Economia britanica a inregistrat in trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de crestere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor si a investitiilor, transmit BBC si Reuters.
PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul trei din 2019, dupa o scadere in precedentele trei luni, a anuntat luni Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii si oficialii de la Banca Angliei (BoE) se asteptau la un avans de 0,4% in perioada iulie - septembrie 2019.
"Economia a inregistrat o crestere solida in trimestrul trei din 2019, in principal datorita rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de crestere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de crestere, dar si cel al constructiilor a avut o evolutie buna. Deficitul comercial s-a atenuat, datorita majorarii exporturilor de bunuri si servicii", a apreciat un statistician al ONS.
In ritm anual, economia britanica a crescut cu 1% in trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, si dupa un avans de 1,3% in precedentele trei luni, a informat ONS. Analistii se asteptau la o expansiune de 1,1% in perioada iulie - septembrie 2019.
Saptamana trecuta, Banca Angliei si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei britanice in acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul asteptarilor privind o redresare accentuata in trimestrul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:02
Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa inca din vara acestui an, in eventualitatea in care divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana va deveni realitate, a admis guvernatorul Mark Carney.
Prognozele efectuate de economistii institutiei arata o diminuare semnificativa a cresterii economice din Marea Britanie in eventualitatea pierderii sau limitarii accesului la piata unica de pe continent, informeaza CNN Money.
"Exista cineva care crede ca aceste riscuri nu au inceput deja sa se manifeste? In opinia mea, prognoza economica s-a deteriorat si unele politici monetare vor fi trebui implementate inca din vara acestui an", a explicat Carnery in fata reporterilor.
Lira sterlina a pierdut 1,5% din valoare in fata dolarului, fiind cotata la 1,32 USD, nu departe de minimul ultimilor 31 de ani, atins in ziua ce a urmat votului pro-Brexit dat de britanici.
De pe 23 iunie si pana in prezent, pierderile cumulate ale valutei britanice au atins 12%. Ratingul de tara al Marii Britanii a fost retrogradat, iar unii analisti independenti prevad o incetinire a motoarelor economiei din regat pentru anul in curs si cel viitor.
Voci mai pesimiste fac referire chiar la o perioada de recesiune, in contextul in care incertitudinea planeaza asupra drumului pe care il va urma Regatul Unit odata ce se va desprinde de UE.
Carney a precizat ca o prima evaluare a necesarului de bani care vor trebui injectati in economie va fi facuta pe 14 iulie, urmand ca... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:16
Economia britanica iese de la "terapie intensiva", se arata intr-un discurs pregatit de ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, pentru un eveniment care va avea loc miercuri si obtinut de presa.
Ministrul va prezenta miercuri o evaluare a finantelor guvernului si informatii despre planuri pentru reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de lire sterline (13,5 miliarde de euro), transmite AFP.
De asemenea, ministrul va anunta o strategie privind utilizarea fondurilor economisite prin reducerile de cheltuieli pentru investitii in educatie, cercetare, drumuri si cai ferate, care sa sustina "revenirea Marii Britanii in prima liga economica".
"Marea Britanie trece de la faza de salvare la cea de recuperare. Economia iese de la terapie intensiva, dar trebuie sa consolidam aceasta recuperare", se arata in discurs.
Osborne s-a confruntat in ultima perioada cu presiuni pentru cresterea investitiilor care sa sustina cresterea economica si urmeaza sa prezinte miercuri detalii ale "unui plan de infrastructura pe termen lung".
"Economisim bani de la ajutoare sociale si de unde se face risipa pentru a investi in drumuri, cai ferate si educatie, care vor ajuta economia in viitor", potrivit sursei citate.
Marea Britanie a inregistrat in mai imprumuturi nete de 8,8 miliarde de lire sterline (10,3 miliarde de euro), mai putin decat anticipau analistii, au aratat date publicate recent de biroul de statistica de la Londra. mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 15:04
Riscul ca Marea Britanie sa intre in cea de a treia recesiune din ultimii patru ani a crescut si mai mult dupa ce statisticile au aratat ca atat sectorul industrial, cat si rata de aprobare a creditelor ipotecare au avut un declin neasteptat in luna ianuarie.
