Senatorul PNL Florin Citu sustine ca deprecierea actuala a leului in fata euro este una premeditata de catre coalitia PSD - ALDE, astfel incat de situatie sa profite speculatorii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa isi vanda ieftin aurul din rezerva.
"Urmeaza atacul speculativ pe leu? Asa arata in acest moment situatia. Mai rau ca in 2008. Leul se tranzactioneaza, pe pietele internationale la 4,77 pentru 1 euro!!! Se pare ca traderii internationali au inteles ca BNR nu poate sa intervina fara sa falimenteze sistemul bancar si economia.
Interventiile BNR, vand euro si cumpara lei, cresc dobanzile si implicit taxa pe care o platesc bancile. Cine profita de aceasta situatie? Speculatorii. Rusi? Chinezi? Este momentul ca institutiile statului care se ocupa de securitate nationala sa verifice daca OUG 114 nu a avut ca obiectiv imbogatirea unor speculatori de la est sau a unor consilieri ai premierului.
Ce a aranjat si ce a promis Eugen Teodorovici in escala sa de la Moscova, cu destinatia Havana? #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniaLiberala", a scris, marti seara, senatorul liberal Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.
Reprezentantul PNL a revenit, miercuri dimineata, pentru a sustine ca actuala depreciere a leului este premeditata, astfel incat sa fie distrusa rezerva valutara a Romaniei.
"Criza valutara este premeditata! Tinta - REZERVA VALUTARA a Romaniei. PSD+ALDE pe de-o parte striga ca pietele sunt manipulate, iar pe de alta parte, striga... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 11:36
La 15 ani dupa introducerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro, valuta adoptata in 19 state din cele 28 ale Uniunii Europene tinde sa dezbine mai mult decat sa integreze, unii dintre economistii din tarile uniunii monetare privind-o ca pe un adevarat pericol.
Din punct de vedere politic, zona euro pare sa fie un adevarat cu butoi cu pulbere, fitilul populismului nationalist riscand sa declanseze oricand o explozie. Insa in spatele modei politice par sa se ascunda si realitati economice dureroase pentru populatia tarilor din zona euro, dezvaluie CNN Money.
Poate ca, la inceput, moneda unica europeana a fost un motiv de bucurie si mandrie pentru multi dintre europeni, dar dezechilibrele economice existente intre statele care au adoptat valuta europeana au transformat euro intr-un cutit cu doua taisuri.
"Zona euro a esuat. Nu a avut nicio legatura cu realitatea", crede Sergi Cutillas, un economist spaniol in varsta de 34 de ani.
Franta urmeaza sa dea un test important in acest weekend, cand alegerile prezidentiale o pot propulsa pe extremista Marine Le Pen in turul al doilea.
Liderul Frontului National din Franta are o platforma politica bazata pe renuntarea la moneda unica si o eventuala iesire a tarii din UE, dar la nivelul intregii zone euro 25% din populatie pare dezamagita de experimentul monetar inceput in urma cu un deceniu si jumatate.
De altfel, renasterea lirei italiene, drahmei sau pesetei ar putea sa urmeze unei eventuale reveniri a... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 15:52
Europa a inceput sa ia in serios fragilitatea uniunii monetare de pe continent inca din 2012, cand presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a jurat sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a salva moneda unica.
In ultimii 4 ani, stabilitatea zonei euro a stat, intr-adevar, in mana guvernatorilor de banci centrale, remarca profesorul Jean Pisani-Ferry, de la Hertie School of Guvernance din Berlin. Sprijinul ar putea sa ia sfarsit insa, in contextul in care nicio banca centrala nu poate descalci incurcatele ite politice de pe continent, dupa cum sustine expertul francez intr-un editorial din Project Syndicate.
Ideal ar fi ca sefii de guverne si de state sa ia in discutie optiunile pentru viitorul zonei euro, in loc sa lase factorii circumstantiali sa decida soarta uniunii monetare.
Insa liderii europeni par sa nu manifeste un apetit prea mare pentru initierea acestor discutii, pana si raportul referitor la viitorul zonei euro, prezentat in vara anului trecut de presedintii forurilor executive din UE, fiind tratat cu destula indiferenta.
