Principalele institutii financiare din Grecia - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha si Eurobank - au trecut cu bine testele de stres, arata concluziile intalnirilor din ultimii zile intre reprezentantii creditorilor eleni si cei ai noii agentii de supervizare bancara (SSM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE).
In mai, Banca Centrala Europeana (BCE) va publica rezultatele oficiale ale testelor de stres derulate in randul principalelor banci din Grecia, pentru ca acestea sa aiba timp sa rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital inaintea iesirii tarii din programul de asistenta financiara, in august. In cazul celorlalte 33 de mari banci din zona euro care sunt supuse testelor de stres, rezultate vor fi publicate in data de 2 noiembrie.
Toate cele patru banci au trecut cu succes testele de stres, chiar si in cazul scenariului ce indica conditii dificile, sustin sursele.
Analistii isi exprimasera temeri privind capacitatea Piraeus Bank de a trece testele, tinand cont de nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL). Conform informatiilor obtinute de publicatia elena Kathimerini, Piraeus va propune un plan de intarire a capitalului, care va fi implementat intr-o perioada extinsa de timp. Succesul obtinut de Piraeus este atribuit noii conduceri, care intr-o perioada scurta de timp a luat masuri pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante.
Totusi, avertizeaza publicatia elena, ar putea exista schimbari de ultim moment pana la... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 22:38
Valurile de imigranti din Orientul Mijlociu, criza zonei euro, atentatele teroriste si agresiunea Federatiei Ruse sunt principalii factori care au declansat anul acesta noi provocari majore pe scena internationala.
Pentru Romania, anul 2015 a adus si alte provocari.
Prin criza refugiatilor, Uniunea Europeana (UE) este pusa in fata uneia dintre cele mai mari provocari din ultimii 50 de ani, poate o provocare mai dificila decat a fost criza economica si cea a zonei euro.
Criza zonei euro a fost una gestionabila prin masuri economice si prin solidaritate intre statele membre ale Uniunii Europene. Orice stat aflat in dificultate a fost ajutat, inclusiv Grecia, in pofida unui guvern iresponsabil care a dus tara pe marginea prapastiei.
Criza refugiatilor este, insa, fundamental diferita pentru ca nu poate fi rezolvata doar prin mijloace financiare si nu doar din interiorul Uniunii prin simplul fapt ca este generata din exterior.
Conflictele militare, lipsa accesului la hrana, ...citeste mai departe despre "Anul 2015: Pentru lumea libera, Razboiul Rece s-a incheiat, pentru Putin, nu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Decembrie 2015, ora 08:45
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele ieftine acordate pana in prezent.
Nivelul datoriilor inregistrate de firmele din sectorul non-financiar a crescut, intre 2004 si 2014, de la 4.000 de miliarde dolari la peste 18.000 de miliarde, conform raportului bianual al institutiei financiare internationale, anunta The Guardian.
China a dat tonul
Excesul in contractarea creditelor si-a pus amprenta si asupra profitabilitatii afacerilor, cota din productia economica rezervata achitarii imprumuturilor crescand de la aproape 50%, in 2004, la 75%, in cursul anului trecut.
Companiile de pe piata chineza au fost printre cele care au dictat noua tendinta in pietele emergente, dar firme din Turcia, Chile si Brazilia s-au bazat, de asemenea, pe creditele acordate in conditii avantajoase pana anul trecut, fiind vulnerabile in fata unei eventuale cresteri a dobanzilor de referinta.
O astfel de miscare este de asteptat in cursul lunilor urmatoare cel putin pe piata americana, unde Rezerva Federala a recurs deja la trei amanari succesive a cresterii dobanzilor in cursul acestui an.
Un astfel de eveniment ar putea genera un numar ridicat de falimente in randul companiilor din pietele emergente, pe masura ce costurile unui imprumut vor urca rapid, cred expertii FMI.
Efectul se va resimti si in sectorul bancar, care... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:49
Comertul global a inregistrat cea mai neagra perioada din ultimii sapte ani, coborand pana la nivelul atins dupa declansarea crizei economice din 2008.
Impulsul commercial a inregistrat valori negative in lunile iunie si mai ale acestui an, de -0,5%, respectiv -1,6%, relateaza ziarul Hurriyet Daily News.