Aceste date arata ca atat guvernul Regatului Unit, cat si banca centrala trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a evita recesiunea, mai ales ca PIB britanic a inregistrat o scadere in ultimele luni ale lui 2012, transmite Reuters.
Indicele Markit/CIPS Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) a fost revizuit in scadere in luna ianuarie, de la 50,5 la 47,9 de puncte, invalidand astfel prognozele de crestere la 51 de puncte in februarie.
Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice arata o crestere, iar sub 50 de puncte, o contractie.
Imediat dupa acest anunt lira sterlina a inregistrat cea mai mare depreciere din ultimii doi ani si jumatate fata de dolarul american, iar pretul obligatiunilor britanice a crescut, ceea ce ar putea obliga Banca Angliei sa reia achizitia acestora.
In plus, rata de aprobare a creditelor ipotecare a suferit de asemenea o scadere, in ciuda eforturilor autoritatilor de a stimula activitatea de creditare.
Aceste statistici reprezinta cele mai recente vesti dintr-un sir mai lung de stiri proaste pentru coalitia aflata la guvernamant in Marea Britanie. Tara a pierdut saptamana precedenta ratingul "AAA", dupa ce analistii Moody's si-au exprimat pesimismul... mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 12:33
Oficiul National de Statistica (ONS) al Marii Britanii a revizuit in crestere cu 0,3% Produsul Intern Brut al tarii, dupa ce anterior statisticile inregistrasera o stagnare.
Institutia a pastrat insa neschimbate estimarile cu privire la contractia de 0,3% a PIB-ului britanic din ultimul trimestru al lui 2012.
Cifrele indica pericolul ca Marea Britanie sa intre in cea de-a treia recesiune de la criza financiara din 2008, cu mai putin de o luna inainte de prezentarea bugetului pe 2014 de catre ministrul britanic de finante, George Osborne, informeaza Reuters.
In perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a contractat cu 0,3%, comparativ cu trimestrul trei, in concordanta cu estimarile initiale ale ONS si ale economistilor. Totusi, comparativ cu 2011, economia britanica a inregistrat o crestere de 0,3%, fata de un avans zero cat a estimat initial Oficiul National de Statistica.
Cheltuielile pentru consum au inregistrat o crestere de 0,2% in trimestrul patru din 2012, exporturile au scazut cu 1,5% iar importurile au inregistrat un declin de 0,2%. Sectorul serviciilor a scazut cu 0,1% in ultimele trei luni ale anului trecut, fata de o crestere de 1,2% in trimestrul trei.
Productia industriala a inregistrat o scadere de 1,9%, cel mai semnificativ declin din primele trei luni din 2009. Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 0,9%, fiind cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul doi al anului 2011.
Economistii... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:21
Lira sterlina s-a depreciat puternic dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Marii Britanii cu o treapta, de la "AAA" la "Aa1". Lira a atins cele mai reduse praguri fata de dolar si fata de euro din ultimele 30 si, respectiv, 16 luni.
Analistii sustin ca lira se va deprecia in continuare, din cauza perspectivelor sumbre privind economia britanica si a cresterii dovezilor ca Banca Angliei este multumita de declinul monedei nationale, care incurajeaza exporturile, scrie Reuters.
Moody's, cea mai mare agentie de evaluare financiara, a redus ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, tara alaturandu-se astfel Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara.
Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani
De la inceputul lui 2013, lira sterlina s-a depreciat cu aproape 7% fata de dolar, in timp ce euro s-a apreciat cu 7,5% fata de lira. Luni dimineata, lira se tranzactiona la 1,5155 dolari, dupa ce anterior scazuse la 1,5073 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010. Euro inregistra o crestere de 0,8%, la 87,22 penny, aproape de nivelul record de 87,75 penny.
