Puterile publice si medicii gestioneaza urgenta epidemiei noului coronavirus care a ucis peste 560 de oameni in Franta unde, rezuma seful statului Emmanuel Macron in Le Journal du Dimanche (JDD), "valul a sosit", adaugand ca "nu ne aflam la capatul a ceea ce ne va face sa suferim aceasta epidemie", relateaza AFP.
"Acesta este un razboi, el va dura", subliniaza seful statului francez, care prezinta prioritatile - "protejarea celor mai slabi (...) si a sistemului nostru de sanatate", dar si gestionarea "stresului" societatii si pregatirea in vederea "infruntarii unei crize financiare fara precedent, o criza a economiei reale".
Acest razboi "presupune o solidaritate, un spirit de unitate foarte puternic", avertizeaza Macron.
"Dar si de adaptare. Rolul meu este sa supervizez. Eu dau instructiuni strategice in functie de evolutia pe teren, pentru a permite fiecaruia sa faca. Eu trebuie sa fiu in frunte, sa merg catre echipe", afirma presedintele francez in saptamanal.
In a sasea zi de izolare generalizata, autoritatile au pregatit terenul in vederea prelungirii acestei masuri fara precedent - decretata pentru moment pana la sarsitul lui martie.
"Situatia va continua sa se agraveze inainte sa-si faca efectul izolarea", a subliniat sambata ministrul francez al Sanatatii Olivier Veran.
El estimeaza numarul persoanelor infectate in Franta "intre 30.000 si 90.000", un interval larg, din cauza numeroaselor persoane care prezinta simptome putine sau deloc.... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 14:41
Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Criza care a debutat dupa falimentul Lehman din SUA continua si azi. Dar nici economiile, nici politica economica sau economistii nu au tras concluziile necesare, considera economistul Thomas Straubhaar.
Imi amintesc de 15 septembrie 2008 de parca a fost ieri. Era luni. In weekendul anterior, ministrul de Finante de atunci, Henry Paulson, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, si alti lideri de pe Wall Street incercasera din rasputeri si in zadar sa gaseasca un cumparator pentru Banca Lehman Brothers, aproape falimentara.
Lehman isi declara incapacitatea de plata. Lasa in urma datorii de 600 de miliarde de dolari. 25.000 de angajati isi pierdeau locul de munca si milioane de oameni ramaneau pe drumuri, dupa colosala cadere a burselor.
Era ca si cum un scurtcircuit provoca o pana generala de curent, economia isi pierdea motorul. Urma cea mai apriga criza de dupa razboi. Productia de pe mapamond scadea cu doua procente, iar comertul mondial anunta pierderi de 10 la suta. Doar multumita interventiei statului in sistemul bancar, a socializarii pierderilor private si a tiparirii suplimentare de bani s-au putut evita efecte mult mai grave.
Brutala distrugere a unei teorii economice
Data de 15 septembrie 2008 mi-a mai ramas in memorie si pentru ca atunci se distrugea brutal o teorie economica de care nu ma indoisem nicicand.
Pe cand studiam la Universitatea de la Berna, am avut privilegiul de a fi studentul celor mai faimosi teoreticieni finantisti ai vremii:... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 15:34
Aprecierea dolarului si fuga capitalurilor de pe pietele emergente ar putea conduce la o noua criza financiara "majora", sustine miliardarul George Soros, care a avertizat totodata ca Uniunea Europeana se confrunta cu o iminenta criza existentiala.
Abandonarea acordului nuclear cu Iranul si distrugerea aliantei transatlantice dintre UE si SUA "vor avea efecte negative asupra economiei europene si vor provoca si alte dislocari", inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marti George Soros intr-un discurs pronuntat la reuniunea anuala a Consiliului european pentru relatii internationale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.
"Am putea sa ne indreptam spre o noua criza financiara majora", a spus Soros, citat de Bloomberg.
