolueaza si supraveghem permanent evenimentele din regiune si consecintele asupra economiei si sistemului financiar din Statele Unite", a afirmat in Congres Steven Kamin, directorul departamentului pentru finante internationale al Fed.
Kamin a reiterat pozitia Statelor Unite potrivit careia cele mai recente masuri anuntate de europeni la summit-ul de saptamana trecuta sunt "o evolutie pozitiva" care reflecta angajamentul de rezolvare a crizei datoriilor.
El a adaugat ca trebuie stabilite detaliile, iar punerea in aplicare a deciziilor va fi dificila.
Un secretar adjunct al Trezoreriei SUA, pentru afaceri internationale, Mark Sobel, a afirmat la randul sau in Congres ca situatia din Europa reprezinta un risc serios pentru perspectivele economiei americane.
Sobel a spus ca presedintele Barack Obama si secretarul Trezoreriei Timothy Geithner colaboreaza activ cu omologii europeni pentru a-i sustine in eforturile de rezolvare a crizei. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 19:56
Europa poate rezolva fara ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care a lovit puternic mai multe economii din zona euro, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
"Exista un grad ridicat de incertitudini, care afecteaza si China, dar opinia mea este ca Europa este si trebuie sa fie capabila sa-si rezolve problemele singura. Daca exista investitii din China, sunt binevenite, dar acesta este un trend pe termen lung. Pe perioada scurta si medie, Europa este si trebuie sa fie complet capabila sa rezolve aceasta situatie", a spus Nowotny, care face parte din conducerea BCE din postura de guvernator al bancii centrale a Austriei, citat de Bloomberg.
Liderii europeni incearca sa controleze o criza a datoriilor suverane care a fortat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor extern si ameninta acum cu extinderea catre Italia si Spania.
Dupa ce liderii europeni au convenit in octombrie suplimentarea resurselor fondului de urgenta al zonei euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca intentioneaza sa discute cu omologul sau chinez, Hu Jintao, o implicare financiara a Chinei. Potrivit informatiilor aparute in presa, China ar conditiona ajutorul financiar de unele concesii din partea Europei, precum acordarea statului de economie de piata. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:21