"Retrogradarea ratingului intareste pozitia dificila in care se afla economii Marii Britanii si sprijina retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Aceasta retrogradare ar putea spori speculatiile ca Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa (quantitative easing)... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:40
Retailerii britanici au fost afectati in octombrie de stagnarea vanzarilor si cresterea costurilor, peste 10% din magazinele din centrele oraselor din Marea Britanie fiind goale.
Rata de golire a strazilor comerciale si a centrelor de shopping a fost de 11,35%, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de luna precedenta, si cea mai mare din momentul in care Consortiul Retailerilor Britanici (BRC) si grupul de informatii Springboard au inceput sa colecteze date in iulie 2011.
In Irlanda de Nord, Þara Galilor si nordul tarii s-au inregistrat cele mai multe magazine goale, relateaza The Guardian, citat de Agerpres.
O serie de companii au fost nevoite sa reduca din cheltuieli, dupa ce au inregistrat probleme, printre care JJB Sports, Clinton Cards, Blacks Leisure, Game si Peacocks. Comet, ultimul mare retailer adaugat pe aceasta lista, a avertizat in acest weekend ca 41 dintre cele 236 de outleturi ale sale s-ar putea inchide pana la sfarsitul lui noiembrie, punand in pericol 800 de locuri de munca. Cifrele oficiale de saptamana trecuta au indicat o scadere peste asteptari a vanzarilor, de 0,08% in luna octombrie.
"Acest nou record in numarul de magazine goale suna clopotele de alarma. El confirma ca provocarile financiare pentru clienti si comerciantii cu amanuntul sunt departe de a se incheia, iar anuntata crestere de anul viitor a impozitelor pe afaceri (de 2,6% in aprilie) nu poate decat inrautati lucrurile", explica Stephen Robertson, director general al... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:48
Economia Marii Britanii a inregistrat crestere in trimestrul al treilea, dupa trei trimestre consecutive de contractie, ca efect al organizarii Jocurilor Olimpice, afirma analisti din City, centrul financiar al Londrei.
Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie estimeaza un avans economic de 0,8% in trimestrul al treilea, conform Mediafax.
Revenirea va fi insa de scurta durata, avertizeaza economistii, avansul PIB din trimestrul al treilea fiind determinat de factori temporari, precum cheltuielile legate de organizarea Jocurilor Olimpice si cresterea inregistrata de sistemul bancar in iunie ca urmare a Jubileului.
In pofida revenirii pe crestere, economia ar putea avea o evolutie slaba in urmatorii ani, afirma Michael Saunders, analist la Citi.
"Avem toate aceste dificultati. Sunt de tot felul: austeritate, criza din zona euro, starea bancilor, indatorarea populatiei", a spus Saunders.
Nivelul de trai, masurat in functie de PIB real pe locuitor, nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, a avertizat el.
"Suntem sub nivelul maxim atins in trecut si nu cred ca vom reveni cel putin cinci ani", a adaugat analistul.
In pofida revenirii economice din a doua jumatate a anului, evolutia ramane sub asteptarile de la inceputul anului, cand se estima un avans al PIB de 0,8%.
FMI prognozeaza, in prezent, o contractie de 0,4% pentru Marea Britanie in acest an.
FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 15:59
Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate miercuri de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr), relateaza Bloomberg.In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei. De asemenea, increderea consumatorilor a atins luna trecuta cel mai mic nivel din ultimii patru ani, arata un raport separat al Nationwide Building Society.Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare. Banca centrala a Marii Britanii va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii neschimbata, la minumul din ultimele trei secole, de 0,5%, in cadrul intrunirii de joi."Scaderea de pana acum a productiei este foarte asemanatoare cu recesiunea care a inceput in vara lui 1979. In cazul in care ar fi urmata evolutia din anii '80, PIB-ul va continua sa scada pentru circa un an", a explicat Niesr intr-un comunicat.Acelasi institut a anuntat ca nu exista "un motiv evident" pentru ca recesiunea din 2009 sa urmareasca tendinta celei de la inceputul anilor '80.
Rata somajului a urcat in februarie pana la un nivel nemaiatins din 1971,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 10:52