Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Intr-o zi bursa s-a prabusit cu 13%. A doua zi a urmat o scadere de 12 procente. A treia zi, sperantele ce pareau sa renasca au fost spulberate in urma prabusirii totale a indicelui de referinta, descrie Larry Elliot evolutia prabusirii pietei de capital.
Desi ai putea crede ca editorialistul ziarului The Guardian face referire la recenta evolutie dezastruoasa a burselor din China, acesta descrie prabusirea bursei de pe Wall Street, din 1929, care a provocat Marea Depresiune Economica.
Pericol major
Modelul crahului din 1929 este repetat ingrijorator de asemenator de evolutia burselor pietei de capital China si de reactiile inregistrate pe bursele din Londra, Frankfurt, Paris si New York.
Interventia in piata a bancii centrale de la Beijing nu este in masura sa linisteasca apele, atata vreme cat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, cea a creditelor pe termen scurt si anuntarea unui program de relaxare cantitativa reflecta slabiciunea economiei chineze.
Intr-o analiza efectuata de Mike Ridell, de la M&G, se observa ca nivelul investitiilor in China a crescut de la 40% din PIB in 2007, la 48% in perioada 2008-2013, ajungand in final la 54% anul trecut.
In general, cresterea investitiilor se presupune a genera o crestere economica, numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se confirma, conform datelor statistice inregistrate in ultimii ani.
Liderii de la Beijing nu pot ascunde la infinit o prabusire fortata a economiei din China. Criza financiara... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 16:54
1Timida apreciere inregistrata de economia zonei euro in acest an risca sa fie spulberata de o eventuala prabusire a pietei de capital din China.
In acest moment, valoarea schimburilor comerciale zilnice dintre cele doua zone se ridica la 1 miliard de euro.
Bursele europene au fost luate prin surprindere de noul declin inregistrat la inceputul saptamanii pe piata de capital din China. Actiunile tranzactionate pe pietele din Germania si Franta au pierdut in medie doua procente, iar perspectiva se arata sumbra, relateaza reporterii CNN.
Lovitura pentru exportatori
Ultimele cifre comerciale vizand exporturile realizate de companiile europene in China dateaza din 2013, moment in care valoarea totala a marfurilor a atins suma de 148 miliarde euro.
In total, schimburile comerciale intre China si Europa ating o valoare zilnica de 1 miliard euro, marile concerne europene BMW si Phillips aratandu-se deja ingrijorate de declinul economic al statului Asiatic.
Aceasta si pentru ca in veniturile obtinute de cele doua companii pe piata din China conteaza in proportie de 19% pentru BMW si de 11 procente in cazul Phillips.
Deprecierea cu inca 11 procente a indicelui Shanghai Composite la inceputul acestei saptamani demonstreaza ca interventia Beijingului in limitarea dezastrului de pe piata de capital este departe de a fi eficienta.
Increderea investitorilor a fost deja spulberata in momentul in care prabusirea bursei din China, survenita in a doua jumatate a lunii... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 16:00
Guvernul de la Beijing da semne ca a reusit sa opreasca prabusirea pietei de capital din tara, analistii anticipand chiar o accelerare a ritmului de crestere economica pana la finalul acestui an.
Cu toate acestea, fundalul intrevazut printre datele statistice se arata inspaimantator, expertii Goldman Sachs vorbind de retrageri de capital nemaintalnite din China, dezvaluie ziarul The Telegraph.
Fara precedent in istorie
China se clatina din ce in ce mai mult pe picioare, iar acest semnal pare sa ii fi inspaimantat pe investori, atat pe cei locali, cat si pe straini.
Robin Brooks, unul dintre analistii Goldman Sachs, estimeaza ca, in al doilea trimestru al acestui an, perioada in care a izbucnit criza pe piata de capital din China, retragerile de bani din economia chineza au atins nivelul de 224 miliarde de dolari.
"Este ceva nemaiintalnit de-a lungul istoriei", apreciaza analistul. In acelasi timp, Banca Centrala a Chinei a fost nevoita sa intervina constant in piata pentru a sustine yuanul.
Din punctul de vedere al lui Brooks, interventiile s-au cronicizat, iar sumele imprumutate devin din ce in ce mai mari. Intre martie si iunie, conform calculelor lui Brooks, guvernul chinez a lansat pe piata obligatiuni in valoare de 48 de miliarde de dolari.
Miscarea pare tardiva, totusi, daca este sa luam in calcul estimarile facute de Charles Dumas de la Lombard Street Research, care vorbeste de retrageri de capital din economia chineza de peste 800 miliarde de... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 15:54
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.
Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen, citati de CNBC.
"China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analistii intr-un raport.
Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucat poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.
"Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice", se arata in raport.
Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamani mai multe mesaje "puternice", aratand ca este preocupat de riscurile financiare din economie.
O posibila bula imobiliara?
Pe langa nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 14:33
Economia chineza a inregistrat cel mai lent ritm de crestere de la recesiune pana in prezent, un semn de ingrijorare pentru partenerii sai, inclusiv pentru Statele Unite.
In al doilea trimestru din 2012, economia Chinei s-a majorat cu 7,6 la suta, marcand o decelerare fata de cresterea de 8,1% din trimestrul anterior. De altfel, acesta este si cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului 2009 pana in prezent.
Scaderea poate fi provocata de mai multi factori, fiind influentata si de probleme legate de datorii in zona euro, una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru China. Aici, dar si in Statele Unite, consumul a scazut, prin urmare si cererea pentru produse din import.
Cititi mai multe despre Criza europeana se reflecta in China: Economia isi pierde avantul pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 15:20
China a raportat in februarie cel mai mare dificit comercial din 1989 pana acum, de 31,48 miliarde de dolari, pe fondul cresterii de 39,6% inregistrate de importuri.
Importurile au crescut in februarie cu 39,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe cand exporturile au crescut cu 18,4 procente, transmite Bloomberg.
Pentru primele doua luni ale anului, China afiseaza un deficit comercial de 4,25 miliarde dolari. In ianuarie, tara inregistrase un excedent, dar volumul comertului extern s-a contractat din cauza impactului sarbatorilor dedicate noului an chinezesc care in acest an a fost celebrat in luna ianuarie, iar in 2011 in luna februarie.
"Cresterea nivelului inflatiei si incetinirea activitatii economice trimite un semnal puternic de mobilizare pentru lunile care urmeaza", a spus Shen Jianguang, Hong Kong, economistul sef al Mizuho Securities Asia Ltd., care anterior a lucrat pentru Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana .
Guvernul ar putea fi nevoit sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor in luna martie, a treia reducere, in patru luni, timp in care aprecierea yuanului va fi "dificila", a spus Shen.
Exporturile au totalizat februarie 114,5 miliarde dolari, in timp ce importurile au fost 146 miliarde dolari.
Nivelul ridicat al importurilor se datoreaza in special achizitiilor de petrol, care au atins luna trecuta un volum record de 23,64 milioane tone.
Exporturile catre SUA au urcat cu 22,6% in 2012 fata de... mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 17:40