O baie de sange
Indicele de referinta in importuri a inregistrat valori negative sau 0 in majoritatea pietelor, in timp ce impulsul exporturilor a fost pozitiv in economiile avansate, dar sub 0% pe pietele emergente.
Conform analistilor Centrului de Cercetare in Globalizare cifrele indica cel mai scazut nivel al comertului global din ultimii 7 ani. "Este o adevarata baie de sange", a comentat unul dintre reprezentantii institutiei.
Slaba performanta in comert este confirmata si de evolutia indicelui Baltic Dry, un punct de referinta in transportul de marfa la nivel global.
Acesta a coborat la 994 de puncte in luna august, cu aproape 100 de puncte procentuale mai jos decat nivelul atins in mai 2008.
Pe piata materiilor prime, indicele Bloomberg a atins pe 24 august minimul ultimilor 16 ani, marcand o scadere de 17,7% pe anul in curs.
Petrolul se confrunta deja cu a opta saptamana consecutiva de scadere a pretului, cea mai lunga perioada de declin din ultimii 29 de ani.
Indicele WTI al petrolului american a coborat sub 40 de dolari/baril, atingand cea mai scazuta cotatie din 2009 si pana in prezent.
Supra-capacitatea de transport a generat si o... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 17:54
China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.
Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.
Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
Pietele financiare au fost tinute in viata doar prin infuzii de lichiditati incepand cu 2009. Preturile activelor au avut de suferit in urma incercarilor de relansare economica facute de bancile centrale.
Conformul unei estimari, 80% din pretul proprietatilor imobiliare este sustinut doar de programele de relaxare cantitativa. In ziua de azi, pietele financiare ar necesita infuzii trimestriale de aproximativ 200-250 de miliarde de dolari doar ca sa mentina stabil pretul activelor.
Numai ca ne aflam intr-o perioada in care politicile monetare ale bancilor centrale incep sa difere ca de la cer la pamant, iar acest lucru are implicatii atat asupra stabilitatii pietelor, cat si a preturilor, opineaza fostul bancher Satyajit Das, intr-un comentariu din Market Watch.
Masuri defazate
Rezerva Federala este pe punctul de a pune capat programului sau de relaxare cantitativa, incheiand operatiunile de achizitii de obligatiuni si titluri ipotecare, care la nivelul de varf a infuzat sume de peste 1000 de miliarde/an in pietele financiare.
In timp ce programul de achizitii s-a incheiat, Rezerva Federala nu da semne ca ar intentiona sa puna in vanzare nimic din portofoliul de titluri de valoare estimat la peste 4.000 de miliarde de dolari.
Investitiile vor continua sa fie efectuate din platile principale rezultate in urma detinerii titlurilor ipotecare si obligatiunilor colectate de pe piata.
Combinatia dintre pastrarea unui portofoliu de dimensiuni considerabile si... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 08:00
Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Sistemul financiar trece printr-o criza la fiecare 5 - 7 ani, prin urmare, urmatoarea criza va surveni pana in 2015, inainte de a intra in vigoare noile reforme bancare din Statele Unite, a declarat directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon.Multe din masurile impuse de Congresul american si institutiile de reglementare ale sistemului financiar global nu vor fi implementate decat peste mai multi ani, relateaza Bloomberg.De exemplu, Comitetul de Supraveghere a Bancilor Basel a dat drept termen limita anul 2018 pentru ca bancile sa respecte limitele de nivel al creditarii.De asemenea, implementarea unor sectiuni ale Planului Volcker - propus de economistul Paul Volcker si aprobat de presedintele Barack Obama, prin care se interzice bancilor sa faca investitii care nu sunt in interesul clientului si sa detina actiuni sau sa investeasca in fonduri de investitii de tip hedge sau equity - ar putea dura peste zece ani.Nu in ultimul rand, apetitul bancilor pentru investirea banilor imprumutati in instrumente financiare extrem de complexe, lucru care a contribuit la criza creditarii din prezent, ar putea fi greu de modificat."Din experienta noastra despre abilitatea Guvernului de a executa aceste schimbari in timpul alocat, suntem total expusi unor viitoare riscuri financiare, timp de cel putin 8 sau 10 ani", a declarat Roy Smith, profesor de economie la Universitatea New York si fost bancher la Goldman Sachs.In schimb, secretarul Trezoreriei din SUA, Timothy Geithner, a... mai mult
Marti, 10 August 2010, ora 10:50