Economia globala este pe cale sa inregistreze in 2020 o scadere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea facuta de Fondul Monetar International in luna aprilie, a afirmat marti economistul sef la institutiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.
In timp ce statele europene erau in primele saptamani de restrictii impuse de autoritati din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat ca economia globala va inregistra cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contractie de 3% a PIB-ului mondial in 2020.
In prezent, chiar daca unele economii incep sa se redeschida, Fondul a avertizat ca declinul va fi chiar mai grav.
"Pentru prima oara de la Marea Depresiune, atat economiile avansate cat si cele emergente vor fi in recesiune in 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook in luna iunie va arata probabil cresteri negative chiar mai grave decat am estimat anterior", a scris Gopinath intr-o postare pe blog.
Fondul a mai afirmat ca actuala criza, pe care a supranumit-o "Marea Izolare", "nu seamana cu nimic din ce a fost pana acum".
Pandemia a inceput ca o urgenta de sanatate, dar a declansat rapid o criza economica, din cauza masurilor de distantare sociala necesare si a restrictiilor de calatorie.
La nivel mondial exista peste 8 milioane de infectii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India si Marea Britanie sunt in prezent cele cinci tari cu cel mai... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 07:15
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Prea multe datorii au facut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era in urma cu zece ani, in luna septembrie 2008, cand s-a prabusit banca americana Lehman Brothers, a apreciat fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, francezul Jean-Claude Trichet.
"Exista in prezent un acord ca gradul excesiv de indatorare in economiile avansate a fost un factor esential in declansarea crizei financiare mondiale din anii 2007 si 2008", a declarat Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat AFP.
In prezent, "cresterea gradului de indatorare in tarile avansate, in special in sectorul privat, a incetinit, insa aceasta incetinire a fost compensata de o accelerare a cresterii datoriilor tarilor emergente. Aceasta face ca intregul sistem financiar mondial sa fie cel putin la fel de vulnerabil cum era in 2008", a spus Trichet, cel care a condus BCE intre 2003 si 2011.
Francezul a dezvaluit ca semnalele cu privire la iminenta unei crize au fost detectate in avans.
"Adevaratul inceput al crizei financiare care urma sa loveasca lumea l-am simtit in dimineata zilei de 9 august 2007, cand ne-am confruntat cu o intrerupere totala a functionarii pietei monetare din zona euro", a evocat Trichet.
Mai multe semnale evidentiau fragilitate pietei ipotecare americane insa in vara lui 2007 evenimentele s-au precipitat si au aparut primele falimente in SUA. La finele lunii iulie, bursele mondiale erau pe rosu, iar contagiunea a ajuns in Europa, Germania fiind nevoita sa... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 12:37
In urma cu 14 ani, analistii Goldman Sachs lansau o teza conform careia patru dintre pietele emergente - India, China, Rusia si Brazilia - urmau sa se transforme in locomotive ale cresterii economice globale, acoperind un gol lasat de tarile dezvoltate ale Occidentului.
Astazi, BRICS, organismul de cooperare a cinci economii emergente - Rusia, China, Brazilia, India si Africa de Sud - se anunta mai degraba dezamagitor, urmand un tipar inradacinat pe piata sud-americana si a Asiei de Sud-Est, sustine analistul premiat William Pesek, intr-un editorial din Bloomberg.
Poveri ale economiei globale
Fata de estimarile analistilor Goldman Sachs de acum aproape un deceniu si jumatate, cele patru mari economii emergente se dovedesc mai degraba un risc major, riscand sa traga in jos economia globala.
Exporturile Chinei in luna mai si-au continuat declinul pentru a treia luna consecutiva, in timp ce importurile au atins deja 7 luni de scadere.
Cea mai importanta economie a Asiei este lovita din doua directii: o cerere redusa de marfa peste hotare si o economie cuprinsa de lentoare pe plan intern.
Dar nu este doar China in aceasta situatie. Cel mai recent studiu efectuat de economistii de la Oxford arata ca un declin al importurilor se observa si in Brazilia, India si, in special, Rusia.
