La 15 septembrie, se implinesc zece ani de la falimentul gigantului financiar american Lehman Brothers. Zece ani de cand lumea financiara, si nu numai, a fost schimbata de acest eveniment.
Urmatoarele zece informatii, despre eveniment si consecinte, nu trebuie uitate.
1. Banca americana de investitii Lehman Brothers, o institutie financiara cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protectia autoritatilor sub legea falimentului, invocand Capitolul 11, intr-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era dupa un weekend incins in care actionarii si executivii acesteia au purtat numeroase discutii cu oficialii americani si cele mai importante banci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj si alte cateva active.
2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu si isi permiteau sa le achite. Pana in 2004, Lehman Brothers a achizitionat patru furnizori de credite subprime, iar, in momentul in care clientii acestora nu si-au mai putut plati ratele, banca n-a reusit sa atraga, la timp, suficiente resurse pentru a-si acoperi datoriile.
3. La active in valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerata a patra cea mai mare banca de investment banking din America, dupa Goldman Sachs, Morgan Stanley si Merrill Lynch. Avea operatiuni globale, echipa sa cuprinzand 26.200 de angajati, in intreaga lume.
4. Dar avea si datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 20:05
Criza care a debutat dupa falimentul Lehman din SUA continua si azi. Dar nici economiile, nici politica economica sau economistii nu au tras concluziile necesare, considera economistul Thomas Straubhaar.
Imi amintesc de 15 septembrie 2008 de parca a fost ieri. Era luni. In weekendul anterior, ministrul de Finante de atunci, Henry Paulson, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, si alti lideri de pe Wall Street incercasera din rasputeri si in zadar sa gaseasca un cumparator pentru Banca Lehman Brothers, aproape falimentara.
Lehman isi declara incapacitatea de plata. Lasa in urma datorii de 600 de miliarde de dolari. 25.000 de angajati isi pierdeau locul de munca si milioane de oameni ramaneau pe drumuri, dupa colosala cadere a burselor.
Era ca si cum un scurtcircuit provoca o pana generala de curent, economia isi pierdea motorul. Urma cea mai apriga criza de dupa razboi. Productia de pe mapamond scadea cu doua procente, iar comertul mondial anunta pierderi de 10 la suta. Doar multumita interventiei statului in sistemul bancar, a socializarii pierderilor private si a tiparirii suplimentare de bani s-au putut evita efecte mult mai grave.
Brutala distrugere a unei teorii economice
Data de 15 septembrie 2008 mi-a mai ramas in memorie si pentru ca atunci se distrugea brutal o teorie economica de care nu ma indoisem nicicand.
Pe cand studiam la Universitatea de la Berna, am avut privilegiul de a fi studentul celor mai faimosi teoreticieni finantisti ai vremii:... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 15:34
Royal Bank of Scotland (RBS) este pe punctul de a incasa o lovitura financiara majora, in urma implicarii institutiei de credit in vanzarea de instrumente financiare cu risc mare pe piata americana.
Institutia ar putea plati o amenda suplimentara de 4 miliarde de dolari catre autoritatile americane, pentru a compensa implicarea sa in acordarea de credite ipotecare fara acoperire, situatie care a stat la baza declansarii crizei financiare din 2008, informeaza BBC.
In total, suma pe care RBS ar putea ajunge sa o plateasca autoritatilor federale americane se ridica la 10 miliarde de dolari.
Vestea reprezinta un adevarat soc pentru britanici, RBS fiind detinuta in proportie de 72% de autoritatile de la Londra, dupa interventia acestora in recapitalizarea institutiei de credit afectata de criza.
Banca a intrat deja in al noualea an de pierderi consecutive, iar estimarile initiale privind stabilirea compensatiilor financiare pe care institutia de credit britanica trebuie sa le plateasca autoritatilor din SUA sunt cuprinse intre 12 si 20 de miliarde de dolari.
In acest caz, o amenda totala de 10 miliarde de dolari ar putea parea o victorie din partea negociatorilor implicati in discutiile cu procurorul general al SUA, dar una in masura sa puna sub semnul intrebarii situatia financiara a bancii.
RBS nu este singura banca europeana vanata de autoritatile americane pentru punerea in vanzare a unor instrumente financiare fara acoperire, Deutsche Bank si Barclays... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 15:06
Economiile de pe continentul asiatic par sa urmeze traiectoria dezastruoasa a crizei financiare din 2007-2008 izbuncnita pe piata americana, remarca cu ingrijorare Rob Subbaraman, economist sef la Nomura.
Gradul mare de indatorare al companiilor din regiune, in special al celor din China si Hong Kong, precum si aparitia unei bule imobiliare pe pietele asiatice tin capul de afis in ultimul raport de analiza al firmei japoineze, relateaza Business Insider.
Copie la indigo
Rata gradului de indatorare al firmelor private din regiune a atins un alarmant nivel de 140% din PIB, aproape dublu fata de alte piete emergente, unde nivelul creditelor contractate de reprezentantii mediului privat evolueaza la 77,2 procente.
In China, de exemplu, ultimul trimestru al anului trecut a marcat depasirea plafonului de 200% in ceea ce priveste gradul de indatorare al firmelor privind valoarea creditelor contractate de firme.
Si mai alarmant este faptul ca acest lucru se petrece pe fondul unei scaderi a productivitatii in a doua economie a lumii, dublata si de fenomenul de imbatranire a fortei de munca active.