Problema a inceput sa se acutizeze la mai putin de o luna de la prezentarea raportului din iunie 2015, odata cu negocierile duse cu reprezentantii Atenei pentru a bloca iesirea din zona euro a Greciei.
Momentul de criza a fost uitat rapid, asa cum s-a intamplat si cu propunerea de intarire a cadrului functional din zona euro pentru a raspunde socului Brexit.
Problema poate ca a fost uitata, dar nu a disparut, dupa... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 17:25
Criza datoriilor din Grecia pare aproape un subiect dat uitarii in fata ingrijorarilor provocate de alte evenimente care apasa pe umerii Uniunii Europene: asaltul refugiatilor din Orientul Mijlociu, scaderea economica sau pericolul dezintegrarii blocului comunitar.
In vara anului 2015, Grecia tinea capul de afis in festivalul dramelor din Europa, iar la un an dupa, situatia din tara pare sa fie la fel de amenintatoare, relateaza CNBC.
"Nimeni nu mai crede nimic"
Daca economia zonei euro pare anemica, cea din Grecia poate fi lesne comparata cu vitalitatea de care ar da dovada un varstnic trecut de 60 de ani.
Cel de-al treilea program de asistenta financiara primit de eleni, in valoare de 86 de miliarde euro, s-ar putea sa aiba costuri mult mai mari decat cele estimate initial.
Reducerea cheltuielilor bugetare impuse de creditorii europeni au impins somajul la cel mai ridicat nivel din Europa, in vreme ce 1,6 milioane de greci se zbat in prapastia saraciei extreme.
Rata de 15% a saraciei extreme este ingrijorator de mare si mult peste cele 2,2 procente atinse in 2009, la inceputul crizei.
Efectele politicilor de austeritate si ale supraindatorarii Greciei se revad direct in randul societatii elene, ca o ruptura care a fragmentat tara in divere tabere si bisericute de tip familial.
"Deziluzia este primul lucru de care te lovesti. Nimeni nu mai crede in nimic. Societatea s-a fragmentat. Oamenii s-au retras in sanul familiilor si lupta pentru... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 12:16
Uneori, chiar si economiilor puternice li se intampla lucruri rele. Sa luam ca exemplu Finlanda. Are printre cele mai bune scoli din lume, guvernul este unul dintre cele mai putin corupte, iar, dintre tarile dezvoltate, Finlanda are una dintre cele mai mici datorii publice.
Totusi, in ciuda faptului ca principiile care stau la baza economiei Finlandei sunt puternice, economia in sine nu este, in realitate, deloc puternica, se arata intr-o analiza Washington Post.
Finlanda este, de fapt, blocata in cea mai lunga recesiune din istoria sa. Pe scurt, problemele ei au fost, daca nu cauzate, agravate de euro. Tara nordica a avut ghinionul ca moneda unica sa o impinga intr-o criza mai dificila decat se astepta sa fie.
Totul a inceput cand Apple a detronat Nokia. Numele companiei finlandeze nu mai era asociat cu smartphone-uri, ci cu smartphone-uri invechite.
Cum a adus Steve Jobs criza intr-una dintre cele mai prospere tari
Dupa cum a simtit Finlanda pe propria piele, nu e usor ...citeste mai departe despre "Pericolul euro: Cum a impins o tara puternica in prapastie si n-a mai lasat-o sa iasa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 06:44
Continuarea crizei din zona euro afecteaza recuperarea modesta in desfasurare in tarile din Europa emergenta si Asia Centrala, potrivit Bancii Mondiale (BM), care a avertizat si asupra unei crize a creditelor in regiune din cauza expunerii fata de bancile din Vest.
"Regiunea va inregistra o incetinire a recuperarii, evident din cauza ca foarte multe din aceste tari sunt foarte vulnerabile la perspectivele economice negative din zona euro", a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta organizata la reuniunea anuala a FMI si BM.
Regiunea include, potrivit organizarii BM, 30 de tari si se intinde din Polonia si Balcani pana in Rusia si fostele republici sovietice din Asia Centrala. Aceste state au legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro.