Avertismentul lui vine intr-un context in care randamentele pentru obligatiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia si Argentina au probleme in a rezolva consecintele provocate de o inflatie galopanta.
Si Vladimir Putin prevede o criza economica asa cum lumea n-a mai vazut pana acum. De unde porneste totul
Tot ceea ce putea sa mearga prost in UE a mers prost
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, George Soros a apreciat ca Europa se confrunta cu o criza existentiala. "Tot ceea ce putea sa mearga prost a mers prost", a spus miliardarul referindu-se la criza refugiatilor si politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 15:54
Criza financiara din 2007-2008 a fost nu doar cea mai mare de dupa Marea Depresiune din anii '30, ci si un eveniment cu multe semne de intrebare, tratat intr-o maniera inedita in filmul "The Big Short".
Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun film, productia regizata de Adam McKay il are in rolul secundar pe Christian Bale, care il interpreteaza pe Michael Burry, geniul pietei financiare din New York, care ar fi fost primul care a prevazut, in 2005, declinul pietei imobiliare, cu mai mult de doi ani inainte de a se produce si inainte de a se sparge "bula imobiliara" a creditelor ipotecare.
Concret, Burry a avut curajul - si ulterior a castigat masiv datorita acestui curaj - sa parieze impotriva bancilor, dupa ce a descoperit ca piata imobiliara din Statele Unite este instabila.
Acesta nu a fost singurul, ci si altii au crezut apoi in prabusirea pietei imobiliare, intr-o perioada in care se dadeau credite fara nicio noima - Mark Baum (interpretat de Steve Carell), ...citeste mai departe despre "The Big Short: Cum s-au facut bani la ultima criza financiara si ce-i de facut cu criza care tocmai a inceput" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:15
Modul in care Comisia Europeana a gestionat programele de asistenta acordate tarilor afectate de criza financiara din 2008 a fost unul slab si inconsistent, se arata intr-un raport publicat marti de Curtea Europeana de Conturi.
Auditorii au analizat modul in care Comisia a gestionat asistenta financiara acordata pentru cinci state membre: Ungaria, Letonia, Romania, Irlanda si Portugalia, informeaza Reuters.
Potrivit constatarilor, programele de asistenta si-au indeplinit obiectivele, in pofida lipsei de experienta a Comisiei, deoarece tarile care au beneficiat de aceste programe au redus deficitele si au adoptat reforme structurale.
Cu toate acestea, raportul identifica totodata patru puncte problematice principale legate de modul in care Comisia a gestionat criza: abordarile diferite utilizate, controlul limitat al calitatii, monitorizarea deficitara si neajunsuri legate de documentatie.
"Curtea a identificat mai multe exemple de tari care nu au fost tratate in acelasi ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana a gestionat slab si inconsistent criza financiara din Romania - raport" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 16:40
Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Criza financiara care se afla in desfasurare in R.Moldova ameninta stabilitatea tarii, in contextul in care criza din Ucraina si o relansare a Razboiului Rece cu Rusia distrag atentia de la problemele moldovenilor, avertizeaza un fost diplomat american intr-un editorial publicat pe site-ul Forbes.
Pe scurt, criza din Republica Moldova implica abuzuri de putere ale unor politicieni din mai multe partide - inclusiv din cadrul actualului Guvern minoritar proocidental - cu scopul de a sifona fonduri dintr-un numar de banci, in special de la Banca de Economii Moldova (BEM), scrie, in acest material de opinie extrem de dur, James George Jatras, directorul Initiativa Parteneriatul Estic din cadrul Institutului American in Ucraina, un ONG cu sediul la Washington.
Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului trecut, dupa ce o serie de politicieni au afirmat ca a fost deturnata suma de un miliard de dolari din trei banci, inclusiv BEM, aratand cu degetul catre investitori privati in banci. ...citeste mai departe despre "Criza financiara din Moldova ameninta stabilitatea tarii, avertizeaza un fost diplomat american" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:12