Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, le cere statelor europene sa continue adoptarea reformelor economice, exprimandu-si ingrijorarea fata de dobanzile foarte scazute si avertizand asupra revenirii crizei economice.
Presedintele Bundesbank, care este si membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene, a mentionat ca pietele financiare s-au calmat, insa a subliniat ca ne-am putea ...citeste mai departe despre "Criza economica ar putea reizbucni in 2014" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 09:40
Statele din zona euro nu pot stimula cresterea economica prin cheltuieli care sa majoreze deficitele bugetare, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel, in contextul pregatirilor pentru o reuniune a liderilor statelor membre ale G8 saptamana urmatoare.
"Unii cred ca poate fi inregistrata crestere economica doar prin noi programe de investitii de stat, chiar daca sunt necesare noi imprumuturi. Pe parcursul a 40-50 de ani in Germania teoria aceasta nu s-a dovedit adevarata. Nu a functionat. Si nu exista nicio dovada ca va functiona in viitor", a spus Merkel intr-un discurs sustinut la camera de comert a Germaniei, transmite Bloomberg.
Merkel a reafirmat strategia de reducere a indatorarii, in contextul somajului foarte ridicat in randul tinerilor si al recesiunii din zona euro, pe care Germania insa le-a evitat.
Protestele legate de "austeritate" risca sa abata Europa de la ceea ce trebuie sa faca pentru a depasi criza datoriilor. Europa are nevoie de cumpatare bugetara si de reforme structurale pentru a deveni mai competitiva economic si pentru a reduce somajul, a adaugat Merkel.
"Cresterea economica si consolidarea nu sunt contradictorii. Este singura cale de a depasi criza datoriilor suverane din zona euro", a declarat canelarul.
Merkel, care vrea sa obtina un al treilea mandat de cancelar in urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, a reiterat obiectivul guvernului de a plati treptat in totalitate datoria statului german. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:35
Economia zonei euro prezinta in continuare semne de deteriorare, in conditiile in care rata somajului a atins un nou record, iar cheltielile de consum au scazut in principalele economii din zona euro, indicand ca cea mai lunga recesiune din regiune nu se termina curand.
Astfel, rata somajului din zona euro a urcat la nivelul maxim de 12,2% in aprilie, potrivit datelor Eurostat. Numarul somerilor a crescut cu 95.000, la 19,4 milioane.
Analistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor exista 20 de milioane de someri in regiune, noteaza Wall Street Journal.
Datele arata si adancirea discrepantelor dintre statele europene. In timp ce rata somajului este de doar 4,9% in Austria si de 5,4% in Germania, aceasta ajunge la aproape 18% in Portugalia si la peste 25% in Spania in Grecia. In randul tinerilor, somajul depaseste 60% in Spania si Portugalia si 40% in Germania.
Jonas Prising, presedintele ManpowerGroup pentru America si Europa de Sud considera ca situatia nu se va imbunatati in perioada urmatoare. Somajul va continua sa creasca intr-un interval de trei-sase luni, dupa care se va mentine la niveluri ridicate pentru un timp, ca urmare a cresterii economice reduse si a lipsei masurilor pentru stimularea pietei muncii.
Citeste mai multe despre Din rau in mai rau - cand se termina criza in Europa pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 17:51
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Criza datoriilor din Europa va mai dura inca cel putin cinci ani, a avertizat sambata cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite AP.
Europa este pe drumul cel bun pentru a depasi criza, dar "cine crede ca poate fi rezolvata intr-un an sau doi greseste", a afirmat seful guvernului de la Berlin.
In urma cu doi ani, unele state europene puternic indatorate au fost implicate in turbulente care au afectat pietele financiare globale, deja lovite de criza din 2007. In special, Grecia a fost afectata de masurile dure de austeritate pe care a fost nevoita sa le adopte in schimbul asistentei financiare acordate de UE, BCE si FMI.
Angela Merkel a declarat ca a venit timpul pentru strictete, altfel Europa nu va reusi sa atraga investitii internationale. Sambata a avut loc o intalnire regionala a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), a cancelarului Angela Merkel. mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 11:35
Radacina crizei economico-financiare este de ordin spiritual si moral, a afirmat duminica patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel.
"Noi intelegem ca la ora actuala majoritatea tarilor din zona aceasta a Europei se confrunta cu o criza economico-financiara, dar consideram ca mai grea decat criza economico-financiara este criza spirituala. De altfel, radacina acestei crize economico-financiare este de ordin spiritual si moral. Lacomia mare a unora a dus la lipsa de mijloace materiale si de bani a altora", a declarat patriarhul BOR. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:51
Ritmul anual de crestere economica al Chinei ar putea fi redus cu 50% in acest an daca Europa intra intr-o noua recesiune, potrivit reprezentantilor FMI.
FMI a prezentat un scenariu in care perspectivele de crestere economica ale statului chinez ar putea fi reduse de la o crestere de 9% la una de 8,2%, pe fondul crizei europene, potrivit Reuters.
"Intr-un caz nefericit, un astfel de scenariu devine realitate, iar China ar trebui sa raspunda cu un pachet fiscal semnificativ, executat prin bugetele administratiei publice centrale si locale.
Masurile de stimulare ar putea include reduceri de impozite, subventii pentru consumatori, stimulente corporative pentru extinderea investitiilor, sprijin fiscal pentru firme mici", potrivit FMI.
Potrivit Fondului, un astfel de stimul fiscal ar putea adauga 3% la PIB-ul Chinei si ar putea ajuta la atenuarea scaderii in productiei economice. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:45
Bursele asiatice au scazut, joi, pe fondul temerilor privind lipsa unui plan consensual pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa.
Astfel, indicele japonez Nikkei 225 a scazut cu 1,1%, Hang Seng (Hong Kong) cu 2%, in timp ce Kospi (Coreea de Sud) a pierdut 0,5%.
Indicii de referinta ai burselor din Singapore, Taiwan, China continentala, Indonezia si Australia au scazut, de asemenea, informeaza Associated Press .
Ingrijorarile privind o posibila inrautatire a situatiei din Europa au facut ca reticenta sa domine pietele in continuare. Astfel, pietele asiatice se asteapta ca guvernul grec sa treaca printr-un proces de restructurare a datoriilor sale, ceea ce ar putea da inca o lovitura severa unei economii europene deja fragile.
In plus, intalnirea informala a liderilor UE, ai FMI si Bancii Mondiale din Germania, de joi, in vederea pregatirii summit-ului din acest weekend, a determinat scaderi la nivelul pietei, accentuate si de declaratia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a marturisit ca Germania si Franta se afla intr-un impas in chestiunea extinderii fondului salvarii din regiune.
In consecinta, Dow Jones a inchis in scadere (cu 0,6%), Standard &Poor 500 cu 1,3%, in timp ce Nasdaq a coborat cu 2%, marcat si de raportarile sub asteptari ale Apple.
De cealalta parte a Oceanului, guvernul SUA a anuntat ca exista semne bune pentru piata imobiliara, care a inregistrat, in septembrie, cel mai bun ritm de crestere din ultimele 17 luni.
Numai ca aceste... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 08:22