Cresterea economica in aceasta zona va incetini de la 5,5% anul trecut la 3,4% in acest an, printre cele mai reduse rate dintre regiunile aflate in dezvoltare, a spus Le Houerou.
"A aparut un tipar, ca tarile care vor inregistra cele mai puternice incetiniri in recuperarea economica vor fi cele din Europa de Est si Balcani", a afirmat el.
Pentru Turcia, BM anticipeaza un avans de numai 2,9% in acest an, fata de 8% anul trecut, in timp ce avansul Ucrainei se va tempera de la 5,2% la 2,5%.
Regiunea se confrunta si cu riscul unei crize a creditelor, a spus Le Houerou, ca urmare a integrarii financiare a acestor tari cu bancile din unele state cu... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 16:00
Trecerea unei licitatii de obligatiuni care nu a fost in totalitate teribila drept veste buna reprezinta un semnal cu privire la cat de mult s-au inrautatit lucrurile in zona euro.
Asa au stat lucrurile atunci cand guvernul spaniol a iesit pe pietele financiare pentru a strange bani prin imprumuturi cu scadenta la doi si la 10 ani si a gasit cumparatori pentru ambele tipuri. Titlurile din presa indicau sentimentul de usurare, exprimand reactiile de pe piata.
Si totusi, cu greu si-ar putea imagina cineva ca panica a fost abatuta pentru mai mult de un minut, scrie un jurnalist de la The Guardian.
Pentru inceput, dobanda pe care Spania trebuie sa o plateasca pentru imprumuturile pe 10 ani a sarit de la 5,403% la 5,743%. Potrivit agentiei de evaluare Moody's, costurile de imprumut care depasesc pragul de 5,7% "amplifica semnificativ sansele de a intra in incapacitate de plata" pentru guvernul lui Mariano Rajoy. Daca acest lucru este corect, atunci a cincea economie din Europa, dar si celelalte tari din zona euro se afla pe marginea dezastrului.
Citeste mai multe despre Criza euro: despre moralitate si bancheri pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 12:17
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat, miercuri, ca actuala criza economica nu are logica si ca este nevoie de un model de crestere care sa creeze locuri de munca.
"Cum poti sa vorbesti despre criza zonei euro, cand ea nu are o logica", a spus guvernatorul, avertizand asupra cresterii datoriilor suverane in multe tari, relateaza Agerpres.
Isarescu a adaugat ca economia mondiala pare sa fie blocata pe o crestere redusa, insa pe de alta parte, eforturile facute pentru cresterea economica sunt fara precedent. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:02
Miliardarul George Soros critica lipsa de leadership a Germaniei in gestionarea situatiei din zona euro si vorbeste despre situatia dramatica pe care o are de infruntat SUA, dar si de posibilitatea ca Portugalia si Grecia sa fie expulzate din zona euro.Intrebat de jurnalistii de la Spiegel daca dezastrul financiar este prea mare pentru a putea fi administrat corect si daca politicienii pot gasi solutii la atatea crize, Soros a replicat ca, de fapt, politicienii nu au incercat sa repare nimic."Politicienii nu au incercat sa repare nimic; pana acum nu au facut decat sa traga de timp. Dar uneori, timpul actioneaza impotriva ta, daca refuzi sa faci fata situatiei si sa explice publicului care este miza."
Viitorul euro, in mana Germaniei
In opinia lui Soros, viitorul euro depinde de Germania, pe care o considera "soferul"."Germania este cea mai mare tara din Europa cu cele mai bune rate de credit. Intr-o criza, intotdeauna creditorul ia deciziile. Desigur, nu este o pozitie pe care Germania sau cancelarul Angela Merkel sa isi doreasca sa o ocupe si sunt destul de sceptici in aceasta privinta. Dar adevarul este ca Germania se afla in postura de a dicta Europei care este solutia pentru criza euro", explica Soros, intr-un interviu pentru Spiegel.De asemenea, acesta sustine ca nu exista o alternativa. Daca euro s-ar desfiinta, s-ar provoca o criza bancara care ar scapa complet de sub control autoritatilor financiare. "Asa ca ar impinge nu doar Germania, nu doar Europa, ci... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 13:02