Cele patru economii se fac vinovate de o descrestere cu 1,3 puncte procentuale in comertul mondial anual, o situatie nemaiintalnita de la perioada crizei financiare de acum 7 ani.... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 13:52
1Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu procesul de selectie a noului director al Fondului Monetar International, subliniind ca alegerea in functie de nationalitate submineaza legitimitatea institutiei, relateaza NewsIn. Oficialii europeni considera, insa, ca un alt european trebuie sa il inlocuiasca pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat saptamana trecuta, fiind acuzat de agresiune sexuala si tentativa de viol, relateaza BBC.
Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, este considera favorita pentru a-i urma la conducerea FMI.
Cei cinci directori executivi ai FMI care reprezinta grupul BRIC si-au exprimat pozitia intr-un comunicat comun.
"Suntem ingrijorati de declaratiile publice facute recent de inalti oficiali europeni, potrivit carora pozitia de director general ar trebui sa fie ocupata in continuare de un european", au spus ei.
"Criza financiara recenta, care a izbucnit in tarile dezvoltate, subliniaza urgenta reformarii institutiilor financiare internationale, pentru a reflecta rolul din ce in ce mai mare al tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala", au adaugat ei.
Corespondentul BBC la Washington afirma ca aceasta declaratie reprezinta o provocare directa fata de Europa, iar daca tarile BRIC se pot uni in spatele unuia dintre candidati, Consiliul de Administratie al FMI, format din 24 de reprezentanti, va avea de luat o decizie dificila si delicata din punct de vedere diplomatic.
Economiile... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:00
Pe masura ce incepem sa ne revenim din prima criza economica mondiala din istorie, pornita de la problemele cauzate de sistemul bancar, se iveste, fara indoiala o intrebare: a fost doar o criza de ordin financiar sau una a intregului sistem pe care s-a bazat dezvoltarea lumii dupa cel de-al doilea Razboi mondial, anume globalizarea?Chiar daca schimbarile din telecomunicatii si transporturi sunt percepute drept motor al globalizarii, de fapt, deciziile politice de a face piete si comert liber sunt responsabile, in cea mai mare parte.Criza bancara a determinat o schimbare a ideologiei ce a definit pietele in ultimii 30 de ani. Multi participanti la aceasta piata au uitat de standardele profesionale si etice, iar autoritatile nu au reusit sa-si dea seama la timp de riscurile ce se acumulau in sistem.Pentru a functiona, pietele au nevoie de informatie. Astfel, ceea ce s-a intamplat de fapt, in timpul crizei creditelor, de exemplu, a fost o criza de informatii: nimeni din piata nu stia cine ce detine sau cat valoareaza, spune, intr-un comentariu pentru Forbes, Peter Mandelson (foto), mana dreapta a premierului britanic, Gordon Brown, si responsabilul pentru mediul de afaceri din Marea Britanie.Insa criza bancara nu a subminat pietele in general, ci credinta oarba in eficienta lor si le-a adus aminte participantilor ca acestea pot fi distorsionate usor. De asemenea, nu a subminat credinta in comertul liber. De altfel, crede Mandelson, deschiderea pietelor spre o economie globala... mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:17
In urma cu un an, lumea parea sa se prabuseasca din cauza crizei financiare, fiind puse la indoiala toate certitudinile epocii globalizari, inclusiv modelul american, pe masura ce comertul mondial se reducea la niveluri nemaivazute din anii 1930.In timp ce unii economisti estimau o criza la fel de accentuata precum Marea Recesiune, altii prevedeau socuri ce ar fi dus la instabilitate politica si violente, in tarile cel mai grav afectate. Insa asupra unui lucru toata lumea a cazut de acord: lumea nu avea sa mai fie la fel niciodata. Totusi, un an mai tarziu, chiar s-a schimbat ceva? Au disparut vreo doua institutii financiare majore de pe Wall