Gazprom se angajează să satisfacă cererea europeană de gaze şi doreşte să atingă o piaţă echilibrată, previzibilă, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Elena Burmistrova, transmite Reuters.
Vorbind într-un mesaj înregistrat la conferinţa Flame Gas and GNL de la Amsterdam, Elena Burmistrova a spus că, spre deosebire de contractele spot şi pe termen scurt, contractele pe termen lung, legate de petrol, cu condiţii take-or-pay sunt cele care pot realiza echilibru şi predictibilitate.
Rusia furnizează o treime din gazul european, iar intenţiile sale de aprovizionare sunt esenţiale într-un moment în care preţurile spot de pe continent au crescut, lovind gospodăriile şi întreprinderile.
Rusia a spus că îşi îndeplineşte în totalitate obligaţiile contractuale, dar Agenţia Internaţională pentru Energie şi unii politicieni europeni au sugerat că Moscova poate face mai mult.
Moscova neagă folosirea gazului ca armă politică.
"Voi spune din nou, nu ne interesează nici preţurile scăzute record, nici preţurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător şi furnizor de gaze. Vrem să vedem o piaţă echilibrată şi previzibilă, în care noi şi clienţii noştri ne putem dezvolta cu succes afacerea", a spus Burmistrova.”
Burmistrova a afirmat că din ianuarie până la jumătatea... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 10:56
Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi electricitate au atins marţi noi maxime istorice, pe fondul temerilor persistente cu privire la aprovizionare în contextul celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, transmite Bloomberg.
Europa a fost lovită de o creştere explozivă a preţurilor la energie pe măsură ce economiile au ieşit din pandemie, ceea ce a stimulat cererea tocmai când oferta de energie s-a diminuat. Creşterea costurilor la energie începe să se repercuteze asupra producţiei industriale, ceea ce creşte riscul unor noi volatilităţi, pe măsură ce companiile se gândesc să îşi reducă producţia iar consumatorii utilizează combustibili alternativi.
La hub-ul de gaze din Olanda, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut marţi dimineaţa cu 7,6%, până la 104 euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate iar livrările din Norvegia au scăzut. În ultima lună preţurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condiţiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.
În paralel, preţul la energie electrică pentru luna următoare în Germania a urcat la un nivel record de 217 euro pentru un Megawatt oră, iar pentru contractul cu livrare în anul următor preţurile au atins un maxim istoric de 147 de euro pentru un Megawatt oră.
În acest context,... mai mult
Marti, 05 Octombrie 2021, ora 12:10
Plafonarea preţurilor la energie ar însemna un pas înapoi în dezvoltarea pieţei, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri care au sens economic, prin care să fie ajutaţi doar consumatorii care au nevoie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Se discută mult de plafonare. Nu putem influenţa bursele de energie, piaţa angro, care sunt parte din piaţa europeană. Unde putem şi vrem să luăm măsuri este relaţia între furnizori şi clienţi, industriali sau casnici, pe asta o putem influenţa. Putem să ne uităm la taxe, să subvenţionăm o parte din ele, ce se propune în momentul de faţă, dar nu putem afecta bucăţi care nu sunt sub controlul nostru. În al doilea rând, asta este o preferinţă personală: nu aş vrea ca din criza asta să facem un pas înapoi, să ne întoarcem în cerc. Trebuie să ne păstrăm calmul, să găsim măsuri care au sens economic, adică pe cele care ţintesc ajutorul", a susţinut Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, dacă la gaze creşterile de preţ sunt trecătoare, la electricitate tarifele vor rămâne mari mai mulţi ani de acum încolo.
"Trebuie să îi ajutăm doar pe cei care au nevoie, să nu mai venim cu măsuri, cum am făcut până acum, care împrăştie acest ajutor şi îl fac foarte scump. Ajungem să îi ajutăm şi pe cei care au nevoie, dar şi pe cei care au mai puţină nevoie şi se pot descurca şi singuri. Am mai dat exemplul meu. Dacă mie îmi creşte... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2021, ora 19:30
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare care permite monopolului de stat Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de situatie extrema, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de catre Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National.
"Hotararea este o masura preventiva si temporara care poate fi aplicata doar in conditiile aparitiei unei situatii de criza pe piata de energie in perioada urmatoare (16 ianuarie - 15 februarie 2017) si doar daca este amenintata siguranta populatiei ori a Sistemului Electroenergetic", a precizat Ministerul Energiei, intr-un comunicat.
Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si Autoritatea Natiionala de Reglementare in domeniul... citeste mai departe despre "Suntem in prag de criza energetica. Transelectrica a trimis notificare Guvernului Grindeanu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 09:53
O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Salariatii din domeniul energetic vor lua anul acesta prima de Paste ce ajunge, in unele cazuri, la 630 de lei, chiar daca sunt angajati in companii la care actionar principal este statul, potrivit unui post de televiziune, citat de NewsIn.Primele vor fi oferite in bani sau tichete de masa."Sunt prevazute tichete cadou, care, in cazul Rovinari, au valoarea de 630 de lei pe om", a precizat presedintele CA Rovinari, Marcel Hoara, in emisiunea "Ora de foc" de la Realitatea TV.La Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, prima este de 600 de lei, iar la Complexul Energetic Turceni, de 450 de lei.
La Compania Nationala a Huilei, discutiile cu sindicatul pe aceasta tema nu s-au finalizat, insa, cum nu exista un buget aprobat, se va merge probabil pe cel de anul trecut, ceea ce inseamna o prima de 450 de lei.
O parte dintre aceste companii au in acelasi timp datorii uriase catre stat.La Transelectrica, Transgaz si Nuclearelectrica nu se dau prime, cel putin asa au anuntat cei din conducerea companiilor. mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 09:06
Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza,intr-o analiza publicata pe site-ul institutiei, despre posibilitatea repetarii unei noi crize a gazului, din cauza Rusiei, insa expertii spun ca un conflict similar cu cel de la inceputul anului este putin probabil, scrie ziarul rusesc Gazeta, transmite NewsIn.Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza, intr-o analiza publicata pe site-ul sau, despre posibilitatea unui nou "razboi al gazului" initiat de Rusia "sub un pretext inventat de furt al gazului de catre Ucraina". Expertii considera ca este putin probabila repetarea unui conflict similar cu cel de la inceputul anului, insa Rusia va trebui sa faca unele concesii, scrie, miercuri, publicatia rusa Gazeta."Expertii straini estimeaza cu o mare probabilitate ca Rusia va fi cea care nu va respecta prevederile contractului de tranzit si se pregateste pentru reducerea livrarilor de gaz catre consumatorii europeni sub un pretext inventat de furt al unor cantitati de gaz de catre Ucraina", se arata in documentul publicat pe site-ul Consiliului de Securitate, scrie cotidianul rus."Scopul acestor actiuni este tendinta Rusiei de a monopoliza definitiv caile de transport a resurselor energetice pe ruta Est-Vest si sa puna sub control politica UE", avertizeaza Consiliul de Securitate de la Kiev.In ianuarie 2009, pe fondul divergentelor energetice dintre Rusia si Ucraina, timp de doua saptamani au fost intrerupte livrarile de gaz rusesc catre consumatorii... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 09:30
Romania se apropie de o criza energetica, avertizeaza Presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, Jean Constantinescu. Acesta sustine ca intentiile politicienilor de deviere spre formule etatist-centraliste ne fac sa anticipam blocajul, si se intreaba unde este competitivitatea, in conditiile in care productia se realizeaza de multe ori la costuri duble sau triple fata de cea din tarile din UE. Sistemul energetic se poate bloca in urmatorii ani, spune Jean Constantinescu, unul dintre mentorii reformei energetice romanesti, care sustine ca administratorii statului de acum au gasit o solutie si mai proasta: crearea a doua entitati prin care societatile nerentabile de productie sa fie amestecate cu cele profitabile (hidrocentralele), iar cele mici sa fie lasate pe dinafara, scrie Cotidianul.In opinia presedintelui Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, actualul guvern ar trebui sa reformeze guvernanta corporatista, criteriile si responsabilitatile manageriale, regimul vanzarilor de bunuri si servicii de catre intreprinderile controlate de stat, dupa modelul achizitiilor publice. Investitia privata este indispensabila in domeniul energiei, mai ales pe vreme de criza, iar Guvernul ar trebui sa deblocheze privatizarea termocentralelor, mai spune Constantinescu. mai mult
Luni, 21 Septembrie 2009, ora 09:26
In fata spectrului unei noi crize energetice, mentionat vineri de Vladimir Putin, UE a promis sa examineze mijloacele prin care poate ajuta Ucraina sa isi plateasca facturile pentru gazul rusesc, comenteaza AFP, potrivit Newsin. De mai bine de o saptamana, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles.
Insa joi, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.
Vineri, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati".
Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face".
Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.
Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai... mai mult
Sambata, 30 Mai 2009, ora 10:47