Viitorul Europei pare in continuare incert pentru investitorii straini, iar valul de alegeri generale care urmeaza in acest an si la inceputul anului viitor in mai multe tari lasa inca loc de indoiala in ceea ce priveste stabilitatea UE.
Directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, este unul din cei care se intreaba prin cate crize existentiale mai trebuie sa treaca blocul continental pentru a-si dovedi rezistenta, relateaza Bloomberg.
Punand in balanta crizele istorice din Statele Unite si cele recente din Uniunea Europeana, Blankfein se arata ingrijorat de modul in care se succed perioadele de turbulenta pe piata europeana.
"O sa mai fie alegeri in Italia, alegeri in Germania si trebuie sa le depasim una cate una, ori asta este o criza existentiala. Este de ajuns sa castige un partid nationalist care sa doreasca retragerea unei tari din UE si avem o criza existentiala care ameninta intregul experiment european", sustine directorul Goldman Sachs.
"Cum puteti trai mergand dintr-o criza existentiala in alta?", se intreaba acesta, facand referire si la temerile privind o volatilitate crescuta a pietelor daca ar fi castigat Marine Le Pen recentele alegeri prezidentiale din Franta.
Pe de alta parte, directorul ING Group, Ralph Hamers, se declara din ce in ce mai putin ingrijorat de riscurile politice din Europa, dupa ce Olanda si Franta au trecut cu brio prin focul alegerilor.
"Riscurile se diminueaza. Ati observant ca politicienii pro-europeni au... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 12:39
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Aflat intr-un turneu de doua saptamani prin Europa, economistul Nouriel Roubini se arata ingrijorat de lipsa de perspectiva intrevazuta in proiectul UE, care pare din ce in ce mai mult sortit esecului.
Cele mai importante forte economice si politice de pe continent au atitudini diferite in tratarea crizelor cu care se confrunta in acest moment blocul comunitar, iar acesta ar putea fi interpretat ca semnalul disolutiei proiectului european, afirma Roubini intr-un comentariu postat pe portalul Social Europe.
De pe Sena pana pe Tamisa
In Paris, atmosfera lasata in urma de tacurile teroriste de la jumatatea lunii trecute este una mohorata, aproape depresiva.
Cresterea economica a Frantei este si ea anemica, somerii si musulmanii francezi manifestand o stare de nemultumire pe care extrema dreapta din Frontul National, partid condus de Marine Le Pen, o poate specula in urmatoarele alegeri generale.
La Bruxelles, oras care a trecut printr-o recenta blocada impusa de riscul amenintarilor teroriste, institutiile europene nu detin inca o strategie clara de gestionare a fluxului de refugiati si imigranti, fara a mai vorbi de una prin care sa abordeze instabilitatea generata de conflictele din vecinatatea continentului.
In afara zonei euro, la Londra, pluteste in aer amenintarea contagiunii financiare generate de criza economica care inca ravaseste uniunea monetara de pe continent.
Criza refugiatilor si pericolul terorist inseamna si ca referendumul programat... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:22
Daca nu e criza datoriilor din Grecia sau cea a refugiatilor care iau cu asalt continentul, atunci e cu siguranta amenintarea reprezentanta Rusia, iar raspunsul prompt al Bruxellesului este unul singur: organizam un summit.
In cele 10 luni ale acestui an, liderii politici europeni s-au intalnit in nu mai putin de 19 ocazii, a 20-a intrunire fiind programata sambata, 24 octombrie.
Este o cifra ingrijoratoare fata de cele 8 intalniri derulate anul trecut sau cele 9 summit-uri din 2013, remarca reporterii Bloomberg.
Inflatie de summit-uri
Numarul ridicat de intalniri convocate de Bruxelles arata o crestere a crizelor survenite in UE sau la marginea blocului comunitar.
In acelasi timp insa, subliniaza si dificultatea de a lua decizii rapide intr-un grup de 28 de lideri gata sa prelungeasca discutiile pana in miez de noapte si pregatiti oricand sa invinuiasca Europa daca lucrurile nu se deruleaza conform dorintelor lor.
"Aceste summit-uri au un caracter aproape permanent pentru ca Uniunea Europeana este in mijlocul unei crize existentiale", crede Drew Scott, profesor de studii europene al Universitatii din Edinburgh.
"Intr-o lume dominata de euro-scepticism, observam o revenire asupra politicilor interne pe care nu am mai trait-o din anii '60", mentioneaza profesorul scotian.
Summit-ul de sambata este dedicat tot crizei refugiatilor, una care ia amploare, iar Angela Merkel va purta dicutii cu liderii a 8 state din centrul si sud-estul Europei pentru a... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 13:42