Street, cateva banci mai mici au dat faliment si au fost cateva probleme sociale, precum cele din Republica Moldova si Iran, fara prea mare legatura cu recesiunea. Exista, in continuare, problemele grave, cum ar fi rata somajului imensa din Occident, datoriile si deficitele bugetare. Insa, per ansamblu, previziunile de colaps economic si politic nu s-au materializat. Pietele nu s-au stabilizat de la sine. Mai degreba, guvernele, avand lectia invatata din timpul Marii Recesiuni, au fost hotarate sa nu mai permita sa se intample asa ceva si au extins masiv sprijinul acordat economiei. Astfel, majoritatea tarilor au trecut prin criza avand plasa de siguranta si, in ciuda faptului ca lucrurile nu stau foarte roz, nici nu sunt atat de negre precum in 1930, cand guvernele nu s-au implicat mai deloc. Ce-i drept, investitiile masive din... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 10:43
Pietele in tranzitie, printre care si Romania, incep sa ofere oportunitati interesante pentru investitorii care sunt in cautarea "pietelor emergente de maine", considera Mark Mobius, de la Templeton Asset Management, citat de Bloomberg.Templeton a deschis birouri in Vietnam si Dubai in ultimii ani pentru ca a identificat oportunitati de investitii in Asia de Sud-Est si in asa-zisele piete de frontiera din Orientul Mijlociu, mai mentioneaza Mobius, considerat un guru al pietelor emergente.
"Slovenia, Romania, Croatia, Kazahstan si Ucraina incep de asemenea sa fie promitatoare", a adaugat el.
"Aceste piete in tranzitie arata interesant si ar putea deveni pietele emergente de maine", a mai scris Mobius, intr-un raport publicat de Templeton. Atat indicele BET, al bursei de la Bucuresti, cat si indicele KASE, al pietei kazahe, au ajuns la niveluri maxime ale ultimului an.
Pietele emergente au devenit alternative din ce in ce mai importante pentru marii investitori mondiali, deaoarece "pot oferi profituri mari", spune Mobius, care adinistreaza circa 25 miliarde dolari.
Intrarile de capital pe pietele emergente depasesc 123 miliarde dolari din 1995 pana in prezent, desi anul trecut au iesit fonduri de 49 miliarde dolari, din cauza crizei, mai subliniaza Mobius.
Dintre acestea, peste 44 miliarde dolari au revenit pe aceste piete in primele sapte luni ale lui 2009, a afirmat el.
Mobius considera ca investitorii ar trebui sa aiba "o perspectiva pozitiva pe termen lung" in privinta... mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 12:17
Este actuala criza o despartire intre capitalismul financiar si dominarea Vestului, pe de o parte, si protectionism, reglementari severe si dominarea Asiei, pe de alta parte? Sau va ramane in istorie drept un eveniment nesemnificativ, cauzat de oameni nesabuiti? Adevarul este undeva la mijloc, aceasta perioada nefiind asemenea Marii Crize din anii 1930, avand in vedere actiunile determinate ale autoritatilor din intreaga lume, dar nici nu va supravietui capitalismul, asa cum il stiam pana acum, sunt de parere analistii de la Financial Times. Stim, deja, ca, daca Statele Unite stranuta, tot restul lumii se imbolnaveste, dar si ca aceasta criza afecteaza, cel mai grav, statele axate pe exporturi de bunuri sau care s-au bazat pe investitii straine. Avand in vedere pachetele de sprijin financiar, acordate in diverse tari, se poate presupune ca Statele Unite o sa fie prima tara care va iesi din criza. De asemenea, China ar putea deveni cea mai profitabila economie din lume. Exista si lucruri necunoscute, printre care cat timp va putea continua sa existe un deficit fiscal, inainte ca pietele sa ceara compensari mai mari pentru risc sau daca bancile centrale vor reusi sa renunte la politicile unconventionale, aplicate acum, fara a cauza inflatie prea mare. Se poate ghici ca pietele financiare isi vor reveni in urmatorii ani, insa nu vor ajunge la nivelul perioadei de glorie pentru cateva decenii, cel putin in Vest. Desi politicienii ar fi trebuit sa-si dea seama, pana... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 09:27