Beijingul incearca din rasputeri sa evite consecintele supraindatorarii prin mentinerea in buna forma a pietei imobiliare, dar strategia s-ar putea dovedi riscanta.
Nici din Hong Kong nu vin vesti prea bune, pretul proprietatilor crescand cu 105 procente, in vreme ce rata de indatorare a ajuns la 281% din PIB, pe o perioada de analiza de 7 ani, dupa cum arata raportul... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 12:34
Criza financiara din 2007-2008 a fost nu doar cea mai mare de dupa Marea Depresiune din anii '30, ci si un eveniment cu multe semne de intrebare, tratat intr-o maniera inedita in filmul "The Big Short".
Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun film, productia regizata de Adam McKay il are in rolul secundar pe Christian Bale, care il interpreteaza pe Michael Burry, geniul pietei financiare din New York, care ar fi fost primul care a prevazut, in 2005, declinul pietei imobiliare, cu mai mult de doi ani inainte de a se produce si inainte de a se sparge "bula imobiliara" a creditelor ipotecare.
Concret, Burry a avut curajul - si ulterior a castigat masiv datorita acestui curaj - sa parieze impotriva bancilor, dupa ce a descoperit ca piata imobiliara din Statele Unite este instabila.
Acesta nu a fost singurul, ci si altii au crezut apoi in prabusirea pietei imobiliare, intr-o perioada in care se dadeau credite fara nicio noima - Mark Baum (interpretat de Steve Carell), ...citeste mai departe despre "The Big Short: Cum s-au facut bani la ultima criza financiara si ce-i de facut cu criza care tocmai a inceput" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:15
Modul in care Comisia Europeana a gestionat programele de asistenta acordate tarilor afectate de criza financiara din 2008 a fost unul slab si inconsistent, se arata intr-un raport publicat marti de Curtea Europeana de Conturi.
Auditorii au analizat modul in care Comisia a gestionat asistenta financiara acordata pentru cinci state membre: Ungaria, Letonia, Romania, Irlanda si Portugalia, informeaza Reuters.
Potrivit constatarilor, programele de asistenta si-au indeplinit obiectivele, in pofida lipsei de experienta a Comisiei, deoarece tarile care au beneficiat de aceste programe au redus deficitele si au adoptat reforme structurale.
Cu toate acestea, raportul identifica totodata patru puncte problematice principale legate de modul in care Comisia a gestionat criza: abordarile diferite utilizate, controlul limitat al calitatii, monitorizarea deficitara si neajunsuri legate de documentatie.
"Curtea a identificat mai multe exemple de tari care nu au fost tratate in acelasi ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana a gestionat slab si inconsistent criza financiara din Romania - raport" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 16:40
Miliardarul american George Soros crede ca pietele financiare ar putea inregistra o cadere similara cu ultima criza economica petrecuta in urma cu 8 ani. Investitorul se arata ingrijorat de influenta nefasta pe care China o poate avea asupra lumii.
Aflat in Sri Lanka pentru a participa la un forum economic, Soros a declarat ca, in acest moment, China se zbate sa gaseasca un model de dezvoltare si transfera o mare parte din instabilitatea sa financiara catre restul pietelor de pe glob, relateaza CNBC.
Intr-un interviu acordat presei locale, Soros mentioneaza ca mediul economic actual ii aminteste de "criza pe care am avut-o in 2008".
"China are o problema mare in a-si ajusta economia. Pot spune ca se indreapta direct spre o criza financiara", a afirmat George Soros intr-un interviu acordat ziarului Sunday Times in Sri Lanka.
Nisipuri miscatoare
Declaratia sa vine in contextul in care tranzactiile de pe piata de capital din China au fost suspendate pentru a doua oara in patru zile, transmitand valuri de nesiguranta pe celelalte piete din Asia, dar si pe bursele din Europa si Statele Unite.
China a bifat cea mai de succes poveste economica a ultimilor trei decenii, dar pasii facuti spre un nou model economic bazat pe consumul intern si o piata deschisa s-ar putea dovedi un risc asumat prea repede de Beijing.
Prabusirea pietei de capital din China este un fenomen care a debutat inca din vara anului trecut, iar eforturile autoritatilor de a stabiliza... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 14:55
Marile banci americane au cheltuit 66 miliarde de dolari pe litigii in ultimii trei ani si jumatate, iar aceasta suma ar putea sa creasca, in conditiile in care procurorii federali si Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) continua sa verifice neregulile legate de criza financiara din 2008.
Guvernul SUA trebuie sa actioneze rapid pentru a intenta procese in legatura cu criza creditelor si sa aplice amenzi marilor banci, in conditiile in care legea privind pedepsirea acestor ilegalitati este de cinci ani, informeaza CNN Money.
Peste o luna se implinesc cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, astfel ca este foarte probabil sa apara o serie de discutii despre actiunile pe care Guvernul SUA le-a facut pentru a despagubi victimele crizei financiare.
Administratia Obama a fost criticata tot timpul pentru ca nu a facut tot ce se putea pentru a pedepsi marile institutii financiare. Desi suma de 66 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli de judecata este uluitoare, aceasta reprezinta doar o mica parte din profitul inregistrat in ultimii ani de cele mai mari institutii financiare americane.
Citeste mai multe despre Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008 pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 11:36
Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.
Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen, citati de CNBC.
"China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analistii intr-un raport.
Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucat poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.
"Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice", se arata in raport.
Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamani mai multe mesaje "puternice", aratand ca este preocupat de riscurile financiare din economie.
O posibila bula imobiliara?
Pe langa nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 14:33